marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
6h 30min
V pripravljenosti:
425h
Tip baterije:
Li-Po (BST-33) (950 mAh)
Dimenzije:
103 x 46.5 x 9.5 mm
Teža:
71 g

Tip zaslona:
TFT, 256.000 barv

Notranji pomnilnik:
16Mb
Stopnja sevanja SAR:
1,45 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

dober zvok, dolžina trajanja baterije, UMTS, dobre slušalke, majhnost in tankost, 1 Gb spominska kartica priložena prodajnemu paketu, bluetooth, lahkost

Proti

zvok bi lahko bil močnejši, tipke so preokorne in ne pretirano udobne, povprečen fotoaparat, ni radia, premalo notranjega pomnilnika

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Suhi in debeli

Sony Ericsson W880i


Sony Ericsson W880i

26.10.2007
Objavil: Klemen Sterle

Serija W gre dalje. Tokrat vam predstavljamo W880i. Slogan, ki se predstavlja s strani Sony Ericssona bi šel v slovenščini nekako takole (v skoraj dobesednem prevodu): tanek "hodimož" (walkman), debel zvok. Interpretacijo prepuščam vaši domišljiji.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Skromnost slogana pa se mi zdi kar preveč skromna, saj telefon poleg obojega ponuja se kakšen bonbonček več. Pa poglejmo...

Tankost in še kaj

Komplet, ki ga dobimo od nasmejane prodajalke ali prodajalca ni zajeten, saj se v njem ne skriva cegel, ampak kot že omenjeno tanek telefon. Poleg telefona dobimo še litij polimersko baterijo s kapaciteto 950 mAh (BST-33), priročnik za uporabo, zgoščenko s potrebnimi aplikacijami, slušalke HPM-75, USB kabel, polnilec, ... pričakala pa me je tudi pomnilniška kartica Memory Stick Micro M2 velikosti 1 GB.
Da je telefon res tanek, nam dokazujejo sledeče številke: 103 x 46,5 x 9,5 milimetrov. In ne, 103 milimetrov ni debelina. Telefon tehta skorajda zanemarljivih 71 gramov. Ob tem se nam lahko samo nasmehne, saj telefona skoraj ne čutite, vtaknete ga pa lahko praktično kamorkoli.
Malce podrobneje se posvetimo izgledu. Na zgornjem delu imamo najprej na levi strani sekundarno kamero za video telefonijo, fotografije vam z njo ne bo uspelo posneti (razen mogoče s kakim prilagojenim programčkom). Sledi barvni TFT zaslon z 240 x 320 pikami in 256.000 barvami. Sledijo funkcijski gumbi, ki so hvalabogu bolj oprijemljivi kot pri modelu w610i. Novega na tem področju nič - standardne funkcije. Pod njim pa je že tipkovnica. Očitno so naredili vse tenko in majhno, tudi gumbe na tipkovnici, kar mi kar ni jasno zakaj. Gumbi so mnogo premajhni za udobno delo in pisanje SMSov. To je bila vsaj zame ena izmed glavnih muk. Kljub temu da gumbi niso takoj nad površino, odzivnost ni najboljša. Ljudje z velikimi prsti, pa bodo sploh imeli težave. Na zadnji strani damo noter baterijo in SIM kartico, na vrhu pa je glavna kamera.
Na levi strani imamo gumb za hitri dostop do Walkmana. Gumb bi vsekakor lahko bil bolj izbočen. Spodaj levo pa je vhod za slušalke/kable. Direktno pod njim pa vhod za pomnilniško kartico (podpira ti. "hot swap" oziroma menjavanje kartice kar med delovanjem). Kar pa ni podprto je menjava kartice, brez da bi moral biti kabel izključen. Hura.
Na desni strani imamo manjša drsnik za povečanje/zmanjšanje glasnosti in pa približevanja/oddaljevanja motiva pri slikanju. Spodaj desno pa je se gumb za kamero ter slikanje oziroma snemanje.
Baterija naj bi zdržala 425 ur v pripravljenosti, ter 6,5 ur pogovora. Realno bi človek lahko rekel, sploh ker baterija dejansko zdrži dolgo. Pri vsakdanji zmerni uporabi 3-4 dni. Čisto glasbo brez drugih funkcij pa vam bo predvajal 18,5 ur - čista petka.
Telefon bo delal v sledečih omrežjih: UMTS, GSM 900, GSM 1800 in GSM 1900.

Jaz bi pogledal, kaj je danes na TV!

Preprosto, je moj odgovor. To nam bo omogočil brskalnik in pa standardi prenosa UMTS in GPRS. Da pa bi pogledal kaj lahko snameš z svojega računalnika je tu na voljo še USB kabel ( seveda bo potrebno prej naložiti še programe iz priložene zgoščenke z aplikacijami). Pri Sony Ericssonu pa so seveda pomislili še na bluetooth. Infrardeči žarek in brezžično povezovanje, ter EDGE pa so ostali prihranjeni za boljše čase očitno, saj telefon le-teh ne poseduje.

Preganjalec dolgčasa : glasba.

Glasba je eden izmed močnejših plati tega mobilnika. Poleg že omenjene dobre baterije, ki omogoča poslušanje glasbe dolgo in še več, so na voljo tudi kvalitetne slušalke. Model je HPM-75, priključen na hitri vhod za kable (fast port interface connector). Kvaliteta pa je sicer zelo na nivoju, pogrešam pa več moči, saj bi se mi dostikrat prilegla glasnejša glasba, sploh ko sem se peljal z avtobusom. Možno pa je, da sem sam postal že malce naglušen.
Predvajalnik nosi verzijo 2.0 in je malce preurejen. Nič strašnega. Do njega lahko dostopamo preko menija ali pa preko tipke levo zgoraj. Ko imamo predvajalnik prižgan ga lahko pomanjšamo s ponovnim pritiskom na gumb. Podpira formate MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA in m4a. Skladbe imamo lahko razvrščene po izvajalcu, albumu, zvrsti, listi vseh pesmi, listah ki si jih sami ustvarimo. Kakšnega bolj naprednega iskalnika ni za pričakovati. Skladbe si lahko na pregleden način snamemo s pomočjo aplikacije, ki jo najdemo na priloženi zgoščenki in se imenuje Disc2Phone.
Med efekti najdemo bas, mega bas, normalno predvajanje, ojačane vokale. Izbiramo lahko tudi med vizualizatorjem ali pa nam W880i prikaže naslovnico albuma (če je le-ta poprej shranjena skupaj s skladbo).
Za tiste, ki imena skladbe ne vedo, bi jo radi izvedeli med poslušanjem ali snemanjem¸ ali pa bi skladbo želeli celo kupiti, pa imamo celo posebno aplikacijo, ki ni del predvajalnika in se imenuje Track ID.
V tej veseli druščini manjka mogoče edino še radio, kar je posvoje žalostno, da ga ni.

Za nepozabne trenutke...

... ali pa tudi za manj nepozabne, je tu tudi stalna pritiklina 99% procentov mobilnikov te dni - fotoaparat/kamera. Kot smo omenili ima Sony Ericsson W880i dve: notranjo za video klice in zunanjo z dvema milijonoma pik, a žal brez samodejnega ostrenja (autofocus), ki bi prav prišel za malce bolj resno uporabo. Fotografije, ki jih lahko naredimo so lahko v ločljivosti 1632x1224, 1280x960 in 640x480 pik. Na voljo imamo normalen način in fin način snemanja. Fotografije vam bodo zavzele nekje med 300 (normalen način) in 500 kb (fini način).
Zvok zaslonke lahko spremenimo, ne moremo pa ga ugasniti. Na voljo so še efekti (npr. negativ, črno-belo), prilagajanje beline, časovni zamik za slikanje po določenem času, slikanje več slik zapored.
Video lahko snemamo v formatu 3GP ter ločljivosti 176x144 in 128x96. Dolžina posnetka je lahko 10s ali pa neomejeno.

Ostalo

Mobilnik ima bore malo notranjega spomina - samo 16 Mb. Kartica je tako nujna, drugače je zadeva skoraj neuporabna, na srečo pa je že priložena prodajnemu paketu.
Imenik lahko shrani vsaj 1000 vnosov, vidimo pa lahko 30 zgrešenih, prejetih ali klicanih številk. Število kratkih sporočil (SMS) ni omejeno v nabiralniku, podpira pa tudi MMS, e-pošto, ter branje RSS novic.
Najdemu tudi podporo javi (J2ME), tu je slovar, MusicDJ, VideoDJ, PhotoDJ (precej zabavna stvarca in od DJ zbirke najbolj uporabna), organizator, telefoniramo lahko prostoročno, izbiramo klic glasovno, tu je Music Mate (akordi, metronom,... ), svetovni čas. Zvok si lahko posnamemo in uporabimo za zvonjenje, dodana pa je tudi ena igra.

Telefon na "šalter"!

Bi lahko bil vaš vzklik, če se boste za dotični telefon odločili. Glasbeno vas sigurno ne bo razočaral, z veliko možnosti povezljivosti boste lahko prišli do marsikatere vsebine, fotoaparat pa za osnovno rabo sploh ni slab. Treba se bo navaditi na tipkovnico in na to, da ga v njegovi lahkosti in tankosti kje ne pozabimo.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
384,90 € (92.237,00 SIT)
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki