marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Standardna, Li-Ion (BST-39) (930 mAh)
Dimenzije:
92 x 49 x 16 milimetra
Teža:
100 gramov

Tip zaslona:
176 x 220 pik, do 256.000 barv
Zunanji zaslon:
OLED, 128 x 36 pik

Notranji pomnilnik:
14MB
Za

Bogat osnovni paket s priloženim kablom, slušalkami in 512Mb spominsko kartico, zanimiva oblika, dober predvajalnik glasbe, dobro razmerje cene in kvalitete.

Proti

Mestoma škripajoče ohišje in premikajoč zgornji del aparata, slaba kamera, slab zvočnik, notranji prikazovalnik bi lahko bil večji, zunanji prikazovalnik neuporaben na dnevni svetlobi.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Glasba za v vsak žep

Sony Ericsson W380i


Sony Ericsson W380i

29.05.2008
Objavil: Marko Likar

W380 je Sony Ericssonov zastopnik v nižjem cenovnem razredu, ki omogoča vsem uporabnikom s plitvejšo denarnico, ugoden in stilsko zaznamovan glasbeni predvajalnik. V nadaljevanju si bomo ogledali njegove dobre in slabe strani.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: -/ni podatka
efekti
okvirji
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled in rokovanje

Vsebina škatle testnega modela je za ta cenovni razred bogata, saj novopečeni lastnik dobi poleg vseh osnovnih stvari kot so polnilec in navodila, še podatkovni kabel in slušalke, ki proizvajajo kvaliteten zvok, kar pa smo od Walkman proizvodov tako ali tako že navajeni. Ker je W380 glasbeno usmerjen mobilnik ima že v osnovnem paketu priloženo 512MB pomnilniško kartico tipa Memory Stick Micro (M2), ki povprečnemu uporabniku več kot zadostuje.

Sony Ericsson W380 je klasičen preklopni mobilnik, ki meri 92 x 49 x 16 milimetra in tehta 100 gramov. Kadar je zaprt, na prvi pogled ni razvidno, da ima 128 x 36 pik velik zunanji prikazovalnik, saj je skrit za plastjo plastike, ki je v barvi ohišja in ni nikjer vidnega prehoda. Vsekakor je to zelo stilska rešitev, ki izgleda super, sploh kadar je mobilnik v uporabi v kakšnem prostoru ali pa v temi. Popolnoma druga zgodba je kadar je v uporabi pri dnevni svetlobi, saj je zunanji prikazovalnik praktično neuporaben, ker je zelo težko razvidno kdo kliče. Vzporedno z ekranom se nahajajo standardne tipke s katerimi se upravlja glasba. Te tipke so sestavljene iz majhnih ''pikic'' ki tvorijo obliko tipke ''play'' in ostalih, ki spominjajo na pripomoček za branje slepim. Malo višje nad prikazovalnikom in tipkami se nahaja zvočnik in kamera, ki posname slike z ločljivostjo 1,3 milijona pik. Spodnja stran mobilnika ima velik napis Walkman in ne ponudi ničesar drugega, enako velja za zgornjo stran. Na levi strani je standardni enotni priključek za polnilec in slušalke, desna stran pa ima samo tipke za glasnost. Zadnja stran ima pokrov za baterijo in drsečo tipko za aktiviranje tipkovnice, katero se da udobno uporabljati le, če je mobilnik v desni roki. Vsekakor je to na prvi pogled nenavadno, vendar je ta tipka zelo praktična saj lahko na tak način sprostimo tipke na sprednji strani in kar z zaprtim mobilnikom opravljamo glasbo. Z eno roko je mobilnik težko odpreti. Notranjost razkrije 176 x 220 pik velik prikazovalnik, ki zmore prikazati do 256 tisoč barv. Ta velikost je v tem cenovnem razredu standard, vendar bi lahko bil večji, saj je na ohišju še ogromno prostora, kar je prednost preklopnih mobilnikov. Tipke niso nič posebnega, odzivne so normalno. Opazi se le neenakomerna osvetlitev. Opazne so pomanjkljivosti pri izdelavi, saj ima ohišje ogromno čričkov, predvsem na pokrovu od baterije. Nadležno je tudi premikanje zgornjega dela mobilnika, kadar je zaprt.

Notranjost

Meniji v W380 niso nič posebnega, vse je že poznano iz obstoječih modelov istega ali pa višjega cenovnega razreda. Novosti tukaj ne moremo pričakovat saj mobilnik bazira na že preverjeni formuli prejšnjih modelov. Zanimive so teme, kajti ob premiku na katerokoli drugo ikono telefon zavibrira. Ikone so razporejene v 3 x 4 mrežo in jim ni možno spremeniti vrstnega reda, prav tako meniju ni možno nastavit kakšno drugo obliko.

Mobilnik ima standardno 930 mAh Li-Ion baterijo, ki obljublja do 300 ur v pripravljenosti in do sedem ur pogovorov. Testni model je brez problema zdržal štiri dni, z vsakodnevnimi klici, kratkimi sporočili, igranjem iger in poslušanjem glasbe. Brez teh obremenitev bi brez problema zdržal kakšen dan ali dva več.

Resna stran

Splošno je znano, da je Walkman serija osredotočena na glasbo in zabavno področje mobilne industrije, zatorej pri W380 ni možno pričakovat poudarka na poslovnem področju. Sony Ericsson ni pozabil na to področje, saj se lahko uporabniki normalno povežejo s svetovnim spletom in že takoj ob vstopu v brskalnik, je na voljo najpogosteje uporabljen iskalnik Google. Vgrajen brskalnik je standarden in je poznan iz ostalih modelov, enako velja za koledar, budilko, štoparico, računalo in ostale vsebine v mapi ''Organizator''.

UMTS uporabnik v tem mobilniku išče zaman, saj ga v tem cenovnem razredu tudi ni mogoče pričakovati, je pa na voljo GPRS povezava. Naprave med seboj povezuje Bluetooth, infrardeč vmesnik pa je stvar preteklosti in ga skorajda nikjer več ni možno zaslediti. Za povezavo z računalnikom pa poleg Bluetootha skrbi tudi priložen podatkovni kabel, ki je skupaj z priloženo programsko opremo preprost za uporabo.

Zabavna stran

Najprej je potrebno omenit super Walkman vmesnik, ki odlično ureja glasbeno zbirko in skrbi za red. Vmesnik je grafičen in omogoča dober pregled nad zbirko pesmi, prav tako ima možnost nalaganja albumskih slik, ki so ob predvajanju prikazane. Zvok, ki ga proizvedejo slušalke je odličen in bo zadovoljil vsakega navdušenca nad glasbo. Zunanji zvočnik pa žal ne zmore ustvariti zadostne glasnosti in je hitro preglašen z ostalimi zunanjimi vplivi. W380 ima le 14Mb notranjega pomnilnika, kar pa ne predstavlja tako velike težave, saj je v osnovnem paketu priložena 512Mb spominska kartica, na kateri si lahko uporabnik ustvari zajetno zbirko pesmi. Komur to ne bo zadostovalo, pa še vedlo lahko kupi kartico večje zmogljivosti.

Dobrodošla novost je aplikacija imenovana ''TrackID'', katero si uporabnik vključi kadar na radiu ali v diskoteki sliši pesem in mu naslov ni poznan pa bi ga rad izvedel. Aplikacija preprosto posname del pesmi in jo s pomočjo GPRSa pošlje na svetovni splet in ugotovi avtorja ter ostale podatke, ki so nato posredovani uporabniku. To aplikacijo je možno zasledit v večini zadnjih Walkman proizvodih in je zelo lepo videti, da so aparati nižjega cenovnega razreda tudi deležni takšnih bombončkov.

V kolikor uporabnika, radijski sprejemnik in pesmi iz glasbene zbirke ne zaposlijo dovolj, se lahko posveti igram. Testni model je imel prednaložene tri igre: prva je ''Extreme Air Snowboarding'', ki se baha s 3D grafiko in razkazuje zmožnosti mobilnika, druga je ''QuadraPop'', ki je nekakšna različica ''Tetrisa'' in tretja, vsem dobro poznani ''Sims 2'', kjer si ustvarite navidezno življenje.

Šibko točko W380 predstavlja kamera, ki je zmožna posneti slike z le 1,3 milijona pik, kar je za današnje standarde občutno premalo. S tem bo odvrnjen marsikateri kupec, ki bo raje posegel po mobilnikih z vsaj dvema milijonoma pik. Prav tako, kot je slaba ločljivost, je slab tudi vmesnik, kar samo potrjuje cenovni razred, v katerega spada.

Komu je namenjen

Glavna ciljna skupina W380 so uporabniki, ki želijo za malo denarja dobiti uporaben in kvaliteten predvajalnik glasbe. Če spregledamo manjše hibe v izdelavi in priložnostno uporabno kamero, bo dobro služil za opravljanje klicev in pisanju kakšnih kratkih sporočil. Bogat osnovni paket pa samo potrdi, da ima W380 dobro razmerje cene in kvalitete.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
199,90
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki