marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Li-Ion (3.200 mAh)
Dimenzije:
145,3 mm x 69,3 mm x 6,98 mm
Teža:
145 g

Tip zaslona:
Barvni IPS zaslon, občutljiv na dotik, 16 mio. barv, 1920 x 1080 točk, 5,1", 432 ppi

Procesor:
Huawei Kirin 960 CPU, osemjedrni (4 x 2,4 GHz Cortex-A73 in 4 x 1,8 GHz Cortex-A53)
Notranji pomnilnik:
32/64 GB, 4 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Dosedaj eden izmed redkih mobilnikov, ki me je - kot dologletnega uporabnika iPhonov - pozitivno presenetil in zelo navdušil. Tekoče delovanje, brez sesuvanj, dokaj čist uproiabniški vmesnik in dobra baterija je tisto, kar me ja navdušilo. Še posebej pa moram izpostaviti fotografske zmogljivosti, za katere si upam trditi, da so trenutno ene izmed boljših na trgu.

Proti

Pri Huawei P10 skorajda ne najdem ničesar, kar bi mu lahko štel kot negativno lastnost. Sicer se vedno kaj najde... recimo da bi jaz raje videl, če bi ga poganjal iOS :).

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Huawei

Odlična dvojna kamera ...

Huawei P10 (VTR-L09)


Huawei P10 (VTR-L09)

17.03.2017
Objavil: Thomas Bergant

Na letošnjem dogodku Mobile World Congres ali krajše MWC, ki se je odvijal med 27. februarjem in 2.marcem v Barceloni, je Huawei predstavil svojega paradnega konja, ki že zadnja štiri leta zapored pobira nagrade, kot so "European Consumer Smartphone", "Product Design Award",... Tudi letos je podjetje Huawei na tem dogodku prejelo kar 16 nagrad.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 12 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

V letu 2013 je nagrado prejel model Huawei Ascend P6, v letu 2014 model Huawei Ascend P7, v letu 2015 model P8, lani model P9, letos pa je to seveda model P10. A pustimo nagrade in se posvetimo raje samemu telefonu.

Oblika, zunanjost, ...
Pri obliki Huawei P10 nekako ne moremo mimo tega, da so se oblikovalci pri zasnovi več kot očitno zgledovali pri konkurenci iz Cupertina. Tisti najbolj "pikolovski" bodo sicer trdili, da to ne drži, a dosedaj je še vsak, komur sem pokazal Huawei P10 najprej rekel, da je kopija iPhona. Kakorkoli... Kakovost izdelave je na zelo visokem nivoju, aluminijsko ohišje je prijetno na otip in tudi ni preveč občutljivo na prstne odtise ali praske, kar so na predstavitvi tudi posebej izpostavili. P10 lepo sede v roko, njegove mere (145,3 mm x 69,3 mm x 6,98 mm) so meni osebno ravno pravšnje da lahko še vedno rečem, da gre za mobilnik in ne tablifon. Tudi teža 145 gramov je takšna, kot smo jo vajeni iz podobno velikih mobilnikov. P10 je na voljo v različnih barvah. Novi barvi v primerjavi s predhodnikom sta letos zelena in modra, za kar so na predstavili v Barceloni porabili več kot 15 minut. Že znane ostale barve pa so keramično bela, grafitno črna, bleščeča zlata, rožnata zlata, prestižna zlata in mistik srebrna.Nadaljujem z opisom zunanjosti. Na levi bočni strani ni nobenega gumba, le reža oz. izvlečno ležišče za SIM kartico, ki je kombinirano. To pomeni, da v ležišče lahko vstavimo bodisi dve SIM kartici (če gre za "dual SIM" model, ki ima oznako VTR-L29) ali pa eno SIM kartico in eno microSD pomnilniško kartico.Na desni bočni strani se nahaja tipka za vklop/izklop telefona in nad njo tipki za uravnavanje glasnosti. Na zgornji strani je dodaten mikrofon, ki poskrbi za boljšo slišnost oz. prilagajanje zvoka glede na hrupnost okolice, na spodnjem robu pa je zvočnik, vtičnica USB-C za priklop mobilnika na polnilec ali računalnik ter klasična 3,5 milimetrska vtičnica za navadne žične slušalke. Na zadnji strani najdemo na vrhu dvojno kamero, ki je plod sodelovanja s podjetjem Leica. Ena kamera ima 12 milijonov točk velik RGB senzor, druga pa 20 milijonov točk velik monokromatski senzor. Več o kameri bom bolj podrobno opisal v nadaljevanju.

Poleg dvojne kamere se na zadnji strani nahaja še dvojna bliskavica. Na sprednji strani večino prostora zaseda 5,1 palčni IPS zaslon, ki zna prikazati 16 milijonov barv z ločljivostjo 1.920 x 1.080 točk in z gostoto 432 ppi (točk na palec). Na zgornjem delu prednje strani nad zaslonom se nahaja nekaj senzorjev, zvočnik ter prednja kamera, ki je prav tako od podjetja Leica in ima 8 milijonov točk velik RGB senzor.

Na spodnji strani prve strani pod zaslonom se nahaja vdolbina v obliki navideznega gumba, pod katero se skriva čitalnik prstnih odtisov, ki je izredno hiter in natančen. Poleg tega pa lahko to "tipko", ki v bistvu sploh ni prava tipka, uporabimo tudi za navigacijo med menuji.V nastavitvah lahko namreč določimo, ali želimo imeti navigacijske tipke na spodnjem robu zaslona ali pa želimo izkoristiti ves zaslon za druge vsebine in navigacijske funkcije upravljamo kar z različnimi gestami preko navidezne tipke.Delovanje, uporaba in funkcije...
Za tekoče delovanje aplikacij skrbi osem jedrni procesor Kirin 960 in 4 GB vgrajenega sistemskega pomnilnika. Huawei P10 naj bi pri nas bil na voljo z 32GB in 64GB velikim prostorom za datoteke. Poleg tega pa, kot sem že prej omenil, lahko to "skladišče" še razširimo z dodatno microSD kartico, ki je lahko velika največ 256 GB. Večini bo verjetno zadoščal že model s 64GB velikim "skladiščem". Takšnega imam tudi na testu in zaenkrat ne čutim potrebe po dodatni microSD kartici. Res pa je, da nanj nisem prenesel nobene glasbe ampak le namestil nekaj aplikacij, ki jih redno uporabljam na svojem iPhonu.
Huawei P10 me je tako navdušil, da sem celo svojo primarno SIM kartico vstavil vanj in ga že nekaj časa uporabljam kot primarni telefon za vsa vsakodnevna opravila in lahko rečem, da je dokaj spodobna zamenjava za iPhone 7 in bi ga verjetno lahko uporabljal tudi v bodoče. Ali se bo to res zgodilo, bomo še videli. Zaenkrat imam za vsak slučaj še vedno s seboj v žepu tudi iPhone :) ...
Opisovanje funkcij verjetno nima smisla, saj ima verjetno vse, kar ima tudi konkurenca. Na njem je naložen Android OS v različici 7.0, ki je mogoče bolj znan pod kodnim imenom Nougat. Huawei na osnovni operacijski sistem namešča se svoj dodatek, ki ga imenujejo EMUI, kar je kratica za "Emotion User Interface" (čustveni uporabniški vmesnik) in na P10 je ta na voljo v različici EMUI 5.1.Ta je zelo podoben "golemu" Android OSu, ki je v uporabi pri Nexusih in tako ni zelo "načičkan" ter deluje zvezno, brez zatikanj ali sesutji. Ker pa nima smisla opisovati vseh funkcij, bo najbolje, če si s klikom na naslednjo povezavo preberete več o operacijskem sistemu Android.

Še nekaj besedic glede baterije. Moje izkušnje so take, da če vse normalno deluje, da baterija z lahkoto zdrži dva dni uporabe, mogoče celo tri. To seveda velja pri mojem načinu uporabe, kjer mi je dosedaj iPhone 7 recimo zdržal vsaj en dan, težko pa dva. Sem pa tip uporabnika, ki ne izkljaplja servisov in funkcij, zato, da bi dosegel čim daljši čas avtonomnosti. Se mi je pa pri mobilnikih z Android OS-om že zgodilo, da se je kakšna aplikacija zaciklala in posledično je baterija bila prazna precej prej kot normalno. Lahko tudi že prej kot v enem dnevu. To se mi je recimo s P10 dosedaj zgodilo na srečo samo enkrat. Nisem pa šel raziskovat, katera aplikacije je bila kriva za to. Enostavno je po ponovnem zagonu bilo vse OK in od takrat (več kot en teden) je dosedaj vse OK. Huawei P10 ima vgrajeno Li-Ion baterijo s kapaciteto 3.200 mAh. Za primerjavo - iPhone 7 ima vgrajeno Li-Ion baterijo s kapaciteto 1.960 mAh, kar je za približno tretjino manj. Nad delovanjem baterije pri Huawei P10 sem zelo zadovoljen.

Kaj vse še zna in ima vgrajeno? Praktično vse, kar bi od mobilnika v današnjem času pričakoval. Med tehničnimi lastnostmi je vse to navedeno, lahko pa še tukaj naštejem: NFC, Bluetooth (verzije 4.2, A2DP, LE), GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, Galileo), WLAN (Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct, hotspot), accelerometer, hitro polnjenje baterije, ... manjka mu samo mogoče FM radijo in IR ... ampak tega večina mobilnikov zadnje generacije nima več. Oz. večji brat Huawei P10 Plus ima menda tudi IR.

Fotografija...
Fotografske zmogljivosti Huawei P10 so mene osebno še najbolj navdušile in to je bil tudi eden izmed razlogov, da sem zaenkrat začasno prestopil iz iOS na Android OS. Kot dolgoletni uporabnik Applovih mobilnikov lahko priznam, da je s fotografskega stališča Huawei P10 trenutno boljši od iPhone 7. Nekaj slik zajetih s P10 si lahko ogledate v našem albumu. Vsekakor pa bi izpostavil nekaj slik. Tole je recimo slika muhe zajeta s samodejnim načinom in zraven nje še izrez. Fotografije ni nič dodatno obdelana.Izpostavil bi tudi to, da Huawei P10 omogoča tudi "PRO" način slikanja, kar pomeni, da lahko vse parametre (zaslonko, čas, ...) nastavljamo ročno, lahko pa tudi nastavimo, da slike shranjuje v ti. RAW formatu in tako dobimo sliko v taki obliki, kot jo vidi tipalo in ji lahko kasneje popravljamo nastavitve. V grobem lahko že na telefonu, lahko pa tudi prenesemo na računalnik in dalje obdelujemo s pomočjo profesionalnih orodji.

Naslednjo sliko sem recimo shranil v polni velikosti in si jo lahko snamete v JPEG in RAW formatu s klikom na povezavo:


JPEG >> IMG_20170316_103446.jpg
RAW >> IMG_20170316_103446.dng

Na samem telefonu lahko pregledujemo tudi slike v RAW formatu (.dng):


Kaj vsebuje prodajni komplet?
Marsikoga zanima, kaj dobi v prodajnem kompletu. V lični škatli je najprej na vrhu seveda sam mobilnik Huawei P10. Na zaslonu je tudi že nameščena zaščitna folija, ki še dodatno varuje ekran, ki ga pokriva Corning Gorilla Glass 5. Ko ga vzamemo iz škatle, je pod njim škatlica, v kateri se skriva nekaj navodil, garancijski list, orodje za izmet ležišča za SIM kartico ter prozorno dodatno zaščitno ohišje iz umetne mase oz. po domače povedano iz plastike. Ko odstranimo to škatlico, je pod njo še ena, v kateri najdemo polnilec, USB-C kabel za povezavo s polnilcem ali direktno z računalnikom in žične slušalke.

Splošni vtisi in zaključek...
Kot sem že prej omenil, me je Huawei P10 precej navdušil. Celo tako, da sem ga začel uporabljati kot primarni telefon. In zaenkrat po dobrem tednu vsakodnevne uporabe (in že prej skoraj dvotedenskem "igranju" z njim) sem nad P10 še vedno navdušen. Upajmo, da bo tako tudi ostalo. Sicer še vedno včasih iščem kako bi kakšno zadevo naredil in dosedaj sem več ali manj uspešno našel tudi rešitev. Žal pa ne za vse, ker nekaj zadev je še vedno takih, da so omejene samo eno platformo. Ena takih je recimo uporaba iMessage, ki je zaenkrat omejena le na Apple naprave. Ali pa funkcija "Find my Friends". Mobilniki z Android OS-om imajo sicer svoje alternative tem zadevam, vendar pa med seboj niso združljive. Lahko rečem, da je Huawei P10 mobilnik, ki je mene osebno dovolj pozitivno prepričal, da ga z lahkoto pohvalim. Saj verjetno sem skozi test kakšno zadevo pozabil, izpustil ali premalo natančno opisal. Bom nadoknadil, če se pojavijo kakšni komentarji glede tega...

Vsekakor pa je P10 mobilnik, ki ga lahko priporočam vsakemu. Sploh zato, ker je v zgornjem razredu med cenejšimi alternativami. Cena zanj naj bi bila pri nas okoli 650€, na prodajne police pa menda prihaja že zelo kmalu - mogoče že ta mesec, vsekakor pa v aprilu.

Cena na dan testa:
649,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Huawei
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki