marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 10 ur
V pripravljenosti:
do 425 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (1500 mAh)
Dimenzije:
119.0 x 63.0 x 13.0 mm
Teža:
135 g

Tip zaslona:
65.536 barvni zaslon TFT, na dotik, kapacitivni

Notranji pomnilnik:
1 GB
Stopnja sevanja SAR:
1.25 W/kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Xperia X10 je prvi Sony Ericssonov izdelek z izjemno priljubljenim operacijskim sistemom Android. Čeprav je le različice 1.6 (bojda bo kmalu na voljo tudi 2.1) je zadeva spodoben multimedijski center, prijetnega oblikovanja (roko na srce, mi je X10 najlepši mobilnik z Androidom) in dokaj preprostega rokovanja. Ponaša se z vrhunsko kamero, odličnim zaslonom, 1 GHz procesorjem in vsemi pritiklinami modernega pametnega mobilnika. Edina zamera gre k bliskavici kamere in (pre)stari različici Android operacijskega sistema.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Androidni eksperiment

Sony Ericsson Xperia X10


Sony Ericsson Xperia X10

13.05.2010
Objavil: Mitja Zupančič

Pa kaj je s temi iksi.. sem se vprašal nekaj dni nazaj ob odpiranju škatle nove Sony Ericssonove igračke imenovane Xperia X10 in si zamrmral v brk: "zadnjič X6, zdaj X10.. izvirnost pa taka". Oznaka je sicer podobna že testirani Nokiji X6, vendar mobilnika si niti od daleč nista v sorodu, razen tega, da imata oba kapacitivni zaslon občutljiv na dotik in sta črne barve.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 16x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica

Oba modela, X6 in X10 sta mi osebno všeč - ostre linije, preprostost oblikovanja in simpatični detajli. Črni testiranki X10 se na hrbtni strani pri vrhu prične polirana srebrna črta, zaključi se na dnu mobilnika v obliki nosilca za obešljivi trakec ali kakšen drug nakit. Na hrbtni strani opazimo kamero z bliskavico, na desni strani pa tipke za približavo/prilagoditev zvonenja in sprožilec za kamero. Lepo in tudi kvalitetno izvedeno, namreč kvaliteta izdelave je zelo dobra, nikjer ni nič škripalo, občutek v roki je bil dober in si nikakor ne zasluži nikakršne graje.

Mojstri z daljnega severa so se odločili vgraditi čudovit WVGA zaslon z ločljivostjo 800 x 480 točk in zmožnostjo prikaza 65.536 barv. Ločljivost je res vrhunska in vse na zaslonu izgleda čudovito, nima pa, kot konkurenčni Androidi sedaj izjemno priljubljeno AMOLED ali celo super AMOLED matriko, se pravi LED osvetlitev, kar mogoče niti ni tako slabo, namreč AMOLED ni ravno biser preglednosti na močnem soncu. Super AMOLED naj bi bil šele tisto pravo. Konec koncev je lahko tudi "ultra nadkozmični noro konc hud" AMOLED, če ne prikaže nekih realnih barv in vse skupaj izgleda, kot v risanki.

Tipkovnice ne bomo našli, vsaj fizične ne. Virtualno pa je možno skoraj kjerkoli priklicati z daljšim pritiskom na levo tipko (štirje kvadratki). Za uporabnike z močnejšimi prsti verjetno ne bo neka idealna rešitev, saj je vse skupaj bolj natlačeno in hitro se zgodi, da zgrešimo tipko. Potrebno bo nekaj potrpljenja. Malce lažje je sicer pri sporočilih, kjer se ob obračanju mobilnika po zaslugi accelerometra tipkovnica spremeni v horizontalno. Ta je precej širša in udobnejša.


Začetni zaslon

Xperia na začetnem zaslonu izgleda precej skromna, namreč ob svežem zagonu je kaj bore malo bližnjic in widžetov na zaslonu. Tukaj pridejo do izraza vaše želje in potrebe, na voljo so trije zasloni na katere si je možno dobesedno nametati skoraj celoten meni, ustvariti mape in v njih pospraviti stvari, ki gredo skupaj (recimo mapa za igre, mapa za delo, mapa za pisarno).
Preko Marketa si je možno namestiti še marsikatero brezplačno aplikacijo s priloženim widžetom za na začetni zaslon. Če so vam widžeti nuja, so mobilniki z Android operacijskim sistemom meka. Sicer pa, če vas motijo jih lahko tudi mirno zmečete na dnu zaslona v koš in furate minimalizem.

Operacijski sistem

X10 ima nameščen Android 1.6 (kodno ime Donut), 2.1 je bojda na poti, do konca leta pa naj bi bila na voljo tudi različica 2.2. Več o samem Androidu si pa lahko preberere tukaj:
>> Vse o operacijskem sistemu Android


Telefoniranje in sporočanje

O sporočanju sem že načel temo in sicer pri opisu tipkovnice. SMS, MMS, so šala mala, malce se mogoče zatakne pri e-pošti, ker ne podpira standardov SMTP-TLS in IMAP+SSL.

Imenik je tako, kot pri vseh pametnih mobilnikih zmogljiv in možno si je med kontakte zapisati marsikaj. Na pogled deluje precej podobno iPhonovemu, namreč s prstom ga vozimo gor in dol, ob desni strani imamo abecedo, na katero je možno klikniti. Le-ta nas pripelje do prve črke iskanega sogovornika v imeniku. Posledično postane iskanje precej lažje in učinkovitejše. Kljub 1 Ghz Snapdragon procesorju imenik (pa tudi sam uporabniški vmesnik) še vedno ni na nivoju Applovega iPhona. Je blizu, a kljub temu še ni dovolj izpiljen, vendar dajmu času čas.

Kamera in večpredstavnost

8,1 MP piše na leči kamere. Huh, kaj ko megapiksli kaj malo pomenijo pri kvaliteti slike, a vendar. Pri X10 kvaliteta še vedno ni ravni namenskih fotoaparatov, vendar je ob dobrih pogojih že zelo dobra. Lahko postanemo tudi kreativni in z obilico nastavitev posnamemo še kakšno izvirnejšo stvaritev ali kakšen zanimiv makro posnetek. Da bo slika še boljša skrbi tudi stabilizator slike in pa bliskavica.. no, če temu lahko tako rečem, boljši izraz bi bil "fotografska luč". LED bliskavica se namreč ob slikanju NE sproži avtomatsko. Potrebno je iti v napredni meni, jo vklopiti, posnetki sliko in izklopiti.
Precej nerodno po eni strani, po drugi pa imamo na voljo lučko. Če bi bila tipka za vklop/izklop že na osnovni strani kamere ne bi bilo nič narobe, prej obratno.

Mobilnik zajema posnetke v ločljivosti QVGA, VGA in WVGA. Slednji se zapiše v ločljivosti 800x480 točk, ni ravno HD a kljub temu so posnetki dovolj dobri in kvalitetni, seveda od neki normalni svetlobi.

Naj vas opozorim: V primeru, da nimate nameščene pomnilniške kartice, ne bo možno uporabljati kamero. Namreč posnetki se zapisujejo samo na kartico.

Xperia ima, kot večina Sony Ericssonov tudi dober glasbeni predvajalnik, a vendar ne deluje brez sim kartice. V primeru, da vam zadeva ni povšeči si je možno preko Marketa (spletne trgovine) pretočiti tudi predvajalnik kakšnega drugega razvijalca, enako velja za predvajalnik video posnetkov. O predvajanju kakšnih DivX-ov ali filmov formata "avi" lahko trenutno bolj ali manj le sanjamo. Govorim o prednaloženi programski opremi. Sicer obstaja predvajalnik imenovan xyflash, poganja tudi "avi" posnetke, vendar bolj priporočam konvertiranje v klasičen mp4 zapis. Predvajanje bo lepše, kvalitetnejše in tudi bolj tekoče.

Ob vsej tej multimedijski sposobnosti Xperie me je zelo razočaral zunanji zvočnik. Ta je precej povprečen. V primerjavi s konkurenco, ni ravno to to. Zvonenja so nekako OK, malo zoprno pa je pri predvajanju kakšne glasbe ali gledanju filmčkov. Raje uporabite ali priložene slušalke, druge zvočnike z 3,5 mm priključkom ali pač svoje najljubše slušalke.

Za prenašanje podatkov priporočam uporabo programske opreme MediaGo in pa Sony Ericssonov PC companion. MediaGO na momente celo spominja na iTunse, kjer si lahko ustvarimo svoje predvajalne spiske, video posnetke, sinhronizacijo (pozor, samo z Googlom!) in vse ostale bonbončke. Ob priklopu na računalnik pri Xperiji najprej potegnemo iz vrha proti dnu bližnjico za aktualne dogodke. Tam izberemo USB način in Xperia nam lahko služi tudi, kot medij za shranjevanje podatkov. Omenim naj, da bo kartica bolj ali manj prazna, kljub prenosu številnih aplikacij iz Marketa. Pri Androidu je (trenutno) pač tako, da je kartica namenjena za slike, filme, glasbo, nikakor pa zaradi varnostnih razlogov za aplikacije. Za te je na boljo 512 MB pomnilnika. Na srečo je Android odprtokodni sistem in se da neuradno, z določenimi prijemi to "napako" tudi popraviti.

Nameščena programska oprema

Prednaložene so pač klasične aplikacije: koledar, kalkulator, brskalnik, e-poštni klient, gmail, google talk, googlovi zemljevidi... in pa Mediascape, ter Timescape. Kje je pravzaprav razlika? Slednji vam združi vse vaše komunikacijske potrebe. SMS, MMS, e-pošta, facebook, twitter, spisek klicev. Skratka ultimativna zadeva za komuniciranje. Prav tako, si ga je možno nastaviti na začetni zaslon.

Mediscape pa je aplikacija, ki združi vse medijske vsebine, tako spletne, kot tudi tiste že naložene na mobilnik. Preprosto mu lahko rečete tudi neke vrste brskalnik datotek. Žal pa ne more biti nastavljen na začetnem zaslonu.


Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Mobilnik ima, kot večina novejših pametnih mobilnikov za povezavo z osebnim računalnikom microUSB 2.0 priklop. Prav tako ima (skoraj) vse možne brezžične načine povezovanja, ima HSDPA standard z 10,2 Mbps, HSUPA z 2 Mbps, GRPS razreda 10, EDGE razreda 10, Wi-Fi 802.11 b/g (o "n" standardu še ni govora), modrizob različice 2.1 z A2DP standardom, odsotno pa je kakopak infrardeče očesce.

Kakšnega resnega testa glede navigacije ni bilo možno izvesti, predvsem zato, ker ni priložene nobene programske opreme. Googlovi zemljevidi ne štejejo ravno, kot navigacijsko programovje. Lahko vam pa zaupam, da ima GPS modul pomoč v obliki aGPS za hitrejše povezovanje s sateliti. Uporaben je tudi Wisepilot (poizkusna verzija), ki vas usmerja korak za korakom med iskanjem poti do cilja. Vendar potrebna je spletna povezava.

Xperia ima na vgrajenega 1 GB pomnilnika, nekje 512 MB ga je na voljo za uporabnikove aplikacije, imenik in sporočila. Možno si je vse skupaj preventivno skopirati tudi na pomnilniško kartico. Na srečo je tu priložena 8 GB pomnilniška kartica, služi za shranjevanje posnetkov narejenih s kamero. Ali za vašo glasbeno/filmsko zbirko.. Nikakor pa ne za nameščanje aplikacij!

Prodajni paket

V prodajnem paketu bomo našli mobilnik Xperia X10, slušalke za prostoročno telefoniranje, baterijo Li-Po BST41, 1500 mAh, pomnilniško kartico miniSD velikosti 8 GB, polnilec z USB kablom za polnenje ali priklop na osebni računalnik ter navodila z zgoščenko, kjer je nameščena programska oprema.

Posodil na test:
Aimhigh plus d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
Cena na dan testa:
599,99
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki