marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
Do 7 ur
V pripravljenosti:
Do 300 ur
Tip baterije:
Li-Ion BST-36 (780 mAh)
Dimenzije:
87 x 46 x 24.5 mm
Teža:
90 g

Tip zaslona:
STN, 65.000 barv, 120 × 160 točk
Zunanji zaslon:
enobarven, 96 × 64 točk

Notranji pomnilnik:
14 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,70 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Sony Ericsson Z310i je izredno prilagodljiv telefon z Bluetoothom, IR vmesnikom in zanimivo obliko in vključenimi materiali, katere še začinijo posamezni detajli. Poleg običajnih nastavitev, lahko pri tem mobilniku nastavljamo tudi utripanje svetlobnih indikatorjev, dnevno in nočno temo in uro, ob kateri naj se zamenjata.

Proti

Testni model telefona je imel težave s slabšim sprejemom signala. Poleg tega se mi osebno zdi mobilnik preveč plastičen in rahlo (pre)debel. Tudi notranji zaslon in kamera bi lahko bila boljša, pogrešam pa še režo za spominske kartice, saj premore zgolj 14 MB notranjega pomnilnika.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Enostavno igriv

Sony Ericsson Z310i


Sony Ericsson Z310i

10.07.2007
Objavil: Sašo Mlakar

Sony Ericsson Z310i sledi trendom izbire materiala, ki jih je postavil njegov starejši brat Z610i. Rahlo se mu pozna, da je namenjen mlajšim in manj zahtevnim kupcem, tako po zunanjosti, kakor tudi po izbiri vgrajenih delov. Pozna se tudi, da z novo Z linijo, Sony Ericsson cilja na nežnejši spol, z Z310i pa na mlajšo populacijo.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Prodajni paket in baterija

Na test smo prejeli mobilni telefon v Jetset Black barvni kombinaciji, katera je lahko namenjena tudi moškemu spolu. Poleg te barvne kombinacije pa je telefon na voljo še v Lush Pink in Brush Bronze barvni kombinaciji. Poleg igrivo razpoloženega Sony Ericssona Z310i v prodajnem paketu ne najdemo prav veliko dodatkov. Priložen je še hišni polnilec, navodila za uporabo ter 780mAh litij polimerna baterija, ki je na testu zdržala slabe 3 dni. Približno 2 uri traja, da se telefon napolni od popolnoma praznega do polnega.

Izgled in posebnosti

Z310i je preklopni mobilnik, ki meri 87 × 46 × 24,5 milimetra in tehta 93 gramov. Torej ne gre za enega izmed lažjih ali tanjših mobilnikov, a to v tem cenovnem razredu niti ni za pričakovati. Telefon pa ne bi bil prav nič posebnega, če ne bi imel svojih posebnosti. Tako zunanjega zaslona telefona sploh ne opazimo, dokler le-ta ne zasveti. Zaslon je enobarvni in svetlo modro osvetljen, ločljivost ima 96 × 64 točk, kar je za najnujnejše informacije povsem dovolj. Na njem vidimo uro oziroma številko in ime kličočega. Edina pomanjkljivost zaslona je ta, da je ob sončni svetlobi zelo težko berljiv. Zaslon se nahaja pod stekleno odsevno površino, ki potrjuje telefonu samosvoj stil. Pod to stekleno površino se ob zgrešenem klicu, neprebranem SMS-u, polnjenju telefona ali v tihem načinu prikaže belo osvetljena ikona, ki počasi utripa in nas na ta dogodek opozori. Nad to stekleno površino pa najdemo tudi fotoaparat VGA ločljivosti. Okoli telefona je speljan svetlobni indikator, ki zmore prikazati 14 različnih barv oziroma barvnih kombinacij in mu lahko določimo tudi precej različnih stilov utripanja oziroma opozarjanja. Različne barvne kombinacije lahko določimo tudi vsaki osebi iz imenika posebej, tako da lahko že po utripanju telefona prepoznamo, kdo nas kliče. Zanimivo, ni kaj. Na levi strani mobilnika se nahaja tipka za uravnavanje glasnosti zvočnika med pogovorom. Na desni strani ni nobene tipke, zgolj oko IR vmesnika. Na spodnji strani Sony Ericssona Z310i se nahaja tipičen konektor, na katerega lahko priključimo polnilec, slušalke ali pa preko njega telefon povežemo z računalnikom. Na zgornjem delu mobitela se, tipično za preklopne telefone, ne nahaja nič, zadnja stran pa nam ponudi lepo oblikovane reže, ki skrivajo prostoročni zvočnik in pokrovček, pod katerim se skriva baterija.
Ko ta preklopni mobilnik odpremo, na zgornji strani telefona opazimo zaslon ločljivosti 128 × 160 točk, ki meri 29 × 36 milimetrov in je zmožen prikazati 65.000 barv. Kvaliteta slike je povprečna, to pa verjetno zaradi manjše ločljivosti zaslona. Zaslon je zmožen prikazati 8 vrstic teksta in 2 vrstici z osnovnimi podatki. Na močnem soncu je zaslon slabše berljiv, a se podatke z njega kljub vsemu da prebrati. Na spodnjem delu preklopnega mobilnika pa zagledamo tipkovnico, kakršna ni prav pogosta. Narejena je iz enega dela gume in ima izbočene funkcijske in ravne številčne tipke. Orientacija po tipkah je dobra, povratna informacija tudi ni slaba, lahko pa bi bila boljša. Kljub nastavitvam svetlobnih efektov za svetlobne indikatorje tipkovnica vedno sveti v enakomerni, modri osvetlitvi. Navigacijska tipka je enake barve kot ohišje in je dobro odzivna. Poleg klasičnih tipk najdemo na spodnjem delu tipkovnice tudi tipko za vklop in izklop telefona in tipko, namenjeno bližnjicam.

Imenik, sporočila, zadnji klici

Imenik Sony Ericssona Z310i lahko shrani do 1000 imen z vsemi izpolnjenimi polji, kar jih ponuja pri vsakem izmed kontaktov. Tako lahko posameznemu kontaktu vpišemo ime in priimek, 5 različnih telefonskih številk, e-poštni naslov, spletno stran, naslov, podjetje rojstni dan in ostalo. Imenik se da sinhronizirati z računalnikom, tako da ne izgubimo kontaktov, če izgubimo mobilni telefon. Še vedno pa se pri Sony Ericssonu držijo načela, da je spomin na SIM kartici samo za nujni primer in tako še vedno ne najdemo kontaktov iz SIM kartice v imeniku, ampak moramo le-te poiskati prek menijev.
Telefon ponuja več ali manj standardne oblike sporočil. Poleg sporočil SMS, najdemo v tem delu telefona tudi funkcijo Klepet, MMS-e, katerih funkcije so resnično dobro narejene pri vseh Sony Ericssonih in e-poštnega odjemalca, ki omogoča tudi potisno pošto. Poleg naštetega telefon omogoča tudi funkcijo RSS, preko katere ob določenih urah prejemate želene informacije.
Z310i lahko v splošen meni zadnjih klicev shrani do 30 le-teh, vsi pa so dopolnjeni s pripadajočo uro in datumom. Posebej pa lahko preverimo tudi vse zgrešene klice in teh telefon hrani zadnjih 10.

Pripomočki

Sony Ericsson Z310i ima kar nekaj uporabnih pripomočkov, kateri bodo lastnikom prišli prav. Telefon omogoča shranjevanje do 5 alarmov, katerim lahko določijo, kdaj naj se ponavljajo, koledar, opravila in beležke odštevalnik časa, štoparico, seznam kod, pretvornik različnih mer ter snemalnik zvokov. Zvoke, kateri so posneti s snemalnikom, lahko določimo tudi za zvonjenje.

Fotoaparat

Fotoaparat je ločljivosti VGA, torej je sposoben zajema slike v kvaliteti 640 × 480 slikovnih točk, resolucije pa ne moremo nastavljati. Lahko pa nastavimo stopnjo stiskanja slike, svetlost, samosprožilec, nočni način slikanja in posebne efekte (črno-belo, negativ, sephia …). Kvaliteta slike ni ravno med najboljšimi, niti med VGA fotoaparati na mobilnih telefonih.

Povezovanje

Mobilnik zna komunicirati preko Bluetooth tehnologije, IR vmesnika in se brez težav poveže z računalnikom preko USB-ja. V splet se zna povezati preko GPRS in EDGE tehnologije. Naložen je NetFrontov brskalnik verzije 2.0, ki omogoča zaščitene povezave, kar je pomembno, če opravljate transakcije preko mobilnika. Omogoča tudi prikaz navadnih HTML strani do velikosti 500 kb in izdelovanje svojih map z zaznamki. Brskalnik je torej zelo dober, žal pa ga rahlo omejuje tehnologija v telefonu.

Moji vtisi

Če lahko Sony Ericssonu Z310i spregledate malce slabši in zastarel zaslon ter pomanjkanje reže za spominske kartice in slabši fotoaparat, potem je to zelo v redu telefon. Če pa si želite še prav posebne zunanjosti, veliko dodatne prilagodljivosti ter barvne svetlobne indikatorje, potem vam je namenjen. Je izredno prilagodljiv mobilnik in v njegovi družbi vam ne bo dolgčas. Testni telefon pa je žal imel nekaj težav s sprejemom signala in je iz zvočnika med pogovori precejkrat šumelo. To sem opazil sam, kakor tudi sogovorniki, upam pa, da je bila to zgolj napaka testnega modela in ne serijska napaka.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
144,90 € (34.723,80 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki