marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 4 ure
V pripravljenosti:
do 450 ur
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
110 x 69,5 x 19,5 mm
Teža:
134 g

Tip zaslona:
LCD 65.536 barv, 320 x 240 pik

Notranji pomnilnik:
64 MB flash, 16 MB SRAM
Stopnja sevanja SAR:
1,04 - 1,46

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Zaradi same storitve Blackberry me je tokrat testirana napravica precej navdušila in enostavno si skoraj ne morem več predstavljati vsakdanjika brez tega. Sicer sem prej s pridom uporabljal opozarjanje na elektronsko pošto preko SMS sporočil, vendar je tole veliko bolj elegantna in uporabna rešitev. Med pozitivne lastnosti Blackberryja 8700v lahko z lahkoto prištejem dokaj dolgo neodvisnost od električnega omrežja. Povprečno sem moral ob vsakodnevni uporabi polniti nekje vsak tretji dan, verjetno bi pa zdržal še kakšen dan. Nimam pa te navade, da bi baterijo izpraznil do konca in ostal brez energije že nekje na poti, zato raje priključim napravico, že ko je na voljo še kakšna tretjina energije. Tri do štiri dni se mogoče ne sliši veliko, vendar v praksi dandanes redko katera mobilna napravica z velikim zaslonom in takšnim naborom funkcionalnosti zdrži kaj dosti več kot dan ali dva.

Proti

Tipkovnica je sicer odlična za pisanje, vendar pa se je vsaj meni zatikalo, ko je bilo potrebno vpisati kakšen poseben znak, ki je na voljo le, če dodatno pritisnemo še eno tipko (ALT, NUM, CAPS). V takih primerih sem moral bolj pozorno poiskati določen znak (@, !, ?, :, ;, …) in razmisliti, kaj moram še dodatno pritisniti. Problem je pri nekaterih drugih napravah rešen tako, da je recimo ukaz ali znak, ki ga dobimo recimo s pritiskom na tipko ALT obarvan recimo v rdeči barvi. Prav tako je tipka ALT rdeče označena. To je sicer stvar navade, lahko se pa tudi jaz nisem dovolj poglobil v navodila , ter je mogoče tukaj drugačna logika. Sicer je pohvalno, da je torbica priložena prodajnem kompletu, pogrešal pa sem možnost, da jo zaprem, ker se mi je precejkrat zgodilo, da sem moral preveriti, če je Blackberry 8700v še dovolj trdno vstavljen v torbico, da ne bo padel ven. Nekajkrat se mi je namreč že zgodilo, da sem ga ujel zadnji trenutek, preden je treščil na tla. Ponavadi pri napravicah, ki imajo velik zaslon, najraje poči ravno ta. In ponavadi je to najdražji del za popravilo.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
BlackBerry

Poslovno komunikacijsko orodje

BlackBerry 8700v


BlackBerry 8700v

17.09.2006
Objavil: Thomas Bergant

Včasih je že kar malce problematično izbrati pravi naslov. Hotel sem se izogniti besedi "robidnica" v naslovu, ker imajo več ali manj vsi članki, ki opisujejo storitev ali napravo Blackberry, uporabljeno to besedico.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Samo storitev Blackberry bom poskušal opisati v kakšnem drugem članku, tokrat pa se bom osredotočil predvsem na napravico, ki jo še vedno s pridom uporabljam – Blackberry 8700v.

Naj začnem na začetku - opis Blackberryja 8700v. Najprej tisti suhoparni podatki, ki so navedeni tako ali tako že na levi strani tega testa. Blackberry 8700v je širok 110 milimetrov, visok 69,5 milimetrov in debel 19,5 milimetrov. S težo 134 gramov sodi nekje v zlato sredino. Na trgu je precej lažjih in manjših mobilnikov, jih je pa tudi nekaj, ki predvsem težji. Sploh če združujejo vso funkcionalnost, ki jo omogoča Blackberry 8700v. Zaslon je širok 53 milimetrov in visok 38 milimetrov, zna pa prikazati 65.536 barv z ločljivostjo 320 krat 240 pik. Pod zaslonom je nameščena QWERTZ tipkovnica, ki žal nima označenih šumnikov. Tipkovnice se je potrebno navaditi. Precej sem se lovil (in se še sedaj, če vmes uporabljam kakšen drug mobilnik ali dlančnik) pri vnosu posebnih znakov, kot so na primer afna (@), klicaj, vprašaj,… Potrebno je pozorno pogledati na tipkovnico, kje se ti znaki nahajajo, pa še potem je treba pomisliti, katero tipko je treba že pritisniti, da dobim ta znak na zaslon – NUM, CAPS, ALT,… Je pa tipkovnica dovolj kakovostna, da omogoča dokaj udoben in hiter vnos besedil. Sam precej pogosto uporabljam mobilnik oziroma mobilno napravo za pisanje e-poštnih sporočil ali pa sem in tja tudi kakšen SMS.

Med tipkovnico in zaslonom najdemo tri dodatne tipke. Leva, ki je zelene barve, služi sprejemu klicev ali klicanju, desna, rdeča služi prekinitvi klicev, srednji pa lahko sami določimo funkcijo – privzeto se odprejo zaznamki brskalnika. Na desnem boku najdemo najbolj uporabni del – kolešček, s katerim se premikamo gor in dol ter s pritiskom nanj potrdimo izbiro ter pod njim tipko, ki deluje kot ubežnica (ESC). Na desnem boku se nahaja mini-USB konektor, ki služi polnjenju naprave ali pa prenosu podatkov preko priloženega podatkovnega kabla. Nad mini-USB vtičnico je še vtičnica za priklop slušalk. Na spodnji strani pa najdemo še tipko za hitro izbiro profilov. Na zgornji strani je tipka za vklop ali izklop ter na drugi strani tipka za izklop zvočnika (MUTE).

Sam operacijski sistem je prilagodljiv in daje možnost razvijalcem, da napišejo lastne aplikacije, ki razširijo funkcionalnost naprave. Nekaj podobnega kot je Symbian ali pa Windows Mobile. Poleg programov, namenjenih posebno za Blackberry, lahko naložimo še J2ME (Java) programčke ali igrice. Za nalaganje aplikacij in iger imamo na voljo 64 MB pomnilnika. Sliši se dokaj skromno, sploh glede na to, da med tehničnimi lastnostmi Blackberryja 8700v ne najdemo nobene razširitvene reže za dodatne pomnilniške kartice. Iz praktičnih izkušenj lahko napišem, da je teh 64 MB dovolj, oziroma zaenkrat še nisem prišel do te meje, da bi pogrešal pomnilniške kapacitete. Sploh verjetno tudi zato, ker Blackberry 8700v nima vgrajenega digitalnega fotoaparata.

Blackberry 8700v je namenjen predvsem poslovnežem in tistim, ki veliko komunicirajo preko elektronske pošte in želijo biti na tekočem ter neodvisni od pisarne. Sam sem sicer lahko preskusil le delovanje internetne rešitve, ki se od korporativne rešitve razlikuje v tem, da ne omogoča sinhronizacije koledarja in opravil, pa tudi pri e-pošti je zaznati, da včasih ne prispe takoj, ko jo prejmemo v naš e-poštni predal, ampak prejmemo sporočilo z nekaj minutno zamudo. Vendar je to še vedno sprejemljivo. Pri branju e-poštnih sporočil s priponkami le-te dobimo v okrnjeni obliki, to pa zaradi tega, da se prenese čimmanj podatkov, pa tudi na tako majhnem zaslonu ne potrebujemo recimo Wordovih dokumentov z vsemi olepšavami, ugnezdenimi tabelami in podobno navlako. Lahko preberemo vsebino, če pa želimo kaj več, pa je najbolje, da se usedemo za "tapravi" računalnik in tam pregledamo prejeto priponko. Z Blackberryjem seveda lahko pošiljamo in sprejemo tudi vse druge vrste sporočil – kratka sporočila (SMS) večpredstavnostna sporočila (MMS),…
Poleg tega imamo na voljo tudi dokaj zmogljiv koledar ter kopico drugih programov, ki nam olajšajo vsakdanjik, na voljo pa so tudi igrice, s katerimi si skrajšamo oziroma popestrimo čakanje na letališčih, čakalnicah pri zdravniku …
Blackberry 8700v lahko uporabimo tudi za to, da nas zjutraj zbudi, žal pa nam kave ne bo skuhal, pa tudi zajtrka nam ne bo postregel v postelji. Lahko pa nam bo postregel z novicami preko spletnih servisov (WAP, WEB).
Kot melodijo za zvonjenje ali bujenje si lahko nastavimo tudi večglasne melodije in pesmi ali efekte v MP3 formatu. Med nameščenimi aplikacijami najdemo še standardne zadeve, kot so kalkulator, aplikacija za shranjevanje gesel, pregledovalnik slik, seveda pa si lahko naložimo še precej dodatnih programčkov, kot je recimo Push Weather (dobimo vsak dan svežo vremensko napoved), IM+ (klient za direktno sporočanje – MSN, ICQ,…), Si.Navigator (Navigacijski program),… in še mnogo drugih, ki jih lahko najdete s pomočjo spletnega iskalnika. Za začetek se lahko odpravite na spletni naslov http://www.blackberry.com/software.

Blackberry 8700v se za prenos podatkov lahko poveže preko GPRS ali hitrejše EDGE povezave. Deluje praktično povsod po svetu, kjer najdemo GSM omrežje, saj zna uporabljati 850, 900, 1800 in 1900 MHz omrežja in je tako pravi svetovni popotnik. Z računalnikom in drugimi napravami se lahko povežemo tudi preko brezžične bluetooth povezave. Sam sem mobilnik uporabljal predvsem v navezi z bluetooth avtoinstalacijo Parrot CK3400.

Že prej sem omenil tipko za menjavo profilov. Na voljo imamo že nekaj prednastavljenih profilov, ki jih lahko spreminjamo in prilagajamo našim potrebam. Ena zanimivost pri profilih je ta, da med nastavitvami najdemo dvoje ločenih nastavitev pri vsakem profilu. Ene nastavitve veljajo, kadar imamo mobilnik v torbici, druge pa takrat, ko je izven torbice. Seveda to deluje le z originalno torbico, ki ima všit nekakšen magnet, katerega zazna tipalo v mobilniku.

V prodajnem kompletu dobimo poleg same naprave še podatkovni kabel (USB), polnilec, torbico za nošenje mobilnika za pasom, zgoščenko s programsko opremo ter seveda priročniki za uporabo.

Blackberry 8700v je zaenkrat v Sloveniji na voljo zgolj pri Si.mobilu, ki edini trži »push mail« storitev z enakim imenom, kot testirana napravica – Blackberry. Se bo pa to po nekaterih govoricah spremenilo že letošnjo jesen, saj naj bi tudi Mobitel (poleg svoje storitve Integral) začel nuditi storitev Blackberry in šušlja se, da bodo imeli v prodaji aparat Blackberry 8707, ki za prenos podatkov zna uporabiti tudi UMTS omrežje.

Posodil na test:
Si.mobil d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Si.mobil d.d.
Cena na dan testa:
(50.000,00 SIT)
albumfotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: BlackBerry
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki