marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 25 ur 20 min (2G) / do 21 ur 50 min (3G)
V pripravljenosti:
do 391 ur (2G) / do 402 ure (3G)
Tip baterije:
Li-Po (2840 mAh)
Dimenzije:
144,6 x 69,7 x 9,6 mm
Teža:
157 g

Tip zaslona:
barvni Super LCD3, kapacitiven, občutljiv na dotik,1080 x 1920 pik, 16M barv, velikost pet palcev, 441 ppi

Procesor:
osemjederni (4 x 2 GHz Cortex-A57 in 4 x 1,5 GHz Cortex-A53)
Notranji pomnilnik:
32 GB, 3 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS
Za in proti

Čeprav je One M9 oblikovno le malenkostna izboljšava predhodnikov, je zamenjava smotrna že zaradi nove, 20 MP glavne kamere, ki zajame boljše fotografije, žal pa je odsotna optična stabilizacija slike. Pri ohišju One nima konkurence, rokovanje je odlično, med uporabo pa zaradi drugačne zasnove roba ne drsi iz roke, kot se je to dogajalo pri predhodniku. Na mobilniku je užitek poslušati glasbo, tako z vgrajenimi BoomSound stereo zvočniki kot tudi preko slušalk. Očitno pa bo sedaj potrebno pohvaliti tudi prisotnost mesta za razširitev notranjega pomnilnika. Manjša slabost je zaslon, ki ima enake specifikacije že od prvega modela, tukaj je HTC malenkost zaspal za konkurenco.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
HTC

Evolucija z bonbončki

HTC One M9


HTC One M9

30.04.2015
Objavil: Dare Gliha

HTC je na mobilnem kongresu v Barceloni predstavil paradnega konja za letošnje leto, model One (M9), ki pa je zbrane novinarje pravzaprav pustil ravnodušne. Po predstavitvi so se po spletu razširile informacije, da je HTC v enem letu le »prepakiral« model M8, saj je novinec na prvi pogled skorajda enak.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 20,7 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Oblikovno sta si modela M8 in M9 resda precej podobna (z nekaj malenkostnimi razlikami), pod »pokrovom« pa se skrivajo tisti bombončki, na katere namiguje že naslov testa. Navdušuje dejstvo, da HTC ostaja zvest izdelavi iz enega kosa aluminija, tako da je HTC One še vedno en izmed najbolje izdelanih mobilnikov na trgu. Pri M9 so to še malenkost nadgradili, na zaslon so dodali vzdržljivejšo zaščito Gorilla Glass 4, na lečo kamere pa safirno steklo. Vendar o tem malenkost več kasneje.

Izgled

Kot omenjeno je M9 praktično identičen predhodniku, vendar z nekaj izboljšavami. Predvsem se to nanaša na gumb za vklop in izklop, ki se je končno premaknil na stran mobilnika. Manjše razočaranje je zaslon, saj je enak kot pri prejšnjem modelu (razen velikosti je pravzaprav enak že od začetka serije One). Še vedno je velik pet palcev, ima ločljivost 1080 x 1920 pik, so pa za njegovo zaščito namenili odpornejši Gorilla Glass 4. Glede na to, da gre za vrhunski mobilnik in da je konkurenca na tem področju naredila korak naprej, je uporaba enakega zaslona manjše razočaranje.

Velikost je malenkost manjša kot pri predhodniku, sedaj znaša 144,6 x 69,7 x 9,6 mm, težak pa je 157 g. Pri modelih One smo že navajeni, da je mobilnik precej večji, kot bi od njega zahteval uporabljen zaslon. To gre pripisati dejstvu, da je HTC na zgornji in spodnji del zaslona namestil stereo zvočnike, ki jih je to pot opremil še z BoomSound in Dolby Audio. Moram priznati, da je poslušanje glasbe ali ogled video posnetkov res prijetno opravilo, saj je zvok preprosto odličen (seveda za to velikost zvočnikov). Na sprednji strani najdemo še kamero ter LED bliskavico.

Glavna sprememba je vidna na zadnji strani. Le-ta se odraža v veliki leči glavne kamere, ki je sedaj pridobila na uporabnosti, saj so UltraPixel tehnologijo zamenjali za senzor ločljivosti 20 MP. Čez lečo kamere so za zaščito namestili safirno steklo, ki je odporno na praske. Levo od leče kamere je še dvojna LED bliskavica.

Ob straneh mobilnika najdemo še gumba za glasnost in izklop na desni strani, na desni strani je mesto za razširitveno kartico microSD, na levi strani pa mesto za kartico nano SIM. Na spodnji strani je nameščen micro USB priključek ter standardni 3,5 mm priključek za slušalke, na vrhu mobilnika pa najdemo še IR oddajnik.

Manjša razlika glede na predhodnika je še rob mobilnika. Tako je ta sedaj med spodnjim delom in zaslonom bolj oster, pri pogled s strani pa dobimo občutek, kot da je mobilnik narejen v rezinah. Čeprav je rokovanje zaradi tega roba boljše kot pri predhodniku, me oster rob vseeno malenkost moti.

Začetni zaslon in operacijski sistem

HTC One (M9) ima ob prihodu nameščen operacijski sistem Android 5.0.2 Lollipop, preko katerega je nameščen še HTCjev Sense UI 7.0. Velikih razlik tu ni, prisotno je vse, kar smo že navajeni. Sense UI deluje tekoče, med testom nisem opazil kakšnih zatikanj uporabniškega vmesnika. Seveda si lahko vsak uporabnik svoj začetni zaslon priredi po lastnih željah. Osebno mi je izredno uporabna in na pogled prijetna rešitev Blinkfeed. Aplikacijo uporabniki HTCjevih naprav jo že poznate, na hitro pa gre za prikaz izbranih novic in socialnih omrežij na domačem zaslonu. Do Blinkfeeda pridete s potegom na domačem zaslonu v desno.

>> Vse o operacijskem sistemu Android >> KLIK

Telefoniranje in sporočanje

HTC je za klice, imenik ter skupine namestil aplikacijo Ljudje. Le-ti so razvrščeni v pogledih, preko katerih se premikamo s potegom v levo ali desno. Stike lahko prikazujemo iz več lokacij, tako tiste, ki so shranjeni v pomnilnik telefona kot tiste, ki jih imamo v oblaku ali na socialnih omrežjih. Seveda je priporočljiva sinhronizacija z lastnim Google računom, saj tako najhitreje prenesete stike in koledar na mobilnik, hkrati pa imate še oblačno varnostno kopijo podatkov v primeru težav z mobilnikom.

M9 uporablja klasičen "thread" oz. nit vpogled v zgodovino sporočil. Prav tako velja za MMSe, ki so združeni z SMSi. Če vam tovarniški pogled ne ustreza si lahko iz trgovine Google Play namestite sporočilno aplikacijo po vaši izbiri. Zadnje čase se za komuniciranje uveljavlja aplikacija Hangouts, vendar je osebno ne uporabljam. Je pa HTC dodal opcijo shranjevanja sporočil brez uporabe dodatne aplikacije, kar je precej dobrodošlo.

Za elektronska sporočila sta nameščeni dve aplikaciji, osnovno HTCjevo rešitev (omogoča vse vrste računov, tudi Microsoft Exchange) ter namensko Gmail aplikacijo. Obe omogočata realni prenos sporočil in takojšnjo sinhronizacijo, uporabnik pa si lahko preko trgovine prenese tudi druge rešitve, če mu nameščene ne ustrezajo.

Kamera in večpredstavnost

Na začetku sem omenil, da je glavna razlika med M7, M8 in M9 glavna kamera. HTC je za njo končno opustil UltraPixel tehnologijo in je uporabil 20 MP BSI senzor (velikosti 1/2,3 palca), ki zmore slikati v ločljivosti 5376 x 3752 pik. Svetlobna jakost uporabljene leče je f/2.2, kot zajema pa znaša 27,8 mm, kar omogoča zajem dokaj širokega kota. Zanimivo je, da je slika zajeta v formatu 10:7, kamera pa omogoča tudi zajem široke fotografije 16:9 ter kvadrata 1:1. Žal HTC ni uporabil optične stabilizacije slike, verjetno zaradi prostorske stiske pod pokrovom.

Kamera omogoča popolne nastavitve slikanja, tu je tudi ročni način, ki omogoča večjo fotografsko kreativnost tistim bolj izkušenim fotografom. Vseeno pa avtomatika dovolj dobro opravlja svoje poslanstvo, tako da velika večina niti ne bo preklopila v druge načine. M9 omogoča zajem preko glavne ali sprednje kamere, preko obeh hkrati, zajamete lahko samoportrete, ali pa zajamete panoramski posnetek.

Čeprav HTC Ultrapixel tehnologije ni uporabil pri glavni kameri, se ji ni popolnoma odrekel. Tako se je le-ta sedaj preselila na sprednjo stran, dodali so še LED bliskavico, žal pa ni samodejnega ostrenja. Tako imate na razpolago tudi tehnologijo, ki bo zajela dobro sliko tudi v slabih svetlobnih pogojih. Ločljivost te kamere je tako 4 MP, senzor ravno tako uporablja osvetlitev BSI, leča pa ima svetlobno jakost f/2.0, in kot zajema 26.8 mm.

Obe kameri omogočata snemanje video posnetkov v polni HD ločljivosti, glavna kamera pa omogoča še snemanje 4K video posnetkov (ločljivosti snemanja so 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps, HDR, stereo zvok pri snemanju). Za dostop do snemanja video posnetkov sedaj ni več potrebno zapustiti aplikacije kamere, saj do video zapisa dostopamo preko zaslonskega gumba pod gumbom za zajem slike.

Glede kvalitete zajetih slik nimam nikakršne pripombe. Slike so ostre, imajo dovolj detajlov, najboljše pa seveda dosežemo v dobrih svetlobnih pogojih. Menim, da je vgrajena kamera dovolj dobra, da lahko na potovanjih v veliki večini primerov že pozabimo na klasičen fotoaparat. No, to trditev je potrdilo kar nekaj zadnjih vrhunskih modelov, ki smo jih testirali pri nas.

Nameščena programska oprema

HTC ima na zalogi nekaj programske opreme, ki je dokaj uporabna in ne spada pod t.i. bloatware (neželjena programska oprema). Najbolj zanimiva je HTC Zoe, ki je zgrajena okoli širjenja fotografij in video zapisa. Pred prvo uporabo je potrebna registracija na HTC račun, tu pa boste zaman iskali Slovenijo, tako da bo potrebno izbrati neko drugo državo. Z Zoe lahko recimo hitro in preprosto iz svojih slik ustvarite video posnetek, ter ga delite s prijatelji.

Dodatne aplikacije so dokaj standardne na vseh pametnih mobilnikih. Tako tu ne manjka pregledovalnik slik, predvajalnik glasbe in video posnetkov, koledar, FM radio, alarm in spletni brskalnik (seveda nativni Google Crome). Dodatno boste našli še paket Polaris Office 5, ki omogoča urejanje Word, Excel in PowerPoint datotek, ravno tako pa zmore prikazati datoteke PDF. Aplikacija lahko dostopa do datotek shranjenih lokalno na mobilniku ali tistih, ki jih hranite na oblačni rešitvi Google Drive. Namestili so še aplikacijo HTC Backup, ki poskrbi za samodejno shranjevanje aplikacij, sporočil, kontaktov in računov na telefonu. Arhivske kopije tudi samodejno prenese na Google Drive ali Dropbox.

Seveda si lahko vsak uporabnik iz trgovine Google Play namesti na mobilnik dodatne aplikacije po lastni želji.

Povezovanje in ostale tehnikalije

Ker gre za mobilnik z vrha mobilne ponudbe seveda ne manjka opcij za povezovanje. Mobilnik omogoča 2G, 3G, GPRS, EDGE, HSPA, LTE Cat6 (300/50 Mbps), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, bluetooth različice 4.1, GPS s podporo A-GPS in GLONASS ter tudi NFC, IR, ter USB 2.0.

Za delovanje skrbi Qualcomov Snapdragon 810, ki ima 8 jeder in sicer 4 x 2 GHz Cortex-A57 ter 4 x 1,5 GHz Cortex-A53, kot vsi najnovejši procesorji je seveda 64-biten. HTC je RAM povečal za 1 GB - posledično ima novi One M9 3 GB delovnega pomnilnika. V osnovi je vgrajenega še 32 GB pomnilnika, ki pa je razširljiv s karticami microSD.

Baterija ima kapaciteto 2840 mAh in ni zamenljiva. HTC navaja, da mobilnik omogoča do 25 ur pogovorov ter do približno 400 ur stanja pripravljenosti. Kot vedno bo to odvisno od uporabnika in njegovega načina uporabe mobilnika. Po nekaj dneh igranja mi je z normalno uporabo uspelo mobilnik ohraniti pri življenju do dva dni.

Prodajni paket

V lično oblikovani škatlic poleg mobilnika dobimo še slušalke in omrežni polnilec z USB podatkovnim kablom, slušalke, ter kratka navodila.

Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: HTC
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki