marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 9 ur
V pripravljenosti:
do 400 ur
Tip baterije:
Li-Ion (900 mAh)
Dimenzije:
100 x 46 x 20,5 mm
Teža:
99g

Tip zaslona:
176 x 220 pik, 262.144 barv

Notranji pomnilnik:
34MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pozitivnih lastnosti se kar tare, večja težava so negativne. Telefon lahko vsem samo zelo zelo toplo priporočim. Osebno ne dvomim v njegov uspeh, sploh če se bo znašel v kateri izmed naročniških akcij pri operaterjih. Gre za pravo malo ''raketo'', ki ponuja veliko. Ogromno funkcij, prilagoditev, možnosti povezovanja z drugimi napravami, zelo dobra kamera ter dodatna razširitvena reža za pomnilniške kartice so zagotovo glavni aduti tega telefona.

Proti

Najde se tudi nekaj manjših pomanjkljivosti oz. stvari, ki se jih pogreša, a to so že velike finese, še največ slabe volje bo verjetno zaradi zamenjanega konektorja, saj verjamem, da sedanji lastniki telefonov tega proizvajalca že imajo kakšen kos dodatne opreme, ki jim sedaj ne bi mogel več priti prav. Verjamem, da bo ogromno ljudi telefon prepričal, mogoče celo koga izmed vas. In ne, ne boste razočarani.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Dva milijona pik!

Sony Ericsson K750i


Sony Ericsson K750i

13.07.2005
Objavil: Aleš Tomšič

Preteklo je že kar nekaj časa, ko je luč sveta uzrl sony ericsson K700i, ki smo ga takrat nestrpno pričakovali, in ki nas kasneje ni razočaral. Zato sem imel podobna pričakovanja tudi tokrat za njegovega naslednika, model K750i, ki je že po specifikacijah vzbujal precej pozornosti.ne podpira datum Memory Stick Duo
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 2 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
panorama
samosprožilec
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

In tako bi se znalo letos zgoditi, da bo K750i precej resen kandidat za prestižni naslov telefona leta, ki ga bo, če ga dobi, verjetno tudi upravičil pri uporabnikih.

Nekaj o izgledu in dizajnu

Sony ericsson K750i ostaja približno enako velik kot njegov predhodnik, le nekoliko tanjši je. Testni primerek telefona je bil ovit v črno barvno kombinacijo, ki so jo pri Sony Ericssonu poživili z nekoliko sivimi odtenki, ki obrobljajo telefon ter pokrov objektiva. Hiter pregled sprednje strani neizkušenemu opazovalcu ne prinese nič novega v primerjavi s K700i, a vsi lastniki modela K700i boste opazili, da je dodana nova tipka pod zaslonom, ki služi za hiter dostop do novih dogodkov (nova sporočila, neodgovorjeni klici …), lastnih hitrih bližnjic do pogosto uporabljanih funkcij ter do zaznamkov za spletne strani.

Tipke so nekoliko pomanjšali, a se jih da še vedno zelo dobro uporabljati, tudi odzivnost je na zavidljivi ravni, nekoliko me je zmotila le preveč vbočena navigacijska tipka oz. joystick, saj je tako včasih težje upravljati s telefonom, kot pa je bilo to pri predhodniku. K700i je imel navigacijsko tipko precej mehko, enako ostaja pri K750i. Na levi strani telefona se sedaj nahaja tipka za upravljanje multimedijskega predvajalnika in pa reža za dodatne pomnilniške kartice tipa Memory Stick Duo, prodajnemu kompletu je priložena kartica kapacitete 64 MB. Na desni strani telefona se nahaja večfunkcijska tipka - za povečavo (zoom) pri slikanju, spreminjanje glasnosti v slušalki, radia, zvočnika za prostoročno telefoniranje… Nekoliko nižje pa najdemo še sprožilec fotoaparata.

Fotografija – glavni adut K750i

Eno večjih pozitivnih presenečenj pa je, vsaj mene osebno, čakalo na zadnji strani, kjer se na srebrnem pokrovu bohoti napis 2.0 Mega Pixel Auto Focus. Da, K750i ima dva mega točkovno kamero z avtomatskim ostrenjem slike, celoten komplet pa svoje delo opravi izvrstno. Da se razumemo, stvari so še precej daleč od današnjih digitalnih fotoaparatov z nekaj milijoni točk, a napredek je več kot očiten. Morda je malce nadležno le to, da tudi v primeru, da je tipkovnica telefona zaklenjena, se ob odprtju pokrova kamere le-ta vklopi in tako porablja energijo zastonj.

Torej kaj ponuja ta kamera? Ogromno in še več. Omogoča slikanje panorame in več zaporednih posnetkov (pri Sony Ericssonu temu rečejo Burst), ki praktično ne pridejo zamazani, je pa potrebno imeti precej hitre roke, da ujamemo v zelo kratkem času proženja kamere štiri različne motive, če seveda to želimo. Slikamo lahko v velikostih 1632 x 1224, 640 x 480 ter 160 x 120 pik. Morda se bo kdo začudil čemu ni več možnih velikosti, a roko na srce, te tri so povsem dovolj. Za pošiljanje preko MMS sporočil ter elektronske pošte sta zadnji dve povsem dovolj, za vse ostalo je v uporabi največja, slike pa lahko tako ali tako kasneje zmanjšamo na računalniku. Kamera ima tudi možnosti slikanja v makro načinu, ki prav tako svoje delo opravi zelo dobro. Kjer je razdalja prekratka in avto fokus ne opravi svojega dela najbolje, zna makro način pomagati do zelo zadovoljivega posnetka. Obstaja še možnost nočnega slikanja, slikanja z efekti (nekoliko manj uporabno, saj lahko sliko obdelamo tudi kasneje na računalniku), samosprožilec, možnost izbire kvalitete slik ter dodajanja datuma in ure na slike in pa izbiro, ali nam posnetke shranjuje na kartico ali v pomnilnik telefona. Skratka, kamera kot se šika, vsaj za mobilni telefon. Osebno me je zadeva precej impresionirala, celo slike v temni dvorani z nastopajočimi na odru (KLIK za ogled slike!!) so za moje pojme odlične. Ne smem pozabiti še na možnost snemanja video posnetkov, in sicer v velikostih 176 x 144 ter 128 x 96 pik, kjer veljajo podobne nastavitve kot za slikanje. Pohvalno je tudi dejstvo, da celo med snemanjem video posnetkov lahko uporabljamo 4-kratno digitalno povečavo slike, ki jo spreminjamo v majhnih zveznih korakih. Tako pri slikanju kot pri snemanju pa nam je na voljo tudi lučka, ki se pri slikanju pretvori v nekakšno bliskavico, ki zelo zelo pomaga pri slikanju slik in posnetkov v slabših svetlobnih pogojih.

Torej, kamera opravlja naloge odlično!

Kaj se skriva v drobovju?

Notranjost telefona ne prinaša nič kaj bistveno novega, menijska struktura ostaja precej podobna tisti iz modela K700i, grafično pa je zadeva malce posodobljena. Nekoliko bolj opazna je razlika v hitrosti delovanja, tako je sedaj brskanje precej hitrejše in udobnejše. Notranji pomnilnik je velik zavidljivih 34 MB, obstaja pa tudi možnost razširitve pomnilnika z dodatnimi, že prej omenjenimi, Memory Stick Duo karticami, priložena je kartica 64 MB. Torej pomnilnika je dovolj, tudi za to, da telefon postane prenosni predvajalnik glasbe.

V prodajnem paketu najdemo tudi USB podatkovni kabel, ki služi celo za hkratno polnenje baterije in prenosu podatkov, sinhronizaciji in še čem. Kompletu je priložena tudi zgoščenka s programsko opremo, ki služi več stvarem, a bo verjetno najpomembnejša kar sinhronizacija podatkov z računalnikom. Da ne pozabim omeniti in marsikoga spraviti v nejevoljo, K750i ima nov konektor za polnilec in kabel, torej lastniki starejših telefonov tega proizvajalca dodatne opreme, ki za priklop potrebuje konektor, ne boste mogli uporabljati.

Imenik

Po uspešni sinhronizaciji se v imeniku pojavijo novi kontakti. Celotna sinhronizacije deluje brez težav in popolno. Brskanje po samem imeniku poteka izredno hitro, iskanje pa poteka tudi po več črkah, ne le zgolj po prvi, kot je še danes marsikje v navadi. Če je eni osebi dodeljenih več različnih številk, se lahko elegantno sprehodimo z navigacijsko tipko do želene številke in jo pokličemo. Telefon ima pomnilnika za do 500 stikov. Vsakemu izmed njih lahko dodamo slikico, melodijo, ga dodamo v skupino, dopišemo cel kup raznoraznih informacij o osebi in posnamemo oznako za glasovno klicanje. Vse stike lahko pošljemo kot SMS sporočilo, preko bluetootha ali pa infrardeče povezave drugi osebi. Skratka, telefonski imenik, ki ga marsikdo potrebuje, ceniti pa ga bodo znali predvsem bolj zahtevni uporabniki, ki želijo iz telefona iztisniti maksimum.

Sporočanje – tako in drugačno

Verjetno druga najpogosteje uporabljana funkcija so SMS sporočila. Še iz prejšnjih Sony Ericssonovih izdelkov me malce moti, da se odštevalnik znakov vklopi šele pri zadnjih 23 znakih - lepo bi bilo, da bi bil viden vseskozi. MMS sporočila pa so naslednja funkcija, ki jo K750i ima. Z njimi lahko drugim uporabnikom pošljemo video posnetke, slike, zvoke in še kaj, to zna seveda tudi K700i, revolucije na tem področju pa pač ne gre iskati.

Poslovni uporabniki bodo znali ceniti odjemalca za elektronsko pošto, ki svoje delo opravlja odlično. Telefon zna upravljati tudi z več različnimi računi, torej nismo vezani zgolj na enega izmed njih. Precej dobrodošla funkcija je tudi zmanjševanje slik pred pošiljanjem. Če denimo hočemo poslati sliko slikano v najvišji ločljivosti, nas odjemalec oz. telefon opozori, da je slika velika in če jo želimo zmanjšati. Za vsak poštni predal posebej pa je možno določiti interval preverjanja nove elektronske pošte.

Seznam klicev je zelo zgledno urejen. Vsi klici se nahajajo v enem seznamu, kjer so vsi skupaj združeni. Seveda obstajajo tudi seznami z dohodnimi, odhodni in neodgovorjenimi klici. Vsi so lepo opremljeni z datumom in uro klica, pogrešal sem le čas trajanja klica. Nekoliko bolj skriti so števci klicev, a vendar zelo zgledno urejeni, enako velja za števce prenesenih podatkov, kjer poleg količine prenesenih podatkov telefon beleži tudi čase posameznih sej.

Prilagajanje telefona uporabniku

Sony Ericsson K750i pozna sedem različnih profilov, ki si jih lahko popolnoma prilagodimo. To pa ni edina opcija prilagajanja telefona uporabniku. Telefonu lahko spreminjamo tudi ozadja, ki so lahko celo animirana, zamenjamo lahko teme, pozdravno sporočilo, a roko na srce, to je mogoče početi z vsakim nekoliko bolj sodobnim mobilnim telefonom, verjamem pa, da so vam te stvari poznane, zatorej ne bom izgubljal preveč besed okoli tega. Za melodije si poleg večglasnih melodij omislimo tudi datoteke tipa mp3, kar je sicer tradicija iz modela K700i, a se mi zdi, da bo večina uporabljala ravno to vrsto datotek za zvonjenja. Naj omenim le še lepljenje različnih funkcij za določene tipke, tako lahko funkcijskima tipkama pod zaslonom določimo poljubno bližnjico, enako velja seveda tudi za navigacijsko tipko.

Vse melodije, slike, video posnetke je iz in v telefon moč shraniti po skoraj vseh danes znanih poteh. Torej preko infrardeče povezave, bluetootha, WAP-a (2.0), USB podatkovnega kabla, elektronske pošte ter MMS sporočil. Skratka povezljivost telefona z drugimi napravami in zunanjim svetom je naravnost odlična. Lahko bi rekel, da če bi bil še telefon tretje generacije, da bi bil zelo blizu popolnosti, tako se pač moramo zadovoljiti le z GPRS prenosom podatkov.

Druge dobrote

A to pa še ni vse kar telefon premore. Še kar nekaj dobrot se najde v njem, ki jih še nisem omenil. Začnimo pri bolj zabavnih stvareh. V telefon je vgrajen multimedijski predvajalnik za glasbene in video datoteke, ki jih zna opremiti tudi z informacijami o datoteki. Tisti, ki imate veliko opravka denimo z mp3 datotekami, boste vedeli o čem govorim. Naslednja zadeva je vgrajen radijski sprejemnik, ki pa za delovanje potrebuje kompletu priložene slušalke za prostoročno telefoniranje. Kabel od slušalk namreč služi kot antena. Sprejem je morda nekoliko slabši, saj radijske postaje, ki jih drugi radijski sprejemniki lepo lovijo, tu nekoliko hreščijo. Ima pa radijski sprejemnik še eno zanimivo funkcijo in sicer izpis RDS informacij.

V telefon so vgrajene tri igrice, ki si za svojo grafično podobo in igralnost zaslužijo vse pohvale, še celo 50-letni ''mladoletniki'' so bili navdušeni nad njimi.

Med pripomočki najdemo alarme, opravila, zapiske, štoparico, odštevalnik časa, lučko (bliskavica za fotoaparat) ter kalkulator. Kdor bo pogrešal kakšen pripomoček ali aplikacijo, si bo le-to lahko namestil na telefon, saj je podprta Java tehnologija. Zelo pomemben sestavni del telefona je tudi raziskovalec ali t.i. file manager. Ta omogoča pregled vseh datotek na telefonu in pomnilniški kartici. Datoteke lahko pošiljamo dalje, sortiramo, zvočne datoteke določujemo za alarme, značilno zvonjenje za stike, datoteke lahko pošiljamo na pomnilniško kartico, skratka zelo zmogljiv upravljalnik datotek. Prikazati zna tudi lastnosti posameznih datotek. Telefonu pa ne manjka niti koledar z opomniki, ki zna danes biti zelo pomemben pripomoček. Tudi pri koledarju so se pri Sony Ericssonu zelo potrudili in vanj dodali veliko podrobnosti in informacij, ki zadevo izpili do skorajšnje popolnosti.

Bolj obsežen test iz fotografskega pogleda pa si lahko preberete tudi na www.e-fotografija.com.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Primerjava K750i in K700i Razširitveno mesto za kartico MS Duo
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki