marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7,30 ur (UMTS 2,30 ure)
V pripravljenosti:
do 340 ur (UMTS 250 ur)
Tip baterije:
Li-Ion (900 mAh)
Dimenzije:
106 x 54 x 15 mm
Teža:
112 g

Tip zaslona:
TFT, 262,144, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
4 GB
Stopnja sevanja SAR:
1,35 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Novi mobilnik iz walkman serije me osebno ni ravno impresioniral. No, če bi iskal zmogljiv predvajalnik glasbe, dober radio in pod nujno Symbian operacijski sistem z veliko vgrajenega notranjega pomnilnika in bi stremel, k zaslonu občutljivim na dotik, bi mi bila zadeva pisana na kožo. Tako mi pa žal ni, še vedno prisegam na samostojni predvajalnik glasbe, ki je točno namenjem k tem opravilu. No, spet smo tukaj, vsakmur svoje, nekateri imajo radi "vse v enem", drugi preferiramo samostojne in bolj kvalitetne zadeve.

Mobilnik nikakor ni slab, daleč od tega. Združuje veliko funkcij v enem kosu. Mogoče celo preveč in zaradi tega tudi ne deluje hitro in učinkovito, vendar za ljudi, ki imajo radi veliko v enem in jim odgovarja Symbian UIQ operacijski sistem, ter POZOR - ne pogrešajo kamere - bo to mobilnik za njih. In pa, kot vsi mobilniki s Symbian UIQ operacijskim sistemom ne podpira slovenskega jezika.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Symbian glasbena skrinjica

Sony Ericsson W950i


Sony Ericsson W950i

31.12.2006
Objavil: Mitja Zupančič

Več ali manj že vsi poznamo Sony Ericssonove walkman serije. Sedaj pa so si zadali izdati še walkman model s Symbian UIQ operacijskim sistemom podoben tistemu iz modela M600i. Zaslon je ostal enak, mere in oblika so pa tudi zelo podobne.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Torej, zmogljiv predvajalnik glasbe, zaslon občutljiv na dotik, Symbian UIQ, 4 GB pomnilnika. To so glavne značilnosti novega W950.

Rokovanje, tipkovnica

Proizvajalec se je potrudil z povsem novo tipkovnico, ki je pri drugih mobilnikih še nismo zasledili. Tako na prvi pogled ne opazimo tipk, ampak samo narisane številke in črke. Moram priznati, da sem sprva mislil, da zadeva deluje tako, kot pri Samsungu E900, vendar sem se krepko motil. Tipke moramo dokaj močno in na točno določeno mesto pritisniti. Vsa čast snovalcem za novo idejo pri tipkovnicah, vendar mene osebno zadeva ni impresionirala.

Kot pa opazimo na slikah je odsotna tipka za vrnitev nazaj, zavita puščica, tako kot pri ostalih Sony Ericssonih. Videz vara, tipka je namreč še vedno prisotna, vendar na levem boku mobilnika, kjer se zraven nje bohoti že verjetno vsem znan t.i. "jog-dial", ki je znan še iz modela P800. Na levi strani bomo našli še paličico za upravljanje po menijih in pisanje preko vmesnika, ki prepoznava ročno pisavo. Na vrhu je tipka za vklop/izklop mobilnika, na desnem boku pa tipki za glasnost in pa "walkman" tipka. Verjetno je vsem jasno, da zadeva aktivira vgrajen predvajalnik glasbe.

Zaslon

Zaslon je identičen, kot pri bratu M600i. Ponaša se z ločljivostjo 240 × 320 točk oziroma s 39 × 53 milimetri. Kot že omenjeno pa je občutljiv na dotik. Ta tip zaslona pa vnaša mešane občutke pri ljudeh. Nekateri ga bodo hvalili, da je zelo uporaben, da praktično ne rabiš več klasične tipkovnice, drugi bodo zmajevali z glavo in se ga otepali z argumenti, kot so: v primeru padca na tla nastane precejšen strošek popravila, za vsako malenkost vleči ven stylus (lahko uporabimo tudi roke, vendar nato zaslon izgleda precej neuglajeno svinjsko umazan - milo rečeno), in tako naprej. Sam osebno se pridružujem slednjim, namreč raje upravljam napravo s petsmerno navigacijsko tipko, kakor pa vedno ven vleči stylus in klikati po zaslonu. Sicer nam je v veliko pomoč tudi stranski jog-dial, vendar vseeno ostajajo stvari, ko je treba preprosto uporabiti tipke na zaslonu. No, nekaterim odgovarja ravno to, da klikne tja kamorkoli hoče, da mu ni treba večkrat pritisniti navigacijske paličice za preprosto skok nekam po meniju. Vsakomur svoje!

Uporabniški vmesnik

O njem ne gre zgubljati besed. V podobni luči ga poznamo že od modela P800 naprej. Seveda, tukaj je klasični Symbian UIQ, ki pa kar se tiče aplikacij nima nič skupnega z Nokijinim Symbianom S60. Tokrat so zadegali verzijo 9.1, UIQ 3.0. Sistem je praktično enak, kot pri M600 ali P990. Le, da tukaj prebiva malo bolj napreden glasbeni predvajalnik in precej več notranjega pomnilnika. Tega je kar 4 GB , (64 MB flash pomnilnika, in 64 MB RAM pomnilnika, kot ločena pomnilnika). 4GB pa je velikost, ki se je ne bi sramoval niti kakšen mnogo bolj znan Applov iPod. Naložili bomo lahko "malo morje" skladb, video posnetkov ali razno raznih pomembnih podatkov. To pa bomo počeli bolj počasi. Sistem je milo rečeno počasen, še posebej v primeru, ko zaženemo kakšne (pred)naložene aplikacije. Prvič, ko sem zadevo uporabljal in zagnal prednaložene igre se je sistem obesil. Rešil sem seveda z ponovnim zagonom. Ponovni zagon.. hmm.. Nekam znano nam je to, kajneda? :-)

Vmesnik ima pa tudi, tako kot modeli brez operacijskega sistem bralnik RSS in vgrajeno Opero 8.0 za brezskrbno surfanje po spletu. To pa bomo z velikim zaslonom počeli zelo dobro in pregledno.

Bonbončki, povezljivost, predvajalnik, glasbe..

Mobilnik je že tretje generacije (UMTS). Seveda hitra UMTS povezava zelo prav pride ob prenosu podatkov, o kakšni videotelefoniji pa ne sanjajte, kajti mobilnik nima vgrajene niti ene (1) kamere. Verjetno bo to veliko multimedijskih privržencev odvrnilo od nakupa. Osebno poznam dosti ljudi, ki so zelo razvajeni glede takih zadev. Poleg vgrajenega predvajalnika glasbe imajo zelo radi tudi spodobno kamero. Recimo W800i model je bil svoje čase prava multimedijska skrinjica. Imel je odličen audio izhod, zmogljiv predvajalnik glasbe in zelo, zelo dobro kamero. Testni mobilnik žal nima kamere, žal ne premore standarda Wi-Fi in tudi vložišča za pomnilniško kartico nima. Prav tako, bodo tudi določeni uporabniki pogrešali odsotnost standarda pri prenosu podatkov - EDGE. Glede na to, da je mobilnik popolnoma nov in spada v višje cenovne razrede bi to seveda zelo prav prišlo. Imamo pa na voljo modrizob s profilom A2DP, ki nam omogoča poslušanje stereo glasbe preko modrozobih slušalk. Na voljo imamo tudi GPRS razreda 10 in podporo k USB 2.0.

Mobilnik ima tudi vgrajen RDS radio predvajalnik. Kot pri večini predvajalnikov, ki prihajajo iz enake hiše omogoča tudi ta shranjevanje do 20 postaj. Pristen je grafični izenačevalnik kot tudi funkcija, ki lahko izklopi radio po določenem času. Ravno tako, kot pri glasbenem predvajalniku. Prav tako si predvajalnika delita tudi animirana ozadja, kar pomeni, da je vgrajeni radio trenutno eden izmed najboljših na trgu.

In sedaj končno še bistvo mobilnika - predvajalnik glasbe oz. walkman.

Vgrajeni predvajalnik glasbe se od prejšnjih serij malo razlikuje. Sedaj nam bodo delo olajšale funkcijske tipke pri uporabi predvajalnika. Ko se predvajalnik zažene se nad tipkami 1-2-3 prikažejo oranžni "trikotniki". Služijo pa za previjanje ali preskakovanje pesmi in pa za pavzo med skladbami. Prav tako so levo od tipke 1 zasnovali walkman tipko. Tipka zažene predvajalnik glasbe. Podoben namen ima tudi tipka na desnem boku, vendar s to razliko, da avtomatsko zažene pesem. Ko pa jo še enkrat pritisnemo pa izklopi predvajalnik.

Simpatična novost pa so animirana ozadja. Lahko jih tudi spreminjamo, s tem ko spremenimo "razpoloženje". Razpoloženje je še ena novost, ki služi kot filter pri predvajalniku glasbe. Tako si naprimer v različna vnaprej izdelana razpoloženja dodamo skladbe, in ko menjamo razpoloženja na mobilniku se tudi skladbe zamenjajo. Tako kot tudi animirana ozadja.

Predvajalnik pa omogoča tudi t.i. "Track ID". Funkcija služi k temu, da si posnamete nekaj sekund neke pesmi, vendar ne veste naslov ali izvajalca. Skladbo pošljete na prepoznavalnik glasbe in nato se vam vrne informacija o izvajalcu in naslovu skladbe.

O grafičnem izenačevalniku, kreiranju glasbenih list, daljincu z vgrajenim 3,5 izhodom za klasične slušalke mislim, da ni potrebno izgubljati besed.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki