marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
9 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (780 mAh)
Dimenzije:
90 x 48 x 27,9 mm
Teža:
110 g

Tip zaslona:
65536 barvni TFD

Notranji pomnilnik:
2 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,16 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pri Z600 bi lahko predvsem pohvalili zaslon. Všeč nam je bilo tudi, da nima antene, kar je večkrat napaka preklopnih telefonov. Tudi vse ostale funkcije, ki jih je precej, delujejo dobro.

Proti

Kljub temu, da je telefon pravi "debelušček", pa v notranjosti težko najdemo stvari, ki niso zadovoljive. Za žepe hlač je nekoliko predebel, pa tudi kamera ni ravno najboljša.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Debelušček

Sony Ericsson Z600


Sony Ericsson Z600

23.12.2003
Objavil: Andrej Bergant

Z600 je prvi Sony Ericssonov preklopni telefon. Že na slikah ne deluje prav preveč tanko. Ko ga pa dobimo v roke, pa ugotovimo, da je pravi debelušček, tako, da nas je malo spominjal na Ericssona T20. Vendar je glede na njegovo debelino dokaj lahek. Tudi funkcijsko je telefon sicer zelo bogat, vendar so funkcije enake kot pri modelu T610.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
nočni način
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Ko je telefon zaprt, ima na vrhu majhen monokromatski, modro osvetljen ekran, ki prikazuje uro, stanje baterije ter dosegljivost/povezanost GPRS povezave. Če pritisnemo eno od levih stranskih tipk, pa dobimo vpogled še na datum, profil ter model telefona.

Z600 ima tudi možnost zamenjave ohišij. Poleg telefona smo v škatli dobili še dve ohišji (temno modro ter sivo z navpičnimi črtami). Telefon ima aktiven pokrovček, kar pomeni, da lahko sprejmemo klic tudi z odprtjem pokrovčka.

Pravo presenečenje pa nas čaka šele, ko zares odpremo telefon. TFD barvni zaslon, ki lahko prikaže 65536 barv, je tisto, kar precej spremeni začetno mnenje o telefonu. Zaslon namreč skorajda "zasije" pred nami. Tipke sicer niso nič posebnega, so pa dovolj velike ter dovolj narazen, da se je skoraj nemogoče zmotiti pri tipkanju. Zelo dobro je narejena smerna tipka, saj je gumb za izbiro ločen od smerne tipke. Posebej ima tudi tipki za vklop in izklop telefona ter za hiter dostop do WAPa.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V pomnilnik telefona lahko shranimo 510 zapisov. Ko dodajamo zapis, lahko vpišemo ime, telefon doma, telefon v službi, mobilni telefon ter naslov elektronske pošte. Katere podrobnosti lahko dodamo zapisu, pa lahko tudi nastavimo – tako je možno dodati največ 9 podrobnosti. Vsakemu zapisu lahko dodamo tudi sliko ter svoj tip zvonjenja. Sliko vidimo, ko nas ta oseba kliče in tudi ko nam pošlje kratko ali večpredstavno sporočilo. Vendar nam slika, ko nas nekdo pokliče, skorajda nič ne pomeni, saj ima telefon aktiven pokrovček. Zapisom lahko določimo tudi govorno oznako. Razvrščamo jih lahko tudi v skupine, ki pa jim ne moremo določiti značilnega zvonjenja.

Na druge naprave lahko prenesemo tudi celoten imenik, ali pa le določen zapis. Celoten imenik smo uspešno prenesli na Nokio 3650, v kateri so bili vsi podatki ohranjeni. Poleg telefona dobimo na zgoščenki tudi PC suite, preko katerega lahko naš imenik tudi sinhroniziramo z Outlookom.

Sporočila

Sony Ericsson Z600 je zmožen pošiljati vse vrste sporočil. Kratka (SMS), obogatena (EMS) ter večpredstavna (MMS) sporočila, vgrajen pa ima tudi odjemalec elektronske pošte. Koliko znakov imamo še na voljo v sporočilu, se pokaže šele, ko nam ostane na voljo le še 23 znakov. Ko pa te zapolnimo, pa napiše, da pišemo drugo sporočilo. Iz SMS sporočila lahko zelo hitro naredimo večpredstavno sporočilo, saj moramo le vstaviti sliko ali melodijo. MMS sporočila lahko ustvarjamo lahko tudi na računalniku s programom MMS Home Studio.

Odjemalca elektronske pošte lahko nastavimo, da deluje preko protokola POP3 ali IMAP4. Naredimo si lahko več računov, vendar je aktiven lahko samo eden. V elektronsko pošto pa lahko dodajamo samo slike, ne moremo pa iz dobljene pošte odpreti priponk.

Seznami klicev, števci...

Na seznamu zadnjih klicev so vsi klici razporejeni po datumu. Ločimo jih po ikoni pred številko ali imenom, če imamo številko v imeniku. Če se postavimo na določeno številko, se izpiše še čas klica za trenutni dan, za starejše pa samo datum. Za boljši pregled pa so neodgovorjeni klici v svojem meniju.

Tudi do vseh statističnih podatkov o času lahko dostopamo. Najdemo tudi podatek o poslanih kratkih sporočilih ter števec količine prenešenih podatkov, kjer imamo informacije o GPRS sejah.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon sicer ima osem priložnostnih profilov, vendar smo še največkrat uporabili kar tipko "c", ki izklopi vse zvoke.
Telefon lahko povsem prilagodimo svojim željam. Nastavimo si lahko svoje ozadje, ohranjevalnik zaslona, melodijo zvonjenja ter temo. Vse te stvari lahko še poglobimo, saj jih lahko najdemo na WAP-u. Zamenjamo lahko tudi ohišje. Za slike, melodije, igre, teme in večpredstavna sporočila imamo na voljo 2 MB pomnilnika. Menjavanje teme zna biti kar dolgotrajno, saj telefon potrebuje kar precej časa, da jo zamenja. Večglasne melodije lahko sestavlja kar 32 glasov. Melodije lahko sestavljamo tudi samo s programom Glasbeni DJ, kjer imamo na voljo štiri inštrumente in pri vsakem kar pestro izbiro različnih tonov. Slike lahko nalagamo preko WAP-a ali pa s pomočjo računalnika s programom Image Editor. Rišemo pa jih lahko tudi sami direktno na telefonu.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Koledar je zelo pregleden in urejen. Ko vpisujemo kakšno opravilo, moramo vpisati predmet, kraj ter mu dodati ikono, ki predstavlja ta dogodek. Beležka, budilka, števec, štoparica in kalkulator pa nam še olajšajo organiziranje. Budilka zvoni tudi pri ugasnjenem telefonu, nastavimo pa si lahko tudi svojo melodijo bujenja. Telefon ima ob nakupu naloženih že šest iger. Štiri so vrste Mophun, dve pa Java. Preko WAP-a pa si jih lahko naložimo še več.

Fotografiranje

Do fotoaparata lahko dostopamo iz menija, ali pa kar s pritiskom na desno stransko tipko. Ne štejemo ga med boljše, vendar dela povsem zadovoljive slike. Izbiramo lahko med veliko (188 x 352 pik) in malo (120 x 160 pik) velikostjo slike. Če osvetlitev v prostoru ni dovolj dobra, je najbolje uporabiti nočni način, ki ga SonyEricsson Z600 seveda podpira. Pred slikanjem lahko sliki določimo tudi učinek. Slikamo lahko črno-bele slike, negative, podpira pa tudi Sepia filter. Vklopimo lahko tudi samosprožilec. Telefon ima poleg kamere tudi manjše ogledalce za slikanje samoportretov.

Slike lahko iz telefona prenesemo na več različnih načinov. Lahko jo pripnemo MMS sporočilu ali elektronski pošti. Lahko pa jih prenašamo tudi preko infrardeče (IR) ali bluetooth povezave.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Z600 podpira vse najbolj znane načine prenosa podatkov. Na WAP lahko dostopamo s CSD ali GPRS (4+1) povezavo, v navezi z računalnikom ali dlančnikom pa pozna tudi HSCSD povezavo. WAP je različice 2.0. Telefon pa zna odpreti tudi HTML strani. Za povezovanje z drugimi napravami lahko uporabimo IR ali bluetooth povezavo. S funkcijo QuickShare se lahko preko bluetootha z nekom povežemo in si z njim izmenjujemo datoteke, ki jih imamo na telefonu.

Telefon je za testiranje posodila Svema d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki