marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4,5 ure
V pripravljenosti:
400 ur
Tip baterije:
Li-Ion (850 mAh)
Dimenzije:
106 x 46 x 20 mm
Teža:
86 g

Tip zaslona:
Monokromatski, 96 x 65 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,67 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Samo preprostost telefona lahko štejemo kot dobro ali kot slabo lastnost, vendar bo ciljna skupina uporabnikov tega telefona verjetno povsem zadovoljna s funkcijami, ki jih ima. Lučka nam v različnih priložnostih pride še kako prav, saj je zelo priročna. Telefon tudi lepo sede v roko in žep, saj je ravno prav majhen in lahek, obenem pa ima zelo močno baterijo, ki brez težav napaja telefon teden dni.

Proti

Še najbolj odbijajoča lastnost je monokromatski zaslon, ki ga v Sloveniji nismo več vajeni videvati kot glavni zaslon telefona. Tipke pa so pretrde za pisanje kakšnih daljših sporočil.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Poceni, enostaven, brez barv

Nokia 1100


Nokia 1100

24.06.2005
Objavil: Andrej Bergant

Medtem ko so vstopni modeli drugih izdelovalcev mobilnih telefonov že precej tehnološko napredni, je Nokiin model 1100 pravo nasprotje. V času testiranja sem se počutil precej nostalgično, saj ima telefon monokromatski zaslon, navadne melodije, in dve igrici, ki pa nista javanski.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Po drugi strani pa je bilo zanimivo ponovno uporabljati standardne nokiine menije. Pri takih telefonih je zelo težko oceniti, katere funkcije mu manjkajo, saj je telefon res namenjen izključno telefoniranju in pošiljanju kratkih sporočil.

Prodajni paket in baterija

Vsebina škatle, v kateri dobimo telefon, je precej skromna. Poleg telefona in 850 mAh baterije, dobimo še hišni polnilec in slovenska navodila za uporabo. Baterija, ki jo ima Nokia 1100, ponavadi poganja veliko boljše in energijsko požrešnejše telefone z barvnimi zasloni. Zato lahko Nokia 1100 brez napajanja vzdrži teden dni in celo kak dan več.

Izgled in rokovanje

Zunanjost telefona je elegantna, obenem pa živa barva ohišja daje vtis igrivosti. Nokia 1100 paše praktično v vsak žep, saj so njene mere le 106 x 46 x 20 mm, s svojimi 86 grami pa spada tudi med lažje telefone. Glede na to, da je telefon namenjen nezahtevnim uporabnikom, med katere spadajo predvsem otroci in starejši ljudje, ne bi bilo slabo, če bi bilo ohišje telefona odporno proti udarcem. Ohišje je sicer kompaktno in nič ne škripa, vseeno pa je na otip povsem plastično. Tudi tipkovnica ni ravno prijazna do uporabnika, saj je zelo trda in neudobna za pritiskanje, morda se po daljši uporabi zmehča. Tipke so sicer razporejene logično in uporaba ni zahtevna. Zanimivo je, da so pri Nokii tipko za vklop in izklop telefona premaknili iz zgornjega dela telefona na tipkovnico. Tipka je za razliko od drugih vdrta, tako da je slučajno ne pritisnemo ponesreči.

Imenik, sporočila, zadnji klici

Navodila so skoraj neuporabna, saj je upravljanje s telefonom zelo preprosto, zato poskrbi že preverjen Nokiin uporabniški vmesnik. Pomnilnika nima veliko, tako da je imenik bolje obdržati na SIM kartici, saj lahko na telefon shranimo le 50 zapisov. Prav toliko pa je prostora tudi za kratka sporočila.

Ker je tipkanje po trdi tipkovnici nekoliko nadležno, nam pisanje kratkih sporočil nekoliko olajša slovenski T9 slovar. Verjetno ni potrebno posebej omenjati, da lahko pošiljamo samo kratka sporočila. V sporočilo lahko vstavimo tudi eno od osmih monokromatske grafik, ki pa jih lahko pošljemo samo na nokiine telefone. Vgrajenih je tudi že osem smeškov in osem predlog za pošiljanje.
Nokia 1100 omogoča tudi pošiljanje kratkih sporočil več osebam naenkrat. Naredimo lahko šest skupin, vsako skupino pa lahko dodamo deset številk. Pri pošiljanju lahko nato celo sporočilo pošljemo vsem v skupini.

Zadnji klici so razvrščeni v tri kategorije, sprejeti klici, neodgovorjeni klici in klicane številke. V vsaki kategoriji je shranjenih zadnjih deset številk. Vsi klici so opremljeni z uro in datumom, poleg tega pa je tudi podatek o trajanju klica. Telefon zabeleži tudi trajanje vseh klicev skupaj, ta čas pa je še razdeljen na trajanje odhodnih in prejete klice.

Profili, melodije, slike

Telefon ima šest profilov, do katerih dostopamo s tipko za vklop in izklop. Štirje profili so že izdelani, eden je poimenovan Moj stil, zadnji pa je prazen. Vse profile lahko urejamo po svoje in jih tudi preimenujemo.

Na voljo je tudi 35 melodij, ki bi bile veliko bolj zanimive, če bi bile večglasne. Z uporabo skladatelja lahko komponiramo tudi svoje melodije.

Poleg slik, ki jih lahko pripnemo kratkim sporočilom, so tu še ohranjevalniki zaslona. V nastavitvah določimo, katero sliko ali animacijo želimo, ter čez koliko časa se vklopi.

Ostale lastnosti in funkcije

Zagotovo je lučka na vrhu telefona ena najbolj zanimivih funkcij. Prižgemo jo tako, da dvakrat oz. trikrat pritisnemo tipko "c". Telefon je opremljen tudi z Xpress-on pokrovčki, tako da lahko zamenjamo barvo ohišja, če nam trenutna ni všeč. Barvna paleta ohišji je kar velika, tako da lahko vsak najde barvo, ki mu je všeč.

Pri nastavljanju alarma lahko določimo, da zvoni le enkrat ali pa označimo dneve v tednu, ko naj zvoni. Nastavimo lahko le en alarm. Za zabavo poskrbita dve igri, legendarna kača II in Space Impact +. Ima pa tudi druge funkcije kot so opomnik, kalkulator, ki zna pretvarjati tudi med različnimi enotami, štoparica in odštevalnik časa.


Mobilnik je za testiranje posodil Si.mobil Vodafone

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
Zaslon Drobovje Na embalaži Brisanje imenika
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki