marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
9ur
V pripravljenosti:
370 ur
Tip baterije:
Li-Po (BST-38) (930 mAh)
Dimenzije:
92 x 46 x 16.9 mm
Teža:
100 g

Tip zaslona:
TFT, 256000 barv, 240 x 320 pik
Zunanji zaslon:
TFT, 256000 barv, 176 x 176 pik

Notranji pomnilnik:
8 Gb
Stopnja sevanja SAR:
0,67 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

dobra baterija, oblika, tipke, slušalke, glasnost, prostorski zvok, 8 Gb že vgrajenega spomina, zvok

Proti

zaslon je magnet za raznorazne odtise, ni mesta za razširitveno kartico

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Vsakič boljši

Sony Ericsson W980


Sony Ericsson W980

25.12.2008
Objavil: Klemen Sterle

Z zadnjim prispevkom h glasbenim telefonom je Sony Ericsson pokazal, da še zdaleč ne misli odnehati pri izboljševanju svojih izdelkov in prinašanju sinergije med telefonom in glasbeno napravo. W 980 tako kot zadnji v tej seriji prinaša dober telefon z zelo dobro glasbeno izkušnjo.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

W980 je odet v črnino. Druge barve ni, ampak ta barva zelo lepo prisede k siceršnjim dodatkom oranžnih in belih luči. Z dimenzijami 92 x 46 x 16,9 mm in težo 100 g ne bi smelo biti nikakršne ovire za praktično katerikoli žep.
Preklopni tip prinaša 2 zaslona. Prvi zunanji je namenjen bolj za obvestila, kot so ura, novo sporočilo, zgrešeni klic, baterija, informacije ter seveda služi kot prikazovalnik glasbenega vmesnika Walkman 3.0. Velik je 176 x 176 pik, TFT z 256 000 barvami. Drugi, glavni – notranji zaslon pa je velik 240 x 320 pik in prav tako premore 256 000 barv. Slika na njem je zelo dobra, vendar je potrebno opozoriti, da je magnet za prstne in ušesne odtise. Nad zaslonom imamo še sekundarno kamero za video klice (primarna je na zadnji strani).
Tipkovnica tokrat (seveda) ni izbočena in ima okrogle številke, kar še bolj pripomore k drugačnemu stilu. Nad tipkami so še funkcijski gumbi in petsmerna krmilna tipka. Tipkanje ne povzroča nobenih težav, pa tudi ne pričakujte kakšnih pretiranih znakov prstnih odtisov, kot se to zna zgoditi na zaslonu. Mobilnik ima še zunanje tipke, ki pa so krmila za glasbeni vmesnik. So pa le-ti zunanji gumbi precej občutljivi na dotik, tako da je zelo priporočljivo, da se jih zaklene s priročnim drsom, ki ga najdete ob strani. Zunanje tipke svetijo oranžno, ko poslušamo lastno glasbo in belo, ko poslušamo radio. Da je veselja še več, nam ob prižgani glasbi na prozornem podaljšku zgornjega dela telefona utripa oranžno bela svetloba, ki še bolj pripomore k vzdušju.
Ob straneh najdemo še vhoda za slušalke in povezavo z računalnikom (oba v enem), tipko za zaklep zunanjih gumbov, gumba za zviševanje in zmanjševanje glasnosti, ter fotoaparat.
Prostor za razširitveno spominsko kartico boste zaman iskali, ker ga ni. W980i je namreč privzeto opremljen z 8Gb spomina, kar je tudi maksimalna količina. Mogoče bo kdo stokal nad tem dejstvom, ampak večina bo s tako količino prostora več kot zadovoljna.
Baterija je tipa Li-Po 930 mAh (BST-38) in zdrži do 370 ur v pripravljenosti in ur v pogovoru. Bolj po domače rečeno pa baterija zdrži dobre 3 dni. Če bi poslušali samo glasbo pa do 30 ur. Baterijo napolnimo v dveh urah.
Mobilnik deluje v omrežjih GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 in HSDPA 2100.

W kot Walkman

Glasba je glavni motiv nakupa dotičnega gizmota, zato si zadevo poglejmo malo bolj pobližje. Slušalke, ki so priložene so ne samo lepe, ampak tudi kakovostne. Zvok s slušalkami HPM-77 je zelo dober pa tudi malenkost so povečali samo moč zvoka, tako da je to tudi do sedaj po moči zvoka najboljši mobilnik iz te serije (čeprav mu še malo moči res ne bi škodilo). Slušalke se lepo priležejo v ušesa. Prostorski zvok je dober in razločen, vendar ne kot prenosni jukebox. Radio seveda deluje žal le s slušalkami.
Podpora gre formatom MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA in m4a. Kvalitetni posnetki niso omejeni, podjetje pa priporoča uporabo posnetkov s 192 kbit/s.
Glasbeni vmesnik je Walkman 3.0, ki poseduje boljšo različico DRM in pa podporo MTP (media transfer protocol), nasplošno pa vizualno ni bistveno drugačen od prejšnjih verzij. Pesmi lahko urejujemo po zvrsti, izvajalcu, albumu, abecednem redu ali lastnih listah, ki si jih ustvarimo. Podpora gre tudi Shake Control funkciji, s katero upravljamo predvajanje preko gibov, vendar je stvar bolj priročna pri kakšnih športnih dejavnostih. Tudi SenseMe je prisoten: glasba po meri počutja, kjer si uredimo skladbe tako, da nam potem predvajalnik igra tiste, ki padejo v določeno počutje/skupino počutja (seveda zadeva ne pride do izraza, če imate na mobilniku samo eno zvrst enako čustvene glasbe) .
Kar se glasbenika pritiče je na voljo tudi uravnavanje zvoka, preko izenačevalnika (equalizerja), kjer lahko nastavimo npr. mero basa, glasnosti vokala, podpora pa gre tudi funkciji Clear experience (Clear stereo in Clear Bass).
Kot že omenjeno so kontrolne tipke zelo občutljive, hkrati pa se lepo odzivajo. Zaklep teh tipk je razen, če niste mazohist, obvezen ko imate mobilnik v žepu ali tam, kjer je dotik le vprašanje časa.

Ostalnik

Kot je sedaj stalnica lahko pošiljamo smse, mmse in epošto. V imenik lahko vnesemo 1000 imen. Nameščen je brskalnik za brezskrbno brskanje po internetu, podpora gre tudi RSS člankom.
Od aplikacij je na voljo pregledovalnik in urejevalnik slik, koledar, budilka, predvidevanje vnosa s T9, Music Mate, Walk mate, pretvornik, podpora Javi, TrackID, igre….

Fotoaparat ima 3,2 MP z največjo resolucijo 2048x1536 pik. Nima auto fokusa. Nastavimo lahko, kako se nam bo oglašala zaslonka, efekte, uravnavamo belino, slikanje po določenem času, nočno slikanje.
Video snemamo v 3GP formatu in v dveh resolucijah - 320x240, 176x144. Video je lahko omejene (10 sekund) ali pa neomejene dolžine (edino z velikostjo spomina). Ni pa dih jemajoča zadeva.

Povezovanje nam omogočajo standardi gprs, hsdpa, edge, hscsd, bluetooth, infrardeči žarek ter USB za sinhronizacijo z osebnim racunalnikom. Zraven seveda dobimo tudi programsko opremo za take podvige. Manjka edino še brezžično povezovanje.
Za brskanje skrbi že prednaložen brskalnik, ki pa ga lahko seveda spremenimo z npr. Opero.

Mobilnik je dober nakup in definitivno ne bo zgrešeno, če se odločite zanj. Ponuja vse, kar imajo sodobni mobilniki, pa še zelo dobro glasbeno izkušnjo nam ponuja za povrh. Če iščete nov mobilnik s poudarkom na glasbi boste s tem nakupm povsem zadovoljni.

Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki