marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 4 ure
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-ion (1000 mAh)
Dimenzije:
112 x 46 x 22 mm
Teža:
120 gramov

Tip zaslona:
TFT, 256 tisoč barv, 176 × 220 pik

Notranji pomnilnik:
55 MB, 200 SMS/100 MMS
Stopnja sevanja SAR:
0,842 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon ima zelo kvaliteten zaslon, prijetno je tudi vedeti, da je zelo preprost za uporabo. Rotacija zaslona je zanimiva zasnova, kjer nato obrnemo kamero po želji, k sebi ali stran od sebe, medtem ko kličemo prijatelja preko video klica, ki ga omogoča podpora za UMTS in ogromno ostalih funkcij, ki jih aparat premore.

Proti

Dimenzije in teža so pomankljivosti tega mobilnika, vendar se s časoma privadimo, ne privadimo pa se na stopnjo sevanja, ki ni zanemarljiva.

Motilo me je omejeno delovanje bluetootha, nisem mogel pošiljati posnetkov, ozadij in melodij na računalnik, sicer se je to dalo s priloženim kablom, vendar grenak priokus ostaja.

Zunanja antena se tudi ravno ne spodobi za tak mobilnik, čeprav razumem, da bi notranja antena še povečala že tako (pre)velik telefon.

In nenazadnje - mobilnik ne premore slovenskega jezika, kar zna biti ovira za marsikoga.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Simpatičen velikan

Samsung SGH-Z130


Samsung SGH-Z130

11.09.2005
Objavil: Mitja Zupančič

Futurističen dizajn, podpora za UMTS, rotiranje kvalitetnega zaslona in bogate funkcije so aduti, s katerimi se ponaša korejski mobilnik. Mobilnik me je presenetil z merami in težo. Odkrito povedano, sem pričakoval manjši in lažji aparat, vendar me ob nekaj dnevnem druženju to ni več motilo.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 8x
samosprožilec
okvirji
nastavljanje osvetlitve
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Aparat je v klasičnih srebrno-modrih Samsungovih barvah. Na vrhu v sredini je precej uporabna vrtljiva kamera, vendar sebe lahko vidimo šele, ko obrnemo zaslon v smeri urinega kazalca, nato pa zavrtimo kamero proti nam. Ob kameri je prisotna zunanja antena, ki je, roko na srce, nisem pričakoval v teji dobi mobilnikov, vendar drugače verjetno ne gre, ali pa bi bil aparat še večji, kar si pa nikakor ne želimo.

Na levi strani najdemo dva srebrna gumba, s katerima lahko nastavimo glasnost zvočnika med pogovorom ali med poslušanjem glasbe v formatu mp3, AAC. Poleg gumbov za jakost zvoka je še (nestandarden- Samsungov) pokrit vhod za slušalke. Pogrešal sem seveda klasičen vhod, kar pomeni, da je treba uporabiti priložene slušalke. Na drugi strani aparata se bohotita še dva gumba. Prvi, bližji tipkovnici aktivira videotelefonijo, seveda pod pogojem, da je zadovoljiv UMTS-signal, drugi pa ponudi bližnjice za klice, sporočila, brskalnik in bližnjico za izhod.

Hitro me je zmotilo, da mobilnik ne podpira slovenščine in tako tudi nima podpore za T9 - hitri vnos pri pisanju sporočil.

Rokovanje, tipkovnica

Začnimo pri tipkovnici. Gumbi so mogoče za nekatere malce ozki. To lahko verjetno pripišemo na račun zanimivega dizajna. Tipke so dobro odzivne, vendar sumim, da bodo uporabniki z malce večjimi prsti lahko imeli težave. Navigacijska paličica je dobro odzivna. Pri dizajnu so gledali na drsenje prstov, tako da ima malce bolj ostre robove. Ob navigacijski paličici so klasični samsungovi gumbi. Z levim pridemo v meni, z desnim v imenik. Pod paličico je gumb z velikim belim "C", ki pride prav, ko želimo zbrisati kakšno črko, besedo, sporočilce ali vnos v imenik. Skratka, gumb je namenjen brisanju zadev.

Zaslon

Pri zaslonu pa kapo dol, bi rekel naš nogometni strokovnjak. Samsung se je res potrudil in vgradil zelo kvaliteten barvni zaslon s prikazom 262.144 barv, ločljivosti 176 × 220 pik. Slika je ostra, čista, kvalitetna in se z lahkoto kosa z najboljšimi zasloni. Osvetlitev se s časom zmanjša, ugasne se pa po nastavitvah v meniju, od 15 sekund do treh minut.

Meniji

Sistem menijev je 3 x 3, se pravi mrežast način. Meniji so pregledni, lepo animirani in v živih barvah. Kot sem že omenil, je velika pomanjkljivost odsotnost slovenskega jezika, tako da se bo treba navaditi kar na angleščino, nemščino, italijanščino ali kakšen drug tuj jezik, ki jih podpira aparat. Na voljo je nekaj prednaloženih ozadij, lahko pa še izboljšate ponudbo s svojimi posnetki. Na vrhu zaslona v sredini lahko vidimo signal, G ali 3G ikonco, kar pomeni, da telefon avtomatsko preklaplja med UMTS in GSM-omrežjem, skrajno desno pa je indikator za baterijo. Pod indikatorjem za baterijo je velika, pregledna digitalna ura v črni barvi z belo obrobo, levo od nje pa bel napis datuma.

Imenik, klici in sporočila

V imenik lahko vnesemo do 1000 vnosov, določimo pa lahko ime, priimek, mobilno, službeno, domačo, fax številko. Lahko dodamo besedilo, e-poštni naslov, spletni naslov, klicno skupino, opomnik, datum rojstnega dne in poštna naslova. Nastavimo si lahko hitro klicanje, prednastavljeno sliko kontakta, seveda lahko uporabimo tudi sliko iz kamere, prenašanje med SIM kartico in mobilnikom, sortiranje vnosov na ime ali priimek, lahko pa si nastavimo tudi prikaz številk iz imenika ali SIM kartice. Telefon si zapomni po 20 klicanih, neodgovorjenih in prejetih klicev. Mobilnik podpira tudi urejevanje skupin, ki si jih ustvarimo po željah in nismo omejeni s številom skupin. Zelo uporabne so tudi funkcije v imeniku, kjer lahko posameznemu kontaktu določimo svoje zvonjenje in zvonjenje za SMS sporočila.

Govornega klicanja aparat žal ne podpira.

Telefon nudi sporočanje preko MMS, SMS sporočil, glasovno in e-pošto. Pri vnašanju SMS sporočih imamo desno spodaj pri zaslonu število znakov, ki jih lahko zapišemo, levo spodaj pa število sporočil, ki jih imamo namen poslati. Aparat si lahko zapomni do 200 SMS ali 100 MMS sporočil.

E-poštni odjemalec podpira do pet poštnih predalov. Zanimiva je tudi nastavitev filtra proti nezaželeni pošti. Preprosto napišete e-naslov ali sporočilo z določeno temo, s katere pride nezaželena pošta in je že ni več. Odjemalec lahko sprejema, pošilja in odpira tudi priponke, vendar v omejeni velikosti. Aparat podpira več odjemalcev, tipa POP3, IMAP4, SMTP.

Personalizacija telefona

Kot večina modernih mobilnikov imamo tudi tukaj na voljo profile, ki si jih lahko prilagodimo po svojih željah. Tako je prednastavljenih pet profilov. Klasični, tihi, avto, sestanek in zunanji. Nastavimo si svojo melodijo za zvonjenje, dodamo svoj najljubši mp3 ali za sporočila, prilagodimo si tudi vibro, samo za sporočila ali za klice ali za oboje.

Ozadja so nastavljiva po želji. Iz računalnika jih prenesemo na mobilnik preko priloženega kabla, ali pa preprosto slikamo, kar si želimo imeti za ozadje.

Avtomatsko zaklepanje tipkovnice seveda ni bav-bav, Z130 to nedvomno podpira. Lahko si pa tudi ročno zaklenemo tipkovnico.

Ustvarimo si lahko tudi bližnjice na navigacijsko paličico. Tako si nastavimo štiri priljubljene bližnjice, uporabimo jih pa tako, da paličico držimo nekaj sekund v smer, na katero je vezana bližnjica.

Kamera

Aparat premore 1 MP vrtljivo kamero. Malce težavno zna biti, da se kamera ne zaskoči, temveč se vrti brez težav, kar zna biti problematično zaradi raznih poškodb in umazanije. Prisotna bliskavica opravi svoje delo do kakšnega metra, kar je dlje, zmanjša uporabnost.

Fotografije lahko zajemamo v ločljivosti 1152 x 864 pik. Na voljo so tudi manjše ločljivosti, najmanjša pa je 174 x 144 pik, primerna za portrete, ki jih dodamo h kontaktu. Kamera ima nekaj zanimivih funkcij, kot so slikanje posamezne fotografije, slikanje več zaporednih fotografij, aparat sam po želji tudi sestavi mozaik iz slik. Imamo tudi možnost grafičnih učinkov, kot npr.: uokvirjanje slik, potem je tu že omenjena bliskavica (vklop le ob slikanju, stalni vklop, izklop), samodejno, fotografiranje s časom določeno, nastavitev svetlobe slike in pa 9-kratna digitalna povečava.

Kvaliteto fotografij lahko nastavimo na štiri načine, videoposnetke pa na tri načine. Po želji lahko izklopimo tudi zvok. Ko smo že pri kvaliteti, naj omenim, da ima tudi ta telefon težave s svetlobo kot večina mobilnikov. Slike so najlepše pri naravni svetlobi, v zaprtih prostorih in pri umetni luči pa kvaliteta pade.

Videoposnetke zajemamo v ločljivosti 176 x 144 ali 128 x 96 pik brez časovnih omejtev, meja je edino pomnilnik telefona. Lahko pa omejimo posnetke za pošiljanje preko MMS sporočil.

Slike pa seveda lahko prenesemo tudi na računalnik, to pa storimo tako, da uporabimo priložen USB kabel, pošljemo preko e-poštnega odjemalca, vendar smo omejeni z veličino slike, ali preko MMS sporočil.

Namenski programi

Prisotne so tri igre: PocketStar, Bobby Carrot in Freekick, nove pa si lahko tudi naložimo s spleta.

Pri organizatorju in orodjih pa najdemo:
- namenske programe, kot so: snemalnik zvoka, kalkulator, pretvornik (valut, dolžine, teže, prostornine, površine, temperature), svetovne ure,
- alarm (dnevni, enkratni, jutranji),
- koledar, s katerim dodamo opomnike, ki se lahko tudi ponavljajo, dnevno, tedensko,
mesečno,
- status pomnilnika, ki nam pove kje, kdo in kaj nam "odžira" pomnilnik,
- multimedijski predvajalnik, s katerim gledamo posnetke, narejene s kamero, razne video posnetke, poslušamo formatmp3 ali AAC. Zelo zanimivo je spremljati in poslušati glasbo, predvsem, ker nas ves čas spremlja grafični "equalizer". Seveda si lahko naredimo tudi seznam skladb po svojih željah, tako da je Z130 pravi pravcasti predvajalnik glasbe,
- upravljalnik datotek je razdeljen na mape s slikami, videi, zvonci, zvoki, drugimi datotekami in spodaj ponuja se možnost pregleda pomnilnika. V glavnih mapah lahko ustvarimo še svoje podmape. Mape vsebujejo tudi bližnjice, tako da če npr. izberemo mapo s slikami, bomo našli v njej tudi bližnjico do fotoaparata.

Po tovarniških specifikacijah je na voljo žal le okoli 55 MB vgrajenega dinamičnega pomnilnika, pa še ta se uporablja za vse datoteke. Pomnilnik pa na žalost ni razširljiv z raznimi spominskimi karticami.

Brskalnik nam služi za brskanje po spletnih straneh, možno je nastaviti tudi domačo stran, ter seveda shraniti njeno vsebino.

Povezljivost

Z130 končno vsebuje bluetooth. Vendar žal ni uporaben v navezi mobilnik – osebni računalnik. Na žalost deluje samo v navezi s slušalkami. Aparat ima sicer priložen USB kabel, s katerim se povežemo z osebnim računalnikom, infrardeče povezave pa v primerjavi z drugimi Samsungi aparat žal ne ponuja.

Telefon je za testiranje posodil Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki