marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 300 minut
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (760 mAh)
Dimenzije:
106,5 x 47 x 24 mm
Teža:
101 g

Tip zaslona:
barvni, 128 x 128 pik, 65.536 barv

Notranji pomnilnik:
4 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,77 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Mobilnik ohranja vse dobre lastnosti in funkcionalnost predhodnika, kot novost pa je dobrodošla podpora mp3 datotekam, kvalitetnejši zaslon z animiranimi meniji in dodanimi funkcijami pri sporočanju.

Proti

Težave povzroča predvsem izjemno trda in nedostopna tipka za vklop, tipkovnica pa je ohranila slabšo odzivnost. Telefon kljub posodobljeni različici ne vsebuje bluetooth vmesnika, notranji pomnilnik premore skromnih 4 MB in ne omogoča razširitve kapacitete.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Pripravljeni na nove izzive

Nokia 5140i


Nokia 5140i

23.08.2005
Objavil: Gregor Grošelj

Športni duh in atletska postava sta osrednja atributa nokie 5140, ki smo jo uspeli spoznati in preizkusiti že lani. Leto je mimo in pri Nokii so se odločili na mobilni trg lansirati naslednico - nokio 5140i. Za skoraj vse nokiine mobilnike, ki imajo v imenu dodano črko "i" je tipično, da ohranijo izgled predhodnika, dodane pa so le nekatere izboljšave.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
nočni način
samosprožilec
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Tudi nokia 5140i ne predstavlja izjeme, zato je tokratni test predvsem primerjalne narave.

Kaj tokrat najdemo v paketu

Vsebina paketa, ki ga dobimo ob nakupu, vsebuje vse dobrote, ki smo jih dobili tudi pri predhodnici: mobilnik, navodila za uporabo, hitri omrežni polnilnik (ACP-12) in nastavljivo gumijasto držalo s pritrjeno piščalko in povečevalnim steklom. Novost predstavljajo posebne "activity" stereo slušalke z mikrofonom (model z oznako HS-8) , ki vsebujejo posebne nastavke za ušesa, ter so že na pogled zelo robustne in stabilne. Tudi mikrofon je izoliran z gumijasto prevleko in tako dodatno zaščiten pred zunanjimi vplivi (udarci, prah in voda).

Razlike v zunanjosti...

Na zunaj nokia 5140i ne daje nikakršnih znakov, ki bi nam lahko izdali, da gre za posodobljen model 5140, saj je ohranila popolnoma iste mere,težo in odpornost proti zunanjim vplivom. Razlika se kaže le v barvi ohišja, kjer lahko izbiramo med vojaško zeleno, črno ali oranžno paleto. Proizvajalec poleg dodatkov ponuja že znano GPS ohišje, ki mobilniku doda sposobnost satelitske navigacije in pa novost, ohišje s čipom RFID (Radio Frequency IDentification) s katerim lahko odčitavamo podatke (omenjena tehnologija je pri nas uporabljena pri ABC sistemu plačevanja cestnine avtocest). Dodatka žal nista del osnovne ponudbe, zato delovanja omenjenih tehnologij nisem uspel preskusiti.

Tipkovnica je po prejšnjem modelu podedovala nekaj dobrih in tudi slabih lastnosti. Težavo pri tipkanju bodo povzročale predvsem trde in manj odzivne tipke, razmak med zgornjo smerno in potrditveno tipko pa je ohranil majhno razdaljo in še naprej povzroča težave pri pomikanju po menijih. Tipka za vklop je izjemno trda in težko dosegljiva, tako da bo pri vklopu/izklopu telefona in menjavi profilov potrebno malo previdnosti, če želite ohraniti cele nohte. Dokaj moteča lastnost v strukturi je vidna pri spodnjem delu ohišja, ki je nekoliko ohlapen, kar poraja dvome o sami kompaktnosti in vodotesnosti mobilnika.

Večja sprememba je opazna ob vklopu zaslona, ki sedaj sveti v 65.536 barvnih odtenkih, meni pa izdelan po principu nokie 6230i. Še vedno se pojavlja rahel zamik med sprehajanjem po menijih, vendar ta ni preveč moteč. Na zgornjem levem delu ohišja opazimo že znano majhno komoro z zračnim mehurčkom, ki ponazarja vodno tehtnico. Komoro osvetljuje dioda, ki se sedaj odziva z različnimi efekti in intervalom utripanja glede na stanje mobilnika (prejeto sporočilo, neodgovorjen klic, itd.). Efekt utripanja diode lahko po želji v nastavitvenem meniju tudi izklopimo.

... in razlike v notranjosti.

Nekaj novosti je opaznih pri Izbiri menijev, ki so zelo podobni tistim pri nokii 6230i, čeprav kvaliteta prikaza zaradi slabe ločljivosti (128 x 128 pik) ni ravno briljantna. Ikone osnovnega menija so animirane, izbiramo pa lahko mrežni ali posamezni prikaz ikon osnovnega menija.

Za shranjevanje večpredstavnostnih vsebin, sporočil, imenika, koledarja in nalaganje java aplikacij se bodo lastniki morali zadovoljiti s 4 MB skupnega pomnilnika, ki žal tudi tokrat ne omogoča možnosti razširitve.

Mobilnik je po predhodniku ohranil tudi 760 mAh Li-ion baterijo, ki ob povprečni uporabi do ponovnega polnjenja zdrži dobre 4 dni.

Sporočila, klici, aplikacije, imenik, fotoaparat ...

Pri sporočanju večjih razlik ni opaznih. Pošiljamo in prejemamo lahko kratka SMS sporočila (največ 150) in MMS sporočila, ostala pa je tudi podpora elektronski pošti. Za popestritev monotonosti je sporočilom dodan neposredni prikaz “smeškov” (znaki, ki ponazarjajo čustvena stanja), ki so sedaj nadomeščeni z barvnimi ikonami tako v jedru sporočil, kot tudi pri hitrem prikazu sporočil. Zanimiv dodatek SMS sporočilom je pošiljanje brzojavk, ki omogočajo izpis sporočila neposredno na zaslonu prejemnikovega mobilnika. Pri tem lahko besedilo brzojavke vsebuje največ 70 znakov. Ideja v osnovi ni slaba, ker s tem prejemnika dobesedno prisilimo, da takoj prebere naše sporočilo, vendar je potrebno pri pregledovanju nekaj pazljivosti. Lahko se namreč zgodi, da sporočilo (pre)hitro pobrišemo s pritiskom na napačno tipko. Ponesrečen izbris sporočila je lahko še toliko bolj pereč, ker se pri prikazu poleg besedila ne izpiše številka pošiljatelja, temveč je ta vidna šele ob pritisku smerne tipke.

Na prvi pogled v oči pade tudi funkcija pošiljanja zvočnih sporočil, ki pa je v resnici predstavlja le bližnjico za pošiljanje MMS sporočil z dodanim zvočnim posnetkom, kar lahko storimo tudi pri večini mobilnikov, ki vsebujejo funkcijo diktafona.

Vgrajeni odjemalec elektronske pošte, ki podpira protokole POP3/SMTP/IMAP in omogoča kreiranje večih poštnih predalov, ima sedaj dodano tudi možnost dodajanja priponk. Pri tem se moramo zadovoljiti z možnostjo pripenjanja fotografij in videoposnetkov, zvočnih datotek pa žal ni možno dodajati. Polju, kjer vpišemo naslovnika, pa sta tokrat dodani še polji kopija (kp) in skrita kopija (skp).

Pri imeniku in seznamu klicev ni novosti - shranimo lahko do 500 kontaktov in vsakemu lahko dodamo več telefonskih številk, elektronski naslov, spletni naslov, poštni naslov, ID uporabnika ali beležko in dodelimo poljubno melodijo zvonjenja. Vsakemu kontaktu lahko dodamo tudi sliko, ki se prikaže ob dohodnem klicu, govorno klicanje pa omogoča tudi dodeljevanje govornih oznak za posamezni kontakt v imeniku. Kontakte lahko dodeljujemo tudi v posamezne podskupine, ki jim določamo skupno melodijo zvonjenja in ikono za prikazovanje. Pri prikazu lahko izbiramo posamezni prikaz kontaktov na SIM kartici, pomnilniku ali oboje hkrati.

Nekoliko izboljšana je izbira in urejanje tem, kjer lahko izbiramo različna ozadja in celo barvno paleto pisav izbirnih menijev in tudi indikatorjev signala in baterije. Na izbiro imamo tudi varčevanje porabe baterije, ki po nekaj sekundah izklopi osvetlitev in vklopi ohranjevalnik zaslona.

Novost, ki se je bodo razveselili vsi glasbeni navdušenci, je vsekakor podpora zvočnim datotekam mp3. Vendar se ne gre veseliti prehitro, kajti še vedno smo krepko omejeni z velikostjo notranjega pomnilnika, ki zaduši veselje že v kali. Tako mobilnika kljub dobrim slušalkam ne bomo mogli uporabiti za mp3 predvajalnik, kar bi pri vseh dodanih športnih funkcijah prišlo še kako prav. Pri Nokii so se pač odločili drugače, običajen uporabnik pa se bo najbrž zadovoljil z vgrajenim radijskim sprejemnikom. Za melodije lahko uporabimo že znani format MIDI, mobilnik pa sedaj podpira 24-kanalno polifonijo.

Med dodatki so že znani pripomočki in aplikacije, kot so: koledar, kalkulator, budilka (možnost nastavljanja poljubnih melodij), diktafon, odštevalnik časa, štoparica,beležnica, seznam opravil in možnost samozaklepanja tipkovnice. Prisotni pa so še stari znanci - kompas, termometer, decibelmeter in stereo radijski sprejemnik. Nadgrajen je tudi vmesnik Pritisni in Govori (PTT), ki pa pri nas še vedno ni doživel razcveta, zato ga tudi nisem mogel ustrezno testirati. Manjšo posodobitev je doživela tudi aplikacija Osebni trener, ki nam pomaga pri planiranju in izvajanju treningov, ter omogoča sinhronizacijo s podatki o treningu z merilcem utripa in uro Polar. Velja omeniti, da sinhronizacijo lahko izvajamo le z zadnjim in trenutno najboljšim Polarjevim izdelkom, za kar bo potrebno seči kar globoko v žep. Pravim profesionalcem verjetno to ne bo predstavljalo večjih težav.

Nekaj razočaranja je prinesla ugotovitev, da mobilnik še vedno vsebuje običajno VGA kamero, ki ne premore ločljivosti, ki bi presegala 640 x 480 pik. Tako se bomo pač zadovoljili z že znanim digitalnim zajemalcem slik in videoposnetkov, ki ne potrebuje ponovnega opisa.

Povezovanje

V mobilniku ne bomo našli bluetooth čipa, ohranili pa so se že poznani principi povezovanja. Pregledovanje XHTML strani omogoča podpora WAPu 2.0, lahko uporabimo CSD, HSCDS, EDGE in GPRS povezavo razreda 10 (3+2 ali 4+1). Za komunikacijo in sinhronizacijo z ostalimi napravami lahko uporabimo vgrajeni infrardeči vmesnik ali USB kabel, ki pa kompletu ni priložen.

Kateri mobilnik izbrati?

Če ste že lastnik Nokie 5140, potem lahko rečem, da se menjava telefona zgolj zaradi nekaterih malenkostnih izboljšav ne izplača. Z novim modelom pridobimo na manjših priboljških, kot je podpora mp3 formatu, za nekaj odtenkov barvitejši zaslon, lepše menije in par aplikacij z lepotnimi popravki. Vsem športnikom, rekreativcem in tistim "bolj" nerodnim, ki jim mobilnik rad pade iz rok in se za nakup še odločajo, pa lahko zaradi funkcionalnosti, ki jo prinašajo kompas, svetilka, radio in nenazadnje odpornosti pred nekaterimi zunanjimi vplivi, telefon priporočim brez odlašanja.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Prikaz mobilnika Vgrajena svetilka Primerjava z ostalimi mobilniki
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki