marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 5,5 ur
V pripravljenosti:
do 320 ur
Tip baterije:
Li-Ion (750 mAh)
Dimenzije:
88 x 45 x 20 mm
Teža:
93 g

Tip zaslona:
barvni TFT, 262.144 barv, 176 x 220 pik
Zunanji zaslon:
monokromatski STN, 128 x 36 pik

Notranji pomnilnik:
25 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,15 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Všeč mi je bila oblika, zunanji izgled, osvetlitev tipkovnice in vzdržljivost baterije.

Proti

Motila me je svetleča plastika, na kateri se poznajo prstni odtisi (na tipkovnici in zgornjem delu telefona) ter prevečkrat označeno ime oziroma logotip proizvajalca.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Moderna klasika

Sony Ericsson Z550i


Sony Ericsson Z550i

12.04.2007
Objavil: Nataša Gliha

Model z oznako Z550 je eden izmed modelov proizvajalca Sony Ericsson, ki je izdelan v treh različicah: Z550i za Evropo in Afriko, Z550c za Kitajsko in Z550a za ameriški trg. S svojimi merami 87,5 x 45,4 x 20 mm, težo 93 g in nekoliko modernejšo obliko je zanimiv predvsem za predstavnike moškega spola, ki jim poleg funkcionalnosti veliko pomeni tudi zunanji videz telefona.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,3 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Prodajni paket in baterija

Ko v roke vzamemo prodajni paket, imamo občutek, kot da bi v rokah držali komplet desetih cd zgoščenk z ovitki. Velikost paketa je namreč ravno tolikšna kot velikost kompleta zgoščenk. Ko paket odpremo, se nam razkrije pogled na telefonski aparat, pod njim pa se nahajajo baterija, omrežni polnilec, slušalke, navodila za uporabo in garancijska izjava. Priložena baterija je Li – polymerska z 750 mAh, ki v pripravljenosti zdrži do pet dni, čas pogovora pa je omejen na pet ur.

Izgled

Ohišje aparata je obarvano v dve barvi – zgornjo tretjino predstavlja črna, spodnji dve tretjini pa srebrna barva. Na sprednji strani je manjši podolgovat zaslon, na katerem imamo prikazan čas, stanje baterije in jakost omrežja. Nad zaslonom je že skoraj standarden pripomoček za slikanje avtoportretov – majhno izbočeno ogledalce. Nad zaslonom je vgravirano ime proizvajalca, nad njim pa je majhna izbočena kamera, ki omogoča slikanje posnetkov v velikosti 1,3 milijone slikovnih točk.

Ko aparat obrnemo, na desnem robu najdemo tipko za povečanje oziroma zmanjšanje zvoka, ki je z rahlo vdrtino razdeljena na dva dela.
Na zadnji strani najprej opazimo zanimivo oblikovan zvočnik, pod njim pa dobro znani logotip proizvajalca. Po sredini spodnjih dveh tretjin zadnje strani poteka še napis proizvajalca. Pod pokrovom na desni strani baterije imamo možnost vstaviti dodatno Micro SD spominsko kartico, ki pa prodajnemu paketu ni priložena.

Na spodnjem robu nam aparat ponuja še priključek za omrežni polnilec oziroma slušalke, saj imata oba dodatka enak konektor za priklop.
Ko aparat odpremo, se nam na zgornjem delu prikaže TFT zaslon v velikosti 30x37 mm, ki omogoča vpogled slik z 256 tisoč barvami v velikosti 176x220 slikovnih točk. Nad zaslonom imamo označeno ime proizvajalca, pod njim pa številko modela.

Spodnji del aparata predstavlja tipkovnica, ki je sestavljena iz dveh delov. Zgornji del sestavljajo štiri smerna navigacijska tipka, ki ji lahko poljubno določimo bližnjice, na vsaki strani pa je po ena podmenijska tipka (vse so v srebrni barvi). Pod njimi sta še dve tipki v črni barvi, ki ju uporabljamo za izhod iz menijev in za brisanje napisanega teksta. Številčnica je črno obarvana, vendar osvetljena v modro, kar aparatu daje še dodaten čar. Številke so enake velikosti, podolgovate oblike in enakomerno razporejene po prostoru. Oblikovane so iz svetleče plastike in pomaknjene nekoliko navznoter. Pod številčnico sta še dve tipki: za hitri dostop do določanja bližnjic in za vklop oziroma izklop aparata.

Meni je enak kot pri ostalih modelih telefonov tega proizvajalca. Na telefonu si lahko poljubno nastavimo teme, ozadja, svetlost in kontrast zaslona, ohranjevalnik zaslona, melodije zvonjenja in budilke, profile, jezik telefona, uro in datum ter bližnjice.

Imenik, zadnji klici, sporočila

V imenik telefona lahko vnesemo do 1000 številk poljubnih oseb, dodamo pa jim lahko tudi sliko in skupino. Vnose razporejamo po imenih ali po priimkih. Prenašamo jih iz SIM kartice v telefon in obratno.

Telefon nam prikazuje seznam vseh klicev, razporejenih po vrstnem redu opravljenega klica, prikazane pa imamo tudi posebej sprejete, odhodne in neodgovorjene klice po posamezni skupini. Klici so prikazani z imenom oziroma številko osebe, datumom in uro klica.

Shranjujejo se tako prejeta kot tudi poslana sporočila. Posebnih predlog nimamo prednastavljenih, lahko pa si jih poljubno oblikujemo sami. Omogočena je tudi možnost pošiljanja in prejemanja elektronske pošte. Za lažje pisanje nam aparat nudi način pisanja T9.

Kamera

Posnamemo lahko tako slike kot tudi video posnetke. Izbiramo med tremi velikostmi slik: 1280x1024, 640x480 in 160x120 slikovnih točk. Pri največji omenjeni velikosti ne moremo uporabiti povečave, pri ostalih dveh pa imamo možnost štirikratnega zooma. Posnamemo lahko panoramske posnetke, dodamo različne prednastavljene okvirje in uporabimo možnost slikanja zaporednih posnetkov ter samosprožilec z zvočnim opozorilom.

Posnamemo lahko dve kakovosti videa: snemanje za MMS sporočila ali snemanje videa visoke kakovosti. Zbiramo med dvema velikostima: 176x144 in 128x96 slikovnih točk. Tako za slike kot tudi za video posnetke lahko uporabimo štiri različne učinke: črno-belo, negativ, sepija in osončenje. Posnetke shranjujemo v spomin telefona ali pa na spominsko kartico.

Pripomočki

Tudi ta model telefona ima kot vsak drug veliko različnih in že dokaj standardnih pripomočkov. Ti so: predvajalnik skladb in video posnetkov (sami si nastavimo seznam predvajanja), alarm (enkratni ali ponavljajoči, izberemo si poljubno melodijo ali bujenje z radijem), koledar (prikaz za posamezen teden ali cel mesec), opravila, beležke, kalkulator (samo osnovne funkcije in odstotki), odštevalnik časa, štoparica (enkratno merjenje ali po časih krogov), snemalnik zvoka (za snemanje zunanjega zvoka ali telefonskega pogovora), igre (BlackDeal in PuzzleSlider) ter radio (sami si določimo do 20 poljubnih radijskih postaj, možnost prikaza RDS informacij o postaji).

Povezljivost

Z osebnim računalnikom se lahko povežemo preko kabla ali bluetooth povezave, z internetnim omrežjem pa preko GPRS povezave in s pomočjo Java aplikacije.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
210,01 € (50.326,80 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki