marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
8 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (700 mAh)
Dimenzije:
99 x 46,5 x 19,5 mm
Teža:
93 g

Tip zaslona:
barvni, 176x220 pik, 65.536 barv

Notranji pomnilnik:
41 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,48 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon je prava mala "zverina", ki omogoča ogromno funkcij in nastavitev, tudi nekaj takšnih zadev, ki jih v takšnem telefonu ne bi pričakovali. Vsekakor je ta telefon prijetno presenečenje.

Proti

Edina zares prava pomanjkljivost tega telefona je avtonomija baterije. Ob varčevanju z baterijo, nekaj klici in igranja ter vklopljenem bluetoothu mi je zdržala dan, dan in pol, kar bi lahko pogojno raztegnil na dva dni. Mnogo premalo. Vendar pa je ob tem potrebna opomba, da je uporaba mobilnika na testu čisto drugačna od "normalne" uporabe.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Mobilnik za vsakogar...

Sony Ericsson K700i


Sony Ericsson K700i

12.08.2004
Objavil: Aleš Tomšič

Sony Ericsson nas že nekaj časa preseneča z novimi mobilnimi telefoni ter njihovimi predstavitvami. Sony Ericsson K700i je bil predstavljen marca letos, tokrat pa sem imel to čast, da sem se lahko za vas poigral z njim in ugotavljal morebitne pozitivne oz. negativne strani novinca med mobilnimi telefoni.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Splošen izgled

S svojo obliko telefon ne vzbuja kakšne večje pozornosti, a je kljub temu deluje kot eleganten poslovni telefon. Občutek, ko ga držimo v rokah, je odličen, deluje zelo kompaktno, izdelan pa je kakovostno, kar se tudi spodobi za tak telefon. Pod velikim in odličnim barvnim zaslonom se nahajajo dve funkcijski tipki, tipka za vračanje iz menijev, tipka za brisanje ter navigacijska paličica oz. joystick. Ta svojo funkcijo opravlja dobro, a se mi je zdel za odtenek premehak in na trenutke posledično tudi premalo natančen. Seveda ne smemo pozabiti še na klasično tipkovnico mobilnika. Tipke so res dovolj velike, izbočene in natančne. Edino, kar se mi je zdelo malo ceneno, je osvetlitev tipk. Osvetljene so v beli barvi in me precej spominjajo na osvetlitev tipk pri kakšnih nokiah nižjega razreda. Ko sem že ravno pri nokiah, precej zanimiva odločitev je tudi lokacija on/off tipke, ki se, podobno kot pri nokiah, nahaja na vrhu telefona (že videno pri T610 in T630), kjer je tudi infrardeči vmesnik (IR).

Na levi strani se nahaja tipka za hitri dostop do fotoaparata in kamere, pod njima pa sta tipki +/-, ki svoji funkciji opravljata pri več zadevah. Pri telefoniranju z njima uravnavamo glasnost v slušalki, med poslušanjem multimedije glasnost zvočnika ali pa za listanje po seznamu o stanju telefona. Zelo prijetno so me pri Sony Ericssonu presenetili z odmerjenim pomnilnikom, kar 41 MB ga je namreč na voljo in to je za ta razred več kot odlično. Morda mu manjka samo še reža za spominske kartice, da bi ga lahko uporabljal namesto mp3 predvajalnika.

V prodajnem kompletu se poleg telefona, baterije, polnilca ter zgoščenke s programsko opremo in navodil nahajajo še slušalke za prostoročno telefoniranje ali poslušanje glasbenih datotek ter radia.

Imenik

V telefonski imenik lahko shranimo do 510 vnosov. Vsakemu izmed kontaktov lahko dodamo več različnih telefonskih številk, naslov elektronske pošte, spletni naslov, sliko, ki se prikaže ob klicu, značilno zvonjenje, klasičen naslov in še kaj bi se našlo. Vse pa je zanimivo razporejeno po zavihkih. Torej imenik, ki dobro služi svojemu namenu. Vse stike lahko razvrstimo tudi v skupine, ki jih v celoti ustvarjamo sami. Izbiramo lahko tudi med imenikom na SIM kartici ali pa tistim v telefonu (kar je novost pri Sony Ericssonovih telefonih). Prav tako telefon omogoča kopiranje stikov iz SIM kartice na telefon in obratno.

V prodajnem paketu se nahaja, kot že omenjeno, zgoščenka s programsko opremo, na kateri se nahaja tudi programska oprema za sinhronizacijo z Outlook Expressom, Outlookom ter Microsoft Exchangem. Celotno proceduro sem izvedel s pomočjo bluetooth povezave in zadeva je gladko stekla, brez večjih težav.

Telefon pozna tako govorno klicanje kot govorne ukaze, s pomočjo katerih prevzamemo nadzor nad telefonom samo s svojim glasom. Glasovno klicanje deluje povsem normalno, seveda v normalnih razmerah. Če bomo K700i uporabljali denimo na gradbišču, potem lahko govorno klicanje in ukaze kar pozabimo.

Sporočila

Sony Ericsson K700i pozna SMS, EMS ter MMS sporočila, ne manjka pa mu niti odjemalec za elektronsko pošto. SMS sporočila ne prinašajo nobenih novosti. Pisanje le-teh poteka hitro in tekoče. Pohvalno je, da so iz serije T ohranili funkcijo, da se tudi pri dohodnem SMS ali MMS sporočilu na zaslonu pojavi tudi slika pošiljatelja, če imamo le-to seveda shranjeno v imeniku telefona. Ena izmed pomanjkljivosti, ki sem jih opazil, je odsotnost števčka preostalih znakov oz. že porabljenih, vgrajeno je le odštevanje za zadnjih 20 znakov. V pomoč pri pisanju je tudi T9, ki naj bi znal tudi slovensko, a mi iz njega ni uspelo izvabiti nič pretirano slovenskega. Lahko, da je zadeva še rahlo hroščata in bo z nadgradnjo programske opreme kaj bolje. SMS sporočilom lahko dodajamo zvoke, simbole, melodije, animacije in podobno, s čimer dobimo EMS sporočila.

MMS sporočila so standardna, kar pomeni, da pri Sony Ericssonu, podobno kot pri drugih proizvajalcih, niso odkrili nič novega. Tako lahko v MMS dodamo poleg besedila še slike, zvoke, video posnetke, zvočni posnetek, itd. V MMS lahko dodamo več istih predmetov, tako lahko recimo vanj dodamo dve sliki, le da bo drugo sliko telefon avtomatično preselil na svojo stran. MMS se pri skoraj večini telefonov danes deli na strani.

Odjemalec elektronske pošte svoje delo opravlja zelo zadovoljivo. Delati zna z večimi različnimi poštnimi računi. V nastavitvah lahko izberemo, ali nam bo na telefon pretočil samo glave elektronskih sporočil ali celotno elektronsko pošto. Priponk ne moremo odpirati, jih pa lahko dodajamo k svoji elektronski pošti. Nastavimo si lahko tudi v kakšnih časovnih intervalih bo telefon sam preverjal, če je na strežniku kaj nove elektronske pošte. Ne bo seveda odveč opozorilo, da elektronskih sporočil mobilnik ne shranjuje v klasičnem pomenu, saj le sinhronizira mapo prejetih sporočil s strežnikom. Označitev posameznega sporočila za brisanje na mobilniku tako pomeni tudi brisanje sporočila na strežniku, kjer pač imamo svojo pošto.

Seznami klicev, števci...

Sony Ericsson K700i ima seznam zadnjih 10 klicanih, dohodnih ter zgrešenih klicev. Vse zna lepo opremiti z datumom in uro. Do tega seznama lahko pridemo le iz stanja pripravljenosti oz. s pritiskom na levo funkcijsko tipko pod zaslonom (Klici), saj bomo te sezname zaman iskali po menijih. Dobrodošla novost pri prikazu seznama klicev je razdelitev po mapah oz. bolje rečeno zavihkih, kar močno olajša pregledovanje.

Števci klicev in preneseih podatkov so že znani iz prejšnjih modelov Sony Ericssonovih mobilnikov. Tako imamo podatke za zadnje klice in GPRS seje in za celotne. Na voljo pa je tudi števec poslanih kratkih sporočil.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon ponuja res ogromno nastavitev in prilagoditev. Na voljo nam je kar sedem različnih profilov, ki so popolnoma prilagodljivi našim željam. Tako lahko v vsakem izmed njih nastavimo vse zvoke, ime profila, kdo nas lahko kliče, preusmeritve in ostalo. Dobrodošla sprememba pa je, da lahko navigacijski paličici (joysticku) nastavimo različne funkcije za premike v levo/desno ter navzgor/navzdol, kar pri dosedanjih serijah sony ericssonovih mobilnikov, ki imajo to paličico, ni bilo možno.

Kar se tiče večpredstavnosti, je Sony Ericsson precej v ospredju pred trenutno konkurenco. Tako zna K700i predvajati poleg večglasnih melodij še datoteke tipa mp3 (ni mi pa uspelo v pogon spraviti wav datotek, bojda je 16 kHz največja frekvenca vzorčenja, ki jo telefon še podpira), ki jih lahko nastavljamo tudi za zvonjenja. Žal pa bomo za sporočila še vedno lahko izbirali le med prednastavljenimi zvoki. Multimedijski predvajalnik je v osnovi precej preprost, a se za njim skriva kar nekaj dobrot, ena izmed teh je tudi t.i. izzenačevalnik ali equalizer. Melodije ter slike si lahko na telefon naložimo praktično po vseh možnih poteh. Podatkovni kabel, IR, bluetooth ter WAP! Za urejanje zvočnih datotek je na zgoščenki priložen tudi Sound Editor ter Image Editor za slike. Na voljo je tudi File Manager, ki pa omogoča delo z različnimi vrstami datotek. Kot sem že napisal, ima mobilnik za te reči namenjenega kar 41 MB pomnilnika, kar je za tovrstna igračkanja več kot dovolj, a vendarle premalo, da bi telefon postal še mp3 predvajalnik. Telefon podpira tudi datoteke tipa mp4 ter 3gp.

Na telefon si lahko naložimo tudi teme. Nekaj teh je že v naprej naloženih na telefonu, precej se jih najde na spletu, kjer pa obstaja tudi programska oprema (Theme Editor), ki nam omogoča, da po lastnih željah skreiramo svojo temo. Za glasbene navdušence so pri Sony Ericssonu vgradili tudi glasbenega D.J.-ja.

Novost pri Sony Ericssonu je tudi to, da ko telefon prvič vklopimo s posamezno SIM kartico, se na zaslonu pojavi čarovnik za nastavitve, ki nas popelje čez nastavitve in nam razloži nekaj osnovnih informacij. Zanimivo je tudi, da se nam lahko pri brskanju preko WAP-a vedno sinhronizira tudi ura, če seveda to želimo.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Telefon sodi v poslovni razred in to se odraža tudi pri pripomočkih. Tako ima precej zmogljiv koledar s opomniki, ki pa še vedno ne omogoča vpisovanja ponovitve dogodkov. Koledar bi bil lahko glede na zaslon malce večji, saj so številke vsaj za moje pojmovanje malenkost premajhne. Izbiramo lahko med mesečnim ali tedenskim pregledom dogodkov. Med pripomočki bi omenil še opravila ter beležke, kamor si lahko sami zabeležimo kakšno pomembno stvar, da nam kasneje ne uide iz glave.

Da zjutraj ne bomo zaspali službe ali šole, nam bo zagotovo v pomoč alarm. Na voljo sta nam dva različna alarma. Eden, ki se bo oglasil samo enkrat ali pa tak, ki mu lahko določimo, katere dneve v tednu bo zvonil. Kot dodatek so nam na voljo še štoparica, odštevalnik časa ter kalkulator.

Vgrajenih iger ni na telefonu, si jih pa lahko brezplačno naložimo iz sony ericssonove strani, prav tako tudi ostale Java aplikacije. Zanimiv dodatek je tudi radio, ki sicer deluje le v navezi s priloženimi slušalkami, a svoje delo opravlja odlično. Še vedno pa je moč poslušati radio na zunanjem zvočniku za prostoročno telefoniranje, seveda morajo biti slušalke še vedno priklopljene.

Fotografiranje

Precej možnosti ponuja tudi fotografski del telefona. Tako lahko slikamo v ločljivostih 640 x 480, 320 x 240 ali 160 x 120 pik. Odkrili smo tudi možnost slikanja v ločljivosti 1280 x 960 pik, kar deluje na principu interpolacije. Takšna slika je približno iste kvalitete, le da je "povečana" na omenjeno velikost.. Telefon ima tudi 4-kratno digitalno povečavo, ki pa deluje pri ločljivosti 320 x 240 ali manj. Poleg različnih učinkov in okvirjev mobilnik omogoča tudi slikanje v nočnem načinu, nastavljanje svetlosti slike ter kakovosti le-te. Ne manjka niti samosprožilec ter majhno ogledalce za samoportrete.

Poleg vseh teh funkcij je možno še snemanje video posnetkov, ki so lahko tudi neomejeno dolgi (do zapolnitve pomnilnika seveda). Video lahko posnamemo ali v ločljivosti 176 x 144 ali pa 128 x 96 pik. Tudi pri video posnetkih lahko uporabljamo digitalno povečavo ter svetilko, ki omogoča snemanje ter slikanje v slabših svetlobnih pogojih.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Sony Ericsson K700i pozna tako CSD, HSCSD ter GPRS povezovanje. Zadeva je precej uporabna v navezi s priloženo programsko opremo, ki nam omogoča, da telefon lahko uporabimo tudi kot modem. Vgrajen WAP brskalnik je različice 2.0. Od ostalih načinov povezovanja omogoča tudi povezovanje preko bluetooth, IR ali pa preko podatkovnega kabla, ki pa ni priložen kompletu.

Telefon je za testiranje posodilo podjetje Svema Co. d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
(49.920,00 SIT)
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki