marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur (UMTS 2,30 ure)
V pripravljenosti:
do 350 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (950 mAh)
Dimenzije:
98 x 47 x 21 mm
Teža:
116 g

Tip zaslona:
TFT, 262,144, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
16 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,67 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Najnovejši izdelek v walkman seriji je nedvomno izjemno dober mobilnik. Z novo različico predvajalnika je trenutno verjetno eden izmed najboljših glasbenih mobilnikov. Prav tako je bogat prodajni komplet, kjer dobimo priloženo 1 GB pomnilniško kartico. Prav tako nas bo razvajal odličen zaslon, dobra kamera, nabitost s funkcijami. Mobilnik ima praktično vse, razen operacijskega sistema in Wi-Fi, ter logično EDGE način povezovanja ter mogoče še kakšne malenkosti. Če se vam ni težko navaditi na precej nenavadno navigacijsko tipko, potem verjamem, da boste z mobilnikom zelo zadovoljni.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Tokrat drsna glasbena skrinjica

Sony Ericsson W850i


Sony Ericsson W850i

27.01.2007
Objavil: Mitja Zupančič

Sony Ericsson W850i je naslednji iz serije drsnih walkman mobilnikov. No, pravzaprav prvi pravi drsnik, W550i, W600i in W900i tehnično gledano niso pravi drsniki, saj se zavrtijo pri odpiranju. Novinec ponuja najnovejši predvajalnik glasbe različice 2.0, velik QVGA zaslon, polno 3G funkcionalnost in še več.ne podpira datum Memory Stick Duo Pro
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Rokovanje, tipkovnica

Telefon me je presenetil z novim načinom upravljanja. Nikjer ne bomo opazili pet smerne navigacijske paličice, ali tipk. Opazili bomo vdolbino s štirimi pikami in pa na dnu vdolbine tipko za predvajanje glasbe. Navigacijska tipka je dejansko izredno trda tipka. Nekako moramo pritiskati v bližini malih pikic in tako se bomo premikali po menijih. Osebno mi zadeva nekako ni všeč, saj je zelo neudobna in tudi ni najbolj praktična. Obdajajo jo še klasične tipke, za nazaj, brisati, aktivirat meni in za izbiro.

Nad temi tipkami se zelo jasno vidi oranžna črta. Tudi to je tipka, ki aktivira glasbeni predvajalnik. Malo nad njo pa je kromirana horizontalna palčka, ki služi kot pomoč pri odpiranju drsnika. Vendar ima svojo hibo. Prerado se mi je namreč zgodilo, da sem ob odpiranju telefona pritisnil obenem še oranžno walkman tipko. Tako da, ergonomija upravljalnega dela mobilnika ni ravno ena izmed boljših pri walkman telefonih. Nekaj veselja je pokvarila tudi desna spodnja tipka, ki bi morala služiti kot tipka za prestavljanje med aplikacijami in bližnjicami, vendar v zgodnjih različicah programske opreme služi kot bližnjica za povezovanje na splet. Potrebno bo nadgraditi programsko opremo in tipka bo dobila svoj prvotni namen.

Numerična tipkovnica je samosvoje oblike, kar pa ne pomeni nič slabega, predvsem zato, ker so tipke zelo mehke in dobro odzivne (za razliko od navigacijskih tipk). Pisanje SMS, MMS sporočil ali kakšnega svojega bloga tako ne bo predstavljalo težav. Velikemu številku mobilnikov z drsnim mehanizmom je velikokrat povzročala težave zgornja vrst tipk, se pravi 1, 2, in 3. Pri W850i je zadeva izjemno lepo rešena s pametno načrtovano obliko spodnjega dela mobilnika.

Zaslon

Zaslon mi je takoj obudil misli na že testiranega Sony Ericsson K800i. Zadeva je namreč identična, fizično merita enako - 2 inči oziroma 30 x 40 milimetrov, ponašata se s QVGA 240 × 320 točk ločljivostjo in ponujata 262,144 tisoč barvno globino. Zelo, zelo dober, pregleden in kvaliteten zaslon, kjer je fotografiranje ali gledanje slik pravi užitek.

Uporabniški vmesnik

Sony Ericssonova klasika. Pregleden, učinkovit, logičen in lepo animiran uporabniški vmesnik je prisoten tudi na W850i. Zadeva je v primerjavi z raznimi Symbian UIQ operacijskimi sistem ustrezno hitrejša, žal pa ne ponuja toliko razširljivih možnosti. Tako smo bolj ali manj omejeni na javanske aplikacije, ki jih roko na srce tudi ni tako malo.

Prav tako, kot nadebudnim prijateljem glasbe bo mobilnik izpolnil želje in pričakovanja tudi bolj naprednim poslovnežem, ki potrebujejo dovolj zmogljiv organizator. Prav tako je veliko ljudi na K800i pogrešalo lučko, tako kot je bila na K700i ali K750i. V primeru W850i je to ustrezno rešeno, lučka se aktivira med snemanjem posnetkov ali pa kar v meniju pod organizatorjem.

Bonbončki, povezljivost, predvajalnik, glasbe.

Mobilnik vsekakor ponuja veliko. O povezovanju ne gre izgubljati besed, ker ponuja praktično vse, kar je dan danes v uporabi, razen seveda Wi-Fi in EDGE. Modrizob se tako ponaša tudi s stereo A2DP načinom, ki nam omogoča poslušanje stereo glasbe preko modrozobih slušalk. Glede na to, da je mobilnik UMTS, pomeni, da nam je omogočena uporaba video klicev, preko vgrajene 2 MP kamere. Ko že pišem o kameri, naj omenim, da zadeva nima avtomatskega ostrenja slika, vendar se kljub temu dobro odreže. Nastavitev namreč niti ni tako malo, lahko nastavljamo belino, spreminjamo efekte, velikost slike, kvaliteto slike, itd. Grenak priokus pa ostaja pri video posnetkih. Vgrajena kamera jih namreč shrani v prastari QCIF format v ločljivostji 176×144 točk. Slike se zajemajo v ločljivosti 1600×1200 točk in imamo na voljo tudi več vrst kvalitete, med drugim tudi že omenjeno lučko, ki služi tudi kot bliskavica. Vendar ni tako močna, kot na bratu K800i, ki ima xenonsko bliskavico.

W850i ima tudi nadgrajeni predvajalnik glasbe. Tokrat je vgrajena najnovejša različica 2.0. Nova različica nam nudi predvsem dodelan vmesnik. Dodanih je še nekaj grafičnih izenačevalnikov, vključno z Mega Bass izenačevalnikov, ki ga poznamo že od drugih Sony izdelkov. Med upravljanjem predvajalnika se nam spremeni tudi osvetlitev navigacijske tipkovnice. Tako preide iz bele v tipično walkman oranžno barvo. Numerični del tipkovnice ostane osvetljen v beli barvi. Predvajali bomo lahko glasbo v formatih: MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA, M4A and MIDI.

Vgrajeni FM radio predvajalnik ni nič kaj ekstremno novega. Shrani lahko do 20 postaj in podpira standard RDS. Ima pa tako kot W950i funkcijo "track ID". Tako si bomo posneli kakšen odlomek skladbice ga shranili, poslali preko "track ID" na splet in dobili bomo informacijo o izvajalcu in naslovu skladbe.

Seveda je tudi tukaj prisoten RSS bralnik, kar pomeni, da nam bo mobilnik dnevno nalagal najbolj aktualne novičke iz sveta. Novice same pa lahko prebiramo v NetFront brskljalniku.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
(98.928,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki