marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 9 ur
V pripravljenosti:
do 400 ur
Tip baterije:
Li-Ion (900 mAh)
Dimenzije:
83 x 46 x 24 mm
Teža:
96 gramov

Tip zaslona:
TFT, 128 x 160 pik, 65K barv
Zunanji zaslon:
CSTN, 101 x 80 pik, 4K barv

Notranji pomnilnik:
16 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,962 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Prikupno eleganten, s stilsko anteno in nadpovprečno vzdržljivo baterijo. Razmeroma zmogljiv zvočnik in možnost predvajanja mp3 datotek. Poleg infrardeče povezave tudi bluetooth. Podpora vsem frekvencam oz. delovanje na vseh kontinentih. Dobro osvetljena, udobna in prostorna tipkovnica, vključno z navigacijsko tipko. Deloma unikaten način bočnega osvetljevanja.

Proti

Marsikateri model, tako v SE hiši, kot pri kaki konkurenci se ponaša z boljšim zaslonom, kot ga ima Z520i. Kar pa še ne pomeni, da je omenjeni slab. 16 MB pomnilnika ni malo, pa vendarle, večje kapacitete se ne bi branili. Podpora pomnilniškim karticam so le pobožne želje. Vgrajena kamera se ne more kosati s poplavo 1 MP modelov in več v višjih cenovnih razredih.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

S spojlerjem

Sony Ericsson Z520i


Sony Ericsson Z520i

29.11.2005
Objavil: Matjaž Kovač

Nov v seriji Z, eleganten preklopnik majhnih dimenzij z mladostno-najstniškim pridihom. Poudarjeno ženski pravzaprav. V vseh pogledih prikupno zaobljen, s športno oblikovano anteno. Ne le vizualno simpatičen, temveč tudi funkcijsko dodobra naphan.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Izgled & rokovanje

Malček lepo sede v roko, upravljanje z njim je enostavno. V zaprtem stanju deluje jajčasto. Jajčasto, ampak "fancy". S težo pod 100 grami ga mirne duše uvrstimo med lažje. Antena ni vgrajena, je pa stilsko oblikovana - pravi mali spojler, ki pridoda k drugačnosti. Unikaten stil antene postaja nekakšen zaščitni znak Sony Ericssonovih (SE) modelov srednjega cenovnega razreda. Vsekakor antena ni namenjena obešanju gizma na ovratne trakove - za ta namen je pripravljen jeziček v spodnjem delu, blizu mesta za polnjenje.

Z520 ni grob mobi. Občutka cenenosti, kot da bo zdaj-zdaj razpadel, ne daje. Na sprednji strani lupine uzremo zunanji zaslon, pod njim rahlo izstopajočo lečo kamere. Zadaj, tik pod spojlerjem, je montiran zunanji zvočnik. Na levem boku najdemo tipko za uravnavanje glasnosti ter bližnjično tipko za vklop kamere. Pri telefoniranju z levo roko mi je palec iskal oporo točno na tem mestu, tako da nisem bil ravno navdušen nad postavitvijo omenjenih tipk.

Odpiranje preklopnika z eno roko je nerodno, saj je zgornji del za kak milimeter ožji od spodnjega, zatorej prst nima opore za dvig pokrova. Mladostni pridih podkrepi osvetlitev okrog tipkovnice ob prihajajočem klicu ali sporočilu ter zamenljivi pokrovčki. Svetlobni efekti skupno osmih led-diod so nastavljivi - vsako posamezno lahko pripišemo izbrani osebi iz imenika.

Prodajni paket vsebuje standardne pritikline - baterijo, polnilec in navodila za uporabo, priložen je še dodaten izmenljiv pokrovček. Zaradi krajšega obdobja testiranja težko ocenim vzdržljivost 900 mAh baterije, bo pa najverjetneje nadpovprečna. Tri, štiri dni, morda celo več. "Panti" so, vsaj po prvem občutku, kar zanesljivi. Sicer je na pregibu zaznati malenkost "lufta", vendar nič pretiranega oz. vse v mejah normale. Kako se bodo obnesli na dolgi rok, je težko napovedati.

Zaslon, tipkovnica & meni

Zunanji z dimenzijami 101 x 80 pik je trendovsko barven, s 4096 barvami prikaže vse pomembnejše informacije o stanju telefona ter o dohodnih klicih in sporočilih. Sliko klicočega, naprimer, čez cel zaslon, ali sliko kamere v zaprtem stanju mobilca. Vidljivost ni ravno navdušujoča, na močnem soncu še posebej ne. Stara mama bi vihala obrvi, sokolje oko mladcev in mladenk, kot ciljne publike, bo skromno vidljivost lažje prebrodilo.

Notranji TFT zaslon pri ločljivosti 128 x 160 pik zmore prikaza do 65 tisoč barv. Splošen vtis - brez pripomb pravzaprav, četudi smo že srečali boljše. Vidljivost je dobra, odsevnost na soncu ni ravno majhna, zato, zopet, slabša vidljivost.

Meni je tipično SE-jevski, v bistvu nič novega, kar hitro odziven. Razporeditev ikon je standardna, v podmenijih so posamezni sklopi lično ločeni po zavihkih. Personalizacija izgleda namizja je precejšnja. Nastavljivo je glavno ozadje, prav tako tudi zunanje ozadje, posežemo lahko po petih predpripravljenih temah ali si naložimo nove, fine nastavitve postrežejo še z nastavitvami barv in jakosti osvetlitve.

Kot smo pri večini preklopnikih vajeni in kar je pravzaprav ena večjih prednosti pred tabličnimi modeli - udobna in prostorna tipkovnica. Prava poezija sprehajanja po številčnici, z dobro odzivnostjo, vključno s štirismerno navigacijsko tipko. Poleg, standardno, dve podmenijski tipki ter tipka C in "nazaj". V spodnjem delu še, miniaturni tipki, širni splet ter vklop/izklop mobija.

Imenik, klici in sporočila

Kapaciteto pomnilnika zapolnimo pri 500 vnosih. Vsak zmore nesti breme do treh klicnih številk, faks, naslov osebe, e-poštni naslov, rojstni dan ter druge informacije. Poleg je moč nastaviti še sliko, način zvonjenja, že omenjene svetlobne učinke ter govorni ukaz. Nasploh je slišnost sogovornika, tudi v prostoročnem načinu, dobra.

Tipkarski navdušenci imajo podprte pravzaprav vse oblike sporočanje. SMS, EMS, MMS in e-pošto. Našteto, z izjemo EMS, dandanes nudi pravzaprav že vsak mobilnik. E-poštni odjemalec prebavlja tudi razno razne priponke. T9 v slovenskem jeziku ne manjka.

Klici so lično ločeni na vse, sprejete, odhodne in neodgovorjene. Beleži se zadnjih 30 po posameznem sklopu. Vsi po vrsti so opremljeni z datumom in uro. Števci so bolj skromni; beleži se zadnji klic, skupni čas klicev in odhodni klici, števec sporočil ter števec prenosa podatkov (zadnja seja – poslano/prejeto). Pogrešal sem podatek o trajanju posameznega klica. Vibra ne manjka. Profilov je sedem, katere poljubno nastavljamo.

Kamera

Fotografsko oko je primerno razredu mobilnika, torej ne ravno "top class". Vgrajena kamera je že pred časom postala nekaj samoumevnega. Kateri pa je dandanes brez, če odmislimo strogo poslovne gizme? Ni ga.

Fotke so, no ja, povprečne. Zadostujejo za ujetje zanimivega trenutka, za dodatek slike v imenik, fotografskih čudežev pač ne gre pričakovati. Ob robovih slike je večkrat opaziti pas neostrine. Na izbiro je še 4x digitalna povečava, nastavljanje osvetlitve (-2 do +2) ter štirje načini zajema (običajno, panorama, okvirji, rafal). VGA kamera zajema fotke pri ločljivosti 640 x 480 pik ter dveh nižjih (320 x 240 in 160 x 120), na voljo sta dve kakovosti slike, nočni način, dodatni učinki (sepia in ČB) ter samosprožilec. Zajem videa vključno z zvokom je izvedljiv pri 176 x 144 pik ali pri manjši ločljivosti (128 x 96) za namen pošiljanja preko MMS sporočil.

Aplikacije in pritikline

Najprej organizator, pod okriljem katerega najdemo šop pripomočkov. Tradicionalen koledar s tremi načini vpogleda (mesečni, tedenski, dnevni), možnostjo nastavitve alarmov (opomni tudi pri izklopljenem mobilcu) ter iskalnikom dogodkov. Nadalje, opravila in beležke za krajše tekstovne vnose, odštevalnik časa, štoparica (z vmesnimi časi) ter kalkulator za osnovne računske operacije. Iz sklopa je ločen alarm, ki nudi možnost izbire ponavljanja po dnevih. Budilka bo zvonila, četudi je mobilnik izklopljen. Da, podprto je tudi mp3 zvonjenje.

Ustvarjanja željni se lahko preizkusijo v aplikacijah VideoDJ, PhotoDJ in MusicDJ. Gre za urejevalnike videa (v formatu 3GP), slike in zvoka (lastne melodije). Po mojem mnenju nepotreben balast, pa vseeno.

Za zabavo skrbita dve prednaloženi igri; NY Nights (pustolovska) ter QuadraPop (izpeljanka tetrisa). Repertoar lahko povečate sami, z javanskimi igrami. Od aplikacij najdemo naložen le WorldClock. Pozabiti ne smem še na snemalnik zvoka ter predvajalnik 3gp ter mp3/aac datotek. Glede na velikost pomnilnika Z520i ne more služiti kot nadomestek mp3 predvajalniku, si pa lahko muzikalično popestrite dan z dvema, morda tremi komadi.

Z520i premore 16 MB pomnilnika, ki se deli med vse aplikacije in pritikline. Dodatne spominske kartice žal niso podprte, kar pa v tem cenovnem rangu ne preseneča. Pregled zasedenosti je ločen na slike, video, sporočila, igre in aplikacije. Nad vsem naštetim bdi Upravitelj datotek, ki nudi možnost kreiranja novih map, sortiranje, ipd.

Povezljivost

WAP 2.0, GPRS razreda 10, IR in BT, možna sinhronizacija s PCjem. Ni da ni. Vgrajen bluetooth, kot kaže, ni več domena visokocenovnih mobilnikov.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
(49.920,00 SIT)
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki