marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ur
V pripravljenosti:
150 ur
Tip baterije:
Li-Ion (760 mAh)
Dimenzije:
109 x 49 x 19 mm
Teža:
110 g

Tip zaslona:
TFT, 65.536 barv, 176 x 208 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,83 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pri testirani Nokii me je navdušila predvsem njena možnost povezovanja, saj so vgradili tako IR kot bluetooth. Glede na to, da je to vstopna serija pametnih mobilnikov, me je presenetila vgrajena kamera, ki omogoča slikanje v ločljivosti 1,3 MP. Sam telefon omogoča mnogo lastnih nastavitev, s tem pa ga lahko popolnoma prilagodimo lastnemu okusu. Če kateri izmed programov, ki ga za delo potrebujemo, manjka, si ga lahko preprosto naložimo.

Proti

Precej odbijajoča lastnost je vsaj zame počasnost telefona, ki je glede na Nokio 6630 precej opazna. Vendar pa uporabnike, ki tak mobilnik prvič uporabljajo, ta lastnost verjetno ne bo preveč motila. Zmotile so me tudi malenkost premajhne funkcijske tipke, na katere se je potrebno privaditi.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Resnost najde zabavo

Nokia 3230


Nokia 3230

26.04.2005
Objavil: Dare Gliha

"Resnost najde zabavo," je slogan ob predstavitvi nove Nokie 3230, mobilnika, ki so ga mnogi stežka pričakovali. Uvršča se v osnovno ponudbo pametnih mobilnikov, na njem pa teče operacijski sistem Symbian OS v7.0, ki ga dodobra poznamo že iz ostalih pametnih Nokiinih mobilnikov. Vendar se sedaj poraja vprašanje, ali je težko pričakovana 3230 upravičila to pričakovanje ali ne? Odgovor na to si bo moral poiskati vsak sam, moje mnenje pa vam bom zaupal v spodnjih vrsticah.



ne podpira datum MMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Prvi pogled na mobilnik

Že na prvi pogled se Nokia 3230 razlikuje od ostale ponudbe Nokiinih pametnih mobilnikov (če seveda izvzamemo novo Nokio 6680), saj je njena oblika bolj klasično štirioglata, kot ostali modeli. Veliko večino površine mobilnika zavzema zaslon, ki zna prikazati 65.563 barv ob ločljivosti 176 x 208 pik (zaslon je prav tako znan od ostalih Nokiinih pametnih mobilnikov). Velikost telefona ne navdušuje, saj je ob prvi predstavitvi telefona kazalo, da bo le-ta precej manjši. Mere mobilnika znašajo 109 x 49 x 19 mm, njegova teža znaša 110 g. Če jo primerjamo z Nokio 6630, je razlika v merah praktično le v debelini telefona.

Zanimiva je tipkovnica, saj so jo razdelili na dva dela. Numerični del je klasičen, tipke so dovolj velike, tako da s tipkanjem ne bo imel nihče težav, ravno tako so dobro odzivne. Druga pesem pa so funkcijske tipke. Le-te so nameščene pod zaslon, vizuelno pa so ločene od numeričnega dela z drugačno barvo, ki je tu namesto srebrne črna. Same tipke so dokaj majhne, sam sem potreboval kar nekaj časa za privajanje. Edina tipka, ki tu izstopa po svoji velikosti, je tipka za dostop do menija. O samih bližnjicah na tipkah veliko ne bom govoril, saj so zadeve praktično enake na vseh Nokiinih pametnih mobilnikih. Če pogledamo telefon še iz ostalih zornih kotov, bomo na zadnji strani našli digitalno kamero ter ogledalce za slikanje samoportretov, na levi strani je tipka za hiter dostop do storitve "push to talk", na vrhu telefona se nahaja gumb za vklop ter preklop med profili, na desni strani IR, spodaj pa priključek za polnenje ter "pop port" za priklop dodatne opreme.

Nokia 3230 je pravi svetovni popotnik, saj deluje v treh frekvenčnih območjih (GSM 900/1800/1900), za hitrejše delovanje ter pretok podatkov pa so ji vgradili še podporo EDGE. Pomnilnika je tu malenkost manj kot v ostalih modelih, le okoli 6 MB, vendar pa so ravno tako vgradili razširitveno mesto za rsMMC- kartice, prodajnemu paketu pa je priložena kartica velikosti 32 MB. V škatli najdemo poleg tega priložene še slušalke, Li-Ion baterijo kapacitete 760 mAh, navodila za uporabo ter 220 V polnilec, ki pa žal ni hitri (polnilec poznamo že iz časov Nokie 5110), tako da polnenje traja dlje časa.

Sporočiti ali klicati?

Pri sporočilih Finci niso izumljali tople vode. Tako lahko z Nokio 3230 pošiljamo SMS ter MMS sporočila, dodali pa so še odjemalca elektronske pošte. Pri pisanju sporočil nam je v pomoč predvidevanje vnosa T9, ki pozna slovenski jezik. Preko MMS sporočil lahko pošiljamo slike, video zapis ter tekst, vsa sporočila, tako MMS kot SMS se lahko hranijo ali v pomnilniku telefona ali na spominski kartici. Odjemalec elektronske pošte je že znan, deluje pa preko vseh znanih protokolov (SMTP, POP3, IMAP4, APOP), z njim pa ravno tako lahko pošiljamo vse zgoraj omenjene priloge.

Števci klicev so tu tako dobri, kot smo tega že vajeni. Klice si lahko telefon beleži za 1, 10 ali 30 dni, vsak klic pa se opremi s časom ter trajanjem klica. Telefon beleži še vse števce klicev, tako za zadnji klic, vse opravljene ter prejete klice ter vse skupne klice. Prav tako tu najdemo dnevnik, ki nam beleži popolno delovanje telefona, tako vse klice, kot dohodna in odhodna sporočila. Števec podatkov GPRS beleži vse prenešene ter vse prejete podatke.

V imenik telefona lahko vpišemo toliko kontaktov, kot je prostora v pomnilniku telefona. Vsem lahko priredimo več številk, naslovov ter ostalih podatkov. Kontaktom lahko priredimo lastno sliko, lahko pa jih še razvrstimo v skupine, ki jih sami ustvarimo. Glasovne oznake so tu prav tako podprte. Vse kontakte lahko kopiramo iz kartice SIM v telefon in obratno. Vgradili so še možnost prostoročnega telefoniranja, ki se dobro izkaže v mirnem okolju, v malo bolj hrupnem pa je bolje uporabili priložene slušalke.

Profili so pri Nokii standard, omogočajo pa vse nastavitve, ki smo jih vajeni iz drugih nokiinih modelov (melodije, glasnost, ime profila ...).

Resnost najde zabavo

Naj nadaljujem v duhu prodajnega slogana nove Nokie. Začnimo s koledarjem, ki je pregovorno dober. Vanj lahko vpisujemo sestanke, beležke ter obletnice, pregled nad vpisanimi dogodki je lahko mesečni ali tedenski, lahko pa seveda skočimo na določen dan. Za bujenje poskrbi vgrajena budilka, kateri lahko nastavimo lastno melodijo zvonjenja. Za personalizacijo je dobro poskrbljeno, saj poleg lastnih tem lahko nastavljamo še lastne zvoke za praktično vsak dogode. Telefon podpira do 48 kanalne MIDI melodije, bolj uporabna pa je podprtost datotekam MP3 (žal se datoteke MP3 predvajajo le v mono načinu). To bo predvsem všeč mlajšim uporabnikom mobilnika. Od malo bolj resnih aplikacij najdemo tu še beležko, kalkulator, pretvornik valut, snemalnik govora ter denarnico. Za mlajše so tu dobro poskrbeli, saj so dodali kar tri igre, ki nam krajšajo čas. To so Agent V, Rally Pro ter Warrior. Za še večjo zabavo so poskrbeli z možnostjo igranja več igralcev preko povezave bluetooth.

Kot sem že omenil, ima telefon vgrajen "push to talk", novost pa je pri tem razredu telefona Visual Radio, ki omogoča poslušanje radia preko interneta. Za predvajanje multimedijske vsebine so vgradili predvajalnik RealPlayer, ki zna predvajati formate 3GP, MP4, MPG4, AMR, H.263, MP3 in AAC.

Seveda velja tu povedati, da če vam kateri izmed programov manjka, ga lahko sami preprosto naložite, saj le-to omogoča operacijski sistem Symbian ter podpora za javo. Na spletu se tako najde ogromno brezplačnih programov, za tiste bolj zmogljive pa je ponavadi potrebno odšteti kak tolar ali dva.

Digitalni fotoaparat ali kamera?

Vgrajena digitalna kamera zmore slikati v ločljivosti 1,3 MP, slike pa so velike kar 1280 x 960 pik. Na voljo imamo tri stopnje stiskanja, za skupinske slike pa je tu še samosprožilec. Vgrajena je še možnost nočnega slikanja ter digitalne povečave, ki pa ni zvezna, kot pri Nokii 6630, pač pa se približava vrši v korakih. Zanimivo je, da je Nokia na mobilniku zapisala ločljivost kamere 1,2 MP, povsod na spletu pa jo oglašujejo kot 1,3 MP. Verjetno je senzor kamere isti kot pri ostalih Nokiah s to ločljivostjo, saj zaradi nižanja stroškov izdelave ter posledično s tem končne cene telefona ne verjamem, da bi razvili popolnoma nov senzor. Slike, zajete s kamero, se zapišejo v formatu JPEG s 16,7 milijona barvami ter 24-bitno barvno globino. Poleg JPEG formata zna mobilnik prikazati še JPEG, GIF87a/89a, EXIF, WBMP, BMP, MBM in PNG format. Osebno me je pri uporabi kamere motil dolg zamik od pritiska na sprožilec do dejanskega zajema slike, saj je ta zamik dolg okoli dve sekundi.

S kamero lahko snemamo še video posnetke, na priloženo kartico lahko posnamemo skoraj uro dolg posnetek. Ločljivost video zapisa je QCIF 176 x 144 pik, snemamo pa lahko z ali brez zvoka. Že prej omenjeno digitalno povečavo lahko uporabimo tudi med samim snemanjem. Na mobilnik so pri Nokii namestili urejevalnik video posnetkov, ki omogoča dodajanje raznih efektov, dodajanja teksta ter slik, s tem pa lahko naredite lastni mini film do dolžine 10 minut.

Vse slike ter videoposnetke lahko iz telefona na računalnik prenesemo preko MMS sporočil, elektronske pošte, bluetooth ter IR povezave ali podatkovnega kabla. Samo programsko opremo pa bo potrebno pretočiti s spleta.

Povezljivost mu ni tuja...

Nokia 3230 ima za povezovanje s spletom na voljo tako GPRS razreda 10 (4+1/3+2) kot hitrejši EDGE, ki ga pri nas podpira le operater Si.mobil. Za prenos podatkov so vgradili tako IR kot bluetooth, možnost pa je še uporabe podatkovnega kabla, vendar je le-tega potrebno dokupiti. Glede na to, da so pri Nokii želeli pri tem mobilniku karseda zmanjšali stroške izdelave (niso priložili niti programske opreme, ki jo je potrebno za delo pretočiti z njihove spletne strani), je zanimivo, da so se odločili za obe izmed brezžičnih možnosti povezave (dražja Nokia 6630 ima naprimer samo bluetooth). Z vgrajenim brskalnikom lahko pregledujemo xHTML kot tudi HTML strani. Za priklop dodatne opreme je tu še priključek "pop port".

Telefon je na test posodilo podjetje Teleray, d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki