marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 4 ure
V pripravljenosti:
do 270 ur
Tip baterije:
Li-ion (760 mAh)
Dimenzije:
88 x 46 x 22 mm
Teža:
121 g

Tip zaslona:
barvni, 65.536 barv, 128 x 160 pik
Zunanji zaslon:
barvni, 4.096 barv, 96 x 65 pik

Notranji pomnilnik:
21 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,46 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Kljub preklopnemu sistemu telefon odlikuje dovolj kompaktno in oblikovno zanimivo ohišje, sestavljeno iz plastičnih, kovinskih in tekstilnih materialov, velik kvaliteten notranji zaslon in predvsem lepo oblikovana in primerno odzivna tipkovnica.

Proti

Slab vtis je pustil predvsem atipičen in prepočasen odziv telefona, kadar želimo odgovoriti na klic z odpiranjem preklopnega dela telefona. Poleg omenjenega so se pri Nokii tokrat odločili spremeniti postopek nastavljanja GPRS, MMS storitev in nastavitev predalov elektronske pošte, kar kljub navodilom zelo zakomplicira ročno vnašanje nastavitev. Nekoliko me je razočaral tudi zunanji zvočnik, ki zaradi slabe kvalitete in jakosti zvok tudi v manj hrupnem okolju svoje funkcije ne opravlja dovolj dobro. Telefon bi za svojo ceno lahko vseboval tudi bluetooth vmesnik in možnost razširitve s pomočjo pomnilniške kartice.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Drzen dizajn

Nokia 7270


Nokia 7270

08.04.2005
Objavil: Gregor Grošelj

Nokia je svoji modni seriji mobilnikov (nokia 7260 in 7280) priključila še enega novinca, ki je tokrat preklopnega tipa. Ena izmed bistvenih lastnosti nokie 7270 je drzen izgled, h kateremu pripomore tudi njena kosmata preobleka, ki v primerjavi z ostalimi mobilniki tokrat ni iz plastike, temveč iz tekstila.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Kaj najdemo v paketu?

Ker je stil pri tem mobilniku osrednjega pomena, so pri Nokii poskrbeli, da temu odgovarjajo tudi priloženi dodatki. Tako v stilskem kompletu najdemo dve barvni preobleki za telefon (tekstil rdeče in črne barve), vrečko za nošenje mobilnika in kvalitetne slušalke z mikrofonom v črni barvi, namenjene prostoročnemu telefoniranju in poslušanju radia. Celo potovalni polnilnik za baterijo nekoliko izstopa iz povprečja, tako zaradi svoje oblike, kot tudi funkcionalnosti (kabel lahko navijemo in skrijemo v notranji del polnilnika). Priložena so še navodila v slovenskem jeziku, ki vsebujejo celo napotke za vzdrževanje priloženih plaščkov.

Izgled in rokovanje

Med testiranjem je mobilnik doživel zelo različne reakcije. Večini se je telefon takoj prikupil (predvsem pripadnicam nežnejšega spola) zaradi svoje oblike in preklopnega načina, nekateri pa so se zgražali na račun "plašča", v katerega je mobilnik oblečen, vendar gre tukaj predvsem za stvar osebnega okusa, saj lahko tekstilni okrasek po želji tudi odstranimo. Mobilnik se s svojimi merami (88 x 46 x 22 mm ) lepo prilega v roko in kljub svojim 121 grami ne predstavlja težkega bremena za nošenje v žepu. Zgornji del preklopnega ohišja vsebuje dva zaslona. Zunanji zaslon je namenjen prikazovanju osnovnih informacij (zmožnost prikaza 4.096 barvnih odtenkov v ločljivosti 96 x 65 pik), notranji, večji zaslon pa opravlja osrednjo funkcijo pri zajemanju videoposnetkov in fotografij (zmožnost prikaza 65.536 barvnih odtenkov in ločljivostjo 128 x 160 pik). Oba zaslona dopuščata ločeno izbiro slik za ozadje in ohranjevalnik zaslona. Tipkovnica je eden pozitivnejših delov tega telefona, saj je lepo oblikovana in dobro odzivna, kar lahko dobro izkoristimo predvsem pri pisanju sporočil.

Uporabnost mobilnika pred, med in po pogovoru...

Slušalka povsem služi svojemu namenu, saj omogoča kvaliteten in dovolj glasen zvok sogovornika, nekoliko pa me je razočaral zunanji zvočnik, ki se žal ni izkazal. Težava je v tem, da ni dovolj glasen tudi pri izbiri največje jakosti, poleg tega se glas sogovornika zelo slabo razloči. Za pogovor in prostoročno telefoniranje lahko uporabimo tudi priložene stereo slušalke z mikrofonom.

Pri sprejemanju klicev sem opazil tudi manjšo motečo lastnost. Ko z odpiranjem aktivnega preklopnega dela poskušamo sprejeti klic, se ta vzpostavi šele po nekaj sekundah, ko je telefon že odprt. Ta lastnost bi prišla prav, če mobilnik ne bi vseboval zunanjega zaslon in bi s tem pridobili čas za zavrnitev klica, vendar v tem primeru takšne lastnosti ne potrebujemo. Stvar postane moteča predvsem, kadar poskušamo hitro odgovoriti na klic in odprt telefon že prislonimo k ušesu, mobilnik pa nekaj sekund še kar nadaljuje s predvajanjem melodije. Vsekakor ena izmed manj uporabnih in tudi neprijetnih lastnosti. Kadar na klic ne želimo odgovoriti, lahko mobilnik "utišamo" s pritiskom na eno izmed stranskih tipk za izbiro glasnosti, zavrniti pa klica ni možno, kadar je telefon v poklopljenem stanju.

Vse informacije o klicih beleži dnevnik, ki shranjuje podatke o zadnjih 10 klicanih, prejetih in neodgovorjenih klicih.

Avtonomija baterije je povprečna, vendar zadovoljiva – pri običajni uporabi je Li-Ion baterija s kapaciteto 760 mAh držala svoj delovni tempo dobre 3 – 4 dni.

Sporočanje

Z Nokio 7270 lahko prebiramo in pošiljamo kratka (SMS) in multimedijska (MMS) sporočila, integriran pa je tudi odjemalec elektronske pošte. Multimedijskim sporočilom lahko prilagamo videoposnetke, fotografije in zvočne datoteke, vendar velikost sporočila ne sme presegati 100 KB. Odjemalec elektronske pošte deluje v obliki Java aplikacije in zato ne omogoča prilaganja in pošiljanja priponk. Za hitro pisanje sporočil lahko uporabimo vgrajeni T9-slovar za predvidevanje vnosa.

Nadomestilo fotoaparata in videokamere?

Kot že marsikateri osnovni model nokie tudi 7270 ne vsebuje tistega pravega fotoaparata, ki bi vsaj za silo zadovoljil fotografa željnega kvalitetnih izzivov. Največja ločljivost, ki jo vgrajeni fotoaparat premore, je 640 x 480 točk, so pa slike na žalost še za odtenek slabše kot pri marsikaterem mobilniku z enako ločljivostjo. Za približevanje motiva lahko uporabimo 4-kratno digitalno povečavo, vendar moramo upoštevati dejstvo, da se pri tem kvaliteta slike še poslabša. Zadovoljimo pa se lahko z vsaj eno prednostjo – zvok sprožilca je možno po želji onemogočiti, ker ta po določenem času postane zelo moteč. Za vse, ki ste željni avtoportretov, je na voljo izbira prikaza motiva tudi na zunanjem zaslonu in časovno odštevanje pred zajemom posnetka.

Poleg fotografij lahko zajemamo tudi videoposnetke z zvokom (v formatu 3GP), ki so omejeni na dolžino štirih minut in ločljivost 128 x 96 pik.

Pomnilnik telefona po podatkih proizvajalca dopušča vpis do 255 različnih kontaktov, ki jim lahko dodamo več telefonskih številk, naslov in pripnemo fotografijo. Mobilnik omogoča tudi glasovno klicanje za določeno število kontaktov.

Ga lahko uporabimo namesto švicarskega noža?

Funkcij mobilniku vsekakor ne primanjkuje. V meniju "organizator" najdemo standardne pripomočke, kot so koledar, opravila, beležke, kalkulator, štoparica, odštevalnik časa in budilka, pri kateri lahko tudi izbiramo poljubno melodijo za bujenje v MIDI (40-kanalna polifonija), AAC ali MP3 formatu. WAV zvočnih datotek telefon ne zna predvajati, kar pa ne pomeni nič tragičnega, saj nam tovrstne potrebe povsem racionalno nadomesti format MP3.

Priložene slušalke lahko uporabimo za poslušanje radia in MP3 datotek, kar omogoča vgrajeni predvajalnik. Po drugi strani ta model Nokie žal ne bo nadomestil pravega MP3 predvajalnika, saj pri nalaganju tovrstnih datotek hitro nastopi stiska s prostorom – skupni interni pomnilnik namreč obsega 21 MB in ne omogoča razširitve kapacitete.

Izgled ozadja, ohranjevalnika zaslona in nastavitve melodij lahko prilagajamo s pomočjo že naloženih tem, ki so izdelane v stilu mobilnika in na pogled zelo impresivne. Za vse, ki jim obstoječe teme ne zadostujejo, lahko dodatne grafične priboljške prenesejo tudi preko GPRS ali infrardeče povezave.

Ker 7270 vsebuje podporo J2ME aplikacijam, lahko poleg že nameščenih iger Disco in Chic Pinball, ter aplikacij za pretvarjanje valut in merskih enot, ter univerzalnega slovarja (podpira angleški, nemški, francoski in španski jezik) namestimo tudi dodatne igre in aplikacije, ki posamezno ne smejo presegati 128 KB.

Mobilnik vsebuje tudi podporo storitvi Push To Talk (PTT), katere namen je neposredna komunikacija, ki deluje na način walkie-talkijev. Omenjene tehnologije mi ni uspelo preizkusiti, ker storitve naši mobilni operaterji zaenkrat še ne omogočajo.

In kako je s povezljivostjo?

Telefon ne vsebuje bluetooth vmesnika, kljub temu si za prenos datotek in sinhronizacijo z osebnim računalnikom ali dlančnikom pomagamo z vgrajenim infrardečim vmesnikom (IR), oziroma Pop Port povezavo preko USB kabla, ki pa kompletu ni priložen. Spletne vsebine in elektronsko pošto lahko pretakamo preko protokolov CSD, HSCDS, ter GPRS (do 53,6 kb/s) ali EDGE (do 236,8 kb/s) razreda 10 (3+2 ali 4+1).

Za zaključek - komu je sploh namenjen?

Kar pri Nokii 7270 šteje, je predvsem zanimiv izgled in v tem primeru bo služil kot svojevrsten modni dodatek predvsem uporabnicam. Zaradi zadovoljivega števila funkcij se zna priljubiti tudi moškemu delu uporabnikov, vendar bi za srednje-do-višji cenovni razred, v katerega spada, lahko ponujal še kaj boljšega. Vsekakor se ne bi branil bluetooth vmesnika in možnosti razširitve pomnilnika, kar bi pomenilo več prostora za MP3 datoteke in s tem tudi boljši izkoristek kvalitetnih stereo slušalk. Nokia 7270 tako pripada predvsem uporabnicam, kar tudi nakazuje njena prvotna funkcija – namenjena je namreč poziranju.

Telefon je za test posodilo podjetje Teleray d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki