marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 9 ur
V pripravljenosti:
do 400 ur
Tip baterije:
Li-Poly (930 mAh (BST-38))
Dimenzije:
108 x 49 x 10,5 mm
Teža:
107 g

Tip zaslona:
TFT, 262.144 barv, 240 x 320 pik

Notranji pomnilnik:
do 160 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,34 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

dober fotoaparat, tipke na dotik, dober zaslon, autofokus

Proti

tipkovnica

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Fotograf s stilom

Sony Ericsson C902


Sony Ericsson C902

14.12.2008
Objavil: Klemen Sterle

Nove stvari so del vsakdana in Sony Erisscon se tega zaveda. Pred nami je izdelek z oznako C902, ki ima ne samo dober fotoaparat, ampak tudi vmesnik, ki deluje na dotik, da se lahko v miru poigramo s fotografiranjem. Vse, ki so vam všeč stvari »na dotik« bo telefon sigurno navdušil.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Od zunaj ...

Oblika na prvi pogled pravzaprav ni nič posebnega dokler si zadeve ne pogledamo od blizu. Z dimenzijami 108 x 49 x 10,5 mm in težo 107 gramov ter običajno tipkovnico mogoče izpade telefon na daleč le po ceni. Ko pa pridemo bližje opazimo, da je zaslon velik ob njem pa na obeh straneh prostor za funkcijske tipke fotoaparata, ki pridejo v poštev, ko potisnemo zgornji del telefona navzgor, tako da se nam hkrati s tem aktivira tudi fotoaparat/kamera za snemanje video posnetkov.

Če smo še malo bolj natančni govorimo o TFT zaslonu z do 262.144 barvami in velikostjo zaslona 240 x 320 pik. Zaslon sam je dobro viden tudi pod različnimi svetlobami, je pa malo manj privlačen za prstne odtise. Ko imamo aktiviran fotoaparat je potrebno paziti na tipke na dotik, saj so občutljive, blizu, kar za velike prste ni prednost.

Isto velja tudi za tipkovnico, kjer ni samo videz natlačenosti, ampak je občutek tipkanja zelo natlačen in otežkočen. Gumbi so preveč skupaj za udobno tipkanje. Funkcijske tipke so tudi malo preveč postavljene skupaj za udobno tipkanje, petsmerna krmilna tipka pa je lepo upravljiva.

Baterija je Li-Polimerksa s kapaciteto 930 mAh (BST-38) in naj bi zdržala do 9 ur pogovorov in do 400 ur v stanju pripravljenosti. Realno pa lahko pričakujete delovanje baterije dobra dva dneva oziroma do maksimalno 3 dni pri vsakdanji zmerni uporabi. Prazno baterijo napolnimo v dveh urah. Nad baterijo je prostor za pomnilniško kartico Memory Stick micro M2 (pokrovček je potrebno odpreti, da pridemo do ležišča kartice). Že vgrajenega spomina ima mobilnik 160 MB.

Mobilnik deluje v omrežjih GSM 850/900/1800/1900 ter HSDPA 2100.

Fotoaparat

Fotoaparat je 5 megatočkovni z največjo ločljivostjo 2592 х 1944 in samodejnim ostrenjem (autofokusom). Drugače pa so na voljo še ločljivosti 2048 x 1536, 1280 x 960 in 640 x 480 pik. Kot že omenjeno, se fotoaparat aktivira samodejno, ko potegnemo zgornji del telefona navzgor (sama leča se skriva pod tem pokrovom na zadnji strani telefona), hkrati pa se modro osvetiljo gumbi na dotik, ki so nameščeni levo in desno od zaslona. Ne se ustrašit, če ob snemanju videa nekatere bližnjice niso osvetljene. To je preprosto zato, ker ne rabijo biti. Je pa v vsakem primeru to zelo dobra zadeva za uporabnika, saj mu olepša in olajša delo po in pri nastavitvah. Kar se tiče zgornjega dela telefona, ki je raztegljiv navzgor, bojazni, da bi se razmajal ni bilo opaziti, ker je zadeva narejena precej kompaktno in tesno (seveda preveč nasilno puljenje in neprimerno ravnanje še tako kompaktni in dobro narejeni napravi ni prineslo dolge življenjske dobe).

Za snemalni način lahko izberemo normalni, BestPic (lahko naredimo serijo fotografij in izberemo najboljšo), panoramski in z okvirji. Nastavimo si lahko tudi sceno snemanja (šport, portet, plaža…). Prav tako lahko nastavimo snemanje po določenem času, osvetljenje, ravnovesje beline, na voljo je tudi Geo-Tagging, s katerim se slika, ki smo jo slikali, pokaže recimo na Google Maps.
Nastavitve omogočajo tudi možnost fokusa na obraz, makro slikanje, avtomatski fokus ter stabilizator slike in nastavljanje fleša.

Video lahko snemamo omejeno (10 sekund) ali neomejeno (z omejitivijo prostega pomnilnika). Snemamo pri 30 FPS (v mpeg4 formatu) in velikosti 320 x 240 pik. Posnetki so precej povprečne narave.

Povezovanje in sporočanje

S Sony Ericssonom C902 se lahko pvoezujemo preko USB, Bluetooh, GPRS, EDGE, HSDPA, HSCSD, pogrešali boste pa infrardeči žarek in brežično (WiFi oz. WLAN) povezovanje s svetom. Mobilnik lahko služi tudi v namene modema.

Za brskanje skrbi že vgrajen brskalnik. Lahko si pa namestite tudi kakega alternativnega. Za sporočanje že standardno skrbijo SMS, MMS in e-pošta, nastavimo pa si lahko tudi RSS.

Ostalnik

Mobilnik podpira Javo in s tem tudi javanske igre. Nekaj jih je že prednaloženih, vendar niso ravno za dolgotrajno preganjanje časa. Nameščena je aplikacija Facewarp, ki služi igračkanju z obrazi in podobami. Prav tako boste našli radio predvajalnik in predvajalnik glasbe. Za oboje so seveda priložene slušalke. Seveda ne manjka niti TrackID aplikacija za prepoznavanje skladb, koledar, budilka, Music DJ in Video DJ ter opozarjanje z vibriranjem. Poljubno lahko tudi menjujete teme in ozadja.

Za konec

Glavna prednost telefona je fotoaparat in seveda nov uporabniški vmesnik z gumbi na dotik, kar se tiče fotografiranja. Ostalo niti ne daje telefonu take blazne vrednosti in cene. Kar se tiče fotoaparata pa je dober, ni pa odličen ali nadpovprečen. Nokia N82 in Sony Ericsson K850i sta v tem primeru boljša pri fotoaparatu, vendar večina tega itak ne bo videla oziroma se ozirala na to. Še vedno je pred nami dober mobilnik s fotoaparatom za dokaj ugodno ceno, vendar so za boljše fotografske užitke z mobitelom raje obrnite na kak drug model.

Cena na dan testa:
459,90
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki