marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur (UMTS 2,30 ure)
V pripravljenosti:
do 350 ur
Tip baterije:
Li-Po (900 mAh)
Dimenzije:
105 x 47 x 22 mm
Teža:
115 gramov

Tip zaslona:
TFT, 262.144 mio barv, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
64 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,58 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Naslednik zelo uspešnega K750 je tu. Kaj poreči. Bo uspešen? Težko je reči. Napram predhodniku ima veliko število izboljšav. Kamera je po specifikacijah mnogo boljša, a praksa pokaže drugače. Ne me narobe razumeti - kamera je še vedno vrhunska za mobilni telefon, vendar ni toliko boljša od predhodnice.

Prav tako moti zadnji pokrov leče kamere, ki je dejansko moteč element zelo lepega dizajna mobilnika.

Zelo me veseli, da so napredek naredili pri tipkovnici in navigacijskih tipkah. Zasloni so vedno bili zelo dobri na Sony Ericssonih.

Da ne bom dolgovezil, iskreno rečeno me je mobilnik zelo navdušil, ima nekaj motečih stvari, ki se jih s časom navadiš, vendar dejstvo ostaja. Mobilnik je zelo dober. Hudičevo dober.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Digitalec s telefonom?

Sony Ericsson K800i


Sony Ericsson K800i

19.09.2006
Objavil: Mitja Zupančič

V prvem četrtletju leta 2005 so pri švedsko-japonski navezi predstavili mobilnik, ki je pretresel mobilni svet. Mobilnik je imel kamero, na kateri je pisalo 2 milijona točk in se je bahala z avtomatskim ostrenjem slike, katerega večina konkurence še danes nima.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 16x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Seveda vsi vemo, da pišem o modelu Sony Ericsson K750i. Sedaj je prišel naslednik - Sony Ericsson K800i. Ima še boljšo kamero, še boljši zaslon in nasploh skriva v sebi številne izboljšave napram predhodniku.

Rokovanje, tipkovnica, splošni vtis

Že na prvi dotik se opazijo določene spremembe. Namreč ohišje telefona in pa tudi tipkovnica sta izdelana iz gumirane plastike. Mobilnik zelo lepo sede v roko, ni prevelik, ni premajhen. Edina težava nastane z zadnjim pokrovom leče kamere, saj je preveč izbuljen in s tem posledično neroden za v žep.

Mobilnik ima na desnem boku infrardeče očesce, sprožilec za kamero in pa dve tipki za približevanje oziroma oddaljevanje objekta pri slikanju. Na vrhu mobilnika je klasična okrogla tipka za vklop/izklop mobilnika, na levem boku pa hitra tipka za predvajalnik glasbe. Malo nižje pa je reža za pomnilniško kartico Memory Stick Micro (M2).

Nenavadni sta tudi dve tipki nad zaslonom mobilnika. In sicer služita kot bližnjici za galerijo slik. Leva nam odpre prvo sliko v galeriji, desna pa odpre galerijo samo.

Navigacijska paličica je zelo dobro odzivna in ravno prav mehka. Mogoče bodo imeli nekateri uporabniki od začetka nekaj težav z upravljanjem paličice, vendar se bodo hitro navadili. Pri predhodnikih me je zmotila tudi trdota samih navigacijskih tipk, kot tudi same tipkovnice. Pri novem K800i so tipke doživele izboljšavo in so sedaj veliko bolj udobne.

Opazimo pa tudi dve novi tipki na skrajnih straneh navigacijskih tipk. In sicer leva nas vodi na splet, desna pa nas pripelje do številnih hitrih funkcij. Tu namreč spremljamo vse procese, ki jih mobilnik trenutno opravlja, spremljamo dogodke, povežemo se na internet in dodamo svoje bližnjice.

Zaslon

Vrhunski izdelek! Z ločljivostjo 240 x 320 točk prikazuje zelo ostro in kvalitetno sliko. Zaslon je velik 30 x 40 mm, dovolj za udobno surfanje po spletu, opravljanje vsakodnevnih opravil in najpomembnejše - zelo uporabno za slikanje.

Uporabniški vmesnik, personalizacija

Klasičen Sony Ericssonov vmesnik je sedaj postal še hitrejši. Za nekatere uporabnike bo še vedno prepočasen, za nekatere dovolj hiter. Jaz spadam v zadnjo skupino uporabnikov. Verjetno tudi zato, ker sem vajen malo počasnejših Symbian telefonov.

Kot pri prejšnjih serijah mobilnikov imamo tudi tukaj na voljo dovolj velik nivo personalizacije mobilnika. Tako bomo s spleta ali z uradne Sony Ericssonove strani pretočili kakšne nove zanimive teme ali pa si posneli svojo priljubljeno skladbo v mp3 formatu. Prav tako si bomo lahko nastavili tudi svoje zvonjenje za prispelo SMS-sporočilce ali si pripeli bližnjice na navigacijsko paličico.


Imenik, klici in sporočila

Poslovneži bodo veseli zmogljivega imenika. Okoli 1000 vpisov in več kot 20 podrobnosti k vsakemu vpisu je veliki večini dovolj. Vpise v imenik lahko iščemo tudi po več črkah zapored. Tako da zmede med podobnimi imeni ali priimki ne bo več.

30 prejetnih, zgrešenih in odgovorjenih klicev bo mobilnik sprejel, preden bo začel brisati prva beleženja. Opremil jih bo z uro in datumum in pa z ikonco pred imenom klicatelja. Ikonce verjetno poznate vsi lastniki omenjene blagovne znamke, za ostale naj pa povem, da zelena puščica pri ikonci pomeni, da ste vi nekoga klicali, modra, da je nekdo vas klical in rdeča, da imate zgrešen klic.
Pisanje SMS-sporočil je na novi tipkovnici mnogo boljše od prejšnih serij. Nekaj pripomorejo tudi gumirane tipke, kar posledično pomeni, da nam prsti ne bodo drseli iz ene tipke na drugo. Na voljo pri pisanju SMSov je klasična sony ericssonova rešitev. Indikator števila znakov se vklopi pri zadnjih 23 znakih. Tu je pa še podpora slovenskemu T9-slovarju.

Mobilnik pa podpira tudi RSS bralnik. Kar pomeni, da nam bo dnevno nalagal najbolj aktualne novičke po naših željah. Novice same pa lahko prebiramo v NetFront brskljalniku.


Kamera

In sedaj še glavni značilnosti novega odličneža. Prišel je čas skokovitega povečanja števila mega točk pri mobilnih kamerah. Ločljivost slike s 3,2 MP seveda ne pove vsega, saj milijoni točk še zdaleč niso vse, kar se tiče fotografiranja. So pa tukaj druge zanimive funkcije, kot so avtomatski stabilizator slike, avtomatsko ostrenje slike, BestPic.. Vse te funkcije nam zelo prav pridejo ob iskanju čimbolj kvalitetne slike. Kot že veste, bo stabilizator slike zelo prav prišel ljudem z nemirno roko. O ostrenju slike in o tehnologiji BestPic smo že pisali na naši spletni strani. BestPic pomeni, da fotoaparat naredi 9 zaporednih slik, jih shrani in potem je od nas odvisno katero sliko bomo obdržali. Med načinom snemanja pa lahko izbiramo še panoramo, dodamo okvir k posneti fotografiji ali pa slikamo popolnoma običajno.

Zelo dobre so tudi slike v temnejših okoljih, kjer xenonski flash zelo dobro osvetli slikani objekt. Ima pa vgrajena kamera številne funkcije slikanja. Tako si lahko nastavimo prizorišče slikanja (funkcija je bolj znana kot način slikanja). Kamera bo tako prilagodila fleš in ostale nastavitve nastavljenem prizorišču. Mobilnik pa podpira sledeča prizorišča: pokrajina v mraku, portret v mraku, pokrajina, portret, plaža/sneg, športi, dokumenti.

Na voljo imamo pa tudi velikost fotografije, kjer izbiramo med 3, 2, 1 mega točko ali pa na VGA način. Prav tako telefon podpira tudi makro, samodejni ali pa neskončni način ostrenja. Vključimo lahko xenon bliskavico ali pa jo nastavimo samodejno oziroma na zmanjševanja učinka rdečih oči ali pa jo preprosto izklopimo.

Na izredno zmogljivi kameri je možno vključiti tudi samosprožilec, če smo bolj umetniške narave dodamo različne učinke, spremenimo ravnovesje beline. Možno je spremeniti način merjenja osvetlitve ali kvaliteto slike. Zvok zaklopa je tudi možno personalizirati. Izbiramo lahko med štirimi zvoki. Med drugim pa je možno vključiti še uro in datum.

Kar se tiče videokamere, pa zadeve postanejo precej črne. Video posnetki v najvišji ločljivosti QCIF 176 x 144 točk pač niso dovolj za današnje potrebe. Nekako so, če smem uporabiti malo bolj oster ton, zaostali nekaj let nazaj. Čeprav imajo več kot dovolj nastavitev, nam nič kaj ne pomaga ob zelo zelo skromni ločljivosti.

Ker pa je mobilnik UMTS, torej tretje generacije, ima pa tudi še eno kamero in sicer standardno VGA kamero, ki popolnoma zadosti video klicem.

Ostala multimedija

Mobilnik ima vgrajen RDS radijski predvajalnik, ki je zelo podoben kot v predhodniku. Ravno tako si zapomni do 20 postaj in potrebuje slušalke za delovanje. Nekako razumljivo, če le-te služijo kot antena.

Zmogljiv je tudi predvajalnik mp3 glasbe, ki je praktično prekopiran iz serije walkman. Kar dejansko pomeni, da je predvajalnik eden izmed najboljših trenutno na trgu mobilne telefonije.

Zanimiva pa je tudi funkcija blog. Tako lahko posnamemo fotografijo, jo dodamo v svoj blog album, napišemo kratko besedilo na pošljemo na internet preko GPRS povezave oziroma v tem primeru preko UMTS-standarda in si ustvarimo svoj fotoblog.

Povezljivost

Mobilnik se zna povezovati s praktično vsemi standardi, ki so dan danes v uporabi. Izjema je le Wi-Fi. Mogoče sem malo pogrešal odsotnost le-tega, ki bi prišel zelo prav ob RSS bralniku ali ob pretakanju blog fotografij na splet, vendar še vedno imamo na voljo modrizob, infrardečo povezavo in pa zelo hiter način prenosa podatkov GPRS, ki z UMTS standardom dela zelo hitro. Ker pa je mobilnik tretje generacije, se lahko kličemo tudi preko videoklicev.

Meni osebno zelo uporabna je tudi funkcija posodabljanja programske opreme kar neposredno preko spleta. Tako nam bo prihranjena pot na pooblaščene servise.

Za "trotl-ziher" varianto pa imamo na voljo še klasičen USB-kabel, ki je tudi priložen k prodajnemu kompletu.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
(114.960,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki