marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
GSM: 4 ur 45 min, UMTS/HSPA: 5 ur 40 min
V pripravljenosti:
GSM: 446 ur, UMTS/HSPA: 476 ur
Tip baterije:
Li-Po (1200 mAh)
Dimenzije:
99.0 x 54.0 x 15.0 mm
Teža:
104.0 g

Tip zaslona:
320 x 480 točk (HVGA), 3" kapacitivni zaslon na dotik

Notranji pomnilnik:
128 MB
Stopnja sevanja SAR:
0.76 W/kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Če bi bil zloben, bi rekel, da je Xperia X8 samo budžet serija Xperie X10. Fizično je namreč manjša, malce debelejša, ima uporabljene manj zmogljive komponente, posledično je tudi cena 229,99 EUR v redni prodaji precej žepu prijazna. Če si na vsak način želite novega Androida (tokrat 2.1, bravo SonyEricsson), s simpatično, minimalistično obliko v relativno majhnem in lahkem ohišju za pravo ceno bo X8 dobra izbira, čeprav bi se osebno verjetno raje odločil za X10 mini.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Baby X10?

Sony Ericsson Xperia X8


Sony Ericsson Xperia X8

17.01.2011
Objavil: Mitja Zupančič

Shakira, Shakira.. zapoje v zelo znani pesmi haitski temnopolti hip-hop izvajalec Wyclef Jean. Mislite, da je s tem napevom ciljal na Sony Ericssonovo X8, ki nosi kodno ime shakira? Močno dvomim, a vendar imata kolumbijska pevka in SE X8 marsikaj skupnega. Obe sta čedni na pogled, obe imata smisel za glasbo pa še kaj bi se našlo.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 2x
efekti
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica

Oblika X8 je jasno bazirana na starejši in cenovno višje rangirani sestrični X10. Obe se lahko pohvalita tudi z operacijskim sistemom Android, le da je na X8 že bila naložena različica 2.1 (Eclair).

Ločljivost zaslona na testni snežno beli (v prodajnem paketu so na voljo še štiri hrbtne ploščice - bela/temno modra, bela/svetlo modra, bela/roza in bela/srebrna) Xperii je 320 x 480 točk in 3 inče v diagonalo, ponaša se z kapacitivno občutljivostjo na dotik in je v tem cenovnem razredu popolnoma fer zadeva. Za kaj več bo potrebno seči globlje v žep.

Fizične tipkovnice, kot vidimo s slik mobilnik nima. V tem primeru bo potrebno pogledati za drugim modelom in sicer za Xperio Mini Pro. Na X8 pa je tipkovnica v samo virtualni obliki, nekaj izboljšav pa je doživela že s prehodom iz Androida različice 1.6 na 2.1.

Začetni zaslon

Začetni zaslon je praktično enak Xperii X10. V vsakem kotu je vidžet, ki si ga je možno prenastaviti in na voljo je 5 zaslonov. Na vsak zaslon si je možno naložiti samo en vidžet, kar je malce skromno, problem je tudi v tem, da si ni možno na enega od začetnih zaslonov namestiti bližnjic ali map.

Operacijski sistem

Testna X8 je že imela nameščen Android 2.1 (kodno ime Eclair). Ne se čudit, če bo vaša imela 1.6. Potrebna bo pač nadgradnja. Različica 2.2 je vprašljiva, če bo sploh prišla na te serije Xperij. Več o samem Androidu si pa lahko preberere tukaj:

Telefoniranje in sporočanje

Telefoniranje je preko zaslona na dotik precej enostavno opravilo. Po potrebi se nam prikaže tudi virtualna tipkovnica za ročni vpis številk.

O sporočanju ni potrebno zgubljati besed, podprti so namreč več ali manj vsi standardi sporočanja, kot je v modi zadnje čase pa so prednastavljene tudi bližnjice do socialnih omrežij, kot so facebook, twitter in podobno. Timescape služi precej preprosto k prikazovanju vseh sporočil na enem mestu.

Tako, kot pri vseh pametnih mobilnikih je imenik dovolj zmogljiv in možno si je marsikaj zapisati med kontakte. Na pogled deluje precej podobno iPhonovemu, namreč z dotikom ga vozimo gor in dol, ob desni strani se pojavi klikabilna abeceda, ki nas pripelje do prve črke iskanega sogovornika v imeniku. Iskanje tako postane precej lažje in učinkovitejše.

Kamera in večpredstavnost

Vgrajena je 3.15 MP kamera, žal v odsotnosti bliskavice in avtomatskega ostrenja slike. Kvaliteta le-teh je posledično bolj klavrna, naj ne omenjam kakšna je šele v zaprtih prostorih brez neke dobre svetlobe. Upravljanje je preprosto, na voljo nam je preklop iz fotoaparata na video posnetke, galerija in scene (avtomatika, šport, plaža/sneg in poltema).

Video posnetki tudi niso ravno HD, pravzaprav so le v VGA ločljivosti a vsaj z 30 sličicami na sekundo.

Za prenašanje podatkov priporočam uporabo programske opreme MediaGo in pa Sony Ericssonov PC companion. MediaGO na momente celo spominja na iTunse, kjer si lahko ustvarimo svoje predvajalne spiske, video posnetke, sinhronizacijo (pozor, samo z Googlom!) in vse ostale bonbončke. Ob priklopu na računalnik pri Xperiji najprej potegnemo iz vrha proti dnu bližnjico za aktualne dogodke. Tam izberemo USB način in Xperia nam lahko služi tudi, kot medij za shranjevanje podatkov. Omenim naj, da bo kartica bolj ali manj prazna, kljub prenosu številnih aplikacij iz Marketa. Pri Androidu je (trenutno) pač tako, da je kartica namenjena za slike, filme, glasbo, nikakor pa zaradi varnostnih razlogov za aplikacije. Za te je na le do okoli 128 MB pomnilnika. Na srečo je Android odprtokodni sistem in se da z določenimi prijemi to "napako" tudi popraviti. Neuradno, seveda.

Xperia ima, kot večina Sony Ericssonov tudi dober glasbeni predvajalnik, a vendar ne deluje brez sim kartice. V primeru, da vam zadeva ni povšeči si je možno preko Marketa (spletne trgovine) pretočiti tudi predvajalnik kakšnega drugega razvijalca, enako velja za predvajalnik video posnetkov. O predvajanju kakšnih DivX-ov ali filmov formata "avi" lahko trenutno bolj ali manj le sanjamo. Govora je o prednaloženi programski opremi. Sicer obstaja predvajalnik imenovan xyflash, poganja tudi "avi" posnetke, vendar bolj priporočam konvertiranje v klasičen mp4 zapis. Predvajanje bo lepše, kvalitetnejše in tudi bolj tekoče.

Nameščena programska oprema

Prednaložene so pač klasične Android in tudi splošne aplikacije v obliki koledarja, kalkulatorja, brskalnika, e-poštnega klienta, gmaila, google talka, googlovih zemljevidov... in pa Timescape. Kaj? Timescape zlije skupaj vse komunikacijske potrebe SMS, MMS, e-pošte, facebooka, twitterja, spiska klicev. Skratka ultimativna zadeva pri pregledu komunikacij.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Xperia X8 uporablja tako, kot večina novejših pametnih mobilnikov microUSB 2.0 priklop za povezavo z osebnim računalnikom. Ima tudi (skoraj) vse možne brezžične načine povezovanja, ima HSDPA standard z 7,2 Mbps, HSUPA z 2 Mbps, GRPS razreda 10, EDGE razreda 10, Wi-Fi 802.11 b/g, modrizob različice 2.1 z A2DP standardom, odsotno pa je kakopak infrardeče očesce.
Kakšnega resnega testa glede navigacije ni bilo možno izvesti, predvsem zato, ker ni priložene nobene programske opreme. Googlovi zemljevidi ne štejejo ravno, kot navigacijsko programovje. Lahko vam pa zaupam, da ima GPS modul pomoč v obliki aGPS za hitrejše povezovanje s sateliti. Uporaben je tudi Wisepilot (poizkusna verzija), ki vas usmerja korak za korakom med iskanjem poti do cilja. Vendar potrebna je spletna povezava.

Prodajni paket

V prodajnem paketu se nahaja mobilnik Xperia X8, slušalke za prostoročno telefoniranje, baterijo z 1200 mAh, polnilec z USB vhodom, kablom za polnenje ali priklop na osebni računalnik, 2 GB microSD pomnilniška kartica, štiri barvne hrbtne ploščice ter navodila za uporabo.

Posodil na test:
Aimhigh plus d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
Cena na dan testa:
229,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki