marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
7h
V pripravljenosti:
350h
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
102 x 46 x 14 mm
Teža:
93 g

Tip zaslona:
TFD, 262.144 barv, 176 x 220 pik

Notranji pomnilnik:
64 Mb
Stopnja sevanja SAR:
1,31 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Zvok, vmesnik za glasbo, EDGE, bluetooth, samodejno ostrenje (autofocus), dodatne nastavitve, oblika, dodana spominska kartica, dolg čas predvajanja, baterija

Proti

Slabo vibriranje, občutek "zatlačenosti" pri slušalkah, tipke, ni UMTS, kakšna igra več bi lahko bila.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Dolgi glasbeni užitki

Sony Ericsson W610i


Sony Ericsson W610i

09.07.2007
Objavil: Klemen Sterle

Serija W je doživela še enega v zbirki, tokrat je to W610i. Kot ostali člani te družine je njegova prednost muzikaličnost in vragolije na to temo. Na temo glasbe imamo dodanih še par aplikacij, plus še za obdelavo slik in videa.



ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 2 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Če vržemo vse na kup, dobimo priročen mobilnik za zabavo, ki zmore predvajati glasbo en dan skupaj.

Izgled

Telefon z merami 102 x 46 x 14 mm je v bistvu precej majhen. Za moške roke. Dodajmo še 95 g teže in telefon se nam lahko izgubi prav hitro. Mobilnik, ki sem ga imel na testu, je bil črno oranžne barve, kar izpade prav lepo.
Na desni strani mobilnika imamo gumb za fotoaparat ter za povišanje in znižanje glasnostjo oziroma za povečavo ali pomanjšavo, na levi pa gumb za predvajaj/pavza ter vhod za slušalke, polnilec in usb kabel (vse v enem seveda) ter vhod za kartico. Baterijo in sim kartico vstavimo od zadaj. Sprednji del zavzema pol zaslon (TFD 256. 000 barv in 176 x 220 pik ločljivosti), pol pa tipkovnica, ki ima malce bolj novo obliko tipk. Gumbi so sicer standardno razporejeni: levo in desno funkcijski in klicalni gumbi, na sredini petsmerna tipka za premikanje, potrjevanje, izbiro in bližnjice. Funkcijska gumba sta namreč polkrožna in skupaj (z manjšim dopolnilom) tvorita polovico kroga. V notranjosti sta še dva gumba, in sicer za bližnjice in pa predvajalnik za glasbo. Pod temi tipkami je klasična tipkovnica z (zelo) majhnimi tipkami. Poudarek je na (zelo) majhni, saj se je potrebno konkretno truditi da kaj napišeš, pa še takrat ti vzame vso voljo do nadaljnjega pisanja. Tipke, bi vsekakor morale biti večje ali pa vsaj bolj oprijemljive.

Baterija je standardna Li-Ionska, zdržala pa naj bi do 350 ur v pripravljenosti, ter 7 ur pogovora in 25 ur predvajanja glasbe (če bi imeli mobilnik le za glasbo seveda), realno okrog 23 ur, kar je zelo lepa dolžina. Sam sem imel mobitel pri normalni uporabi (pogovori, smsi, brskanje po spletu, poslušanje glasbe) stalno prižganega 3 – 4 dni. Baterija sama pa se polni približno dve uri.
Mobilnik deluje v omrežjih GSM 850, GSM 900, GSM 1800 ter GSM 1900.

M kot muzika

Najprej je potrebno omeniti, da ima telefon sam 64 Mb notranjega spomina, kar ne zadostuje za vse, kar bi si mi poželeli. Sploh, ko pridemo do glasbe ali pa tudi če bi želeli posneti veliko slik (ki ne zavzemajo več po 30 kb ampak 7x več). Zato imamo priloženo v kompletu 512 Mb kartico tipa Memory Stick Micro 2 (M2). Nekaterim bo tudi to premalo, v tem primeru bo treba vložiti nekaj dodatnih eurov v dodatno spominsko kartico ali kartico z več spomina.
Zraven telefona imamo priložene tudi slušalke (HPM-70) , ki vsaj meni ne ustrezajo. Dobim občutek nečesa zatlačenega v ušesa. Vendar glede na masovno proizvodnjo le-teh, očitno ne mislijo spreminjati koncepta. Zvok slušalk je sicer zelo dober, pravo moč pa malce pogrešam. Tudi telefonska glasnost je kar se tiče slušalk malce preveč tiha.

Sam vmesnik za predvajanje je lepo pregleden, tipke hitro odzivne, navajati se je potrebno le na dodajanje pesmi na seznam in ustvarjanje seznamov. Do vmesnika lahko dostopamo tudi preko bližnjičnega gumba. Med predvajanjem samim nas, ko pride sms ali klic telefon na to tudi opozori in sicer s tem, da prekine predvajanje, ko pa je opozorila za sms ali klica konec pa počasi začne spet predvajati našo glasbo, s tem, da začne od potihem, do glasnosti, ki jo imamo nastavljeno. Predvajalnik se tudi postavi v stand-by opcijo, ko poslušamo glasbo, da nam ne porablja npotrebne energije za osvetljevanje zaslona. Predvajalnik prikličemo nazaj s pritiskom na katerikoli gumb.
Na voljo imamo tudi izenačevalnik, kjer si lahko nastavimo način poslušanja ( visoki toni, , nizki toni, mega bas...), predvajamo si lahko tudi naključno ali pa si nastavimo ponavljanje; na voljo pa je tudi stereo širitev, ki izboljša/poslabša privzeti zvok (kakor bo komur všeč).
Podprti formati so Mp3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA and m4a.
Zamenjamo pa si lahko pa tudi ozadje predvajalnika, neodvisno od teme, ki je naložena na telefon. Radio ima možnost shranjevanja do 20 postaj.

Kamera

Fotoaparat je z 2 MP in samodejnim ostrenjem (autofocus), ter zmožnostjo prikazovanja slik v ločljivosti 1632x1224, 1280x960 ter 640x480 pik. Da ni fotografiranje totalno brezvezzno, imamo na voljo še dodatne nastavitve v obliki nastavljanja beline, raznih efektov, nočnega slikanje, slikanje z okviri, po določenem času... Seveda imamo možnost tudi snemanja videa, in sicer v omejenem (10s) in neomejenem načinu. Snemamo pa v formatu 3GP ter v resolucijah 176x144 ter 128x96.

Brskalnik in povezljivost

NetFront, kot standardni brskalnik je prisoten tudi v W610i. Omogoča pregledno brskanje, z njim pa si lahko naredimo mape z datotekami in zaznamki. Seveda si lahko naložimo tudi drug brskalnik, kot je naprimer Opera Mini. Brskanje nam omogočajo standardni WAP, GPRS in EDGE. Dodatno povezljivost pa dopolnjuje še Bluetooth, Infrardeča povezljivost, ter možnost povezovanja z USB kablom na osebni računalnik, ter sinhronizacijo z le-tem. Za sinhronizacijo uporabljamo priložen CD, na katerem je še par aplikacij med drugim tudi Disc2phone (za prenašanje glasbe), ter Adobejev album za slike. Uporabimo pa lahko tudi samo način prenos datotek, kot pri USB ključku.

Dodatki in vedno prisotne stvari

Poleg predvajalnika, radia, fotoaparata in videokamere ima telefon vse možnosti pošiljanja sporočil (sms, mms, e- pošta), prejmemo lahko tudi RSS novice. Telefon sam beleži po 30 klicanih, zgrešenih in prejetih številk, vnesemo pa lahko 1000 telefonskih številk, ki jih lahko še dodatno obogatimo z raznimi podatki, slikami.

Naložena je tudi aplikacija TrackID, ki nam služi za prepoznavo skladb ki si jo recimo predvajamo na radiu. Aplikacija je zastonj, plačati je potrebno le prenos podatkov, ko aplikacija brska po internetu in išče podatke o skladbi. Tu je še PhotoDJ, VideoDJ, Music Mate (metronom, akordi za kitaro), svetovni čas.
Za osebno organizacijo imamo na voljo beležke, koledar ( s sestanki, dogodki...), potem je tu še štoparica in odštevalnik časa; za preganjanje dolgčasa pa se lahko zabavamo s temami ter igrami. Pograjal bi edino možnost opozarjanja z vibriranjem, ki je zelo šibko in se ga v bistvu ne čuti.

Za konec

Dotični mobilnik je zmogljiva stvar z dobrim glasbenim vmesnikom in zvokom, tudi slušalke lepo predvajajo zvok, zaslon je zmogljiv in fotografije so lepe, dopolnjuje pa ga tudi EDGE standard prenosa. Velik plus je tudi autofokus na kameri, katerega nima vsak mobilnik, četudi je v istem razredu. Sama oblika bo tudi privabila marsikoga, čeprav bi ga nato znale tipke na tipkovnici malce odbiti. Če razmišljate o nakupu mobilnika in predvajalnika glasbe, ter niste preveč zahtevni bi bil W610i kar prava izbira za vas.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki