marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur
V pripravljenosti:
do 340 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (900 mAh)
Dimenzije:
107 x 57 x 15 mm
Teža:
112 g

Tip zaslona:
barvni TFT, 240 x 320 pik, 262.144 barv

Notranji pomnilnik:
80 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,15 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Sony Ericsson M600i ima precej dobrih lastnosti in tudi precej pomanjkljivosti. Med dobrimi so gotovo razširljivost, za nekatere tipkovnica, zaslon občutljiv na dotik in še kaj bi se našlo. Med pomanjkljivosti pa lahko štejemo dokaj slabo baterijo, pomanjkanje dodatnih tipk za navigacijo in navsezadnje marsikomu tudi ne bo všeč, da mobilnik ne zna slovensko.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Tokrat "robidnica" švedskega porekla

Sony Ericsson M600i


Sony Ericsson M600i

03.01.2007
Objavil: Mojca Giacomelli

Trend vgrajevanja QWERTY tipkovnic v mobilnike, ki smo ga opazili že lansko oz. zdaj že predlansko leto ob predstavitvah novih modelov mobilnikov, se nadaljuje tudi letos. Februarja lani predstavljen M600i je na prodajne police v Sloveniji prišel konec lanskega poletja.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Tako kot pred časom testirana Nokia E61 je tudi M600i neposredna konkurenca prvaku pri mobilnikih s polno tipkovnico - BlackBerryju. Vendar se "Šved" od svojih neposrednih konkurentov razlikuje v kar nekaj detajlih, med njimi je bistven ta, da je vgrajen zaslon občutljiv na dotik. Švedi so tako naredili kombinacijo elegantnega dizajna mobilnika z dvema uporabnima stvarema - "polna" tipkovnica in že prej omenjen zaslon, občutljiv na dotik.

Eleganca na višku

Kdor je Nokii E61 in/ali BlackBerryju 8700v (ta dva modela sta dosegljiva v Sloveniji) zameril nerodno škatlasto obliko, bo nad izgledom M600i zagotovo navdušen. Elegantno črno ali belo ohišje, sicer še vedno pravokotne oblike, je namreč za kar centimeter in pol ožje od obeh konkurentov. Mobilnik je tudi nekaj manjši, po debelini pa prekaša zgolj enega izmed njiju (za slabo polovico centimetra). Tudi QWERTY tipkovnica na prvi pogled ne izstopa, saj marsikdo prvi trenutek sploh ni opazil, da ima na voljo skoraj polno tipkovnico. To pa zato, ker so Švedi QWERTY tipkovnico namestili na polovico manj tipk kot oba konkurenta. M600i ima namreč samo 20 tipk, vsaka pa je na sredini nekako prelomljena in ima dvojno funkcijo. Tako sta npr. na eni tipki skupaj črki A in S, itd … Trenutno edinstven način, kako spraviti polno tipkovnico na polovično število tipk. Podrobnosti o njeni uporabi pa malce nižje.

Nad tipkovnico se nahaja odličen zaslon ločljivosti 320 x 240 pik, ki je sposoben prikazati do 262 tisoč barv. Ostalih gumbov na ohišju ni prav dosti. Na desnem boku bomo našli tipko, katere funkcija je privzeto nastavljena za dostop do svetovnega spleta (funkcijo lahko določimo sami), na vrhu je poleg infrardeče vmesnika gumb za vklop, na levem boku pa že iz serije P znan kolešček (jog-dial), ki pa so mu na razočaranje mnogih odvzeli dve smeri. Premikamo se lahko le navzgor/navzdol in potrdimo izbiro, marsikdo pa bo pogrešil še funkciji naprej/nazaj. Eno izmed teh dveh funkcij (nazaj) so dali gumbu, ki so namestili pod navigacijski kolešček. Z daljšim pritiskom na ta gumb pa najhitreje mobilnik tudi zaklenemo oz. odklenemo.

Od drugih pritiklin bomo na desni strani našli še razširitveno mesto za kartico tipa M2™ (Memory Stick Micro), spodaj vtičnico za priklop polnilnika ali druge dodatne opreme na kablu, v levi zgornji kot pa so vtaknili pisalo.

Kako lahko upravljamo z mobilnikom?

M600i je glede upravljanja kar mali posebnež, saj imamo na voljo kombinacijo koleščka, tipkovnice in zaslona, občutljivega na dotik.

Navigacijski kolešček je nameščen na levi strani mobilnika, kar je po mojem mnenju precej nerodna postavitev. Upam si trditi, da večina ljudi, ki so desničarji, upravlja klasičen mobilnik s palcem desne roke, s postavitvijo koleščka na levo stran boka pa nas proizvajalec nekako prisili v uporabo z drugimi prsti. Kolešček je bil enako postavljen že v seriji P. Sama sem bila precej negotova pri takem načinu uporabe, saj mi telefon v tem primeru nikakor ni dobro sedel v roko, in sem se bala, da bo spolzel iz rok. V tem primeru je neposredna konkurenca na boljšem - blackberryji imajo namreč navigacijski kolešček nameščen na desni strani, upravljanje z njim pa je prava poezija.

Ko ugotovimo, da bo upravljanje z eno roko preko koleščka bolj težko opravilo, se ozremo po drugi možnosti - preko zaslona, občutljivega na dotik. Preko tega bomo lahko "dosegli" vse funkcije, zopet pa imamo na voljo dve možnosti - "enoročno" uporabo, pri kateri na zaslon tapkamo s prsti ali pa "dvoročno", kjer uporabimo še priloženo pisalo. Z njim bomo zaslon obvarovali pred (grdimi) sledovi prstov.

Upravljanje mobilnika samo preko tipkovnice pa ni možno, saj nam kljub množici tipk manjkajo vsaj tri tipke. Najprej obe podmenijski (t.i. Soft-tipki), še bolj pa kakšna navigacijska tipka v obliki joysticka, kot jo ima npr. Nokia E61 in opravlja tudi vlogo miške.

Vsak novopečeni lastnik M600i bo po začetnem času sam ugotovil, katera kombinacija mu najbolj ustreza. V času testiranja sem sama večinoma izkoristila vse prednosti zaslona, občutljivega na dotik. Uporaba takih tipkovnic mi nekako ne odgovarja, še posebej pa ta, ki je vgrajena na M600i, zahteva daljši čas privajanja oz. učenja funkcij in kombinacij za doseganje želenega rezultata. Sama tipkovnica je sicer dobro odzivna in se tega, da sta na eni tipki v bistvu dve, pri pisanju npr. SMS-ov precej hitro navadimo. Za vse, ki so kadarkoli že uporabljali dlančnik in poznajo načine pisave po takih zaslonih, pa bo seveda veliko hitrejše pisanje z grafiti. Švedski malček pozna pisavo Jot (v bistvu druga različica Graffitov), s katero je SMS napisan v trenutku. Pisalo je sicer majhno, vendar še vedno dovolj veliko, da z njim nimamo težav. Osebno pa tudi tistim, ki še niso vešči "dlančniškega" pisanja, priporočam, da se čimprej naučijo te veščine, saj šele v tem primeru pride do izraza tak zaslon.

Uporabniški vmesnik …

… je različice UIQ 3.0, poganja pa ga operacijski sistem Symbina 9.1 Torej je M600i prvi v tej seriji, kar bo za neučakane lastnike pomenilo to, da se bodo srečevali z začetnimi težavami programske opreme in pa pomanjkanjem dodatnih aplikacij. Število le-teh, ki so prilagojene za UIQ 3.0, je sicer vsak dan večje, vse tiste "must have" pa so na voljo že precej časa.

V stanju pripravljenosti je zaslon navidezno razdeljen na dva večja dela. Zgornji predstavlja nekakšno različico aktivnega namizja, in se imenuje Today. Prikaže lahko stanje sporočil v poštnih predalih, koledar, opravila in neodgovorjene klice. Kaj od tega bo prikazano, lahko izberemo sami. V spodnjem delu pa je pet večjih ikon - bližnjic do najpogosteje uporabljenih funkcij. V času testiranja nisem našla načina, kako spremeniti bližnjice, čeravno tudi proizvajalčev izbor ni slab. Tako imamo bližnjice do imenika, koledarja, spiska za hitro klicanje (speed dial), sporočanja in vstop v meni.
Na zaslonu bomo našli še nekaj klasičnih ikon - prikaz ure in datuma, v desnem zgornjem kotu pa nas vedno čaka bližnjica do Task Managerja (upravnika opravil), ki nam bo pogosto prišel prav. V levem kotu pa so dodali še eno uporabno ikono - preko nje pridemo do priročnega menija, kjer imamo na izbiro več možnosti: "New" - nov SMS, MMS, e-pošta, vpis v koledar, ipd, nato še urejanje povezav, prilagajanje zvoka, urejanje časa in alarmov ter zaklepanje mobilnika.
Seveda niso pozabili niti na klasične statusne ikone, kot so prikaz stanja signala, baterije, ipd.

Glavni meni ima v osnovi zgolj devet ikon, kar pomeni, da vse ravno pašejo na zaslon. V glavnem in vseh podmenijih je možno spremeniti vrsto prikaza (seznam ali mreža). Do dodatnih možnosti, za katere ponavadi uporabimo podzaslonske tipke, pridemo preko "tipke" More na zaslonu (ali pa poiščemo pravo kombinacijo tipk na tipkovnici). Sam uporabniški vmesnik bomo hitro spoznali in osvojili.

Prilagajanje uporabniku

Žal bomo tudi pri modelu M600i pogrešali profile. Beseda "tudi" je na tem mestu zato, ker smo jih pogrešali že pri seriji P. Sicer lahko nastavljamo načine zvonjenja za vse dogodke, pa tudi bližnjico do tega imamo že takoj na "prvem" zaslonu, pa vendarle bi bili profili včasih dobrodošli.

Že prej sem omenila, da lahko izbiramo prikaz menijev (mreža ali seznam), v osnovi pa je možno še zamenjati temo, sliko za ozadje in seveda načine opozarjanja na razne dogodke.

Za kaj več bomo morali poseči po drugih programih.

Progamska oprema

Ko mobilnik kupimo, je na njem že nameščeno toliko programov, da zadosti temeljnim potrebam uporabnika. Zmogljiv imenik, koledar z opravili, alarmi, ipd … so prva osnova.

Sporočanje je segment, ki se bo največ uporabljal. Podprtih je več načinov, verjetno najpomembnejša pa je podpora e-pošti. To pa ravno zaradi tipkovnice, ki omogoča dokaj udobno pisanje, ko se je enkrat navadimo.
Ker je model M600i zgrajen na operacijskem sistemu Symbian UIQ, nanj lahko sami nalagamo dodatne programe, ki razširijo funkcionalnost mobilnika. Med te sodi tudi recimo programska oprema za satelitsko navigacijo, razni programi za lažjo organizacijo časa in seveda tudi programi za sprostitev, med katerimi seveda ne moremo mimo igric.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
(107.893,00 SIT)
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki