marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
48,5 x 48,5 x 13 mm
Teža:
76 g
Čas uporabe:
do dva tedna

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za

• odlična kakovost izdelave
• odličen zaslon
• avtonomija
• vodoodpornost do 100 m
• nabor športnih in zdravstvenih funkcij

Proti

• visoka cena
• ni možnosti brezstičnega plačevanja
• še vedno omejna uporaba z Apple napravami

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Huawei

Huawei Watch Ultimate


Huawei Watch Ultimate

16.07.2023
Objavil: Dare Gliha

Že nekaj časa je minilo, kar sem imel nazadnje na testu pametno uro Huaweija, zato je bil že čas, da si ogledam, ali so pri tem kitajskem proizvajalcu morda popravili tiste malenkosti, ki so bile odsotne, da bi bila ura primerna za primarno športno napravo. In katera ura je za to bolj primerna kot njihova najboljša Watch Ultimate.
Huawei Watch Ultimate je ura, s katero želijo konkurirati jabolčni Ultri. Gre za skorajda 900 evrov vredno uro, ki je narejena iz t.i. tekoče kovine s cirkonijem, kar uri daje prestižen videz. AMOLED zaslon je zaščiten s safirnim steklom, ki je odporen na praske, celoto zaslona pa lepo zaokroži plava številčnica. Brez težav lahko povem, da je ura ena najlepših pametnih ur, kar sem jih imel priložnost videti do sedaj. Malenkostno celo spominja na Rolexove modele Submariner.

Uro sem imel sparjeno z mobilnikom iPhone, tako da je bila uporaba aplikacije nekako omejena. Recimo, še vedno ni možno na uro prenesti glasbe ali odgovoriti na SMS, odsotna je tudi možnost brezstičnega plačevanja, kar konkurenti, kot sta Apple oz. Garmin že omogočata kar nekaj časa.

Glede na to, da ima ura več kot 100 športnih načinov, pa je definitivno primerna tudi za športne aktivnosti. Največja zamera, ki sem jo imel v preteklosti je bila odsotnost pošiljanja podatkov na druge platforme, predvsem Stravo, ter odsotnost možnosti uporabe zunanjega pasa za srčni utrip. Oboje so pri Huaweiju popravili, ura pa ima poleg možnosti parjenja zunanjega pasa za srčni utrip še možnost parjenja merilnika moči in kadence.

Kako pa se ura obnese med športno aktivnostjo, kar je bil primarni razlog, da sem se odločil uro testirati? To pot sem jo primerjal z Garminovo Forerunner 255, saj je ta moja primarna ura. Primerjal sem pot na Šmarno goro, saj gre za kratko intenzivno pot, ki v slabem dvokilometrskem vzponu hitro menja intenziteto srčnega utripa. Rezultati te aktivnosti so sicer podobni, vsaj kar se tiče srčnega utripa. Res je, da je Watch Ultimate malo čudno merila trenutni pulz, saj je bil le-ta večkrat previsok glede na pot, vendar je končna slika cele aktivnosti precej podobna Garminu.

Več težav je uri povzročala višina in tempo, recimo Garmin je višino Šmarne gore nameril pri 668 m, Watch Ultra pa 642 m. Uradna višina znaša 669 m, Garmin je tako »zgrešil« za en meter, Huawei pa za kar 27. Tudi pri tempu je bilo kar nekaj razlik med obema urama, glede na izkušnje in podatke iz preteklosti pa definitivno pri tem bolj zaupam Garminu. Zanimivo je to, da obe napravi omogočata dvojni GNSS, torej bi v teoriji morali biti praktično enako natančni.

Čeprav gre za veliko uro in praktično še enkrat težjo kot moja Forerunner 255, ne vidim težav pri uporabi med športom. Seveda je potrebno prej namestiti gumiran pašček, ki je priložen kompletu, da ura na roki ne opleta.

Glavni prodajni adut te ure je potapljaški način. Huawei navaja, da je ura sposobna potopov do 100 m, kar jo že uvršča med potapljaške računalnike. Sam tega nikakor ne morem testirati, saj se ne potapljam, žal pa nisem mogel preizkusiti niti funkcij potopa do 10 m, saj sem uro testiral na »suhem«. Druga večja novost, ki ima celo namenski levi gumb, je funkcija Ekskurzija. Gre za način, ki si samodejno ali na zahtevo zapomni točke na poti, da vas lahko varno vrne na izhodišče. Poleg izhodišča meri še kup dodatnih parametrov, ki olajšajo iskanje poti nazaj.

Seveda pa zmore ura meriti tudi kar nekaj zdravstvenih simptomov. Najbolj znana sta EKG in SpO2, malo manj pa togost arterij. Pri slednjem gre za to, da ura izmeri hitrost pulznega vala in le-tega primerja z vašo starostno skupino. Ura ima poleg teh še test praga mlečne kisline, test stresa, omogoča dihalne vaje ipd.

Mogoče velja omeniti, da je AMOLED zaslon na sončni svetlobi težje berljiv od MIP zaslona, ki ga imam na svojem Garminu. To je en vidik za tiste športne navdušence, ki večino časa preživijo na prostem, saj bi jih znalo to motiti. Se pa zgodba obrne pri dnevni uporabi v notranjih prostorih ali v slabši svetlobi, kjer pridejo do izraza vsi plusi takega zaslona. Ura omogoča tudi vedno vklopljen zaslon (AOD), vendar bo ta funkcija konkretno prepolovila čas med polnjenji. Dobra stvar pa je, da so pohitrili polnjenje in je ura tako polna prej kot v eni uri.

Kaj reči za konec? Ura kot sam izdelek me je navdušila. Vrhunska izdelava, lepa na pogled, omogoča skorajda vse, je pa cena temu primerna in vprašanje, če v tem rangu ne obstajajo boljše alternative. Sploh če pogledam iz vidika uporabe jabolčnega telefona. Čeprav so pri Huaweiju popravili največji zameri, to je direkten izvoz podatkov v Stravo in dodajanje zunanjih bluetooth naprav, še vedno v oči bode zmožnost nalaganja glasbe in plačilnega sredstva. Tudi pri natančnosti športnih meritev bo verjetno potrebno počakati na kako programsko nadgradnjo, že sedaj pa so dovolj dobre za običajno vsakodnevno uporabo, če le niste vrhunski športnik.

Vseeno pa je Huawei Watch Ultimate vrhunski kos elektronske opreme, ki bo novemu lastniku ponudila možnost spremljana vseh športov in vitalnih funkcij, verjetno pa tudi še kako več.

Cena na dan testa:
899,00
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji