marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
10 ur
V pripravljenosti:
440 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1120 mAh)
Dimenzije:
106 x 55 x 17 mm
Teža:
124 g

Tip zaslona:
barvni na dotik občutljivi TFT, 262.144 barv, 240 x 320 pik

Notranji pomnilnik:
160 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,56 W/Kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon je že skoraj prenosnik v malem. Ima vse kar imajo veliki. Saj poznamo rek »kaj sploh še ostane velikim?«. Mobilnik se izkazal s preprosto in vsestransko uporabnostjo. Verjetno boste med uporabo telefona naleteli še na kak »bonbonček«, saj vam telefon omogoča res ogromno možnosti za prilagoditev le-tega vašim lastnim potrebam.

Proti

Mobilnik težijo porodne težave, kot na primer »zmrzovanje« ekrana, težave pri brisanju sporočil, predvsem pa izjemna počasnost vmesnika. Velik zaslon je seveda tudi velika površina, ki se izjemno rada umaže med telefoniranjem in upravljanjem s prsti.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Pisarna v vašem žepu

Sony Ericsson P1i


Sony Ericsson P1i

12.11.2007
Objavil: Rok Golob

Sony Ericsson P1i je novinec, ki v sebi združuje obliko M600i in funkcije P990i, obiskoval pa je tudi na tečaj slovenskega jezika, kar bo zagotovo marsikoga razveselilo. Telefon vsebuje vse najsodobnejše načine prenosa podatkov, potisno e-pošto, zaslon občutljiv na dotik, manjka mu morda le vgrajen GPS sprejemnik. Ampak, kaj pa potem sploh še ostane velikim?ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 3x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Splošno
V kompletu telefona dobite poleg mobilnika samega, tudi dva peresa (Stylus), polnilnik, USB kabel za povezavo z računalnikom, bazno postajo (docking station), baterijo, pomnilniško kartico (Memory Stick Duo M2), zgoščenko s programom PC Suite, stereo slušalke in ličen semiš etui za telefon. Pri našem testnem aparatu so bila priložena tudi navodila za uporabo v nemškem, italijanskem in francoskem jeziku, žal pa ni bilo priloženih slovenskih ali pa vsaj angleških navodil. V prodajnem paketu pa so priložena tudi slovenska navodila.

Oblika mobilnika je povsem identična modelu M600i, vendar so za ohišje uporabili tudi svetlo kovino, kar v kombinaciji s svetlečo črno plastiko daje telefonu bolj prestižen izgled. Pod odličnim zaslonom, občutljivim na dotik, ločljivosti 320 x 240 pik, se nahaja QWERTY tipkovnica. Sprva marsikdo sploh ne opazi, da pred seboj nima standardne tipkovnice. Razlog tiči v tem, da so znaki razporejeni na polovično število tipk. Vsaka tipka ima namreč dvojno funkcijo oz. vsebuje dve črki. Na levem boku najdemo, že iz prejšnjih modelov P serije znani, kolešček oz. jog-dial. Tudi na tem modelu kolešček deluje le v treh smereh (gor, dol in noter). Pod koleščkom je nameščena tipka za funkcijo »nazaj«. Z daljšim pritiskom na ta gumb tudi zaklenemo ali odklenemo mobilnik. Na vrhu aparata se nahaja gumb za vklop/izklop in infrardeči vmesnik, na desni strani pa se nahaja gumb, ki ima privzeto nastavljeno funkcijo za dostop do spleta, vendar lahko funkcijo tega gumba samo določimo, pod njim pa je gumb za aktiviranje fotoaparata.

Poleg gumbov najdemo na vrhu še pisalo, na desnem boku razširitveno mesto za spominsko kartico, na dnu pa najdemo vtičnico za polnilnik ali drugo dodatno opremo, ki zahteva uporabo kabla. Na sprednji stani sta zvočnik in kamera za video klice, na zadnji strani pa je nameščen fotoaparat z 3,2 MP, LED bliskavica in priključek za zunanjo anteno.

Za vse, ki se težko ločite od svojega mobilnika tudi takrat, ko uporaba le-tega ni dovoljena, bo dobrodošel ti. flight mode. V tem modusu so vam na voljo vse funkcije telefona razen telefona. Torej se lahko na letalu ali pri zdravniku kratkočasite z igrami ali pa na sestanku preko Wi-Fi-ja brskate po spletu.

Rokovanje
Telefon ni prevelik in lepo sede v dlan. Upravljamo ga lahko na tri načine: s pomočjo koleščka in tipke za nazaj, s pomočjo pisala ali s prsti. Sam sem se največ posluževal upravljanja s prsti in pisalom. S prsti predvsem za telefoniranje, s pisalom pa za pisanje sporočil, brskanje po spletu in sprehajanje po menijih.

Kolešček se mi je zdel nerodno postavljen na levi strani telefona. Med njegovo uporabo se mi je dostikrat zgodilo, da sem hotel s pritiskom noter potrditi svojo izbiro, vendar pa se je namesto tega kolešček premaknil navzdol in šele nato noter. To je pomenilo izbiro napačnega menija ali programa , ter posledično časovno zamudo.

Na osnovnem zaslonu je nekaj gumbov, ki so zelo majhni in jih je zato težko upravljati s prstom, po drugi strani pa tudi s koleščkom nimate dostopa do njih. Tako ste obsojeni na uporabo pisala, kar pa ni nujno slabo. Na njegovo uporabo se hitro navadite in tudi razvadite. Zaradi prepoznavanja pisave in tipkovnice na zaslonu je pisanje s Stylus-om zelo enostavno in hitro.

Sama tipkovnica nam koristi za pisanje sporočil in klicanje novih ali kratkih telefonskih številk. Za samo upravljanje z mobilnikom nam služita le tipki za vklop tihega delovanja in zaklepanje tipkovnice. Za slednjo funkcijo pa lahko uporabimo tipko pod koleščkom, ki je bolj priročna. Ročno zaklepanje telefona sem zelo pogosto uporabljal, saj se samodejno zaklepanje ni obneslo najbolje. Telefon se je namreč zaklepal kakor se mu je zazdelo.

Sam vmesnik Symbian UIQ 3.0 ni nobena novost na tem mobilniku, vendar si zasluži nekaj naše pozornosti. Kot se spodobi za tak tip telefona, vmesnik omogoča nalaganje vseh vrst aplikacij, precej uporabnih pa ima tudi že prednaloženih. Žal pa vse veselje pokvari polžja hitrost vmesnika. Kdor je navajen, recimo, P900i ali pa Symbiana na Nokiah bo zelo presenečen nad odzivnim časom tega telefona. Tukaj je vsekakor potencial za izboljšanje in sem tudi prepričan, da bo kmalu na voljo kakšna izboljšava.

Izboljšava bo prav prišla tudi za samo stabilnost sistema. Med testom se mi je mobilnik nekajkrat »obesil«, vendar vedno v istih pogojih. Imel sem en neodgovorjen klic, katerega še nisem uspel pogledati, medtem pa sem prejel drug klic. Po končanem klicu je telefon enostavno »zmrznil« in potrebno ga je bilo ugasniti na preverjen način – torej odstranitev baterije.

Med testom mi je uspel tudi še nepojasnjen podvig. Med spravljanjem telefona v njegovo torbico, sem uspel očitno pritisniti neko kombinacijo tipk, ki je povzročila, da se je zaslon postavil ležeče. Zanimivo je bilo, da je bil osnovni zaslon prikazan pravilno, ob vstopu v meni ali aplikacijo, pa se je zaslon vedno postavil v ležeč način prikazovanja. Tudi tu ni pomagala nobena kombinacija tipk, temveč le ponoven zagon mobilnika.

Imenik in koledar
Imenik na tem telefonu je enak prejšnjim modelom. Kar me je blazno motilo, saj imenik po izbiri črke še vedno ne išče tako po imenu, kot tudi priimku stika. Po izbiri črke vas postavi na prvi vnos, ki se začne z izbrano črko. Obstajajo tudi boljše rešitve. Drugače pa lahko pa stiku dodate vse bolj ali manj pomembne podrobnosti ali pa si le-tega prenesete iz vašega računalnika. Tudi v koledarju lahko dodajamo vse možne informacije. Imenik in koledar je možno seveda enostavno sinhronizirati preko PC Suit-a. Nekoliko pazljiv je potrebno biti le pri nastavitvah le-tega, saj lahko v nasprotnem primeru hitro pride do podvajanja elementov. Mobilnik ima tudi možnost skeniranja vizitk, kar pomeni da vizitko slikamo, aparat pa sam razporedi informacije v podatke stika. Še vedno pa žal ne prepozna šumnikov.

Sporočila
Sony Ericsson P1i je odličen pri vseh vrstah pisnega sporočanja. Odlično se znajde s kratkimi sporočili, večpredstavnostnimi in tudi z e-pošto ter njenimi priponkami. Omogoča tudi RSS-odjemalec novic. Za pregled e-pošte si lahko uredite intervalno preverjanje (na vsakih nekaj minut) ali pa preverjanje ob določenem času (vsak dan ob istem času). Mobilnik omogoča tudi upravljanje z večimi poštnimi računi. Pri testnem telefonu me je zmotilo dejstvo, da ni bilo možno brisati več prejetih poročil hkrati, temveč sem moral vsakega odpreti in šele nato izbrisati. Pri pisanju sporočil je bilo dobrodošlo tudi dejstvo, da si telefon zapomni zadnje prejemnike in jih zato naslednjič ni potrebno priklicati iz imenika. To pride prav predvsem za prejemnike, ki jim pogosto pošiljamo sporočila.

Fotografiranje
P1i je opremljen s kamero 3,2 MP s samodejnim ostrenjem slike in LED diodo namesto bliskavice. Kamera ima možnost nastavitev beline, velikosti slike, načina v katerem slikamo (nočni, makro, na soncu, v prostoru,…), zaporednih posnetkov in kvalitete slike. Na voljo nam je tudi funkcija samosprožilca in izbira shranjevanja slik na aparat ali spominsko kartico. Tako pri fotografiranju kakor tudi pri snemanju videoposnetkov lahko uporabljamo digitalno povečavo slike in uravnavanje svetlobe, kar lahko nastavljamo kar preko na dotik občutljivega zaslona.

Večpredstavnost
Sony Ericsson P1i je z večpredstavnostjo zelo dobro založen. Tako vsebuje FM radio, za katerega pa so potrebne stereo slušalke, ki imajo tudi funkcijo antene. Mobilnik omogoča bluetooth stereo profil, kar pomeni predvajanje glasbe preko bluetooth stereo slušalk. Naložen ima tudi predvajalnik glasbe in na njem lahko poslušamo MP3 in AAC datoteke. Vsi, ki mobilnik uporabljate tudi kot walkman, boste neizogibno morali poseči po spominskih karticah z večjim spominom. P1i premore tudi video predvajalnik, vendar si lahko naložite tudi kakšnega drugega, če vam le-ta ne ustreza. Za bolj poslovne uporabnike, pa bo zelo dobrodošel odličen pregledovalnik dokumentov Quick Office, za vse Office datoteke, ter PDF+ aplikacijo za pregled datotek v obliki pdf. Za povezavo preko interneta skrbi pa Operin internetni brskalnik.

Povezovanje in prenos podatkov
Mobilnik Sony Ericssonu P1i je založen z vsemi najnovejšimi načini povezovanja z zunanjim svetom in svetovnim spletom. Na voljo vam je tudi WiFi, možnost povezave v brezžično internetno omrežje in brskanje po internetu. Uporaba je zelo enostavna, na kar še posebno vpliva na dotik občuljiv, velik zaslon. Na voljo nam je tudi možnost povezave preko UMTS omrežja. V primeru, da se nahajamo na slabo pokritem območju, pa se lahko na internet povežemo preko GPRS povezave. Upravljanje s povezavami nam omogoča Connection Manager, preko katerega lahko uporabimo tudi več povezav naenkrat.

Za povezovanje z ostalimi napravami lahko uporabimo bluetooth 2.0 ali pa infrardečo povezavo. Z računalnikom pa se lahko povežemo tudi preko hitre USB povezave preko priključka USB 2.0..

Baterija
Še na kratko o zmogljivosti baterije. Ob vsej možni funkcijski zlorabi telefona na testu je baterija uspela mobilnik ohraniti pri življenju nekje do največ 2 dni. Glede na velik zaslon, ogromno aplikacij ter povezav, ki so neusmiljene do baterij, ta rezultat pravzaprav sploh ni slab.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
544,90 € (130.580,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki