marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
336 ur
Tip baterije:
Li-Ion (760 mAh)
Dimenzije:
106 x 44 x 20 mm
Teža:
90 g

Tip zaslona:
TFT, 65.536 barv, 128 x 128 pik

Notranji pomnilnik:
3,4 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,52 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Mobilnik s svojimi merami in težo ne izstopa, kar omogoča tudi nošenje v manjših žepih. Dobro odzivna tipkovnica je izdelana kvalitetno, kar lahko rečemo tudi za navigacijsko petsmerno tipko, ki je zelo priročna. Pohvaliti pa velja tudi dobro avtonomijo Li-ion baterije.

Proti

Tako kot že pri nekaterih predhodnih modelih nokie, bo marsikoga zmotila slaba odzivnost tipke za vklop, ki se skriva pod zgornjim delom ohišja. Slabost predstavlja tudi vgrajeni pomnilnik, ki ga pri uporabi vgrajenega fotoaparata in snemanjem posnetkov zaradi majhne kapacitete (3,4 MB) kar prehitro zmanjka. Mobilnik ne vsebuje bluetooth vmesnika.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Jutri ves svet

Nokia 6020


Nokia 6020

05.05.2005
Objavil: Gregor Grošelj

Vsem, ki podjetju Nokia sledijo že od njegovih prvih mobilnikov, je znano, da je številka modela ponavadi tudi določala razred, v katerega je mobilnik spadal. Pri vsej današnji loteriji številk, ki jih proizvajalec neumorno predstavlja mobilnemu trgu, bi model 6020 res težko uvrstil v specifičen razred.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
nočni način
samosprožilec
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Mobilnik ni najmanjši, ni najtanjši in tudi ni najbolj tehnično izpopolnjen. Kljub temu pa se zna prikupiti marsikomu, saj je preprost, prijazen in zdržljiv. Čas je, da spoznate nokio z "zaporedno številko" 6020.

Kaj najdemo v paketu

Ker gre za zelo osnovni model mobilnika, so bili pri Nokii tokrat bolj skromni in v paket zavili običajna navodila v slovenskem jeziku, priložili standardni polnilnik z oznako ACP-7, za posladek pa seveda dodali še mobilni telefon.

Izgled in rokovanje

6020 predstavlja klasiko Nokiinih mobilnikov, osveženo z nekaterimi dodatki, kot je kvalitetnejši zaslon, ki prikazuje do 65.536 barvnih odtenkov v običajni ločljivosti 128 x 128 pik, kvalitetno petsmerno navigacijsko tipko in dodatek, ki po svetu šele pridobiva na svoji funkcionalnosti - podpora storitvi Pritisni in Govori (Push To Talk). Tipkovnica bi praviloma morala zadovoljiti še tako zahtevne prste, saj je lepo oblikovana in primerno osvetljena, velikost in trdota tipk pa sta ravno pravšnji. Primerna kombinacija srebrne in temno sive barve ohišja naredi telefon nevpadljiv, poleg tega s svoji skromnimi 90 grami ne bo pretirano obremenjeval vaše dlani. Tipka za hitri preklop med profili, ter vklop/izklop mobilnika je skrita pod zgornjim delom ohišja in na žalost ne deluje ravno kompaktno, poleg tega je tudi slabo odzivna.

Uporabnost mobilnika pred, med in po pogovoru...

Tako notranji, kot tudi zvočnik za prostoročno telefoniranje svojo funkcijo opravljata zelo dobro, kar omogoča, da je sogovornik dobro razumljiv tudi kadar se nahajamo v hrupnejšem okolju.

V pomnilnik telefona lahko shranimo do 500 kontaktov z dodatnimi številkami, naslovom, beležko in fotografijo. Mobilnik podpira glasovne ukaze in s tem tudi glasovno klicanje kontaktov.

Vse informacije o klicih lahko pregledamo v dnevniku, ki shranjuje podatke o zadnjih 20 klicanih, prejetih in neodgovorjenih klicih. Na izbiro pa je tudi števec prenesenih GPRS podatkov, ter števec prejetih in poslanih sporočil.

Mobilnik po končanem pogovoru omogoča tudi možnost samodejnega zaklepanja tipkovnice.

Za shranjevanje videoposnetkov, fotografij in aplikacij je na voljo 3,4 MB internega pomnilnika, ki ga ob pogosti uporabi omenjenih funkcij kaj prehitro zmanjka, razširitve pomnilniške kapacitete pa telefon ne omogoča.

Nokia 6020 uporablja 760mAH Li-ionsko baterijo, ki je pri običajni uporabi zdržala skoraj 5 dni, skromnim telefonistom pa bo znal mobilnik zdržati še kakšen dan več.

Sporočanje

Nokia 6020 omogoča prebiranje in pošiljanje kratkih (SMS) in multimedijskih (MMS) sporočil, ter upravljanje z elektronsko pošto. Multimedijskim sporočilom je možno dodajati zajete videoposnetke in fotografije, vendar velikost sporočila ne sme presegati 100 KB. Kot pri večini nokij serije 40 je odjemalec elektronske pošte v obliki Java aplikacije in zato ne omogoča prilaganja in pošiljanja priponk. Vsem, ki želijo pisanje sporočil poenostaviti, je na izbiro tudi uporaba slovenskega slovarja T9 za predvidevanje vnosa.

Nadomestilo fotoaparata in videokamere?

Tudi tokrat od vgrajenega fotoaparata ne smemo pričakovati čudežev. Največja ločljivost, ki jo ta premore, je 640 x 480 točk, izbiramo pa lahko med tremi različnimi vrstami kakovosti kompresije posnetkov – osnovna, normalna in visoka . Digitalne povečave mobilnik ne omogoča, kar pa ne pomeni večje izgube, saj mnogo boljšo povečavo lahko izvedemo z raznimi grafični programi, ki vsebujejo naprednejše algoritme. Na izbiro je tudi učinek za nočno fotografiranje, ki nekako ne opravičuje svojega imena, saj se je pri primerjavi temnejših posnetkov razlika pojavila le v slabši ostrini. Vse, ki jih dodani zvok sprožilca pri zajemanju posnetkov moti, lahko v nastavitvah to možnost onemogočijo. Za zajemanje avtoportretov in motivov, kjer mora fotoaparat mirovati, lahko uporabimo vgrajeni 10-sekundni samosprožilec.

Mobilnik lahko uporabimo tudi kot miniaturno videokamero, saj omogoča zajem videoposnetkov z zvokom in ločljivostjo 128 x 96 pik (v formatu 3GP), upoštevati pa moramo omejitev 50 sekund na posamezni posnetek.

Kaj nam ponuja notranjost?

Kljub skromnejši opremljenosti bomo v telefonu našli marsikatero uporabno funkcijo. Med standardnimi pripomočki najdemo koledar, opravila, beležke, kalkulator, štoparico, odštevalnik časa in budilko. Mobilnik lahko s pomočjo snemalnika zvoka uporabimo kot diktafon, ki omogoča snemanje zvočnih posnetkov dolžine največ 5 minut.

Kadar ne želimo motiti ostalih, imamo na izbiro opozarjanje z vibriranjem, v nasprotnem primeru pa za zvonjenje lahko uporabimo že naložene melodije. Dodatno lahko na mobilnik prenesemo in uporabimo tudi MIDI datoteke (podpora 16-kanalni polifoniji) in zvočne posnetke v AMR formatu. Nokia podpore WAV in MP3 datotekam tokratnemu modelu ni namenila.

Mobilnik vsebuje tudi možnost nameščanje različnih tem, s katerimi spreminjamo izgled mobilnika in omogočajo izbiro poljubnih melodij, ozadja in ohranjevalnika zaslona. Za vse, ki želijo več dodatnih tem, lahko te prenesejo preko GPRS ali infrardeče povezave.

Za zapravljanje odvečnega časa lahko izberemo katero izmed že naloženih iger, kot so Backgammon II, Puzzle, Beach Rally in Bowling. Za ustrezno pretvorbo valut in enot bo poskrbela aplikacija Converter II, če pa nam to ne zadostuje, lahko naložimo toliko dodatnih J2ME aplikacij, kot nam to dovoljuje prosti pomnilnik. Paziti moramo le, da ne nameščamo aplikacij, ki bi presegale 128 KB.

Telefon ima nameščeno tudi podporo storitvi Pritisni in Govori (Push To Talk), katere namen je neposredna komunikacija, ki deluje na način walkie-talkijev. Storitve naši mobilni operaterji zaenkrat še ne omogočajo.

In povezljivost?

Za prenos datotek in sinhronizacijo z osebnim računalnikom ali dlančnikom bo poskrbel vgrajeni infrardeči vmesnik (IR) , če pa si lastimo ustrezen USB kabel, lahko uporabimo tudi Pop Port povezavo. Za dostop do spletnih vsebin in elektronske pošte lahko uporabimo protokole CSD, HSCDS, GPRS ali EDGE razreda 10 (3+2 ali 4+1).

Za zaključek - komu je sploh namenjen?

Za na konec lahko dodam, da Nokia 6020 predstavlja nezahteven in simpatičen mobilnik z nekaj dodatnimi funkcijami, ki bo s svojo zdržljivo baterijo, kvalitetno tipkovnico in glasnim zvočnikom razvajal nezahtevne uporabnice in uporabnike. Vse, ki pri omenjenem mobilniku pogrešajo modrozobi vmesnik (bluetooth), lahko potolažim z novico, da so pri Nokii tokrat pohiteli in že predstavili naslednika s številko 6021, pri katerem na navedeno malenkost niso pozabili.

Telefon je za test posodilo podjetje Teleray d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki