marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (850 mAh)
Dimenzije:
103 x 44 x 20 mm
Teža:
99 g

Tip zaslona:
TFT, 208 x 208 pik, 65.536 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,70 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Uporabniki predhodnice me sprašujejo, ali se splača menjati za novejši model. Novi model ima določene prednosti, prvi je vsekakor boljši zaslon, na katerem so tako slike kot besedilo izvrstno vidni. Druga prednost je večji vgrajen pomnilnik, ki je tu velik 32 MB. Tretja novost pa bo všeč vsem, ki se niso mogli privadit na potrditveno tipko pri modelu 6230.

Proti

Menjavo predhodnice za novi model bi odsvetoval uporabnikom, ki želijo boljšo kamero, saj sem v večini primerov z njo posnel slabše slike kot z modelom 6230. Tudi na splošno gledano novinka ni prinesla toliko bistvenih novosti, da bi se menjava izplačala.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Majhen poslovnež

Nokia 6230i


Nokia 6230i

21.06.2005
Objavil: Dare Gliha

Pred malo več kot letom dni sem imel priložnost testirati Nokiin nov poslovni mobilnik z imenom 6230, ki me je že tedaj dodobra navdušil. V majhno ohišje so "stlačili" vse funkcije velikih, kar mu je manjkalo do statusa legende (kot naprimer modeloma Nokia 6210 in 6310i), je vsaj po mojem mnenju daljše trajanje baterije.



ne podpira datum MMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,3 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Vendar se s tem ni strinjala Nokia in je tako po letu dni njihov izdelek lepotno "popravila" ter mu dodala oznako "i". Tako je nova nokia 6230i funkcijsko dokaj identična predhodniku, v nadaljevanju zato ne bo sledil klasični test, pač pa bolj primerjava in razlika med obema modeloma.

Razlike v zunanjosti...

Nokia 6230i ni pridobila na velikosti, saj so njene mere identične predhodnici in tako znašajo 103 x 44 x 20 mm, malenkost se je povečala le teža in ta sedaj znaša 99 g. Prva novost, ki jo vidimo, je večji zaslon, katerega ločljivost sedaj znaša 208 x 208 pik, še vedno pa se prikazuje le 65.536 barv. Vendar pa ta podatek ne pove veliko, saj je v mobilnik vgrajena nova aktivna TFT matrika, ki zaslon naredi precej svetlejši in zato lažje berljiv kot pri predhodniku. Tako lahko rečem, da je zaslon sedaj krepko boljši, informacije na njem so lahko berljive, na novo so zasnovali še grafično podobo menijev ter ikon (sedaj so le-ti 3D animirani). Druga vidna novost je tipkovnica oz. bolje rečeno smerna tipka. Ta je sedaj sestavljena iz dveh delov, iz štirismerne navigacijske tipke, v njeni sredi pa so namestili samostojno potrditveno tipko. To rešitev gre pripisati predvsem slabšemu odzivu uporabnikov na njihovo predhodno rešitev, ko je bilo potrebno za potrditev pritisniti smerno tipko navzdol. Opravilo je marsikomu predstavljalo veliko težav, osebno pa mi je bila predhodna rešitev bolj po godu. Ostala razporeditev tipk je ostala enaka predhodnici. Na zunaj je edina razlika še v napisu na kameri na zadnji strani aparata, kjer se sedaj bohoti napis "1.3 megapixel". Seveda ne smem pozabiti omeniti še barve, sedaj je v osnovi ohišje srebrno, predhodnico pa smo najbolj vajeni v črni barvi (6230i podpira izmenljive pokrovčke, upam si trditi, da bodo prodajalci le-teh kmalu ponudili ohišja večine barv).

In še razlike notranjosti...

Najbolj razveseljiva novica je vsekakor povečanje notranjega pomnilnika na 32 MB. Če vam je to premalo, si lahko le-tega razširite do kar 512 MB ob uporabi kartice tipa MMC (kompletu je priložena kartica MMC kapacitete 32 MB). Novost je podpora storitvi pritisni in govori (push to talk), vendar le-ta ni tako razširjena, kot so proizvajalci mobilnikov sprva načrtovali. Za ljubitelje glasbe bo razveseljiva novica podpora formatu AAC in M4A, ki sta se tako pridružila bolj razširjenemu MP3. Video predvajalnik predvaja 3GPP in MPEG4 datoteke. Radio so pri Nokii nadgradili, tako da se sedaj imenuje Visual radio, dejansko pa nam to poleg samega predvajanja radijskih postaj omogoča še vizualno predstavitev, če jo seveda radijska postaja oddaja (ta oblika radia nam je znana že od nekaterih drugih Nokiinih mobilnikov). Tu je še diktafon, ki sedaj omogoča snemanje do 60 minut. Pri imeniku telefona je sedaj zasedenost prikazana v odstotkih, vendar ne verjamem, da so število 1000 kontaktov pri predhodnici zniževali. Mogoče velja pri razlikah omeniti še preklop med mrežnim in navadnim pogledom menija. To se sedaj ne stori več v nastavitvah zaslona, pač pa v meniju stisnemo tipko možnosti ter le izberemo vrsto pogleda menija. Praktična in predvsem hitra rešitev, vendar sem jo sam prvič kar nekaj časa iskal.

Digitalni fotoaparat ali telefon?

Nova kamera z resolucijo 1,3 MP si vsekakor zasluži malenkost več opisa, saj naj bi le-ta glede na specifikacije ponujala veliko. Vendar to glede na slike, katere sem zajel, niti ni resnično. Sicer ne vem, ali so pri Nokii uporabili isti senzor kot pri modelik 6630 in 6680, vendar so slike na teh dveh modelih krepko boljše kot pri 6230i. Na slikah se pojavlja veliko šuma, tudi pri slikanju čez dan oz. pri sončni svetlobi. Glede na predhodnico se kvaliteta slike tako ni bistveno spremenila (ker sem nokio 6230 testiral sam, lahko rečem, da so slike na njej v veliki večini primerov boljše kvalitete), spremenila se je le velikost zajete fotografije, ki sedaj znaša 1280 x 1024 pik, pri slikanju pa je omogočena do štirikratna digitalna povečava. Video zapis se tu snema do ene ure ali proste količine pomnilnika, ločljivost zapisa je QCIF (176 x 144 pik), za daljše snemanje je možno izbrati še stopnjo nižjo ločljivost. Tudi pri video posnetkih sem bil precej razočaran nad kakovostjo le-teh. Kot je v navadi lahko vse slike ter video posnetke na računalnik presenemo preko MMS sporočil, Irja, bluetootha ter podatkovnega kabla.

Sporočila, klici, aplikacije, imenik...

Pri sporočilih in aplikacijah ni bistvenih spremenb, zato naj le naštejem vrste sproročanja ter aplikacije. Pošiljamo lahko kratka SMS ter multimedijska MMS sporočila, niso pozabili niti na odjemalca elektronske pošte. Le-ta je vgrajen kot java aplikacija, zaradi tega elektronski pošti ne moremo pripeti datoteke pri pošiljanju (tu se je pojavil še problem nastavitve odjemalca, saj nikakor nisem mogel odpreti nastavitvenega menija). Problem ni omejen le na testni mobilnik, saj sem na težavno naletel še na dveh dodatnih mobilnikih, ki si jih lastita prijatelja). Pri pisanju nam je v pomoč predvidevanje vnosa T9.

Aplikacije so tu standardne, to so koledar, radio, kalkulator, budilka, opravila, denarnica, predvajalnik glasbe (z vgrajenim izenačevalnikom tonov) ter igre. Nokia 6230i podpira javo, tako da si lahko dodatne igre ter aplikacije po lastnih željah namestimo na mobilnik. Klicanje ostaja isto kot pri predhodnici, beleženje njih prav tako. Seveda lahko vse klice opravimo tudi preko vgrajenega prostoročnega klicanja.

Imenik in vpisi vanj ostajajo identični, vsakemu kontaktu lahko priredimo več vnosov, prav tako lahko vsakemu kontaktu dodamo lastno sliko, ki se prikaže pri klicu. Kontakte lahko razporedimo v skupine, le-tem lahko spreminjamo melodijo klica kot tudi ime. Seveda tu ni odsotno niti govorno klicanje, ki nam pomaga pri lažjem komuniciranju ob uporabi prostoročnih kompletov.

In še možnost povezovanja...

Tudi tu ni bistvenih sprememb. Telefon se na splet povezuje preko protokolov GPRS razreda 10, HSCSD ter EDGE, kar v teoriji pomeni, da lahko podatke prenašate s hitrostjo 236 kbit/s. Za pregledovanje spleta sta tu vgrajena WAP 2.o ter xHTML brskalnika, za povezovanje z računalnikom ali drugimi elektronskimi napravami pa še IR ter bluetooth. Za povezovanje je sicer na voljo še USB podatkovni kabel, vendar le-ta ni priložen prodajnemu kompletu.

Za konec pa...

Še zdaleč pa nokia 6230i ni slab mobilnik. Nasprotno, je lahko pravi poslovnež ali pa multimedijski mobilnik za mlade. Če ste pred nakupom novega mobilnika, bi se o 6230i vsekakor splačalo razmisliti, saj omogoča vse, kar imajo veliki, tako za uporabo v pisarni, kot v šoli. Za še lažjo odličitev pri nakupu pa so poskrbeli pri operaterju Simobil Vodafone, kjer so mobilnik vključili v zadnjo akcijo.

Mobilnik je za testiranje posodil Si.mobil Vodafone

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Zaslon
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki