marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 600 minut
V pripravljenosti:
do 350 ur
Tip baterije:
Li-Poly (900 mAh)
Dimenzije:
88 x 48 x 24,5 mm
Teža:
101 g

Tip zaslona:
176 × 220 točk, 256.000 barv, TFT
Zunanji zaslon:
128 × 128 točk, moder monokromatski

Notranji pomnilnik:
10 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,87 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Prednosti ima Z710i kar nekaj. Kot prvo cena v prosti prodaji ni visoka, glede na to kar telefon ponuja. Prvič sem v navadnem telefonu videl tako odlično večopravilnost, ki je bila do sedaj ponujena le pri pametnih mobilnikih. Tudi baterija pri Z710i je odlična. Zdrži slabe tri dni ob moji uporabi, kar se mi zdi dober rezultat, saj ostale telefone spojim s polnilcem v roku dveh dni ali še prej.

Proti

Z710i niti nima ne vem kakšnih slabosti. Mogoče rahlo samosvoja oblika in tako zelo velik zaslon na sprednjem delu kakšne kupce odvračata od nakupa, saj se tudi meni telefon ni zdel »lep«. Druga nekakšna pomanjkljivost pa je, da je telefon neka sredina v vseh funkcijah in bo tako sprejet tudi med potencialnimi kupci.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Telebajsek

Sony Ericsson Z710i


Sony Ericsson Z710i

01.05.2007
Objavil: Sašo Mlakar

Kot prvo naj razložim, zakaj je naslov Telebajsek. To je namreč bila moja prva asociacija ob stiku s telefonom, saj sem se spomnil prav na risanko, v kateri nastopajo rahlo debelušne lutke z velikim zaslonom na trebuhu. In ravno na to me je spomnil tudi Sony Ericsson Z710i.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 2 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Sony Ericsson Z710i je zelo podoben modelu W710i, a nima izpostavljene določene funkcije, kot ima W710i glasbo, temveč je namenjen tistim, ki želijo telefon uporabljati za vse stvari po malem, a ne zahtevajo kakšne zelo izpopolnjene funkcije. Tako je telefon tudi cenejši od tistih, kateri so za nekaj specializirani, a so kljub temu vse funkcije vključene v ta model in tudi uporabne.

Prodajni paket in baterija

Prodajni paket je kar lepo založen. Poleg samega mobilnika v kompletu dobimo tudi baterijo, katera je 900 mAh litij-polimerna z oznako BST-37, spominsko kartico Memory Stick Micro, katera je, roko na srce premajhna, saj premore zgolj 64 MB prostora, stereo slušalke za prostoročno telefoniranje in poslušanje glasbe, podatkovni USB kabel, CD s programsko opremo, polnilec in navodila za uporabo.

Izgled

Sony Ericsson je izdal model Z710i v dveh barvnih kombinacijah, sam pa sem imel na testu Twilight Black barvno kombinacijo telefona. Kot že ime te kombinacije pove, je bil telefon črne barve in je imel kromirane detajle. Z710i meri 88 × 48 × 24,5 mm, kazalec na tehtnici pa pokaže težo 101 gram. Telefon ni ravno najmanjši in najlažji, nikakor pa ni prevelik, mogoče bi lahko bil le nekoliko tanjši.

Na sprednji strani telefona se bohoti monokromatski STN zaslon, ki je zelo velik (26 × 26 mm), pravzaprav bi ga bili nekaj let nazaj veseli tudi namesto primarnega zaslona. Zaslon se sveti v modri barvi (inverzno, tako da je ozadje modre barve, napis na zaslonu pa bele) in ima resolucijo 128 × 128 pikslov. Na tem zaslonu lahko v stanju pripravljenosti odčitamo vse pomembne podatke, prikaže pa tudi zapise iz koledarja za tekoči dan. Med predvajanjem glasbe oziroma poslušanjem radijske postaje, lahko s tega zaslona zopet preberemo vse potrebne podatke. Nad zaslonom se nahaja kamera, ki premore 2 MP, okli njega pa so postavljene funkcijske tipke, katere olajšajo delo z glasbo.

Ob desni strani telefona se nahaja tipka za vklop kamere, a je treba za slikanje telefon nujno odpreti. Nad tipko za hitri dostop do fotoaparata se nahaja tipka za glasnost, pod obema pa najdemo oznako, da se tam nahaja spominska kartica. Žal je reža za spominsko kartico pod pokrovčkom za baterijo, katerega je treba sneti, da lahko kartico vstavimo ali vzamemo iz telefona.

Na levi strani najdemo infrardeči vmesnik ter drsno tipko za zaklep tipk, katera se mi je zdela zelo uporabna.

Na spodnjem delu telefona pa se nahaja prostor za priključitev polnilca, slušalk in ostalih dodatkov.

Zadnja stran telefona ima na vrhnjem delu izbočen del, okoli katerega lahko namestimo trakec za lažje nošenje, v njem pa se nahaja antena. Na zadnji strani je tudi pokrov baterije, pod katerim se skriva Li-Poly baterija s kapaciteto 900 mAh in drži telefon pri življenju dobra dva dni, če na njem ne poslušamo veliko glasbe.

Ko telefon odpremo se na zgornjem delu nahaja TFT zaslon z resolucijo 176 × 220 točk in lahko prikaže 256 tisoč barv. Zaslon je dobro videl tudi na soncu, dejansko pa je velik 31 × 38 mm. Na spodnji strani se nahaja velika in prostorna tipkovnica, ki je enakomerno osvetljena z modro svetlobo in lepo vidna v temi. Pisanje sporočil tako na tej tipkovnici ne predstavlja nobenih problemov, pohvalna pa je tudi smerna tipka namesto joystickov, ki so se radi začeli zatikati.

Imenik, sporočila, zadnji klici

V imenik telefona lahko shranimo do 1000 kontaktov, vsakemu pa lahko določimo precej različnih podatkov, največje število telefonskih številk pa je omejeno na 2500.
Sony Ericsson Z710i lahko pošilja besedilna sporočila, multimedijska sporočila, kakor tudi e-pošto, podprto pa ima tudi funkcijo klepet. Omeniti velja tudi to, da lahko e-sporočila shranite na spominsko kartico, ter da podpira vse protokole e-pošte in tudi RSS Feed.
Do zadnjih klicev enostavno pridemo s klikom na tipko »Yes«, nato pa lahko s premikom smerne tipke v levo ali desno preklapljamo med klicanimi, prejetimi in zgrešenimi klici. V glavnem seznamu je shranjenih zadnjih 30 klicev, vsi pa so opremljeni z datumom in časom, dolžino klica in ostalimi pomembnejšimi podatki.

Večopravilnost

Večopravilnost se pri tem telefonu resnično izkaže, saj je primerljiva s tisto, katere so navajeni uporabniki pametnih mobilnikov. Lahko imamo hkrati vklopljen predvajalnik glasbe, več Java aplikacij in še kaj, a vseeno telefon deluje zelo hitro in brez problema preklaplja med aplikacijami.

Pripomočki

Pripomočkov ima Sony Ericsson Z710i kar precej. Tako lahko najdemo MusicDJ-a, s katerim ustvarjamo svoje melodije, VideoDJ-a, ki nam omogoča prilagajanje videov in PhotoDJ-a, s katerim lahko prirejamo slike. Nadalje, kot je pri Sony Ericssonih že v navadi najdemo nekakšnega pilota, s katerim lahko preko Bluetootha upravljamo z drugimi napravami. Poleg teh pa najdemo tudi bolj standardne pripomočke, kot so snemalnik zvoka (posnetek lahko uporabimo tudi kot zvonenje), radio, ki deluje zgolj če vklopimo slušalke, saj se uporabljajo kot zunanja antena. Shranimo si lahko do 20 radijskih postaj, omogoča avtomatsko iskanje in RDS. Prav posebna funkcija pa je ta, da lahko izveste naslov skladbe, ki jo poslušate tako, da daste telefonu ukaz, ta shrani nekaj sekund glasbe in se nato poveže poseben server ter analizira skladbo. Sam te funkcije nisem preizkusil, tako da ne vem, če že deluje in kako dobro. Najdemo pa še funkcije, kot so koledar, katerega lahko pregledujemo v dnevnem, tedenskem ali mesečnem načinu, To Do listo, beležke, alarm, štoparico in odštevalnik časa ter svetovno uro.

Kamera in predvajalnik

Sony Ericsson Z710i ima vgrajen MP3 (podpira tudi formate AAC, eAAC+, WMA), 3GP in mpeg4 predvajalnik. Na voljo vam je tudi izenačevalnik zvoka (equalizer), s katerim lahko izrazite želene zvoke. Predvajalnik je podoben predvajalniku v telefonu W800i. Predvajalnik lahko tudi minimiziramo, zahvaljujoč že omenjeni odlični večopravilnosti.
Kamera ima tipalo z ločljivostjo 2 MP in ne omogoča avtofokusa, na voljo pa nam ni niti makro način niti bliskavica za slikanje ponoči. Izbiramo lahko med tremi resolucijami (1600 × 1200, 640 × 480 on 160 × 120 točkami), dvema kvalitetama slike (normalna in fina) in različnimi ostalimi nastavitvami kamere, kot so: večkratno zaporedno slikanje, slikanje pokrajine, zvok sprožilca, belina (samodejno, fluorescentno, dnevna svetloba …), efekti (negativ, sephia, črno-belo …), odštevalnik časa pred slikanjem in nočni način. Fotografije, posnete v zaprtem prostoru so večinoma dokaj zrnate, prerumene in slabše kvalitete, kar pa za fotografije, posnete na prostem pri naravni svetlobi, ni mogoče reči. Te so kar lepe, če slikamo v finem načinu, večina slik, katere so v galeriji pa je bilo posnetih v normalnem načinu.
Video snemalnik pa zopet razočara. Na voljo imamo le videe nizke kvalitete (176 × 144 in 128 × 96 pikslov), kateri pravzaprav niso kaj prida uporabni, shranjujejo pa se v 3GP formatu.

Tu velja omeniti, da ima telefon zgolj 10 MB prostora, namenjenega uporabniku, tako da je nakup nove kartice skoraj neizogiben, saj ima priložena kartica zgolj 64 MB prostora.

Prenos podatkov

Za povezave in prenos podatkov ima Z710i na voljo WAP, GPRS in EDGE, kar se tiče internetne povezave, Bluetooth 2.0 in infrardečo povezavo in povezavo prek USB kabla za povezovanje na bližino.

Moji vtisi

Namesto zaključka bom raje napisal svoje vtise med uporabo telefona. Telefon je na testu deloval brez problema, večopravilnost mi je bila resnično všeč, žal pa me telefon ni prepričal s kakšno funkcijo, ki bi bila boljša od tistih, ki jih najdemo v primerljivih telefonih. Zdi se mi, da telefon s funkcijami nikakor ne želi izstopati niti v negativnem smislu niti v pozitivnem. Nobena funkcija ne manjka, vse so v redu, nobena pa ni odlična. Tako se mi je fotoaparat zdel slabši kot ga premorejo primerljivi telefoni, ki imajo ločljivost 2 MP, tudi slušalke ali izhodna moč niso nič posebnega in podobno. In ne, sploh ne trdim, da je ta telefon slab izdelek, je zelo dober, ima vse funkcije in je nekakšen stilski posebnež, a tudi pri tem ne pretirava.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
270,91 € (64.924,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki