marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 9 h (2G) / do 4 h (3G)
V pripravljenosti:
do 370 h (2G) / do 360 h (3G)
Tip baterije:
Li-Po (930 mAh)
Dimenzije:
97 x 49 x 15 mm
Teža:
113 g

Tip zaslona:
2.6 palčni barvni TFT, 256K barv

Notranji pomnilnik:
118 MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Kvalitetna izdelava, dober predvajalnik glasbe, zmogljiv fotoaparat

Proti

Priložene slušalke, Sony Ericssonov priključek za polnjenje,

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Walkman kot se zagre!

Sony Ericsson W995


Sony Ericsson W995

12.09.2009
Objavil: Aleš Poljak

Pri Sony Ericsson-u svoje mobilne aparate enostavno poimenujejo s črko in nato črki dodajo še tri mestno številko. Črka nam pove, v katero branžo določen mobilni aparat spada, številka pa kako visoko na hierarhični lestvici se sam mobilni aparat uvrsti oziroma višja je številka, novejši in s tem tudi zmogljivejši je aparat.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 16x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
ne podpira budilka
ne podpira opomniki
ne podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

W995 je torej glasbeni telefon, ki se uvršča na sam vrh seznama mobilnih aparatov, tako W (Walkman) branže, kot tudi ostalih. Glede na to, da ima W995 tudi vgrajen fotoaparat z občutljivostjo 8 milijonov pik bi lahko rekli, da pri Sony Ericssonu želijo ponuditi nekaj več kot konkurenca in želijo kupce privabiti še z zmogljivim fotoaparatom.

Izgled…

W995 je možno kupiti v treh barvnih kombinacijah (črna, srebrna in rdeča). Na test sem dobil aparat v ''Cosmic Silver'' barvni kombinaciji. Aparat je bil torej po večini v srebrni barvi, le tam kjer so vgrajeni zvočniki in ''Walkman'' tipka so bile obarvane v izstopajočo oranžno barvo. Po večini je ohišje aparata izdelano iz brušene kovine. Sprednja stran aparata do dobra zapolni 2.6 palčni zaslon. Pod njim je Sonyjev Walkman logo in nato tipke za sprejem in zavrnitev klica, funkcijske in smerne tipke. Numerična tipkovnica je skrita pod zaslonom in do nje pridemo tako, da zgornji del aparata porinemo naprej. Drsni mehanizem je dobro izdelan in telefon se lepo zatakne v oba končna položaja. Rahlo sem bil razočaran nad tipkami numerične tipkovnice, saj so kar ozke in imajo zelo majhen hod, kar zmanjšuje občutek pri uporabi. Na desnem boku aparata najdemo tipke za upravljanje vgrajene kamere (tipka za zajem slike in upravljanje z povečavo) in tipke za upravljanje z glasbenim predvajalnikom (start/premor, naslednja in prejšnja skladba). Tipke za upravljanje z glasbenim predvajalnikom in tipka za zajem slike so tudi osvetljene. Sama barva osvetlitve se tudi menja glede na trenutno uporabo mobilnika. Če poslušamo glasbo se tipke za upravljanje z glasbenim predvajalnikom obarvajo oranžno, če pa slikamo oziroma snemamo kak video posnetek se pa obarvajo belo. Lev bok aparata je bolj pust kot desni, saj tam najdemo le ''Walkman'' tipko, katera zažene multimedijski vmesnik in žal tipičen priključek za polnjenje mobilnika tako z električno energijo, kot z multimedijskimi vsebinami. Žal sem napisal zato, ker se Sony Ericsson na vse pretege očitno otepa microUSB priključka na svojih aparatih in na našo žalost še kar vgrajujejo njihov ne standardni priključek. Na vrhu aparata najdemo standardni 3,5 mm stereo priključek in dve odprtini, ki pokrivata vgrajena zvočnika, katera se ne moreta ravno pohvaliti z glasnostjo. Stereo vtič pa tudi objema nekakšno preklopno stojalo, katerega je enostavno postaviti v želeno pozicijo, saj se zatakne v končnem položaju. Na zadnji strani aparata najdemo kamero z bliskavico, zadnji pokrovček, kateri pokriva baterijo in ležišče za SIM kartico je enostavno odstraniti, saj le odmaknemo preklopno stojalo, odpremo zatič in nato se aluminijast pokrovček enostavno sname.

Uporabniški vmesnik…

Uporabniški vmesnik je čisto klasičen in enak kot pri ostalih Sony Ericssonih. Privzet pogled glavnega menija je 3x4 matrika, ki je po mojem mnenju tudi najbolj uporaben, lahko pa tudi nastavimo kak drug pogled. Na voljo je še vodoraven in pokončen pogled. Omeniti moram, da so prehodi med ikonami ter animacije samih ikon zelo lepo narejene in tudi animacije so zelo tekoče. Poleg glavnega menija imamo na voljo tudi nekakšen meni z bližnjicami, katerega odpremo s pritiskom na spodnjo levo funkcijsko tipko pod zaslonom. Tam imamo pregled nad našimi bližnjicami, zagnanimi aplikacijami in morebitnimi dogodki, ki so vneseni v koledar.

Multimedija...

S pritiskom na ''Walkman'' tipko odpremo meni, kateri je izključno zadolžen za čim bolj enostavno upravljanje z multimedijskimi vsebinami (Slike,Glasba, Igrice in RSS novice). Meni je enak kot pri Sonyjevi Playstation 3 konzoli in je res enostaven za uporabo.
Najprej se bom osredotočil na glasbeni predvajalnik. W995 ima najnovejšo verzijo Walkman glasbenega predvajalnika 4.0. Novost 4.0 verzije je, da lahko menjamo izgled samega glasbenega predvajalnika, torej menjamo lahko ''skine'' glasbenemu predvajalniku. Vse ostalo je več ali manj enako kot pri prejšnih W modelih. Želeno glasbo lahko poiščemo po različnih kategorijah (izvajalec, album, zvrst) ali pa si naredimo svojo kompilacijo glasbe glede na naše razpoloženje. Za to uporabimo fukcnijo SensMe. Tu v koordinatni sistem dodamo skladbe, ki jih želimo slišati, ko smo dobre ali slabe volje. Y os koordinatnega sistema predstavlja poskočnost skladb, X os pa razpoloženje. Ta funkcija mi je bila kar všeč, saj je posrečeno narejena in tudi enostavna za uporabo a mora biti glasba obvezno naložena Sony Ericssonovo programsko opremo z vključeno SensMe funkcijo. Naložiti si je potrebno le dovolj raznolike glasbe in funkcija se zelo izkaže. Ko glasbo začnemo poslušati, glasbeni predvajalnik lahko upravljamo z tipkami ali pa z tresenjem aparata. Aparat ima vgrajen merilec pospeška preko katerega zazna določen ukaz in ga nato izvrši. Med poslušanjem glasbe pridržimo ''Walkman'' tipko in ustrezno potresemo aparat. Če želimo preskočiti trenutno skladbo aparat sunemo v desno, če želimo slišati prejšnjo skladbo ga sunemo v levo. Izbrano glasbeno kompilacijo lahko celo premešamo tako, da aparat malo pretresemo. Uravnavamo lahko celo glasnost, tako da aparat dvignemo, če želimo povečati jakost oziroma spustimo, če želimo znižati jakost glasbe. Če pa izberemo bolj vsakdanji način upravljanja glasbenega predvajalnika s tipkami nam so pa tu v pomoč stranske funkcijske tipke in osrednje smerne tipke, ki so pod zaslonom. Na zaslonu imamo tudi lepo prikazano katera smerna tipka izvede določeno funkcijo. Samo upravljanje glasbenega predvajalnika je torej zelo enostavna. Priložene slušalke so čisto neuporabne. Imajo sicer standardni stereo priključek, a je kabel dolg le 20 cm, katerega se lahko podaljša s kompletom za prostoročno telefoniranje, a je to slaba rešitev, saj mora biti komplet za prostoročno telefoniranje vklopljen v priključek za polnenje. O okornosti tega priključka ne bom izgubljal besed. Za poslušanje glasbe sem uporabljal svoje slušalke, preko katerih je W995 prav lepo predvajal glasbo. Zvok je čist in tudi nizki toni so lepo poudarjeni. Preko ''ekvilajzerja'' oziroma izenačevalnika, pa lahko še bolj poudarimo bodisi base oziroma vokale, čisto odvisno od zvrsti glasbe, ki jo trenutno poslušamo. V primeru, če želimo glasbo poslušati brez slušalk pa W995 razočara. Vgrajeni zvočniki so zelo podhranjeni in za las prekašajo ambientalne zvoke in moramo res hudo napeti ušesa, če želimo sploh kaj slišati. Torej, če ste doma oz. v zaprtem prostoru še nekako gre, drugače pa skoraj da ne.
Seveda pa tega aparata ne bomo uporabljali le za poslušanje glasbe in opravljanje telefonskih klicev in se kdaj pa kdaj povezali na splet... . Tudi to opravilo W995 dobro opravi. Veliko tu pripomore odličen in velik zaslon, na katerem se pregledno izrišejo spletne strani in merilec pospeška. Tako aparat zazna, da smo aparat postavili v ležeč položaj in nato spremeni postavitev strani na zaslonu. Ko brskalnik zaženemo se nam pokaže osnovni zaslon, kjer imamo na voljo vnosno vrstico za Google-ov iskalnik in povezave do dodatnih ozadij, tem in igric za ta telefon. Google-ovo iskalno polje sem sam uporabljal kar kot vnosno polje za naslov spletne strani, saj mi tako ni bilo potrebno odpirati menija in izbirati opcije pojdi na. To iskalno polje si tudi zapomni vse naše vnose in je tako odpiranje priljubljenih strani še hitrejše.
Hvale vredna je tudi galerija za pregledovanje slik in video posnetkov. Slike so v galeriji razporejene glede na čas, ko smo jih zajeli. Lahko jih tudi razporedimo v albume. To storimo tako, da sliki dodamo oznako oziroma ime albuma. Tako recimo lahko eno sliko uporabimo v večih albumih in tako ni potrebno imeti več kopij iste slike na telefonu. Pregledovanje slik je zelo lepo narejeno, saj se slike zelo lepo in tekoče izmenjujejo. Aparat tako tudi prilagodi velikost slike tako, da se pokaže čez celoten zaslon. Za pregled ustvarjenih albumov pa priporočam, da uporabite ''slide show'' opcijo. Tu izberemo način prikaza in nato nam telefon ob glasbeni spremljavi prikaže slike izbranega albuma, kar je zelo uporabno, ko prijateljem kažete svoje zajete slike.
W995 zna predvajati tudi video posnetke, a na žalost v aparat niso vdelali DIVX ali XVID kodekov, tako da smo omejeni na gledanje video posnetkov v MPEG4 formatu, pri katerem zvok in slika nista ravno kristalno čista. Video predvajalnik se enostavno upravlja preko smernih tipk pod zaslonom. Pri gledanju video posnetkov pa prav pride stojalo, ki je na hrbtni strani aparata.

Fotoaparat in kamera…

W995 ima vgrajeno kamero z občutljivostjo 8 milijonov točk. Ko zajemamo sliko aparat avtomatsko ostri sliko in če je potrebno mu je v pomoč tudi LED bliskavica. Maksimalna ločljivost zajete slike je 3264 x 2488 pik. Za zajem čim lepše slike so nam v pomoč naslednje funkcije: zaznavanje obrazov (do 3), stabilizator slike, makro način, izbira scene (nočni posnetki,panoramski posnetek,…) in BestPic funkcija. Z vklopljeno BestPic funkcijo v bistvu aparat naredi več slik zaporedoma in nato izberemo, katera je najboljša. Zajetim slikam lahko tudi označimo lokacijo, kje so bile slikane z ''geo-taggingom''. Tako lahko preko Google maps aplikacije pogledamo, kje smo določeno sliko zajeli. Tipke za zajem slike in ''zoomanje'' so dobro razvrščene in dobro delujejo. Tipa za zajem slike je ravno dovolj mehka da čutimo kdaj smo dovolj pritisnili da aparat začne ostriti. Nato pa le še bolj odločno pritisnemo in v aparat se shrani nova slika. Visoka ločljivost kamere se delno prenese tudi na slike. Po večini vam bo uspelo ujeti kar dobro sliko in bo na zaslonu aparata videti zelo dobro, ko pa boste sliko gledali na osebnem računalniku boste opazili, da je ozadje malo motno. Približevanja se tudi poizkusite izogniti, saj kvaliteta slike ob približevanju hudo pade.
W995 video posnetke zajema v WQVGA ločljivosti in zajeme približno 30 slik na sekundo. Video posnetke pa posname v MPEG4 formatu in niso časovno omejeni. Omejeni smo torej le s pomnilnikom, ki ga pa na tem aparatu ne zmanjka hitro.

Igre in aplikacije…

W995 ima 7 pred naloženih iger, s katerimi si lahko krajšamo čas, nekatere so celo narejene tako, da izrabljajo vgrajene merilce pospeška. To podpirata igri, kjer kegljamo in iščemo diamante. Pri kegljanju nastavimo pozicijo igralca in smer meta in nato z zamahom roke določimo hitrost meta. Pri tej igri je pomembno le, da dobro držite aparat v roki, da ga ne boste pobirali v kosih! Pri iskanju diamantov pa z nagibanjem aparata usmerjamo možiclje do diamantov. Ostale igrice pa igramo na klasičen način preko tipk.
Pred naložene so tudi številne aplikacije, katere so bolj nekatere manj uporabne. Zelo uporabne so na primer YouTube, Google maps, Walkmate,…. Za prvi dve ime pove vse, Walkmate nam pa na podlagi merilca pospeška meri korake. Tako lahko med sprehodom, ko seveda poslušamo glasbo, izmerimo koliko korakov smo naredili in koliko časa smo porabili za vse te korake. Preko tedenske tabele si lahko tudi ogledamo, koliko korakov smo naredili na določen dan. Ostale aplikacije so pa bolj ali manj zabavnega tipa. Comeks strips nam omogoča da, zajetim slikam dodamo balončke s tekstom, Sound Sensor aplikacija zajema zvok in njegovo jakost izrisuje na zaslončku majhnega televizorčka, preko VoiceFX aplikacije pa raznim zvočnim posnetkom lahko dodamo efekte. Hecna je pa aplikacija Rock Bobblehead, kjer z miganjem aparata povzročimo miganje Elvisove figurice (Huba Huba Huba HEJ!). Ta aplikacija nam lahko tudi deluje na osnovnem zaslonu.

Povezljivost in baterija…

Kar se tiče povezljivosti lahko rečem ''NI da NI''. W995 ima naslednje vmesnike GPS in A-GPS, WiFi z DLNA podporo, bluetooth v2.0 z A2DP profilom, ki zna priti še kako prav, ker so priložene slušalke bolj za okras, kot pa kaj drugega in je morebitna investicija v brezžične bluetooth slušalke kar smotrna. Kar se tiče sprejema mobilnega signala ne boste imeli nikjer skrbi, saj štiripasovni vmesnik podpira povezavo na GSM/HSCSD/GPRS/3G omrežja.
Vzdržljivost Li-Po baterije z 930 mAh kapacitete je seveda odvisna od uporabe. Če aparat uporabljate za to kar je namenjen, za poslušanje glasbe vsaj 1h dnevno, boste aparat polnili vsak drug dan. Najdlje mi je aparat zdržal brez polnjenja in le z opravljanjem telefonskih klicev 4 dni (čez noč prižgan). Hudi porabniki energije so tudi bluetooth, GPS in Wifi, tako da je to najbolje imeti izključeno, ko teh stvari ne potrebujemo. V nasprotnem primeru bo potrebno aparat polniti dnevno.

Zaključek…

Če želite imeti glasbeni telefon, ki nima na dotik občutljivega zaslona, je W995 definitivno prava izbira. Je kvalitetno izdelan, ima standardni priključek za slušalke in kar je najpomembnejše, izvrstno predvaja glasbo. Povrh tega pa dobite še dober fotoaparat, nekaj zabavnih iger, ki se igrajo tako kot na Nintendovi WII konzoli in nekaj zabavnih aplikacij.

Posodil na test:
Sony Ericsson
Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
Cena na dan testa:
444,99
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki