marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
120 ur
Tip baterije:
Li-Ion (ni podatka)
Dimenzije:
84 x 44 x 21 mm
Teža:
79 g

Tip zaslona:
grafični, 5 vrstični

Notranji pomnilnik:
350 KB
Stopnja sevanja SAR:
1,17 W/kg
Za

Majhnost, teža, Java, hiter GPRS

Proti

Premajhno odpiranje pokrova, meniji, tipke, nima profilov.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Motorola

Malce več...

Motorola V66i


Motorola V66i

21.02.2003
Objavil: Aleš Tomšič

Tokrat smo na preizkušnjo popeljali Motorolo V66i. Od starejše sestre, Motorole V66, se razlikuje predvsem po boljši opremljenosti (Java, SMS klepet, večji tel. imenik…).ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Prvi vtisi so nekoliko mešani. Vsekakor telefon izzove pozitivne občutke zaradi svoje majhnosti. Edino, kar nekoliko moti je zunanja antena, ki bi jo lahko vsaj nekoliko skrajšali, saj dobesedno štrli iz telefona. Kvaliteta izdelave je na zadovoljivi ravni, vendar se nekako nismo mogli znebiti občutka, da ne gre za preveč kakovostno plastiko, iz katere je telefon sestavljen.

Vsi tisti, ki enega izmed zadnjih modelov Motorolinih mobilnih telefonov (V66, V66i) še niste imeli nikoli v rokah povejmo, da boste zaman iskali ležišče za SIM kartico pod baterijo. Le-to se nahaja pod okrasnim pokrovčkom na sprednji strani telefona. Zraven telefona dobimo še dodaten okrasni pokrovček, če pa to komu še ni dovolj, pa si lahko omisli drugega, saj jih naš uvoznik prodaja kot dodatno opremo. Rešitev z ležiščem SIM kartice se bo marsikomu zdela posrečena, drugemu pač ne.

Telefon ima na zgornji strani lučko stanja, ki lahko sveti rdeče, rumeno ali zeleno. Barvo spreminja glede na dogajanje s telefonom (klic, dohodni SMS, stanje pripravljenosti). Na levi strani najdemo tri tipke. Zgornji dve služita uravnavanju glasnosti zvonjenja ali zvoka v slušalki med pogovorom. Spodnjo, tretjo tipko, pa so pri Motoroli poimenovali pametna tipka. Povedano bolj enostavno, to pomeni, da ji lahko prilepimo bližnjico do enega izmed menijev.

Ko odpremo pokrov, ta je lahko aktiven ali neaktiven, uzremo petvrstični zaslon, ki je osvetljen v umirjeni sivo-modri barvi. V zgornji vrstici sta vedno prikazana moč signala ter polnost baterije, v spodnji vrstici pa nam telefon kaže, kakšno funkcijo bomo izvedli, če stisnemo eno izmed funkcijskih tipk pod zaslonom. Če potegnemo črto lahko ugotovimo, da so dejansko uporabne le tri vrstice. Zmotilo nas je tudi dejstvo, da bi se lahko pokrov lahko nekoliko bolj odprl. Tako se nam mikrofon pri klicanju preveč približa ustom, pa tudi pri brskanju po meniju je potrebno telefon držati v nekoliko drugačni smeri. Zaslon se nam je zdel v stanju pripravljenosti kar nekoliko preveč poln. Zadeva je nekoliko rešljiva, če povečamo velikost črk na zaslonu, a potem izgubimo še eno vrstico, imena nekaterih menijev pa postanejo predolga in tako zmanjka ponekod celo pol imena menija.

Pograjali bi tipke. Te so preveč ugreznjene v plastično ohišje. Poleg tega so funkcijske tipke pod zaslonom, tipka za vstop v meni ter štirismerna navigacijska tipka premajhni, kar bo povzročalo težave ljudem z večjimi rokami. Druga graja tipkam gre na račun osvetljenosti. Te so osvetljene neenakomerno, štirismerna navigacijska ter funkcijske tipke pod zaslonom pa sploh ne. Zanimiv je koncept, da so pri Motoroli zamenjali, glede na večino ostalih proizvajalcev, vrstni red tipkama za odgovor in prekinitev klica. Na dnu telefona najdemo še tipko za vklop in izklop aparata.

Meniji so še vedno precej nenavadno razporejeni. Morda za tiste najbolj uporabljane funkcije ni problema, zatakne se pa pri marsikateri nastavitvi, ko hodimo iz menija v meni in iščemo funkcijo, ki je na koncu zelo skrita. Vsaj malo v tolažbo so bližnjice, ki si jih lahko nastavljamo ter preureditev glavnega menija (podobno kot pri V70), kjer funkcije razporedimo po sebi ljubem vrstnem redu. Na srečo obstaja še ena možnost in sicer glasovna izbira bližnjic. Za določeno bližnjico posnamemo ime zanjo in jo kasneje prikličemo s pomočjo glasu. Uporabno za bolj skrite funkcije.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Imenik je pohvalno velik, saj lahko vanj spravimo do tisoč vnosov. Vsak vnos s imeniku je označen s črko S ali T, kar pomeni, kam je vnos shranjen. Ali na SIM kartico ali pa v telefon. Za vsak vnos v telefon lahko vnesemo več informacij, kot so npr. naslov elektronske pošte, faks, pozivnik, služba… Telefon podpira tudi glasovno klicanje, ki svojo funkcijo opravi brezhibno, seveda če nismo ravno na gradbišču ali v tovarni. Vnose v imeniku lahko tudi kopiramo. Žal je ta funkcija vsaj na začetku nekoliko čudna zastavljena. Problem je, ko izberemo kopiranje nekega vnosa, saj moramo vpisati lokacijo kamor želimo vnos kopirati. Pri Motoroli od 1 do 1000 pomeni, da gre za imenik v telefonu, od 1001 do 1120 (1250) pa za SIM imenik. Telefon omogoča tudi preverjanje zasedenega prostora na SIM kartici kot tudi v imeniku telefona.

Sporočila

Telefon podpira kratka ter obogatena sporočila (EMS). Pisanje SMS sporočil je dokaj enostavno, le morda bi se lahko kurzor premikal malenkost hitreje. Zelo dobrodošlo je, da nam tudi ta Motorola dopušča pošiljanje SMS sporočil večim uporabnikom naenkrat. V telefon je vgrajen tudi sistem ITAP, ki olajša pisanje sporočil, a je za nas zaenkrat neuporaben, saj ne podpira slovenskega jezika. Vsa SMS sporočila lahko tudi preventivno zaklenemo, da jih ne bi po pomoti izbrisali. Za vse tiste 'SMS odvisneže' pa bo verjetno prav prišla možnost SMS klepeta.

Seznami klicev, števci...

Telefon si zapomni deset zadnjih klicev. Žal boste zaman iskali rubriko oz. meni neodgovorjeni klici. Telefon vse neodgovorjene klice uvrsti med prejete klice. Vsi klici so opremljeni z datumom in uro klica. Zelo dobrodošla funkcija je Beležnica. Tu ostane zapisana zadnja telefonska številka, ki smo jo vtipkali in pozabili shraniti v imenik. Poleg seznama klicev telefon premore tudi števce pogovorov ter GPRS števce. Slednji se delijo na podatkovne in časovne. Seveda pa je najvažnejši podatek, koliko podatkov smo prenesli preko GPRS povezave.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon žal ne podpira profilov. Na srečo si je delo moč olajšati s stranskimi tipkami, kjer ob zmanjševanju glasnosti zvonjenja preidemo na vibraklic in nato na tiho zvonjenje. Zbirka melodij je klasična. Mnoge so poznane še iz prejšnjih Motorolinih mobilnih telefonov. zvonjenje lahko nastavimo za vsak dogodek posebej, kar pomeni, da nas opomniki, glasovni klici, podatkovni klici, sporočila….različno opozarjajo. Na voljo je 36 različnih melodij ter pet različnih vrst vibriranja. Lahko pa si skomponiramo svojo melodijo, kar pa zna biti zamudno.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Telefon premore koledar, ki ima tedenski prikaz. Tu si lahko poleg opomnikov nastavimo tudi budilko, ki pa ima eno pomanjkljivost. Če boste čez noč izklopili telefon, bo zjutraj vaš šef upravičeno razburjen, saj boste skoraj zagotovo zaspali. Budilka se torej ob izklopljenem telefonu ne bo oglasila. V telefon je vgrajenih kar pet iger (BlackJack, padajoče številke, Mindblaster, Paddleball ter Poker). Če pa komu to ne bo dovolj, si lahko omisli nove igre in aplikacije, ki si jih bo namestil preko Java tehnologije, katero podpira telefon. Java deluje zanesljivo in večina aplikacij deluje brez problema. Mi smo preizkusili celo Webviewer za ogled html strani. Žal je zaradi majhnosti zaslona to kar mučno početje. Velikost celotnega pomnilnika znaša 350 kB. Poleg diktafona ter kalkulatorja pa boste v telefonu našli tudi pretvornik valut.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Motorola V66i ima vgrajen WAP brskalnik ter GPRS tehnologiji. Glede slednje lahko mirno rečemo, da se pri Motoroli zelo trudijo, saj gre za enega izmed hitrejših GPRS telefonov. Žal nismo mogli izmeriti hitrost prenosa podatkov, saj V66i ni opremljena z nobenim brezžičnim prenosom. Tako ostane za povezavo s PC-jem le podatkovni kabel, ki pa ga je potrebno dokupiti.

Telefon je za testiranje posodilo podjetje Ram 2, d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
albumfotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki