marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur (odvisno od omrežja)
V pripravljenosti:
do največ 11 dni (odvisno od omrežja)
Tip baterije:
Li-Ion (1500 mAh)
Dimenzije:
117 x 69,7 x 14 mm
Teža:
144 gramov

Tip zaslona:
320 x 240 pik, 16 mio barv

Notranji pomnilnik:
do 75 MB
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Operacijski sistem Symbian ponuja veliko možnosti dodatnih programov. Ta trenutek zna biti pri tem še malce težav, saj še niso vsi proizvajalci predelali programov za serijo 3 tega operacijskega sistema.

Velik zaslon z dovolj dobro ločljivostjo ponuja primerno orodje za mobilno sfranje pa tudi za druge operacije (koledar, sporočanje, ipd).

Povezljivost na vse možne načine je velik plus tega mobilnika, saj poleg EDGE in UMTS podpira tudi WLAN.

Tipkovnica je dobra za uporabo, tudi vgrajen "joystick" odlično opravi svoje delo.

Proti

Predvsem zaradi QWERTY-tipkovnice je mobilnik bolj škatlaste oblike. Sicer precej tanek pa vzame kar nekaj širine. Skorajda obvezen pripomoček bi lahko bila torbica za nošenje mobilnika, saj je velik zaslon drugače precej izpostavljen. Ravno tako ga težko nosimo v žepu hlač npr.

Proizvajalec navaja precej dolgo dobo vzdržljivosti baterije, ki pa se v času testiranja ni ravno izkazala. Kot je že omenjeno v testu, sta namreč UMTS in Wi-Fi precej velika porabnika energije.

Ne glede na to, da je E61 mobilnik za predvsem poslovne uporabnike pa sem občasno vseeno pogrešala kamero.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Finska "robidnica"

Nokia E61


Nokia E61

11.09.2006
Objavil: Mojca Giacomelli

Nokia je s svojim model E61 zakorakala v boj za poslovne in naprednejše uporabnike, ki se ozirajo po napravah z dobro povezljivostjo, različnimi načini sporočanja in po možnosti z dodano QWERTY-tipkovnico ali z zaslonom, občutljivim na dotik.ne podpira datum miniSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

V tem segmentu ji delajo konkurenco (ali pa E61 drugim) predvsem modeli BlackBerry, višji razred Sony Ericssonov (npr. M600), med "svojimi" pa modela 9300 in 9500. E61 je še najbolj podobna BlackBerryju - pravokotno ohišje z dovolj velikim zaslonom in polno QWERTY tipkovnico. Ponuja pa (po mojem mnenju) precej več. Pa poglejmo …

Glede na zunanjost …

… je (kot že omenjeno) najbolj podobna BlackBerryjem. Pravokotno tanko aluminijasto ohišje z dovolj velikim zaslonom ločljivosti 320 x 240 pik in "klasično" tipkovnico. Na vrhu zaslona se na levi strani bohoti LED-diodica za opozarjanje na dohodna sporočila, na desni pa gumb za vklop/izklop telefona. Na levem boku sta tipki za povečanje/pomanjšanje glasnosti ter tipka za vklop snemanja. Na spodnjem delu bomo našli pop-priključek za kabel (ali dodatno opremo), vtičnica za priklop polnilnika ter infrardeči vmesnik.

Spodnja polovica zaslona je na voljo za QWERTY-tipkovnico ter navigacijski sklop tipk. Vanj spadajo odlična petsmerna navigacijska paličica (joystick), ki jo obkrožata na levi tipka za vstop v meni, na desni pa tipka z vstop v meni sporočanja. Na obeh straneh sta še tik pod zaslonom dve podzaslonski tipki, pod njima pa klasični rdeča in zelena telefonska tipka. Tipkovnica zajema 39 tipk v štirih vrstah. Nabor znakov (posebej črk) je odvisen od področja prodaje - tako so bile na naši testni nokii narisane slovenske črke s šumniki. Do vseh znakov in/ali funkcij pridemo z različnimi načini vpisovanja - za dodatne znake si pomagamo s tipkami Shift, Ctrl in s funkcijsko tipko. Tipke so (glede na širino telefona) sicer majhne, vendar dobro odzivne. V času testiranja sicer nisem imela najboljšega občutka pri tipkanju, vendar sem, kljub drugačnemu občutku (da ne pritiskam prave tipke), ugotovila, da sem pri pisanju naredila zelo malo napak.

Uporabe tipkovnice so moramo navaditi, mobilnik pa je priporočljivo držati z obema rokama. To velja posebej za manjše roke, kjer bo pisanje SMS-a z eno roko neizvedljivo opravilo. Malce zamerim Nokii, da ni vgradila še stranskega koleščka za navigacijo (kot ga imajo BlackBerryji ali Sony Ericssoni serije P), ki bi se najbrž obnesla kot zelo uporabna zadeva.

Zaslon je dovolj velik (58 x 45 mm) in primerne ločljivosti, da ponuja dovolj informacij in je posebej primeren za uporabo e-pošte in pregledovanje npr. dokumentov, možno pa je tudi pregledovanje spletnih strani.

Finci sicer navajajo glede porabe energije precej fascinantne številke, ki pa jih bomo v praksi težko dosegli, še posebej če bomo uporabljali tudi UMTS in Wi-Fi, ki sta precej požrešna porabnika baterije. Na testu je z enim polnjenjem baterija zdržala zelo različno (odvisno od uporabe) - od samo dveh dni pa tja do petih dni.
Prodajnemu paketu so priloženi kabel in programska oprema za povezavo z računalnikom ter seveda obvezna navodila.

Uporaba v praksi

Nokia E61 je opremljena z operacijskim sistemom Symbian različice 9.1, uporabniški vmesnik pa nosi oznako Series 60 različice 3.0. Ker sama nisem uporabnik nobenega mobilnika s prejšnimi različicami Symbian OS, še posebej znamke Nokia, težko ocenjujem prednosti novejšega operacijskega sistema in uporabniškega vmesnika. Že znano iz druge različice vmesnika serije 60 je aktivno namizje, kjer si lahko poljubno nastavimo bližnjice do aplikacij, hkrati pa lahko pregledujemo vnose v koledar in listo opravil.

Symbian OS ponuja tudi skorajda neomejeno prilagajanje telefona uporabniku, tako na področju t.i. PIM programov (Personal Information Manager) kot tudi na področju dodatnih programov. Vsaka novejša različica operacijskega sistema ponavadi potegne za sabo tudi to, da starejše različice programov verjetno ne bodo delovale (ni pa nujno). Že samo "osnoven" nabor aplikacij, s katerimi je opremljena E61, je dovolj za normalno delo poslovnega uporabnika. Nove aplikacije si lahko poiščemo na spletu. Skorajda vsako je možno pred nakupom tudi preizkusiti.

Delo z dokumenti (najpogosteje bodo to priponke) je dobro podprto, saj že vgrajene aplikacije podpirajo zapise MS Worda, Excella in PowerPointa ter PDF dokumentov. Za nujno silo pa lahko nove dokumente tudi ustvarimo. Tudi ZIP-priponke nokii E61 ne bodo tuje, vendar si bomo morali namestiti kakšen program za delo z ZIP-datotekami.

Vgrajena je tudi podpora multimediji - od prednaloženih programov bomo našli predvajalnik glasbe ter programa Real Player Flash Player, dodan je tudi snemalnik zvoka, od slikovnih datotek pa so podprte najpogosteje uporabljeni tipi datotek.

Znano je, da je za optimalno izkoriščanje zmogljivosti na mobilnike s Symbian OS pametno namestiti tudi kakšne programe tipa Task Manager ter obvezno nastaviti dnevnik na največ 10 dni (ali celo samo 1 dan) - privzeto je nastavljen na 30 dni, kar zna po nekaj časa upočasniti zadevo.

Finci so med že nameščene programe dodali tudi Navigator, ki je sicer pogojno uporabna zadeva v kombinaciji z GPS-sprejemnikom. Program ponuja osnovno navigacijo v smislu grobega usmerjanja, saj ni nameščenih nobenih zemljevidov. Usmerja nas le slika kompasa, kjer po točki vidimo izbrano smer. Lokacijo vpišemo s podatki o zemljepisni širini, druga opcija pa je, da že prej shranimo lokacijo, ki jo naslednjič samo izberemo. Z dodatnim programom pa bi lahko E61 spremenili tudi v uporaben pripomoček za GPS-navigacijo.

Ciljna skupina uporabnikov bo najpogosteje posegala po imeniku, koledarju z opravili in e-pošti. Oboje je v testiranem modelu dobro podprto (tudi že znano iz ostalih modelov Nokie s Symbian OS). Imenik ponuja vpis ogromno podrobnosti, da pa nismo omejeni na delo z mobilnikom, je na voljo PC Suite za urejanje mobilnika ter obvezno sinhronizacijo. Le-ta je podprta za MS Outlook in Outlook Express ter Lotus Notes in Lotus Organizer. Oboje sem v času testiranja preizkusila in deluje dobro. Imenik je možno urejati tudi direktno na telefonu (preko PC Suita), kar je dobrodošla možnost za vse, ki npr. Outlooka ne uporabljajo. Pri imeniku malce moti že znano Nokiio govorno klicanje (svojega ne moremo posneti), kar pomeni, da smo obsojeni na izgovorjavo imena in priimka tako, kot je ta zapisan v imeniku.

Klasične nastavitve telefona so seveda prisotne - nastavitve zaslona (osvetljenost, kontrast, teme …) in različni profili sta zadevi, ki ju najbrž najprej nastavimo. Omogočen je tudi t.i. Off-line profil, kjer se telefonski del mobilnika izklopi (primerno za uporabo v letalu).

Različni načini povezovanja so najbrž glavni adut nokie E61, saj podpira lep nabor. Modri zob (sicer različice 1.2) in infrardeči vmesnik ter kabel (USB preko pop-porta) so osnovne možnosti za povezavo z drugimi napravami (dodatna oprema ali osebni računalnik). Od brezžičnega povezovanja je prisotna podpora GPRS, EDGE in UMTS ter vgrajena brezžična mrežna kartica za povezavo v WLAN-omrežja. UMTS je uporaben za hitrejši prenos podatkov, kadar smo "mobilni". Na testu sem preizkusila tudi WLAN povezovanje, sicer v omrežje, ki je zaščiteno zgolj z MAC-naslovom mrežne kartice, najverjetneje pa E61 ni tuja niti druge vrste enkripcija. Za aplikacije, ki za dostop potrebujejo katero izmed brezžičnih povezav, lahko nastavimo, ali se vedno poveže preko ene vrste povezave ali pa vpraša vsakokrat sproti. Sama sem uporabljala zadnjo možnost.

V današnji dobi, ko ima kamero vgrajeno že skorajda vsak mobilnik, je odsotnost le-te na nokii E61 rahlo presenečenje. Ki si ga lahko obrazložimo na več načinov. Prvi je najbrž pomanjkanje fizičnega prostora v samem mobilniku, drugega (važnejšega) pa je moč pripisati ciljni skupini uporabnikov, ki naj bi bili (po navedbah proizvajala) v večini poslovni uporabniki. Ki se gibljejo v takem okolju, kjer mobilniki s kamero niso zaželeni ali pa so celo prepovedani (predvsem to velja v tujini). Osebno sem v času testiranja občasno pogrešila možnost kakšnega hitrega posnetka.

Funkcij, ki jih še podpira E61, je še nekaj, in sicer podpora "pritisni in govori" (PTT), potisna pošta (push e-mail), "Blackberry connectivity", internetno telefonijo (na osnovi SIP), česar pa ta trenutek nisem mogla preizkusiti, saj so določene storitve (kot recimo PTT in BlackBerry poveljivost) omogočene le določenemu segmentu uporabnikov.

Nokia E61 je predvsem resnično namenjena poslovnim uporabnikom, in to predvsem tistim, ki so večji del svojega delovnika "oddaljeni" od svoje pisarne in s tem tudi od svojega osebnega računalnika. Različni načini povezovanja, predvsem hitri UMTS, jim namreč omogočajo brezžičen dostop do e-pošte, koledarja in opravil, zaradi zunanjega razširitvenega mesta (miniSD) pa je možno s seboj nositi tudi različne dokumente. Manj v Sloveniji, toliko pa bolj v tujini (oz. za uporabnike v drugih državah) pa pridejo v poštev tudi razširjene funkcionalnosti povezovanja (PTT, VoIP, ipd), ki jih pri nas še ne moremo prav vsi uporabljati.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(109.200,00 SIT)
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki