marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
GSM: 10 ur, UMTS: 4 ure
V pripravljenosti:
400 ur
Tip baterije:
Li-Ion (900 mAh)
Dimenzije:
93.5 x 50.0 x 14.0 mm
Teža:
98.0 g

Tip zaslona:
262.144 barvni zaslon TFT, 240x320 slikovnih pik
Zunanji zaslon:
Monokromatski zaslon OLED, 128x36 slikovnih pik

Notranji pomnilnik:
100 MB
Stopnja sevanja SAR:
0.85 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Mobilnik je zanimiva igračka srednjega cenovnega razreda. Vendar po funkcij se lahko mirno primerja s precej dražjim in starejšim modelom W980i, pravzaprav ima nekaj malenkosti boljše rešenih. Za razliko od W980i si je možno omisliti pomnilniško kartico in nismo omejeni le z vgrajenim pomnilnikom. Sam predvajalnik je precej zmogljiv, preprost in uporabniku prijazno dodelan, za dolgčas ter naveličanost poskrbijo zamenljivi pokrovčki. V primeru, da ste kje videli Sony Ericsson T707i in se Vam je dopadel.. W508i je praktično enak model, nekaj razlik je le v detajlih.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Veliko za malo denarja

Sony Ericsson W508i


Sony Ericsson W508i

23.09.2009
Objavil: Mitja Zupančič

Pri Sony Ericssonu so v svojo družino walkmanov dodali še enega mladička, ki se lahko pohvali z zamenljivimi StyleUp pokrovčki, Shake Controlom, senseMe in še mnogimi drugimi funkcijami. Huh? Kaj? Počasi in po vrsti...ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 3x
nočni način
panorama
samosprožilec
nastavljanje beline
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Prvi vtisi, kvaliteta izdelave

StyleUp pokrovčki so le eden izmed bonbončkov, ki jih W508i prinaša. Zanimiva novost (niti ne, videno že pri W980i) je tudi upravljanje walkmana s tresljaji (Shake Control), nastavljanje skladb na osnovi tempa ali dobre/slabe volje, prisotno je pa tudi orientacijsko tipalo. Skratka, kar nekaj bonbončkov za mobilnik srednjega cenovnega razreda. A o tem več kasneje.

Mobilnik deluje kompaktno, simpatičnih mer, lepo sede v roko in ni ne prevelik, ne premajhen. Z oblikovanim StyleUp pokrovčkom pa je magnet za nežnejši spol. Fantje ne pritožujte se, na voljo so tudi elegantni, umirjeni "moški" pokrovčki. Pravzaprav sem presenečen nad W508i, predvsem z obliko. Namreč vse manj in manj je mobilnikov, ki se odpirajo na način školjke, vse več pa je drsnikov in nad testnim primerkom se je veliko ljudi navduševalo, češ; je prijetne oblike, dovolj velik zaslon in tipke, ima lušten predvajalnik glasbe, če se ga naveličaš zamenjaš ploščico in na koncu – preklopni je! Očitno je ljudjem (predvsem nežnejši spol) še vedno všeč omenjeni sistem odpiranja.

Kvaliteta izdelave je, glede na to, da je mobilnik izdelan iz popolne plastike – dobra, nikjer nisem opazil kakšnih škripajočih delov. Kaj bo s časom si ne upam napovedati, predvsem če bo v igri pogosta menjava ploščic. Nekaj navajanja je potrebna le tipkovnica, saj je tipke treba dobro zadeti ali pa malo močneje pritisniti za tisti pravi feedback.

Zaslon, uporabniški vmesnik, personalizacija

Premer 2.2 inči za ta razred mobilnikov ni slab. Če pa to nadgradimo še z ločljivostjo 320 x 240 točk in 256K barvno globino pa je recept znan – dober, pregleden zaslon. Na zunanji strani prebiva monokromatski OLED zaslon s prikazovanjem osnovnih podatkov o klicih, stanju signala, baterije in predvajalnika glasbe.

Uporabniški vmesnik ni pretirano pretresljiv, je klasičen Sony Ericssonov "neumni" vmesnik. Ne ne, nočem žaliti kogar ali karkoli, temveč hočem zapisati, da zadeva nima nameščenega nobenega operacijskega sistema in posledično je mobilnik z dodatno programsko opremo zelo omejen. V primeru, da vas to ne gane in si želite samo čvekati, pisati SMS sporočila in od časa do časa zavrteti kakšno skladbico potem je W508i ustvarjen za vas.

Sam organizator je, tako kot pri večini Sony Ericssonov soliden, omogoča nam praktično vse možne časovne nastavitve in vpise. Uporabna je tudi funkcija uporabe mobilnika, kot medija za masovno shranjevanje podatkov. Tako si namesto USB ključa nabavimo tipično Sonyjevo 16 GB (maksimalna podprta kapaciteta), tipa memory stick micro M2 pomnilniško kartico, jo zadegamo v mobilnik in le-ta nam lahko služi, kot medij za prenašanje podatkov. Malo smo omejeni le s hitrosjo prenosa podatkov, vendar če imamo pri roki bralec pomnilniških kartic nam je olajšano marsikaj.

Zanimiva je tudi brezplačna opcija googlovih zemljevidov, ki si jih lahko pretočimo brezplačno. No, ta brezplačnost je relativna, število prenešenih podatkov se bo še vedno štelo in treba bo paziti na račun ob koncu meseca. A kljub temu googlove mape ponujajo satelitski ali klasičen pogled, žal pa zaradi odsotnosti GPS modula zadeva služi le, kot digitalni zemljevid.

Kot že omenjeno si je možno po želji namestiti drugačno oblikovane StyleUp pokrovčke, nekaj je tudi softwarske personalizacije. Možno si je spremeniti teme. Le-te nam zamenjajo ozadje, animacije in včasih tudi stil ikon v glavnem meniju in zvoke.

Kamera, walkman

Vgrajena 3.2 MP kamera zmore posneti slike v ločljivosti 2048 × 1536 točk. Video posnetke pa v dan danes skromni QVGA ločljivosti, odsotna je tudi bliskavica in žal tudi avtomatsko ostrenje slike, tako da slike napram kakšni 2 MP kameri niso kaj bistveno boljše, razen že omenjene večje ločljivosti. Zanimiva je podpora geotaggingu oz. lokacijsko zapisovanje posnete slike. Vendar kako brez prisotnega GPS modula? Preprosto. Mobilniki si beležijo povezave na operaterjeve oddajnike, tako dobimo približno lokacijo, kje je bila slika posneta, vse to pa lahko po želji vidimo še na digitalnem zemljevidu Google Maps.

Mobilnik ima v imenu oznako W. Verjetno je že nam vsem znano, da predstavlja "walkman" oz. Sony Ericssonovo glasbeno linijo mobilnikov. Nameščen predvajalnik se ponaša z različico 3.0. Podpira namreč veliko formatov in vsebuje vsem znano Sonyjevo funkcijo megabass.

Po zaslugi vgrajenega orientacijskega tipala se predvajalnik tokrat postavi tudi v ležeči položaj. Podobno, kot pri slikanju.

Predvajalnik je možno upravljati tudi ob zaprtem mobilniku. Na sprednji strani, malo nižje od OLED zunanjega zaslona se nam pokažejo tri zeleno obarvane tipke. Služijo seveda za predvajanje glasbe, uravnavanje glasnosti, preskakovanje skladb itd. Ampak kako, če so samo tri? Preprosto, preko orientacijskega tipala mobilnik podpira dodatne funkcije ob stresanju. Tako tiščimo trikotno tipko za začetek ali končanje predvajanja in obenem stresemo mobilnik desno ali levo za preskok pesmi. Ali pa naprej in proti sebi za uravnavanje glasnosti. Temu pri proizvajalcu pravijo "Shake control".

Prav tako je omogočena funkcija "SenseMe". Zadeva preko koordinatnega načina tresenja omogoča sestavo svoje playliste. Vertikalna os nam uravnava tempo skladb – od hitrih do počasnih, horizontalna os deluje na osnovi vašega razpoloženja, če ste dobre volje stresete telefon v desno, če ste slabe v levo. Vse to je lepo in prav, vendar pred tem je treba mobilnik priklopiti na računalnik (s priloženim kablom, seveda) in preko Media Managerja pri prenosu označiti opcijo analiziranja skladb s funckijo SenseMe. To pa bo seveda nekaj časa trajalo.

Naj še omenim, da je vgrajen tudi klasičen Sony Ericssonov RDS FM radio. Za delovanje potrebuje anteno v obliki priloženih slušalk.

Posodil na test:
Sony Ericsson
Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
Cena na dan testa:
212,99
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki