marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
13 ur
V pripravljenosti:
315 ur
Tip baterije:
Li-Poly (750 mAh)
Dimenzije:
102 x 44 x 19 mm
Teža:
95 g

Tip zaslona:
16-bitni barvni (65.536 barv)

Stopnja sevanja SAR:
0,89 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Morda bi lahko T610 označili za popoln telefon, ker pa vemo, da kaj takega ne obstaja, pa bomo napisali, da vse, kar ima, deluje odlično.

Proti

Pri takem telefonu, kot je T610, se moramo precej potruditi, da poiščemo kakšno pomanjkljivost. Če to storimo, pa jih vseeno najdemo nekaj:
- ponavljajočega dogodka v koledarju ni možno določiti,
- nezmožnost določanja značilnega zvonjenja skupini,
- malce slabša zmogljivost vgrajenega fotoaparata.

mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Težko pričakovan...

Sony Ericsson T610


Sony Ericsson T610

09.07.2003
Objavil: Mojca Giacomelli

Končno je v naše roke prišel tudi najnovejši Sony Ericssonov malček - T610. Nekateri s(m)o ga težko pričakovali že vse od predstavitve v marcu, saj je po prvih opisih obetal precej. Oblika telefona verjetno marsikoga ne bo navdušila, še posebej po prvih predstavitvenih slikah ne. Ko pa telefon dobimo v svoje roke, pa se zna to mnenje precej hitro spremeniti.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,1 Mpix
Povečava: -/ni podatka
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Telefon je pravokotne oblike, odet v aluminijasto ohišje, zgornji del pa je iz črne plastike, na kateri se (žal) precej hitro poznajo prstni odtisi. Pokrovček baterije se lepo zlije z ohišjem, zato kakršnikoli "črički", ki jih ponavadi povzročijo slabi stiki med pokrovom baterije in ohišjem, odpadejo.
Velik zaslon (128 x 160 pik), ki zasije v 65.536 barvah, je prav gotovo adut tega telefona. Na njem je prostora za šest vrstic besedila, dve statusni in eno z ikonami. V primerjavi s svojim predhodnikom, T68i, je zgubil možnost nastavljanja velikosti pisave v menijih, ki pa morda tu zaradi velikosti zaslona niti ni potrebna. Večji zaslon pa botruje tudi več ikonam v osnovnem meniju, ki jih je sedaj dvanajst - štiri vrstice po tri ikone.
Poleg P800 je T610 že drugi Sony Ericssonov model telefona, ki je "izgubil" klasični tipki Yes/No, kar nas na je začetku morda malce motilo, vendar smo se te novosti hitro privadili. V menije pridemo s pritiskom na krmilno paličico (joystick), po menijih pa se lahko premikamo tudi s tipkama ob strani. Krmilna paličica je precej bolj natančna od tiste v njegovem predhodniku (ter vseh ostalih modelih, ki jo imajo). Pošteno pa so izboljšali tudi samo odzivnost telefona, saj je sedaj premikanje po menijih precej hitro, pa tudi pisanje kratkih sporočil ne povzroča težav. Temu zadnjemu pa botruje tudi dobra tipkovnica, na kateri so tipke sicer manjše, vendar dobro odzivne. Pod zaslonom sta še dve t.i. Soft tipki, ki spreminjata svojo funkcijo v odvisnosti od funkcij, pod njima pa na desni strani tipka C, s katero brišemo, in tipka, s katero se vračamo v višji meni oz. preklicujemo izbiro.
Gumb za vklop telefona so namestili na vrh, in je precej majhen. Na vrhu se nahaja tudi infrardeči vmesnik, ki je zaradi črne plastike skoraj neviden. Na desnem boku telefona najdemo en sam gumb, ki opravlja funkcijo bližnjice do WAP brskalnika, na levem pa se nahajajo gumb za fotoaparat ter dva gumba, s katerima povečujemo glasnost ali pa se z njima sprehajamo po menijih.
V osnovnem kompletu dobimo poleg polnilnika še krpico za brisanje zaslona, ogledalce za slikanje in zgoščenko s programsko opremo.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imenik lahko spravimo spodobnih 510 zapisov, katerim lahko določimo več podrobnosti: štiri polja za opis (ime, priimek, podjetje, e-mail) ter pet polj za številke (domača, mobilna, službena, fax, drugo). Število podrobnosti, ki jih želimo imeti pri zapisih, lahko sami izbiramo. Vsakemu zapisu lahko določimo sliko, ki se prikaže, ko nas določena oseba pokliče ali pa ko od nje dobimo kratko ali večpredstavno sporočilo. Te zadnje možnosti do sedaj nismo poznali, zato smo bili precej (prijetno) presenečeni, ko smo prvič dobili na zaslon obvestilo o sporočilu s slikico tistega, ki nam ga je poslal. Poleg slikice pa lahko osebam določimo tudi lastno melodijo zvonjenja, govorno oznako (za 49 zapisov) ter jih uvrstimo v skupino, kateri pa ni mogoče določati značilnega zvonjenja. Pri določanju možnosti govornega klicanja moramo posneti tudi glasovne ukaze za vse vrste številk, saj bo le tako telefon vedel, katero številko želimo poklicati.
Sony Ericssonova politika glede imenika je taka, da je pregledovanje in/ali klicanje številk, ki jih imamo na SIM kartici, precej zahtevno opravilo (potrebno je precej sprehajanja po menijih), saj želijo svoje uporabnike navaditi na uporabo imenika v telefonu.
Prenašanje zapisov v imeniku na drugo napravo (drug telefon ali dlančnik) deluje brez težav (preizkusili smo prenos celega imenika na Siemens S45), saj lahko izberemo kopiranje posameznega zapisa ali pa kar celega imenika. Zaradi obilice podatkov, ki jih lahko vpišemo v posamezen zapis v imeniku, seveda ne sme manjkati podpora sinhronizaciji z osebnim računalnikom. Z uporabo bluetootha smo tako sinhronizirali koledar, kontakte in opravila z MS Outlookom.

Sporočila

Najmlajši član Sony Ericssonove družine je opremljen z vsemi možnimi načini sporočanja. Tako lahko uporabljamo klasična kratka sporočila, ki se spremenijo v obogatena, če jim dodamo slikico, animacijo ali melodijo. Števec znakov pri pisanju kratkega sporočila se pojavi, ko ostane do konca še 23 znakov.
Podpora večpredstavnim sporočilom je pri novejših telefonih že samoumevna, pošiljamo pa jih lahko na telefon ali na naslov elektronske pošte. Večpredstavna sporočila lahko pripravimo direktno v telefonu, na voljo pa nam je tudi Sony Ericssonov program MMS Home Studio, s pomočjo katerega pripravimo večpredstavno sporočilo na osebnem računalniku, in ga preko brezžične povezave prenesemo v telefon.
Vgrajen odjemalec elektronske pošte postaja počasi skoraj nujno potreben pripomoček, vsaj v telefonih malce višjega cenovnega razreda. Tudi T610 glede tega ni izjema, podpira pa tako POP3 kot tudi IMAP protokol. Nastavimo si lahko več računov, aktiven pa je vedno le eden. V prejeti pošti sicer ne bomo mogli odpreti priponke, lahko pa jih bomo poslali - slike namreč.
Pri opozarjanju na sporočila so nam pri Sony Ericssonu ponudili malce več možnosti, kot v njihovih prejšnjih modelih (z izjemo T600 in P800), saj tokrat lahko izbiramo med različnimi načini, še vedno pa ne moremo izbrati katere izmed lastnih melodij.

Seznami klicev, števci...

Podrobnejši seznami klicev in števci so že znani iz prejšnjih Sony Ericssonovih modelov. Tako najdemo poseben seznam neodgovorjenih klicev, v seznamu vseh klicev pa so različne vrste klicev ločeni po barvni ikoni. Seveda lahko spremljamo tudi količino prenesenih podatkov.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Možnosti, da T610 prilagodimo svojim željam in morda trenutnim občutkom, je precej. Tako imamo na voljo nekaj pripravljenih tem, precej več jih najdemo tudi na spletu, če želimo, pa si s pomočjo raznih programov - Theme Creatorjev - naredimo celo svoje. Poleg tem lahko izberemo svoje ozadje in ohranjevalnik zaslona, ki pa skorajda ne pride do izraza. Še vedno je namreč za varčevanje z energijo prisotna ura, ki jo ne moremo izklopiti, niti ne moremo nastaviti, po kolikšnem času naj se vklopi varčevanje. Poleg dodatnih tem si lahko preko WAP-a naložimo še slike, melodije (midi, emy in imy) in igre, saj T610 po novem podpira tudi Javo. Slike pa lahko na telefon prenašamo tudi s pomočjo programa Image Editor, s katerim nam je tudi olajšano urejanje slike. Svojo sliko pa lahko narišemo kar na telefonu, saj ima vgrajeno orodje za risanje. Dodali so mu tudi t.i. Glasbeni DJ, s katerim lahko z malce truda in domišljije hitro sestavimo čisto svojo melodijo.
Za teme, slike, melodije, igre in večpredstavna sporočila imamo na voljo 2 MB pomnilnika.
Profili so postali nepogrešljiva funkcija sodobnega telefona. Poleg vrste opozarjanja na določene dogodke lahko v njih določimo tudi, za koga smo dosegljivi (nadzor sprejema). Na seznam za nadzor lahko uvrstimo posameznike ali klicne skupine.
Za hitrejši dostop do največkrat uporabljenih funkcij si po svojih željah nastavimo meni Moje bližnjice, do nekaterih precej pogosto uporabljenih funkcij pa imamo dostop iz stanja pripravljenosti s pritiskom na desno Soft tipko (vklop/izklop bluetootha in infrardeče povezave, izklop zvonjenja telefona, beležka, stanje telefona in zaklepanje tipkovnice).

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Poslovni telefon, kamor T610 zagotovo sodi, spada tudi dober organizator, katerega osnova je seveda koledar. Vanj lahko vpisujemo različne vrste dogodkov z različnimi časi trajanja, določimo pa tudi opozarjanje na dogodek z alarmom. Pogrešali smo edino vpis ponavljajočih dogodkov (npr. vsak torek). Pogledamo pa lahko tudi stanje zasedenosti pomnilnika (število posameznih vrst zapisov).
Poleg koledarja so prisotni še nepogrešljivi dodatki, kot so budilke, beležke, števec, štoparica, kalkulator in prostor za shranjevanje raznih šifer in gesel. V primeru, da imamo vklopljeno budilko, pa čas le-te v stanju pripravljenosti na zaslonu prekrije datum.
Za igre so dobro poskrbeli, saj poleg iger na osnovi Mophun tehnologije podpira tudi Javo.

Fotografiranje

Vgrajen fotoaparat sicer ni med boljšimi, vendar svoji funkciji popolnoma zadosti. "Mobilni" fotoaparati so namreč precej občutljivi na svetlobne pogoje. Za čimbolj kvalitetno sliko tako potrebujemo enakomerno osvetlitev, prisotno pa je tudi rahlo popačenje slike (t.i. "fish-eye") na robovih, ki pa ga opazimo šele, ko slikamo kakšne ravne objekte.
Nastavimo lahko dve velikosti slik (288 x 352, 120 x 160 pik), dodamo različne učinke, na voljo pa nam je tudi nočno slikanje in možnost nastavitve samosprožilca. T610 ima namreč ob leči fotoaparata miniaturno ogledalce, v katerem lahko vidimo, kaj bomo slikali v primeru raznih samoportretov.
Na testu smo vse slike posneli v največji ločljivosti, povprečno pa so zasedle okrog 50 KB pomnilnika. Posnete slike lahko pošljemo z uporabo večpredstavnih sporočil ali e-pošte, jih uporabimo za ozadje, pripnemo določeni osebi v imeniku, na osebni računalnik pa jih lahko prenesemo preko infrardečega vmesnika (vedno samo eno hkrati) ali bluetootha (eno ali več naenkrat).

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Podpira klasično CSD povezavo ter hitrejši HSCSD in prenos podatkov preko GPRS (4+1), z drugimi napravami pa se povezuje preko infrardečega (IR) ali bluetooth vmesnika. Preizkusili smo povezavo v splet z dlančnikom preko IR ter povezovanje z uporabo bluetooth vmesnika z osebnim računalnikom (sinhronizacija, povezava v internet). Oboje se je izvedlo brez težav.
Vgrajen WAP brskalnik je različice 2.0, podpira pa tudi prikaz preprostejših HTML strani (natančneje WML 1.3, xHTML, WCSS, WML Scripts, iHTML brez tabel), kar nam omogoča, da lahko na telefonu brez težav pregledujemo npr. strani, ki so narejene za dlančnike.

Telefon je za testiranje posodilo podjetje Svema d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki