marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur
V pripravljenosti:
do 400 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (950 mAh)
Dimenzije:
94 x 49 x 20 mm
Teža:
110 gramov

Tip zaslona:
TFT, 176 x 220 pik, 262.144 barv
Zunanji zaslon:
OLED, 128 x 36 pik, monokromatski

Notranji pomnilnik:
16 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,32 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Mobilnik se lahko pohvali z lepo izdelanim in kompaktnim preklopnim ohišjem, kot tudi zelo kvalitetno in odzivno tipkovnico. Slabosti se pojavijo predvsem pri omejitvah funkcionalnosti. Načina brez povezave in glasbenega predvajalnika ne moremo uporabiti, če SIM kartica ni vstavljena, nerazumljiva pa je tudi omejitev možnosti približevanja motiva pri fotoaparatu, saj to funkcijo lahko uporabimo izključno pri snemanju videoposnetkov.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Bleščeči preklopnik

Sony Ericsson Z610i


Sony Ericsson Z610i

27.01.2007
Objavil: Gregor Grošelj

V vedno obsežnejši seriji mobilnikov 3G generacije je svoje mesto našel tudi Sony Ericssonov preklopni model, imenovan Z610i. Ta že poznano serijo nadgrajuje z atraktivno obliko, prikritim zunanjim zaslonom, podporo UMTS omrežju in 2 MP kamero.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
dve kameri
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Vsebina paketa

Paket je glede na funkcionalnost mobilnika oblikovan dokaj skromno, vendar bo vsebina povprečnemu uporabniku povsem zadostovala. V njem poleg gsm aparata, omrežnega polnilnika in baterije najdemo še USB povezovalni kabel, spominsko kartico Memory Stick Micro (kapaciteta 64 MB), CD s programsko opremo, ter navodila za uporabo.

Izgled in rokovanje

Z610i je kljub nekoliko robustnejši obliki in debelejšemu dvodelnemu ohišju ob rokovanju tako s strani moške, predvsem pa ženske publike naletel na zelo pozitiven sprejem. Mobilnik je namenjen različnim okusom in ga je mogoče dobiti v treh barvnih različicah. Lepo izdelano in atraktivno ohišje deluje kompaktno, prav tako tudi preklopni mehanizem, ki pa je za odpiranje s prsti ene roke skoraj nekoliko pretrd. Na osrednjem zgornjem delu preklopnega ohišja je zelo diskretno postavljen zunanji zaslon, ki se v aktivnem stanju praktično »zlije« s svetlečo zunanjostjo ohišja in tako pripomore k lepšemu stilu mobilnika. V osnovi gre za monokromatski OLED zaslon, namenjen zgolj prikazovanju osnovnih informacij, kot so ura, stanje baterije, jakost signala, izbrana vrsta omrežja (UMTS), podatki o številu neodgovorjenih klicev in nepregledanih prejetih sporočil. Zaslon na notranjem delu ohišja pa se lahko pohvali predvsem z zelo ostro sliko, poleg tega je zmožen prikaza 262.144 barvnih odtenkov v ločljivosti 176 x 220 pik. Tipkovnica tokrat preseneča z ravno pravšnjo kombinacijo velikosti, odzivnosti in trdote tipk, tako da je telefon povsem primeren tudi za udobno pisanje raznovrstnih sporočil. Na bočnih delih ohišja tako poleg numerične tipkovnice, ter večsmernih navigacijskih in potrditvene tipke najdemo še tipki za uravnjavanje jakosti in pričetek/ustavitev predvajanja, kar je priročno predvsem za uporabo funkcije glasbenega predvajalnika. Nad numerično tipkovnico se nahajajo še tri dodatno uporabne tipke za hitri dostop do spletnega brskalnika, vklop fotoaparata in dostop do bližnjic.

Uporabnost mobilnika pred, med in po pogovoru

Za začetek lahko omenim lastnost, ki verjetno marsikomu ne bo všeč. Telefon nam ob vklopu sicer ponudi dve funkciji (običajni način in način brez povezave), vendar je v primeru odsotnosti SIM kartice možno izbrati le predstavitveni način, ki ne omogoča prehoda po menijih in ločene izbire glasbenega predvajalnika. Privilegij izbire med obema načinoma tako v večini ostaja dodeljen le SE modelom z oznako Walkman.

Kvaliteta zvoka med pogovorom in v prostoročnem načinu je po zaslugi večjega zvočnika na zadnjem delu mobilnika povsem zadovoljiva in sogovornik je tako dobro slišen tudi v hrupnejšem okolju.

Mobilnik že vsebuje 18 MB notranjega pomnilnika, kar je nekoliko skromno, potolažimo pa se lahko z možnostjo dodatne pomnilniške kartice Memory Stick Micro (kompletu je priložena kartica s kapaciteto 64 MB), pri tem pa za izmenjavo medijev ni potrebno odpirati mobilnika, saj je kartica lahko dostopna (hot swap). Tako v pomnilnik telefona, kot na kartico lahko naložimo različne večpredstavnostne datoteke v formatih MP3, WAV, MIDI (podpora 40-kanalni polifoniji) in AAC. Omenjene datoteke lahko predvajamo s pomočjo predvajalnika glasbe. Osnovne funkcije predvajalnika lahko uporabljamo tudi pri zaklenjeni tipkovnici, tako da so stranske tipke za uravnavanje glasnosti, preskok, ustavitev in začetek predvajanja skladb vedno aktivne, kar omogoča hitro upravljanje tudi, če imamo mobilnik v žepu. Edina pomanjkljivost pri tem je ta, da slušalke kompletu niso priložene.

Vgrajena Li-Poly baterija s kapaciteto 950 mAh kljub požrešnemu delu v UMTS omrežju svoje delo opravlja kar zanesljivo. To pomeni, da ob povprečnem telefoniranju, pošiljanju kratkih sporočil, zajemanju fotografij in krajši uporabi videotelefonije svoj tempo drži dobre 3 – 4 dni. Baterijo lahko poleg omrežnega polnilca napajamo tudi preko USB kabla, vendar nam tovrstno nadomestilo krepko podaljša čas polnjenja.

Mobilnik nam poleg glasbenega in videopredvajalnika ponuja tudi standardne pripomočke. Tako v menijih najdemo naslednje programe: koledar, opravila, beležke, kalkulator, odštevalnik časa, štoparico in aplikacijo za shranjevanje osebnih kod. Telefon lahko uporabimo kot diktafon, kjer je snemanje omejeno glede na velikost pomnilnika, oziroma pomnilniške kartice. Za ustvarjanje lastnih MIDI melodij je na voljo program Music DJ, za resno in malo manj resno obdelavo fotografij, ter videoposnetkov pa poskrbita programa Video in Photo DJ. Kot zabaven dodatek za predelavo zajetih portretov služi program Face Warp. Za kratkočasenje je na voljo igra QuadraPop. Podpora Javi omogoča tudi nalaganje ostalih programov, kot posebnost SE modelov z vgrajenim bluetooth vmesnikom pa se izkaže program za brezžično daljinsko upravljanje nekaterih večpredstavnostnih programov na osebnem računalniku.

Imenik in sporočanje …

Imenik vsebuje že znane lastnosti. Tako lahko posameznemu stiku dodamo slikico, izbrano melodijo, ga dodamo v skupino, dopišemo raznovrstne informacije o osebi in posnamemo oznako za glasovno klicanje. Imenik omogoča shranjevanje do 1000 različnih kontaktov.

Sporočanje vključuje elemente kot so podpora SMS, EMS in MMS sporočilom, na voljo pa je tudi uporaba več e-poštnih predalov preko POP3, IMAP in SMTP protokola. Pri sestavljanju sporočil lahko pomagamo tudi s T9 slovarjem za predvidevanje vnosa v slovenskem jeziku. Novost je tudi pregledovalnik in podpora virom RSS, kar omogoča samodejno prejemanje in pregledovanje najnovejših novic in drugih vsebin preko izbranih spletnih mest in dnevnikov.

Videotelefonija in fotoaparat

Z610i vsebuje dva objektiva. Na notranje delu ohišja se skriva VGA kamera, ki je namenjena izključno videotelefoniranju. Ta vsebuje funkcijo 2,5-kratnega približevanja, v nastavitvah menija pa najdemo tudi različne možnosti prikaza naše in sogovornikove slike (v manjšem zaslonu vidimo lastno sliko, lahko pa preklapljamo pogled kamer in izbiramo med kakovostjo slike - mehka, ostra ali običajna).

Z 2 MP fotoaparatom, ki se nahaja na zunanjem delu ohišja lahko zajemamo fotografije v največji ločljivosti 1600 x 1200 pik. Nastavljamo lahko izbiro osvetlitve, ter različne učinke (črnobelo, sepia, negativ, osončeno) in načine (nočni način, časovni..). Posnetke je možno zajemati tudi v panoramskem načinu, vendar se moramo zadovoljiti z že vgrajeno programsko opremo za samodejno združevanje posnetkov. Kljub temu, da mobilnik vsebuje funkcijo digitalnega približevanja in oddaljevanja motivov, je ta možnost zaradi meni neznanih razlogov pri načinu fotoaparata onemogočena. Začuda uporaba zoom-a deluje brezhibno pri snemanju videoposnetkov.

Povezljivost

Pri povezovanju z ostalimi napravami lahko uporabimo vgrajeni bluetooth vmesnik, za povezovanje z računalnikom pa nam bo pomagal priloženi USB kabel. Pri prenosu datotek lahko s pomočjo USB kabla mobilnik uporabimo tudi kot pomnilniški medij (USB ključ), pri tem pa moramo upoštevati pomanjkljivost, da v takšnem načinu nismo dosegljivi za klice. Za dostop do HTML/xHTML in WAP vsebin, ter elektronske pošte lahko uporabimo protokole GPRS ali UMTS. Mobilnik vsebuje tudi možnost posodobitve programske opreme preko omenjenih protokolov.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
(80.890,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki