marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure
V pripravljenosti:
do 250 ur
Tip baterije:
Li-ion (780 mAh)
Dimenzije:
23,5 x 92 x 46 mm
Teža:
90 gramov

Tip zaslona:
320 x 240 pik, 262 tisoč barv
Zunanji zaslon:
72 x 12 pik, enobarven (modre barve)

Notranji pomnilnik:
2 MB, 200 SMS-ov
Stopnja sevanja SAR:
0,729 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Namesto zaključka - ali me je osvojil?

Redkokateri osvoji moje srce in dušo. Za popolno osvojitev se mora izkazati. Po izgledu, funkcionalnosti in seveda zanesljivosti delovanja. Telefon, kakopak. Prva "zaljubljenost" v sharpa GX25 je minila, po slabih dveh tednih uporabe pa je pri meni pustil tako dober vtis (eden redkih), da sem ga vrnila s težkim srcem. In z mislijo, da mogoče pa bo nekoč vseeno moj.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sharp

Osvajalec

Sharp GX25


Sharp GX25

14.12.2004
Objavil: Mojca Giacomelli

Pred dobrim mesecem dni se je prvič pojavil pred mano. V soju luči, odet v elegatno temno sivo obleko v kombinaciji s srebrno barvo, lepe in skladne postave, še čisto mlad in z nekaj najstniškimi težavicami. Ta bo pa moj, sem si rekla v mislih. Sharp GX25. Za test seveda.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
samosprožilec
okvirji
vgrajena bliskavica
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Izgled

Tako se je prve decembrske dni pojavil pri meni, tokrat kot zrela osebnost. Novinec na našem trgu, Sharp GX25, je preklopni telefon lepega dizajna in oblike ter z odličnim zaslonom in vgrajeno kamero. Že prejšnji model, ki ga je Si.mobil ponudil slovenskemu tržišču, je verjetno pridobil precej novih lastnikov, zato sem prepričana, da jih bo GX25 še več. Telefonu so namreč, vsaj za moj okus, dodali tisto, kar je GX20 manjkalo. Tako se novinec ponaša tudi z modrim zobom ter vgrajenim odjemalcem elektronske pošte. Ki ima sicer malenkostno "napakico", ampak o sporočanju kasneje.

Na zunanji strani sharpa krasi najprej leča kamere, ob kateri se nahaja še malo ogledalce (za samoportrete) ter lučka, ki pri slikanju opravlja funkcijo bliskavice, lahko pa jo uporabimo tudi kot klasično mini svetilko. Pod tem "kompletom za slikanje" je zunanji zvočnik, pod njim pa najdemo miniaturni zunanji zaslon (72 x 12 pik), ki je enobarven. Zasije v (malce moteči) modri barvi, nudi pa osnovne informacije o moči signala, stanju baterije ter prikazuje izmenično datum in čas. Prikaže tudi neodgovorjen klic ali čakajoče sporočilo. Čeprav je zaslon majhen, se na njem izpiše številka oz. ime kontakta v primeru dohodnega klica. Glede na to, da je pokrovček neaktiven (ne more sprejeti klica z odpiranjem), le-tega lahko odpremo, in pogledamo, kdo nas kliče. Ob straneh najdemo na levi strani infrardeči vmesnik (IR) ter tipki navzgor/navzdol, ki opravljata različne funkcije. Na desni strani je pokrita vtičnica za slušalke, spodaj pa (ravno tako pokrita in zaščitena) vtičnica za polnilec.

Ko ga odpremo, pred nami zasije odličen zaslon ločljivosti 240 x 320 pik, ki zna prikazati kar 262 tisoč barv. Osnovni meni je tako razporejen v tri vrstice s po tremi ikonami. Poleg tega imamo še statusno vrstico, kjer so prikazane informacije o stanju telefona in razni dogodki (sporočilo, klic, MMS v pošiljanju, ipd.), spodnja vrstica pa je namenjena upravljanju s telefonom. Opcijsko lahko na zaslonu prikažemo/skrijemo tudi datum in uro.

Pod zaslonom je petsmerna navigacijska tipka ovalne oblike, ki je "obkrožena" z dodatnimi petimi tipkami – dvema t.i. podmenijskima, z zeleno in rdečo tipko za prevzem oz. končanje klica, ter tipko za hitro dostop do kamere. Leva podmenijska tipka je privzeto nastavljena za dostop do sporočil, desna pa za dostop do Si.mobil Vodafone WAP portala live!. Navigacijski del tipkovnice je odličen, za malce manj odlično pa bi ocenila tipkovnico. Vendar ne s stališča neodzivnosti ipd, ampak zato, ker so tipke precej majhne (navigacijske tipke zasedejo polovico spodnjega dela mobilnika), kar pomeni, da je potrebno ves čas odmikati prst s tipkovnice, dokler se približno ne navadimo položaja tipk. Kljub majhnemu prostoru, ki je dodeljen klasičnemu delu tipkovnice (samo polovica spodnjega dela telefona), se mi nikoli ni zgodilo, da bi pritisnila napačno tipko. Osvetlitev tipkovnice je v zeleni barvi, ki je ravnopravšnja, da ne postane moteča.

Glede na to, da je GX25 preklopni telefon, odpade popolna uporaba telefona z eno roko. Vsaj za odpiranje je potrebno uporabiti obe roki. Kontakti oz. "panti" delujejo kar zanesljivo.

Pisati o vzdržljivosti baterije na testu je nehvaležno. Za GX25 bom vseeno napisala, da me je prijetno presenetil, saj se mi zdi, da bi lahko baterija ob normalni uporabi zdržala tja do štiri dni.

Imenik

Vsi sodobni telefoni imajo svoj pomnilnik za imenik. V sharpa lahko tako shranimo do največ 640 kontaktov, ki jim dodamo precej podrobnosti (do štiri številke, e-poštni naslov, poštni naslov in druge podrobnosti), med drugi tudi skupino, slikico in posamezno melodijo zvonjenja. Ne moremo pa posneti govornega zaznamka, kar je rahla pomanjkljivost pri uporabi slušalk. Sharpova petindvajsetica uporablja v navezi z osebnim računalnikom že znani, vendar malce dodelani program Handset Manager. Sinhronizacija kontaktov je možna tako z Outlookom kot tudi Outlook Expresom, lahko pa urejamo tudi kontakte na SIM kartici. Celoten program deluje namreč tako, da se najprej podatki s telefona prenesejo na računalnik, po ureditvi pa vse skupaj posodobimo. Vmesnik za sinhronizacijo z Outlookom je mogoče malce nenavaden, hkrati pa odličen, saj sproti določamo, katere kontakte želimo zapisati nazaj na telefon, katere pa tudi v Outlook. Enako velja za koledar in opravila.

Edina pomanjkljivost programa (na splošno) je, da ne more hkrati uporabljati dva ali več vmesnikov, pa čeprav podpira tako IR, bluetooth kot tudi kabelsko povezavo. Že pri nameščanju namreč izberemo, kakšen vmesnik bomo uporabljali. Na testu sem preizkusila uporabo programa preko IR in bluetooth, pri čemer je slednji vsekakor neprimerno hitrejši.

Sporočila

Kratka in večpredstavna sporočila so nam vsem že tako poznana, da je podpora že samoumevna. GX25 pa zna za razliko od dvajsetice s svetom komunicirati tudi preko e-pošte, saj ima vgrajen e-poštni odjemalec. Ki pa ima, kot sem že omenila, majhno napakico. S priponkami zna sicer delati, vendar jih lahko le sprejme, ne more pa jih poslati. Posnetih slik tako ne moremo poslati z uporabo e-pošte. Računov imamo lahko do največ šest, pomnilnik za sporočila pa je ločen od tistega za slike, melodije in igre. Na testu sem tako lahko shranila nekje okrog 100 sporočil.

Kratka sporočila lahko pišemo tudi z uporabo že prej omenjenega Handset Managerja, ki omogoča tudi prenos sporočil na računalnik.

Seznam klicev in števci

Seznami klicev in števci se ne razlikujejo kaj dosti od drugih. Tako so razdeljeni na štiri različne prikaze – vsi klici, ali ločeno po vrsti (dohodni, odhodni, neodgovorjeni). Prikazana sta datum in ura klica, ne pa tudi trajanje posameznega klica. Skupaj bomo lahko videli največ 30 zapisov, pri čemer se klici z iste številke prikažejo posebej.

Trajanje klicev je prikazano za vsako vrsto klica posebej (dohodni/odhodni), spremljamo pa lahko tudi količino prenesenih podatkov, kjer pa niso ločene količine za wapanje od tistih, kjer smo sharpa uporabili za povezavo v svetovni splet kot modem.

Števce in sezname bomo našli (malce presenetljivo) v meniju Contacts.

Nastavitve

Spisek lastnih nastavitev, s katerimi si lahko prilagodimo telefon, je kar precejšen. Od nastavitev prikaza notranjega zaslona (ozadje, kontrast, prikaz ure in datuma, varčevanje z energijo) do raznih zvočnih nastavitev. Vgrajenih je že šest profilov, ki jih lahko poljubno spreminjamo, ne moremo pa jih preimenovati. V vsakem profilu lahko določimo glasnost zvonjenja, ton zvonjenja, način vibriranja, način utripanja zunanje lučke (ki za razliko od GX20 sveti samo v beli barvi), tone zvonjenja za druga opozorila, zvok ob vklopu/izklopu telefona, ipd.

V sharpu je prednaloženih že precej melodij, lahko pa si naložimo tudi svoje. Podpira do 40-kanalne večglasne melodije, zna pa predvajati tudi wav zvoke. Nalaganje novih melodij je preprosto z uporabo programa Handset Manager, enako pa velja za slike. V program je vgrajen tudi raziskovalec, s katerim je prenašanje slik, melodij in videoposnetkov preprosto. Vmesnika za melodije in slike pa sta dobrodošla pri spreminjanju le-teh pred nalaganjem na telefon. Tako lahko na GX25 naložimo tudi wav zvoke, ki jih pretvori v mmf zapis. Žal pa je za melodije, slike, videoposnetke in java aplikacije na voljo le 2 MB pomnilnika.

Vodafonov lepotec (seveda) ne premore slovenskega jezika, kar je po eni strani razumljivo. Komur angleški meniji delajo težave, bo moral poseči pa kakšnem drugem mobilniku.

Pripomočki

Spisek pripomočkov je klasičen – koledar, opomniki, razni alarmi (največ šest "budilk", ki jim lahko nastavimo edino dnevno ponavljanje – brez izbire dnevov), kalkulator, snemalnik zvokov in urejevalnik melodij.

Koledar z opomniki je možno sinhronizirati z Outlookom s pomočjo programa Handset Manager. Pogled na koledar je lahko tedenski ali mesečni.

Testirani model je imel prednaložene kar štiri enostavne igrice (Caveman X-mas, PuzzleBobble, Arkanoid DX in Bomb Link), v meniju Igre in aplikacija pa imamo tudi možnost nastavljanja prioritete klica med igranjem igre.

Fotografiranje in snemanje

Vgrajena kamera omogoča tako fotografiranje kot tudi snemanje krajših videoposnetkov. Fotografije so lahko velike največ 640 x 480 pik, na voljo pa imamo še dve velikosti (240 x 320 in 120 x 160 pik), vse skupaj pa lahko posnamemo v dveh kakovostih. Na testu so slike, posnete v največji velikosti in kakovosti Fine zavzele od 50 pa do 100 KB pomnilnika. Pred slikanjem lahko nastavimo še zvok slikanja (popolno utišanje ni možno), izberemo prikaz čez cel zaslon, ter vklopimo/izklopimo lučko. Osvetlitev lahko spreminjamo direktno z navigacijsko tipko, katere uporabimo tudi za povečavo. Ki je največ 4-kratna (za slike v najmanjši ločljivosti). Pri manjših velikostih lahko izberemo tudi zaporedno slikanje, v tem primeru pa se izklopi možnost dodajanja okvira pred slikanje. Izbiramo lahko med šestimi pripravljenimi okviri.

Snemanje videa je omejeno na krajše posnetke, določimo pa lahko kakovost le-tega, snemanje zvoka, ter nastavitev snemanja z zamikom.

Posnete sike in videoposnetke lahko prenesemo na računalnik preko sporočil MMS ter s pomočjo vseh treh vmesnikov z uporabo programa Handset Manager. Pošiljanje z uporabo IR in modrega zoba pa je možno tudi direktno na računalnik.

In kaj napisati o kakovosti posnetih slik? Le-te so v dobrih svetlobnih pogojih še vedno odlične, zataji pa pri pomanjkanju svetlobe. Tako razne "sumljive" slike s kakih zabav ne bodo ravno uspele :).

Povezovanje

Petindvajsetka je opremljena tako z infrardečim vmesnikom kot tudi z modrim zobom, za wapanje pa je vgrajen brskalnik različice 2.0. Podpora modremu zobu je dobrodošla, saj ga lahko uporabljamo tudi v navezi z bluetooth slušalko.

Na testu sem pri povezovanju z računalnikom uporabljala Belkinovo PCMCIA kartico, kot slušalko pa Daisy Multimedia. Oboje je delovalo brezhibno – v navezi z računalnikom za prenos datotek in sinhronizacijo imenika in koledarja ter kot zunanji modem.

Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sharp
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki