marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 4 ure
V pripravljenosti:
do 350 ur
Tip baterije:
BL-4C (820 mAh)
Dimenzije:
85 × 45 × 24 mm
Teža:
97 g

Tip zaslona:
TFT, 65.536 barv, 128 × 160 pik
Zunanji zaslon:
4.096 barv, 96 × 65 pik

Notranji pomnilnik:
do 4,2 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,75 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nokia 6103 ima manj in več kot 6101. Tako je končno prisotna modrozoba povezava, ki nam pride zelo prav v povezavi s slušalkami, malo manj pa, če smo bolj multimedijske narave, saj nas zelo omejuje vgrajeni pomnilnik, ki ga je manj kot pri 6101. Hitrost samega telefona tudi ni ravno nadušujoča, bolje pa se obnese tipkovnica in majhne mere aparata.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Uživajte življenje

Nokia 6103


Nokia 6103

10.04.2006
Objavil: Mitja Zupančič

Poznate nokio 6101? No, naj vam predstavim njeno bližnjo sorodnico - nokio 6103. Zakaj sorodnico? Zato, ker sta mobilnika v bližjih in boljših odnosih, kot npr. vi z vašo taščo. Pa šalo na stran, mobilnika sta si zelo podobna, pravzaprav ju ločuje samo oblika, pomnilnik in modrozoba povezava.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
panorama
samosprožilec
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Prvi vtisi
Ko že omenjamo razlike med modeloma 6101 in 6103, prvo opazimo že ob prvem stiku. Model 6103 obdaja gumirana plastika. Tako se mobilnik zliva skupaj v elegantni črni in srebrni barvi. Na vrhu se bohoti tudi antena, ki smo jo v teh časih že kar pozabili, vendar pa nas včasih kakšen proizvajalec še vedno preseneti. Mobilnik ima na desnem boku še tipko za storitev "Pritisni in Govori" in pa infrardeče očesce. Na levem boku pa najdemo tipki za uravnavanje glasnosti slušalke. Na dnu pa kot vedno priključke za polnilec in slušalke oziroma USB kabel.

Rokovanje, tipkovnica
Telefon po zaslugi gumirane plastike lepo sede v roko in ne drsi. Odpiranje je malenkost neuglajeno. Mehanizem za odpiranje postane približno na sredini nekoliko trd. No, nekih večjih težav nam to ne povzroča, saj se hitro navadimo na to.

Tipkovnica in navigacijske tipke imajo črno ozadje. Same tipke so srebrne, razen petsmerne navigacijske, ki je črna, sredinska potrditvena tipka pa kromirana. Kako je s pisanjem SMS-sporočil? Dobro, tipke so dokaj mehke, nudijo dobre povratne informacije in so dovolj razmaknjene tudi za ljudi z na revno najmanjšo velikostjo roke. Križ nastane pri navigacijskih tipkah, ki so precej trde in neudobne.

Zaslon
Zaslon na novem preklopniku je soliden. Ni ravno vrh ponudbe, kar je razumljivo za ta cenovni razred, ni pa tudi slab. Prikazati zmore ločljivost 128 x 160 točk s 65.536 barvami. V fizičnih merah pa to pomeni 29 x 35 mm.

Meni
Meni je zelo podoben kot pri vseh nokiah nižjega cenovnega razreda. Premore klasični uporabniški vmesnik serije 40 druge generacije. Kar pomeni, da je v našem primeru meni počasen in slabo odziven. Je pa zato pregleden in nam nudi 10 ikonic. Zopet bomo našli (bojda kmalu uporabno) bližnjico za "Pritisni in Govori".

Indikatorja za signal in baterijo sta se pomaknila na vrh. Vsak premore po štiri črtice. No, edino na zunanjem zaslonu je zadeva ostala enaka, kot v prejšnjih nokiah. Tako imamo na vpogled štiri vertikalne črtice za prikaz signala in statusa baterije.

Imenik, klici in sporočila
V imeniku lahko dodamo posameznemu vpisu do 10 podrobnosti. Mobilnik si zapomni nekje 500 vpisov. K vsakemu lahko dodamo pa tudi glasovno oznako.

Sprejetih, klicanih in neodgovorjenih klicev si bo telefon zapomnil po 20 za vsako kategorijo posebej. Številke pa opremi še s časom in datumom.

Pisanje sporočil na 6103 ne predstavlja večjih težav. Delno po zaslugi solidne tipkovnice, delno po uporabnem T9-slovarju, delno pa tudi po dobri personalizaciji sporočil, predvsem ker mobilnik omogoča nastavitev velikosti pisave in pa še nekaj drugih bonbončkov. Desno zgoraj opazimo število znakov, ki jih lahko še napišemo in v koliko sporočilih ima namen mobilnik poslati našo tekstovno stvaritev.

Namenski programi
Namenske programe, ki jih vsebuje telefon, bodo zelo veseli poslovneži in ljudje, ki imajo radi dobro organiziran svoj čas ali pa ga imajo preprosto preveč in radi odigrajo kakšno izmed treh prednastavljenih iger. Budilke, koledarji, beležke, kalkulatorji, štoparice in podobne pripomočke ima dan danes praktično že vsak mobilnik.

Personalizacija telefona
Profilov je šest. Prednastavljeni so štirje, popolnoma po svojih željah si lahko uredimo dva. No, lahko tudi dodelamo že prednastavljene profile. Tako si lahko izberemo zvonjenja v mp3 formatu. Enako velja tudi za sporočila, kjer si lahko nastavimo svoje 24-kanalno zvonjenje in nismo vezani na prednastavljena zvonjenja.

Na telefonu so naložene štiri teme. Seveda si lahko preko spleta, infrardeče ali modrozobe povezave naložimo še več tem.

Pomnilniške kartice 6103 nima. Ima pa malo manj odmerjenega pomnilnika kot 6101. Tako imamo na voljo 4,2 MB deljenega pomnilnika.

Tako kot vse nokie novejše generacije lahko tudi tukaj pripnemo bližnjice na navigacijsko tipko. Štiri bližnjice nam bodo lajšale opravila, pač za vsako smer ena. Bližnjice si pa lahko nastavimo tudi na "pojdi na" meni, ki ga vklopimo z levo navigacijsko tipko. Meni se da tudi organizirati in s tem določimo svoj spisek, kaj nam od vrha proti dnu prikazuje telefon.

Radijski sprejemnik
Radio aktiviramo tako, da priklopimo slušalke, ki služijo kot antena. Shranimo lahko do 10 postaj. Kakšnega RDS-a žal ne bomo zasledili. Je pa tukaj zato stereo način predvajanja. Tako pa bomo s tipkami od 0 do 9 lahko izbirali med prej shranjenimi postajami.

Kamera
Največja ločljivost kamere je 640 × 480 točk. Posnetke lahko delamo z dvema sprožilcema in sicer s kromirano navigacijsko tipko ali z bočno tipko "Pritisni in Govori". Kakšnih naprednejših funkcij ne bomo našli, kar je razumljivo v tem razredu. Omejuje nas tudi premalo internega pomnilnika, tako bomo lahko posneli le nekaj deset slik in nekaj minut video posnetkov v 3gp formatu.

Povezljivost
Pri povezljivosti pa bomo opazili bistveno spremembo glede na prehodnico, nokio 6101. Pri novejši sorodnici je na voljo modrozoba povezava. Tako sem si preko osebnega računalnika pretočil na mobilnik nove teme ali zvonenja. Telefon se pa tudi lahko sinhronizira z računalnikom.

Nokia ima možnost povezovanja tudi preko GPRS razreda 10, EDGE razreda 6 in pa HSCSD razreda 6.

Za vsak primer pa imamo na desnem boku mobilnika tudi infrardeče očesce, če se nam doma kje valja kak infrardeči priključek.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(54.960,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki