marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
250 ur
Tip baterije:
Li-Ion (700 mAh)
Dimenzije:
101 x 46 x 21 mm
Teža:
83 g

Tip zaslona:
7-vrstični, 4096 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,64 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefonu vsekakor štejemo pod prednosti njegovo obliko, ki vzbuja zanimanje, barvni zaslon, ki lahko prikaže do 4096 barv, rokovnik oz. 'pisarniški del' ter vgrajen odjemalec za elektronsko pošto.

Proti

Pri telefonu nas je včasih zmotila počasna odzivnost ter predvsem nalaganje iger. Pogrešali smo tudi možnost infrardečega povezovanja z drugimi napravami, nekaj več pozornosti pa bi lahko namenili nekaterim tipkam.

mobilniki
arhiv test
Siemens

Siemens M55


Siemens M55

18.09.2003
Objavil: Aleš Tomšič

M55 po svoji zunanji podobi izžareva nekaj malo manj običajnega. Morda bi lahko rekli, da bi bil rad nekoliko divji, drugačen. In snovalci tega telefona so verjetno imeli nekaj podobnega v mislih, saj so tudi sami ta telefon namenili mlajši populaciji. Drugače kakšnih revolucionarnih novosti ta telefon ne prinaša. Oblikovalci so poskrbeli za nekoliko bolj drzne poteze, predvsem pri tipkovnici, odstranili so stranske gumbe, ki jih imajo prejšnji modeli in so imeli določeno funkcijo, dodali pa so na vsaki strani po dve lučki oz. svetlobna signala, ki signalizirata klicu, sprejeti SMS sporočila, itd. in lahko bi rekli, da gre za modni muhi, ki pa hkrati poskrbita, da se tudi avtonomija baterija hitreje zmanjša.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Novi Siemens ima tudi "obleko". No, šalo na stran, ohišje je ovito v gumijasto srajčko, ki zagotovi zelo dober oprijem telefona z rokami, mizo… Tako je bojazen, da bi se nam telefon prav na hitro 'odpeljal' z mize povsem odveč. Komur pa srajčka ni všeč, jo lahko preprosto sname in telefon uporablja brez nje Pri zunanji funkcionalnosti bi pograjali zgornje tipke (obe funkcijski tipki, navigacijska tipka ter tipki za sprejem in končanje klica), ki so jih oblikovalci nekoliko nerodno postavili na svoja mesta in preveč 'ošpičili'. Čeprav na prvi pogled tudi številčne tipke ne vzbujajo veliko upanja, pa svoje delo vseeno opravijo presenetljivo dobro. Morda so le spet nekoliko pretrde, osvetljene pa bi bile lahko bolj enakomerno. Tipka za sprejem klica celo sploh ni osvetljena.

Telefon sam po sebi pa je narejen dovolj kompaktno, da nismo iz ohišja izvabili praktično nobenega 'črička', kar je precej pogost pojav, še posebej pri testnih telefonihZaslon zmore prikazati 4096 barv in je precej dobro viden tudi ob močni sončni svetlobi. Tokrat tudi meniji 'sijejo' v prav toliko barvah kot ozadje telefona, kar je bilo eno izmed razočaranj pri modelu SL55. Pričakovali bi le nekoliko več živahnosti v barvnih odtenkih (telefon naj bi bil v prvi vrsti namenjen mladim), še posebej v menijih, ki so kar nekoliko turobnih barv. Omenili bi še, da se telefon na trenutke odziva zelo počasi. Še posebej se to pozna pri nalaganju iger. Takrat gremo lahko mirno še na eno kavico.

Paket, ki smo ga imeli na testu, je bil t.i. "polni" paket, saj sta bila poleg telefona v kompletu še gumijasta srajčka in fotoaparat. V Sloveniji zaenkrat takega paketa ni možno kupiti.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Poleg imenika na SIM kartici je v telefonu moč najti tudi dovolj zmogljiv telefonski imenik, ki ima dovolj prostora, da prostorske stiske ne bi smel občutiti niti bolj zahteven uporabnik. Do imenika pridemo lahko kar s pritiskom navigacijske tipke v smeri dol ali pa preko menija. V imeniku lahko z levo funkcijsko tipko enostavno preklapljamo med dvema različnima imenikoma - imenikom na SIM kartici ter imenikom v telefonu, kjer je prostora za 500 zapisov. Telefonski imenik ponuja dovolj široko izbiro dodatnih podrobnosti, saj lahko vanj poleg imena in priimka osebe shranimo še telefonsko številko, telefon v pisarni oz. službi, številko mobilnega telefona, dve faks številki, dva naslova elektronske pošte, URL povezavo, ime podjetja ter seveda poln naslov ter rojstni datum. Torej podrobnosti več kot dovolj. Posameznim osebam lahko prilepimo tudi sliko, ki se nam ob klicu prikaže na zaslonu. Vse zapise lahko razvrstimo tudi v več različnih skupin (družina, VIP, služba, posel, osebno…).

Pohvalimo lahko Siemensove programerje, ki so tudi za M55 izdelali odlično programsko opremo, ki je na voljo brezplačno. Le podatkovni kabel bo potrebno kupiti, saj je to edina možnost komunikacije z drugimi napravami. Urejanje imenika s Siemens Data Suite je otročje lahko, programska oprema pa tu zadovolji vse potrebe.Siemens M55 premore tudi glasovno klicanje in celo ukazovanje (do 20 kontaktov oz. ukazov), ki se solidno obnese celo v nekoliko hrupnejšem okolju.

Sporočila

Siemens M55 je opremljen z vsemi danes poznanimi možnostmi komuniciranja, ki je na voljo v GSM/GPRS omrežjih. Torej so mu poznana SMS, EMS ter MMS sporočila. Pišemo lahko do 760 znakov dolga sporočila SMS, vanje pa lahko vključujemo tudi animacije, slike, melodije. SMS sporočilo lahko pošljemo tudi vse osebam v določeni skupini naenkrat. V telefonu je prostora za 100 sporočil, ki jih lahko shranjujemo tudi v mape, ki jih v arhivu skreiramo sami. MMS sporočila so čista klasika, torej brez posebnosti, zatorej se njim ne bomo preveč posvečali.Zelo dobrodošel način komuniciranja je tudi elektronska pošta in M55 premore tudi odjemalca za pošto, ki svoje delo opravi na nivoju. Nastavimo si lahko tudi velikost pošte, ki jo bo še prenesel (dobrodošlo pri varčevanju glede porabe GPRS-a) ter ali pošto pusti še vedno tudi na poštnem strežniku. Tudi pri sporočilih je dobrodošel Data Suite, a smo pogrešali urejevalnik MMS sporočil. Poskrbeli so le za SMS/EMS sporočila.

Seznami klicev, števci...

Vsi telefonski klici so lepo zabeleženi v seznamih in tudi 'popredalčkani'. Kot kaže, pa Siemens noče in noče izbranih oz. klicanih številk opremiti z datumom in uro. To jim počasi že kar zamerimo.Kar nas je še zmotilo, je to, da smo v seznamih klicev, časov ter stroškov zaman iskali števec GPRS podatkov. Ta se nahaja čisto drugje (praktično v GPRS nastavitvah) in bi bilo nekoliko bolj logično ga postaviti med ostale podatke.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon ne trpi pomanjkanja funkcij, zato se lahko marsikje poigravamo z nastavitvami. Velik del teh nastavitev je vizualne narave. Nastavljamo si lahko različna ozadja, ki so, mimogrede, lahko tudi animirana, ohranjevalnike zaslona, logotipe ter barvne sheme, določamo pa lahko tudi, kdaj in kako bosta lučki na obeh straneh telefona zasvetili. Marsikomu bodo všeč večglasna zvonjenja, ki pa jih pri Siemensu niso vgradili veliko, a na srečo takšnih melodij v svetovnem spletu danes kar mrgoli. Telefon podpira 16-kanalne midi melodije in celo melodije oz. zvoke v formatu *.wav, kar naredi telefon še posebej zabaven. To bodo mladi znali ceniti in verjamemo tudi izkoristiti. Na voljo je tudi mini studio (Cubasis Mobile), v katerem si lahko sami skomponiramo midi melodijo.Škoda, da je vse to mogoče nalagati le preko WAP-a ali pa preko podatkovnega kabla, ki kompletu ni priložen.

Pomnilnika za melodije, slike ter Javo je 1,87 MB. Kar je več kot dovolj, le če nimamo zraven še fotoaparata in smo z njim veliko aktivni. Potem prostora hitro zmanjka.Telefon podpira tudi profile, kjer lahko nastavljamo tudi izločanje klicev. Določimo lahko le eno skupino za katero smo dosegljivi, ostalim pa bo telefon zvonil v prazno, nam pa se bo ob klicu osebe, ki ni v izbrani skupini, prižgala le osvetlitev zaslona ter podatki o klicočem seveda.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Siemens M55 ima vgrajen koledar in pa tudi nekaj ostalih pripomočkov, ki olajšajo koordinacijo nekoliko bolj zaposlenih ljudi. Koledar je dovolj pregleden, prikaz pa je možen v dnevnem, tedenskem ali mesečnem pogledu. Na prihajajoče sestanke in naloge nas bo telefon opozoril z zvočnim signalom. Tisti bolj pozabljive 'sorte' bodo verjetno večkrat posegali po zapiskih, kamor si lahko zabeležimo različne stvari, vendar le do dolžine 150 znakov. Kdor pa ne mara tipkanja, si bo lahko elegantno pomagal z 'narekofonom', pri katerem je pohvalno to, da denimo ni omejen na določene časovne intervale snemanja kot pri telefonih drugih znamk (ena minuta, 30 sekund…).

Podobno kot pri nekaterih prejšnjih Siemensovih telefonih je tudi pri M55 mogoče posneti glasovne ukaze za veliko funkcij, ki so na voljo.V telefonu najdemo še štoparico, kalkulator, budilko (deluje tudi ob izključenem telefonu in ob dnevih, ki jih sami določimo), pretvornik valut ter odštevalnik časa. Že vnaprej naloženi igri sta dve, podpora Javi pa poskrbi, da nam ne bo dolgčas, tudi ko se naveličamo igranja teh dveh iger.

Fotografiranje

Poleg testnega telefona smo prejeli še digitalni fotoaparat (QuickPic IQP-530), ki ga priključimo na telefon. Sama zasnova nas je nekoliko razočarala. Ko fotoaparat priključimo na telefon, ga le ta ne 'prepozna', zatorej je potreben sprehod po menijih, da pridemo do funkcije, ki omogoča uporabo fotoaparata. Zmotilo nas je tudi to, da ob slikanju na zaslonu telefona ne vidimo žive slike temveč gledamo sliko, ki smo jo posneli pred tem. Zato kot iskalo uporabimo malo kukalo na fotoaparatu. Fotoaparat ima vgrajeno tudi bliskavico, ki svoje delo opravi povprečno in slike niso preveč kvalitetne v primerjavi z drugimi izdelki konkurentov. Poleg tega je bliskavica velik porabnik energije. Za slikanje potrebujemo vsaj 30 % polno baterijo, drugače slikanje ni možno. Slike so velike 160 x 120 oz. 640 x 480 pik.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Prenos podatkov je mogoč preko CSD ali GPRS povezave. GPRS je razreda 8, kar pomeni, da je dovolj hiter za spodobno brskanje po spletu ali prebiranje elektronske pošte. Vgrajen je seveda tudi WAP brskalnik različice 1.2.1 ter tudi nekaj delov različice 2.0, kot je na primer podpora za xHTML strani. HSCSD povezovanja M55 žal ne pozna (kar je pri Siemensih že "standard"). Telefon lahko z drugimi napravami povežemo le preko podatkovnega kabla in odsotnost infrardeče povezave štejemo v minus. Z že prej omenjeno programsko opremo je nameščanje povezave med telefonom in računalnikom otročje lahko. Še celo ni potrebno vpisovati nobenih 'stringov'. Programska oprema že sama ponudi operaterja in potrebno je le še klikniti na 'Connect' in že smo na spletu. Res še enkrat pohvale Siemensu za to.

Telefon in fotoaparat je za testiranje posodil Siemens d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Siemens d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki