marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
13 ur
V pripravljenosti:
315 ur
Tip baterije:
Li-Poly (870 mAh)
Dimenzije:
102 x 43 x 17 mm
Teža:
92 g

Tip zaslona:
128x160 pik, 65.535 barv, TFT

Stopnja sevanja SAR:
0,88 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

T630 je naslednik dobro sprejetega modela T610 v nekoliko drugačnem, mladostniškem ohišju. Funkcijsko je še vedno dovršen telefon, za korak s tekmeci pa mu malce primanjkuje pomnilnika.

Proti

Osvetlitev tipkovnice je v večernih urah in temnejših prostorih nekoliko premočna, saj kar "bije" v oči. Še vedno pa pogrešamo možnost vpisa ponavljajočega dogodka v koledar.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Nov korak...

Sony Ericsson T630


Sony Ericsson T630

08.04.2004
Objavil: Mojca Giacomelli

Skoraj pol leta po tistem, ko so pri Sony Ericssonu uradno predstavili naslednika T610, model T630, je telefon končno na voljo tudi v Sloveniji. Glede na to, da gre v osnovi za že preizkušen telefon in programsko opremo (v modelih T610 in Z600), verjamem, da bo T630 enako dobro sprejet, kot njegov predhodnik. Še posebej zato, ker so ga odeli v drugačno ohišje. Ki sedaj ni več aluminijasto, ampak je iz kompaktne plastike v kombinaciji odtekov sive barve, ki so jo pri proizvajalcu poimenovali "ledeno srebrna" oz. Frosty Silver. Dobrodošla sprememba, ki pomeni za (bodoče) lastnike tega telefona predvsem malo oz. skoraj nič opraskanega ohišja. Aluminijasto ohišje T610 je bilo namreč precej občutljivo, na njem pa so se hitro poznale še tako majhne praskice. Ta bojazen pri T630 zagotovo odpade.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,1 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

K drugačnemu ohišju spada tudi drugačna tipkovnica, o kateri bodo mnenja zagotovo deljena. Ko sem telefon vzela iz škatle, je bil moj prvi komentar namenjen ravno tipkovnici. Ki me je na prvi pogled razočarala. Tipke so namreč iz prozorne (malo mehkejše) plastike, rahlo vzbočene, čisto skupaj, osvetljene pa so v beli barvi. Po nekaj pritiskih na tipke se je moje mnenje o uporabnosti tipkovnice spremenilo, saj je le-ta za upravljanje s telefonom in pisanje sporočil odlična. Razočaranje nad vizuelnim izgledom tipkovnice pa ostaja, čeprav je potrebno priznati, da T630 tak izgled le-te vsekakor pristoji. Krmilna paličica (joystick) svoje delo opravlja odlično, razporeditev tipk pa je že znana iz T610 – pod zaslonom dve t.i. "soft" tipki, pod njima tipka za vračanje nazaj (na levi) in tipka C za brisanje (na desni), spodaj pa številčni del tipkovnice.

Funkcionalnost telefona je glede na predhodnika ostala enaka, zatorej je tudi zunanji izgled skorajda nespremenjen. Na desnem boku ohišja še vedno najdemo gumbek za hitri dostop do mobilnega spleta, na levem pa tipka za hitri vklop digitalnega fotoaparata, ter gumba + in -, ki (odvisno od stanja telefona) opravljata različne funkcije. Na vrhu je na levi strani (tokrat viden) infrardeči vmesnik (IR), na desni pa tipka za vklop telefona.

Zadnji del so malce spremenili v skladu z njihovo politiko uporabe telefona. Od modela T630 dalje Sony Ericsson namreč predstavlja različne načine uporabe telefona, v primeru T630 je to "Phone Style" in "Image Style" – za slikanje. Tako je zadnji del telefona spremenjen in rahlo spominja na Sonyjeve digitalne fotoaparate. V primerjavi s T610 pa so malo okroglo ogledalce nadomestili z večjim kvadratnim, s čimer so povečali uporabnost le-tega.

V osnovnem kompletu dobimo poleg telefona in polnilca še zgoščenko s programsko opremo.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

T630 ima za shranjevanje podatkov o kontaktih na voljo 510 mest. Vsakemu kontaktu lahko vpišemo precej podrobnosti, ki so poleg imena in priimka še domača, mobilna, službena in faks številka, naslov e-pošte, naziv, podjetje, za dodatne opise pa je na voljo polje drugo. Poleg tega lahko kontaktom dodamo tudi sliko, ki se prikaže ob klicu te osebe ali sprejemu kratkega in večpredstavnega sporočila, določimo lastno melodijo za opozarjanje na klic, posnamemo oznako za govorno klicanje, določimo privzeto številko ter jo po potrebi razporedimo v eno izmed skupin, ki jih ustvarimo sami.

Možno je kopiranje vseh zapisov iz SIM kartice na telefon (in obratno), vse zapise iz pomnilnika telefona pa lahko preko brezžične povezave naenkrat (vključno s slikami) prenesemo na drug telefon, če ta le podpira tak prenos. Za sinhornizacijo je poskrbljeno s priloženo programsko opremo. Že znani XTDN Connect podpira sinhronizacijo z MS Outlookom in Lotus Notesom. Na testu je bila uporabljena slovenska različica Outlooka 2003 in povezava bluetooth, s katero mi sicer ni uspelo s pomočjo priloženih programov sinhronizirati telefona in kontakov ter koledarja z Outlookom, je bila pa le-ta uspešna z uporabo možnosti za sinhronizacijo, ki jo ponuja programska oprema USB bluetooth ključka (dongla). Zagotovo pa lahko iz preteklih izkušenj zapišem, da sinhronizacija s starejšimi različicami Outlooka (izjema je verjetno le slovenski Outlook 2003) skoraj zagotovo deluje brez večjih problemov.

Sporočila

Pri uporabi sporočil ni v primerjavi s predhodnikom bistvenih sprememb. T630 tako "obvlada" delo s kratkimi (SMS), obogatenimi (EMS) in večpredstavnimi (MMS) sporočili, tuja pa mu ni niti elektronska pošta. Za hitrejše pisanje sporočil pa je poskrbljeno s T9, ki tokrat podpira tudi slovenski jezik.

V pomnilnik telefona lahko shranimo do 100 kratkih sporočil, shranjevanja poslanih sporočil pa ne moremo izklopiti. Za opozarjanje na sporočila imamo še vedno na voljo samo predpripravljene melodije, T630 pa zna prikazati tudi slikico pošiljatelja ob sprejemu kratkega ali večpredstavnega sporočila (če jo imamo shranjeno v imeniku telefona).

Ustvarjanje večpredstavnih sporočil je možno tudi s pomočjo Sony Ericssonovega programa MMS Home Studio, za hitro pošiljanje posnetih fotografij pa nam bo prišla prav tehnologija QuickShare™.

Pri uporabi poštnega odjemalca ni sprememb. Tako lahko izbiramo med prikazom samo glave sporočila ali pa celotnega, priponk ne moremo odpreti, lahko pa pošiljamo e-pošto s prilogo – posnetimi slikcami.

Seznami klicev, števci...

V seznamu klicev najdemo po 10 zadnjih klicanih, odgovorjenih ali neodgovorjenih klicev, opremljenih z datumom, klici istega dne pa so opremljeni z uro klica.

Poleg števca količine prenesenih podatkov je na voljo tudi števec poslanih kratkih sporočil.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Personalizacija telefona je enako dobra, kot je bila že pri predhodniku. Tako T630 še vedno podpira različne teme, slike za ozadja in ohranjevalnik zaslona, za prilagajanje okolju pa so na voljo različni profili, ki jih nastavimo po svojih željah. Za hitrejši dostop do najpogosteje uporabljenih funkcij si lahko uredimo izbiro Moje bližnjice.

Slike za ozadje in ohranjevalnike zaslona, teme in melodije si lahko na telefon naložimo na več načinov. Najhitrejši je s pomočjo osebnega računalnika preko kabla ali brezžičnih povezav (IR in bluetooth), k oblikovanju ustrezne velikosti slike pa precej pripomore program Image Editor, ki ga uporabniki Sony Ericssonov zagotovo že poznajo. Tudi za sproščanje domišljije je poskrbljeno, saj so poznani programi za ustvarjanje lastnih tem. Za tiste, ki ne premorejo kabla ali na svojem osebnem računalniku nimajo možnosti za brezžično povezovanje, pa je na voljo nameščanje slik, melodij in tem preko WAP brskalnika.

Za shranjevanje slik, melodij, tem, iger in večpredstavnih sporočil je na voljo dobra 2 MB pomnilnika. Proizvajalec navaja podatek 2 MB ter dodatnih 130 KB za že prednaložene stvari, ki jih ni možno zbrisati, seštevek prostega in uporabljenega pomnilnika pa je na testnem telefonu pokazal skoraj 2,4 MB. Kar naj bi bilo dovolj od predpostavki, da v imeniku nimamo npr. več kot 15 slik za prikaz v imeniku in seveda sproti posnete slike (ki zavzamejo največ prostora), ne uporabljamo več kot 20 svojih melodij in nekaj različnih tem, nismo velik potrošnik večpredstavnih sporočil in občasno prenesemo posnete slike iz telefona na osebni računalnik, s čimer sprostimo pomnilnik.

Preostale nastavitve so že znane iz zadnjih serij Sony Ericssonovih telefonov.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Na tem področju T630 ne prinaša nobenih novosti – še vedno je na voljo obsežen organizator - koledar z opomniki in opravili (žal še vedno ne pozna ponavljajočega dogdka). Poleg koledarja so prisotni še nepogrešljivi dodatki, kot so budilke, beležke, števec, štoparica, kalkulator in prostor za shranjevanje raznih šifer in gesel. V primeru, da imamo vklopljeno budilko, pa čas le-te v stanju pripravljenosti na zaslonu prekrije datum.

Za igre so dobro poskrbeli, saj poleg iger na osnovi Mophun tehnologije podpira tudi Javo.

Fotografiranje

Dvema, že znanima možnostima za izbiro ločljivosti slike (288 x 352, 120 x 160 pik) so dodali še eno, ki so poimenovali "povečana" slika. Gre za neke vrste digitalno povečavo oz. interpolacijo, saj se pri tej izbiri velikost slike spremeni na 480 x 640 pik, objekt fotografiranja pa se približa.

Zmogljvosti fotoaparat so ostale nepremenjene. Tako je še vedno namenjen predvsem zabavi ter temu, da pošljemo "na hitro" posneto sliko komu preko e-pošte ali večpredstavnega sporočila.

Možna je tudi uporaba različnih efektov in t.i. nočnega slikanja, na zadnjo stran pa so dodali večje zrcalo za primere, ko bi se želeli slikati z družbo, pa nočete, da na posnetku kdo manjka.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Kot je že navada pri Sony Ericssonovih telefonih višjega srednjega razreda, je tudi T630 opremljen s tremi vrstami prenosa podatkov, in sicer podpira CSD in HSCSD ter paketni prenos GPRS (4+1). Tako lahko telefonček uporabimo tudi kot modem v navezi s prenosnim računalnikom. Možnosti brezžičnega povezovanja seveda ne manjkajo – vgrajen je infrardeči (IR) vmesnik in čedalje bolj razširjen, predvsem pa uporabnejši bluetooth. Vgrajeni WAP brskalnik je različice 2.0 in podpira poleg "klasičnih" WAP strani tudi prikaz xHTML strani.

Telefon je za testiranje posodilo podjetje Svema Co. d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki