marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3,5 ur
V pripravljenosti:
do 400 ur
Tip baterije:
Li-Ion (760 mAh)
Dimenzije:
85 x 44 x 24 mm, 78 cc
Teža:
93 gramov

Tip zaslona:
TFT, 65,536 barv, 160 x 128 pik

Notranji pomnilnik:
3 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,77 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Skromnim bo všeč predvsem kompaktno in atraktivno oblikovano ohišje, zanimiva tipkovnica, dobra avtonomija baterije in velik, kontrasten barvni zaslon. Marsikdo bo kljub prisotnosti skromnega pomnilnika navdušen nad sposobnostjo predvajanja MP3 melodij.

Proti

Zahtevnejši uporabniki se bodo morda spotaknili ob zunanjo anteno, predvsem boleče pa je kronično pomanjkanje funkcij, ki so pri ostalih mobilnikih del vsakdana - tako na nokii 6060 ne bomo našli vgrajenega fotoaparata, moti tudi odsotnost zunanjega zaslona in izjemno skromen notranji pomnilnik. Še najbolj moteča pa je izredno omejena možnost komunikacije z drugimi napravami, saj mobilnik ne vsebuje IR ali bluetooth vmesnika.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Privlačna lahkotnost

Nokia 6060


Nokia 6060

01.12.2005
Objavil: Gregor Grošelj

Na mobilnem trgu je od nedavnega na voljo še en izmed Nokiinih preklopnih malčkov z oznako 6060. Tokrat po funkcijah znatno skromnejši od sorodnega modela 6101, vendar po obliki in ceni še vedno dovolj zanimiv za marsikatero oko, predvsem pa plitkejši žep.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Kaj se skriva v paketu

Predvsem skromnost, kar nakazuje manjša kartonska embalaža, v katero so pri Nokii uspeli umetniško stlačiti mobilnik, slovenska navodila in omrežni polnilnik z oznako ACP-7E. Več pri tem mobilniku tudi ne bomo potrebovali.

Izgled in rokovanje

Kljub temu, da se pri Nokii tudi tokrat niso mogli izogniti zunanji anteni, je mobilnik na pogled kar všečen. Pri barvah gre predvsem za igro kontrasta - zunanji del ohišja sestavlja kombinacija srebrne krom in sive barve (mobilnik lahko dobimo tudi v črni - krom kombinaciji), notranji preklopni del vključno s tipkovnico in zaslonom pa je izdelan iz črne matirane plastike. Zunanjega zaslona na preklopnem ohišju ne bomo našli, bo pa za signaliziranje osnovnih informacij o neodgovorjenih klicih in prejetih sporočilih poskrbela rdeča utripajoča dioda, ki se skriva za režo v zgornjem osrednjem delu ohišja. Ohišje v celoti deluje zelo kompaktno, kar da čutiti tudi močna vzmet, ki skrbi za odpiranje in zapiranje preklopnega dela.

Notranji zaslon z odličnim kontrastom je zmožen prikaza 65.536 barvnih odtenkov v ločljivosti 160 x 128 pik. Prehodi med animiranimi ikonami v menijih delujejo brez zatikanja, zadovoljivo hitro pa deluje tudi odpiranje aplikacij. Tipkovnica je sestavljena iz primerno velikih numeričnih tipk (v vrstah obrobljene s kromirano plastiko), dveh opcijskih in tipk za dvig in prekinitev klica. Večsmerne navigacijske tipke se skrivajo pod okroglo kromirano prevleko, vendar zaradi tega niso nič manj odzivne. Mobilnik ne vsebuje nobene stranske tipke, kar deluje nekoliko nepraktično v primerih, ko želimo spreminjati glasnost zvoka med pogovorom, v primeru zavrnitve klica in v primeru menjave profilov.

Uporabnost mobilnika pred, med in po pogovoru ...

Na klice lahko odgovorimo neposredno z odpiranjem aktivnega dela preklopnega ohišja, vendar ta možnost ni ravno uporabna zaradi pomanjkanja zunanjega zaslona. Omeniti velja tudi to, da ima nokia 6060 nenavadno močan zvočnik, ki je že na najmanjši stopnji predvajanja melodij skoraj nesramno glasen. Najvišjo stopnjo pa doseže pri budilki, ki deluje na principu naraščanja glasnosti. Če pogledamo dejstvo s svetle plati, pa na ta način praktično ni možnosti, da bi zjutraj preslišali budilko, če pri tem seveda mobilnik nazadnje ne bo pristal v steni.

Pomnilnik omogoča shranjevanje do 500 kontaktov, kjer vsakemu lahko dodamo več telefonskih številk, elektronski, spletni in poštni naslov in dodelimo poljubno melodijo zvonjenja. Posameznemu kontaktu lahko dodamo tudi sliko, ki se prikaže ob dohodnem klicu, govorno klicanje pa omogoča tudi shranjevanje govornih oznak za posamezni kontakt v imeniku, ter dodajanje glasovnih ukazov. Vse informacije o klicih beleži dnevnik, ki shranjuje podatke o zadnjih 10 klicanih, prejetih in neodgovorjenih klicih. Na izbiro imamo tudi števec vseh prejetih, poslanih in shranjenih kratkih sporočil.

Za shranjevanje večpredstavnostnih datotek, priponk sporočil, imenika, koledarja in nalaganje java aplikacij je na voljo izjemno skromen skupni notranji pomnilnik, ki obsega 2,3 MB in ne omogoča dodatne razširitve.

Pod ohišjem se skriva izmenljiva Li-Ion baterija z oznako BLB-5B in kapaciteto 760 mAh. Baterija se je s svojo zdržljivostjo dobro izkazala, saj je ob povprečni uporabi zdržala nekoliko več kot pet dni.

Sporočanje

Nokia 6060 omogoča prebiranje in pošiljanje kratkih (SMS) in multimedijskih (MMS) sporočil, integriran pa je tudi odjemalec elektronske pošte. Pomnilnik telefona je sposoben hranjenja do 150 kratkih sporočil. Multimedijskim sporočilom lahko prilagamo video posnetke, fotografije in zvočne posnetke (zvočna sporočila), vendar velikost sporočila ne sme presegati 100 KB. Odjemalec elektronske pošte omogoča tudi dodajanje priponk, pri čemer pa ostaja omejitev izključno na fotografije, zvočnih datotek pa ni možno pripenjati. Za hitro pisanje sporočil lahko uporabimo vgrajeni T9-slovar za predvidevanje vnosa.

Kaj nam ponuja notranjost

Kakšnega obsežnega nabora funkcij nam nokia 6060 ne ponuja, vsebuje pa nekaj že znanih osnovnih pripomočkov, kot so: koledar, opravila, beležke, kalkulator, štoparica, odštevalnik časa in budilko, pri kateri lahko izbiramo poljubno melodijo ali ton.

Kadar želimo ohraniti diskretnost, imamo na izbiro opozarjanje z vibriranjem, v nasprotnem primeru pa za zvonjenje lahko uporabimo že naložene melodije. Dodatno lahko na mobilnik prenesemo in predvajamo MIDI melodije, ki podpirajo 16-kanalno polifonijo. Mobilnik podpira tudi predvajanje MP3 melodij, vendar smo pri tem močno omejeni z razpoložljivim prostorom.

Med Java aplikacijami lahko uporabimo dva že naložena pripomočka, Pretvornik enot II in Urejevalnik izdatkov, ki nam pomaga pri urejanju financ. Med že naloženimi igrami so na izbiro naslednje štiri: Canal Control, Galaxy Balls, Miki's World in vsem dobro poznan Solitaire. Ostale aplikacije kot tudi igre pa je možno naložiti preko GPRS povezave.

Povezljivost

Ko beseda nanese na povezovalne zmogljivosti, nokia 6060 ostaja skoraj popolnoma izolirana. Izmenjavo podatkov ter nalaganje iger in aplikacij tako lahko izvajamo izključno preko GPRS povezave. Komunikacijske vmesnike kot so modri zob (BT), infrardeče oko (IR) in povezovanje preko POP Port kabla pa bomo na tej nokii iskali zaman.

Komu je namenjena....

Nokia 6060 izstopa predvsem po svoji preprostosti, a morda ji ravno to daje čar, saj se lahko bolj osredotočimo na obliko mobilnika in kvaliteto zvoka. Všeč bo predvsem tistim uporabnikom, ki se zanašajo na zdržljivo baterijo, solidno izdelano kompaktno ohišje in pisanje kratkih sporočil. Če radi občasno prejmete še kakšno čestitko preko MMS sporočil in popestrite zvonjenje s katero od MP3 melodij, potem je mobilnik dobra izbira. Zahtevnejši uporabniki pa bodo tak telefon mirno spregledali.

Telefon je na test posodil Teleray d.o.o..

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
Originalna embalaža Nokia 6060 Primerjava Nokie 6060 In Samsunga SGH-E720 Pripravljena na pogovor
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki