marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 4 ure
V pripravljenosti:
do 430 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1000 mAh)
Dimenzije:
103,5 mm x 54,4 mm x 14,8 mm
Teža:
112 g

Tip zaslona:
na dotik občutljiv TFT zaslon, 256.000 barv, 240 x 400 pik

Notranji pomnilnik:
do 100 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,689 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

LG KU990 Viewty je HSDPA mobilnik z odličnim fotoaparatom s 5 MP, velikim na dotik občutljivim zaslonom in možnostjo predvajanja DivX filmov. Poleg tega ima tudi podporo TV-out priključku in ponuja še veliko več …

Proti

Ima pa seveda tudi nekaj pomanjkljivosti. Med njih lahko uvrstimo izbočeno ohišje okoli leče fotoaparata, kjer se hitro zdrsa črna barva in pomanjkanje ksenonske bliskavice, ki bi fotoaparat naredila še bolj uporaben. Poleg tega ni hitrega dostopa do spominske kartice, temveč moramo odstraniti pokrov baterije, da pridemo do reže za spominsko kartico.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
LG

Poglejček

LG KU990 Viewty


LG KU990 Viewty

26.09.2008
Objavil: Sašo Mlakar

LG Viewty je všečen mobilnik, ki v lični embalaži ponuja veliko funkcij, ki bodo pritegnile tudi zahtevnejše uporabnike. Spada med večpredstavnostne mobilnike, kar ne skriva niti z oznako na kameri, kjer se bohoti oznaka za ločljivost 5 MP niti z oznako, da je sposoben predvajati DivX filme.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Poleg tega pa se na sprednji strani »Poglejčka« nahaja velik, 3 palčni, na dotik občutljiv zaslon z ločljivostjo 240 × 400 pik.

Prodajni paket

Škatla, v katero je LG KU990 Viewty zapakiran je lična, se lepo odpre in daje občutek pomembnosti tega mobilnika, še preden ga pravzaprav začnemo uporabljati. V njej najdemo poleg mobilnika tudi stylus v obliki maskare, ki ga kot obesek mobilnika privežemo na mobilnik. Tako je, stylus se vedno nahaja zunaj ohišja in izgleda kot maskara! Moškim bo to verjetno manj všeč, ženske pa bodo navdušene. V škatli najdemo še baterijo, potovalni polnilec, zaščitno folijo za sprednji del ohišja, stereo slušalke, ki so sestavljene iz dveh delov, podobno kot pri glasbenih Sony Ericssonih, USB kabel za povezavo z računalnikom ter pripadajoči CD s programsko opremo ter navodila za uporabo. Spominska kartica testnemu paketu ni bila priložena.

Zunanji izgled in baterija

LG KU990 Viewty na zunaj izgleda zelo lep in lepo »sede« v roko. Ni ne prevelik za takšen mobilnik, ne premajhen in tudi ne pretežek. Njegove mere so 103,5 mm × 54,4 mm × 14,8 mm, kazalec na tehtnici pa se ustavi pri 112 gramih. Na zunaj je podoben enemu prejšnjih LG-jevih modelov z imenom Prada, vendar pa pri tem mobilniku znamka Prada nima prav nič.
Na sprednji strani mobilnika se nahajajo sprednja kamera za video klice, ki ima VGA ločljivost in se nahaja desno zgoraj, velik zaslon ter 3 tipke. Zaslon je 3 palčni, tipa TFT in je zmožen prikazati 262.000 barv ter ima ločljivost 240 × 400 slikovnih točk. Pod zaslonom pa se nahajajo prej omenjene 3 tipke, rdeča za prekinitev povezave, zelena za klicanje ter tipka C, ki služi za brisanje znakov ali prehod na višjo raven menijev.
Na levi strani mobilnika se nahaja vhod za polnilec, slušalke oziroma podatkovni kabel, ki je zaščiten z vratci. Poleg vhoda se na levi strani nahaja tudi tipka za dostop do fotoaparata, tipka za zaklep telefona, ki med fotografiranjem služi za vklop digitalnega stabilizatorja slik, ter stikalo, ki spreminja funkcijo tipke za kamero med fotografiranjem, video posnetki ter pregledom slik.
Na spodnji in zgornji strani mobilnik nima nikakršnih tipk ali vhodov. Na spodnji strani se vidi zgolj reža od mikrofona, na zgornji pa se nahaja tipka za odprtje zadnjega dela telefona in prostor, kamor namestimo trakec za nošenje mobilnika okoli zapestja oziroma vratu.
Na zadnji strani »Poglejčka« vidimo pokrov baterije in lečo fotoaparata, ki je znamke Schneider-Kreuznach. Fotoaparat premore ločljivost 5 MP. Okoli leče fotoaparata je prav inovativna in zanimiva dvosmerna tipka, ki med slikanjem služi digitalni povečavi slike, ko pa se nahajamo v menijih, pa služi tudi pomikanju po njih, kakor tudi uravnavanju glasnosti. Ob fotoaparatu se nahaja tudi bliskavica, fokusna lučka ter prostoročni zvočnik. Leča fotoaparata ni zaščitena, okoli nje je ohišje le nekoliko bolj izbočeno, kar me je rahlo motilo, saj sem imel čuden občutek, da se bo barva ohišja tam hitro razbarvala. Pod pokrovom na zadnji strani se nahaja 1000 mAh baterija tipa Li-Ion, ki je na testu telefon ohranjala pri življenju do 2 dni brez vnovičnega polnjenja, res pa je, da sem telefon kar dosti obremenjeval. Poleg prostora za baterijo se tu nahaja še prostor za SIM kartico ter reža za spominske kartice tipa microSD. Spominsko kartico boste potrebovali, saj ima telefon na voljo »zgolj« 100 MB prostora, kar je pri takšnem večpredstavnostnem telefonu občutno premalo.
LG KU990 je enostaven za uporabo in z navajanjem nanj nisem imel nikakršnih problemov. Ohišje je v večji meri narejeno iz aluminija in je kvalitetno izdelano. Zaslon je dobro viden tudi pod sončno svetlobo, pritiskanje po njem pa je v večji meri prilagojeno tako, da ga lahko uporabljamo zgolj s prsti in ni potrebe po stylusu. Mobilniku je priložen obesek v obliki maskare, iz katerega potem raztegnemo stylus, če ga slučajno potrebujemo. Zadeva izgleda zanimiva in inovativna, osebno pa me je vseeno motil obesek, saj bi raje videl, da bi bil stylus spravljen v ohišju telefona.

Imenik in sporočila

LG Viewty premore podoben imenik, kot smo ga navajeni iz drugih mobilnih telefonov in je zmožen shraniti kar precej različnih informacij k določenemu stiku. Tako lahko v imeniku ustvarjamo skupine, katerim lahko določimo tudi slike, ki se prikažejo ob klicu ter različne melodije zvonjenja za različne skupine. Iskanje kontakta poteka enostavno, ob levi strani zaslona pa imamo na voljo tudi abecedo, preko katere pridemo do kontaktov v določenem črkovnem razmahu (A-C, D-F …) in tako še poenostavimo iskanje. Izpisovanje kontaktov poteka postopno, z vsako na novo vneseno črko. LG Viewty ima tu le eno slabost in sicer si je zmožen zapomniti zgolj 500 kontaktov, kar je sicer za večino ljudi dovolj, za vse pa žal ne.
LG KU990 Viewty podpira SMS, MMS in e-poštna sporočila. Pri LG-ju so pri preklopu iz SMS v MMS sporočila zelo poenostavili postopek, saj zgolj kliknemo ikono za priponko in tekstovno sporočilo postane MMS sporočilo. Med pisanjem sporočil imamo na voljo več vrst tipkovnic in sicer QWERTY tipkovnico, navadno telefonsko tipkovnico, prepoznavanje pisave ter prepoznavanje pisave v okvirju. Tipkovnica na zaslonu nudi dobro povratno informacijo, saj vsakič, ko vnesemo znak, zavibrira. E-poštna sporočila LG Viewty dobro razume. Sporazumeva se tako s protokolom POP3, kakor tudi s protokolom IMAP4. Mobilniku lahko določimo časovni interval, ko naj preveri, če smo prejeli kakšno novo sporočilo. Največja možna priponka e-poštnim sporočilom pa je lahko velika 400 KB.

Uporabniški vmesnik in meniji

Uporabniški vmesnik v mobilniku LG KU990 Viewty je simpatičen in logično razdeljen na 4 sklope, vendar nisem mogel spregledati nekakšne monotonosti menijev. Drugače pa so meniji uporabniku prijazni in se nanje hitro navadimo. Glavni meni je sestavljen iz štirih podmenijev, ki so prikazani na desni strani zaslona. Prvi podmeni je nekakšen telefonski del, saj tu najdemo aplikacijo za klicanje in pošiljanje sporočil. Drugi je namenjen večpredstavnosti in zabavi, v njem pa najdemo večpredstavnostne datoteke, fotoaparat, FM radio, igre, predvajalnik glasbe, internetni brskalnik, in aplikacije za predvajanje video posnetkov. Tretji podmeni vsebuje aplikacije za lažje organiziranje, kot so koledar, kalkulator in pretvornik valut, v zadnjem pa najdemo nastavitve naprave.
Na vrhu zaslona mobilnika, ko je le-ta v stanju pripravljenosti, se nahajajo informacije o polnosti baterije, trenutnem profilu in moči signala. Poleg tega se v desnem zgornjem kotu nahaja tudi ikona upravljalnika datotek, preko katere lahko preklapljate med različnimi odprtimi aplikacijami (imenik, sporočila, koledar …). Če pritisnemo ikono za profile, lahko nastavljamo razno razne nastavitve le-tega. Na glavnem zaslonu je lahko prikazana tudi ura in koledar, katera poljubno premikate po zaslonu, ob kliku na uro pa se zraven pojavi ikona budilka, preko katere lahko vklopimo alarm. Na spodnjem delu zaslona se nahaja navigacijska vrstica z bližnjicami, katerih pa ne morete sami spreminjati. Prva bližnjica je namenjena vstopu v meni, druga prikliče tipkovnico za vpis številke in klicanje, tretja odpre aplikacijo s sporočili, četrta pa prikliče imenik. V stanju pripravljenosti se na zaslonu pojavljajo tudi puščice v dve smeri, katere služijo priklicu mreže bližnjic, če se jih s prstom dotaknemo. Ponoven pritisk na puščice zopet skrije to mrežo bližnjice in zopet smo na osnovnem zaslonu. Na »Poglejčka« so naložene tri teme. Zelo zanimiva tema je tema s plavajočimi ribicami na osnovnem zaslonu, ki zaplavajo tja, kamor pritisnemo s prstom. Zelo posrečeno. Sliko na začetnem zaslonu si lahko tudi spremenite, če vam tista od teme ni všeč. Omembe vredna je še povratna informacija ob pritisku na zaslon, saj mobilnik takrat nežno zavibrira in tako vemo, da je »Poglejček« prejel informacijo. Za to so na voljo tri različne vrste vibriranj in 7 različnih stopenj moči vibriranja.

Povezljivost

LG Viewty se z računalnikom povezuje preko USB vhoda, pri čemer lahko dostopamo le do eksternega spomina, torej spominske kartice, dostop do telefona pa ni mogoč. Z drugimi napravami se zna »Poglejček« povezovati tudi preko tehnologije bluetooth 1.2, ki omogoča tudi AD2P profil, kar pomeni, da lahko z njim povežemo tudi brezžične stereo slušalke.
LG Viewty deluje na 900, 1800, 1900 in 2100 MHz frekvenčnih pasovih, za prenos podatkov pa lahko uporablja GPRS, EDGE in HSDPA tehnologijo.
LG KU990 Viewty ponuja dober internetni brskalnik z veliko funkcijami. Tu se zopet pokažejo prednosti velikega zaslona, ki poenostavi brskanje po spletu. Med brskanjem imamo lahko vidne kontrole ali pa jih skrijemo, sliko na zaslonu lahko obrnemo v »landscape« način, kar še olajša brskanje. Brskalnik omogoča tudi zavihke, vse za zadovoljstvo uporabnika.

Večpredstavnost in aplikacije

LG KU990 Viewty je dober predstavnik večpredstavnostnih mobilnikov. Ima dober predvajalnik MP3 datotek, kjer lahko iščemo skupine pesmi po žanru, izvajalcu, albumih, določamo lastne playliste, žal pa nima izenačevalnika zvokov (equalizer), kar rahlo pokvari uporabniško izkušnjo. Poleg tega je rahlo moteče tudi dejstvo, da ob menjavi teme predvajalnik ostane črne barve ter se tako ne sklada s celotno temo. Predvajalnik glasbe brez težav deluje tudi v ozadju. Enako velja tudi za FM radio, ki ima tudi podporo funkciji RDS, žal pa zvoka ne moremo predvajati preko prostoročnega zvočnika. V pomnilnik lahko shranimo do 12 postaj, če je to dovolj, pa naj vsak sodi sam. Na voljo imamo tudi predvajalnik flash datotek. Filme lahko gledamo čez cel zaslon in predvajalnik videov je odličen. Določimo lahko tudi normalen ali široko zaslonski način. Posebnost LG KU990 mobilnika je tudi v tem, da je zmožen predvajati DivX 5 video posnetke, katerih kvaliteta je enaka kot na računalniku. Ne vem, zakaj se pri LG-ju niso odločili za XviD predvajalnik, saj je ta vrsta datotek trenutno veliko bolj priljubljena, a vendar vse pohvale za prenosni DivX predvajalnik v mobilnem telefonu. LG Viewty ima integrirano tudi aplikacijo YouTube, s katero lahko kar preko mobilnika naložimo svoje posnetke na spletno stran YouTube. Slike lahko pregledujemo preko galerije, v kateri so prikazane vse naše slike in video posnetki, ko pa se neke slike dotaknete, pride ta v ospredje, potem lahko pritisnete na rob slike in prikažejo se podrobnosti slike. Slike lahko v galeriji tudi povečate. Viewty ima na voljo tudi upravljalnik datotek, pregledovalnik Office datotek, aplikacijo Smart Light, ki izboljša in popravi pretemne slike, ki bi bile sicer neuporabne, koledar, v katerega lahko shranimo 100 vnosov, budilko s petimi nastavljivimi alarmi, vnašanje opravkov (zopet je na voljo 100 mest), kalkulator, pretvornik valut in aplikacijo, ki kaže čas po svetu. Poleg tega pa ima LG Viewty prednaložen googleov paket z bližnjicami do Google search, Google Maps, Gmaila, bližnjico do Bloggerja in do mobilne različice YouTuba. Vse bližnjice so naložene v brskalniku, edina prava aplikacija, ki je naložena v mobilnik je GMaps. Zanimiva aplikacija, ki jo »Poglejček« premore, je tudi Muvee Studio. V aplikacijo naložimo slike in potem jih le-ta predvaja, določimo lahko še stil predvajanja filma in tako se spremeni tudi glasba v ozadju, barvni efekti ter hitrost »slideshowa«. Edina igra, ki je prednaložena na LG Viewty je Space Commando, kjer streljamo nasprotnike s pritiskom na določen del zaslona.

Fotoaparat

Fotoaparat v mobilniku LG Viewty ima ločljivost 5 MP, kar pomeni 2592 × 1944 slikovnih točk. Ob vklopu fotoaparata skoraj celoten zaslon služi kot iskalo in to v razmerju 1:1. Mobilnik ima 4 tipke namenjene kameri in sicer drsno tipko na desni strani ohišja, s katero preklapljamo med fotoaparatom, kamero in galerijo slik. Druga tipka je zopet drsna in se nahaja na zadnji strani mobilnika, okoli leče kamere in služi za približevanje in oddaljevanje slike, digitalno seveda. Na desni strani ohišja se nahaja tretja tipka, s katero zajemamo posnetke. Zadnja tipka, ki je namenjena fotoaparatu, pa je tipka za zaklep zaslona, ki v načinu fotografiranja vklopi digitalni stabilizator slike, ki pa je, roko na srce, zgolj dodatna reklamna funkcija brez posebnega efekta. Mobilnik ima bliskavico, ki je podobna ksenonski, a vendar nekoliko slabša, zato pa ima zelo dobro fokusno lučko, kakršne najdemo tudi v digitalnih fotoaparatih in pride prav ponoči, saj nam pokaže, kam ostrimo preden zajamemo sliko. Fotoaparat ima veliko število programskih nastavitev, med njimi načine slikanja (landscape, beach, party, portrait, night, sport, high sensitive), možnost zaporednega slikanja, zajemanja panoramskih slik, časovno zakasnitev slikanja, nastavljanje beline in barvnih tonov. Sami lahko nastavljamo tudi nastavitve ISO (med 100 in 800). Kvaliteta zajetih slik je resnično dobra, šuma je redko preveč, a vendar ga včasih je, ostrenje je dobro in tudi ločljivost je zelo na nivoju, tako da pri kameri vse pohvale LG-ju in izdelovalcu optike Schneider-Kreuznachu. Tudi hitrost delovanja me je zadovoljila, saj pri polni ločljivosti (5 MP) traja okoli 4 sekunde, da lahko naredimo nov posnetek. Fotoaparatu tako gredo predvsem pohvale, se pa najdejo tudi malenkosti, ki motijo. Tako recimo leča fotoaparata nima zaščite, pri približevanju slike z drsnikom okoli leče kaj hitro s prstom umažemo lečo, še huje pa je, če to storimo med video posnetkom, saj se le-tam vidi naš prst in zakrije, kar smo želeli posneti.

Video posnetki

Kako pa je z video posnetki? Tudi zajemanje video posnetkov je na nivoju in LG tu predstavlja pravo malo revolucijo, saj so posnetki shranjeni v AVI formatu in kodirani z DivX 5.0 standardom, kar predstavlja dobro razmerje med velikostjo in kvaliteto posnetka. Video posnetke lahko snemate v VGA resoluciji (640 × 480 slikovnih točk) s 30 sličicami na sekundo. Poleg VGA ločljivosti lahko izberete tudi snemanje z ločljivostjo 640 × 384 pikslov v razmerju 16:9. Če pa se odločite za nekoliko nižjo resolucijo (QVGA) pa lahko posnamete video posnetke s kar 120 sličicami na sekundo! Verjetno se vsem sedaj poraja vprašanje, zakaj bi rabili toliko sličic na sekundo. Ta funkcija pride prav za predvajanje počasnih posnetkov, saj ima LG funkcijo, da upočasni posnetek do 8-krat, tako da se dejanski posnetek predvaja s 15 sličicami na sekundo. Vendar pa se je pri snemanju video posnetka s 120 sličicami na sekundo potrebno zavedati, da bo kamera potrebovala veliko svetlobe, drugače bodo posnetki bolj kot ne neuporabni. Edina zamera pri video posnetkih je ta, da ne obstaja makro način snemanja.

Zaključek

LG je z modelom KU990 Viewty pokazal, da lahko naredijo odlične mobilnike, katerih se ne bi branili niti pri konkurenci. Povsem na novo so razvili operacijski sistem, ki je res da malo monoton, a je enostaven za uporabo in zelo funkcionalen. LG Viewty bo oziroma je že dobra alternativa v Sloveniji priljubljenejšim znamkam mobilnih telefonov. Viewty je pravi večpredstavnostni telefon in ima odličen fotoaparat ter še inovativnejše snemanje video posnetkov, kakršnega nismo videli še nikjer (počasen posnetek in 120 slik na sekundo). LG Viewty ne ponuja tako dobre uporabniške izkušnje kot iPhone, ponuja pa boljšo kamero, dostopnost v Sloveniji, uporabniški vmesnik pa vendarle ni zelo slabši.

Posodil na test:
Tušmobil d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Vama Trade Povšič & co d.o.o.
Cena na dan testa:
419,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: LG
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki