marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 9h
V pripravljenosti:
do 400h
Tip baterije:
Li-Po 900 mAh ()
Dimenzije:
90 x 47 x 24 mm
Teža:
94 g

Tip zaslona:
262.144 barvni zaslon TFT
Zunanji zaslon:
101 x 80, monokromatski

Notranji pomnilnik:
20 mb

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Za telefon govori lepa oblika, da se telefon ne čuti kot poceni kos plastike, uporabnost, kar lepa količina spomina, lepa povezljivost z drugimi napravami in v svet, dober zvok radio in predvajalnik.

Proti

Pokarati gre slušalke, rahlo nelogično razporejenost nekaterih funkcij, kak res dober dodaten bonbonček poleg radia in predvajalnika. Reža za kartico bi bila lahko bolj očitna.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Mala glasbena skrinjica

Sony Ericsson W300i


Sony Ericsson W300i

08.10.2006
Objavil: Klemen Sterle

V seriji Walkman so sony ericssoni dobili novega brata - model W300i. Odlikuje se po majhnosti, na drugi strani pa uporabnosti, predvsem kar se tiče glasbenega vidika, saj preko sistema Walkman kakovostno predvaja glasbo. V ta namen ima tudi 256 MB dodatnega spomina, ki pa ga lahko seveda še razširimo.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
efekti
okvirji
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Pogled na W300i

Telefon, ki sem ga dobil na test, je bil v temnejši barvi - shadow black (telefon je možno dobiti tudi z drugo barvo, in sicer srebrno belo), z oranžnim walkman logotipom, držalo pa je že bilo v srebrni barvi, prav tako tudi notranjost. Telefon sam meri 90 x 47 x 24 mm in nima nobene zunanje antene. Je preklopni tip telefona z zunanjim zaslonom. Na levi strani zgoraj imamo gumbe za zvišanje in znižanje glasnosti, tako za telefon kot tudi za radio ali predvajalnik glasbe, ter gumb play/stop/pause za hitro upravljanje, ko nam v ušesih igra glasba. Ti gumbi so dosegljivi le ob predvajanju glasbe, drugače pa s pritiskom na njih lahko na zunanjem zaslonu hitro izvemo, koliko je ura in katerega v mesecu smo, ali imamo kak sestanek ali opravilo pred nami, lahko pa tudi izvemo, koliko pomnilnika je še na voljo, napolnjenost baterije in katera različica programske opreme je trenutno nameščena. Na zunanjem zaslonu se tudi izpiše, kdo nas kliče, ali imamo kak neodgovorjen klic, sporočilo, kakšen profil je trenutno na telefonu in pa ime skladbe, če imamo prižgan predvajalnik. Na desni imamo infrardeči sprejemnik. Sam telefon lepo pade v roko, pa tudi žepu ne povzroča prevelikih izboklin.

Notranjost telefona je srebrne barve, tipke so oblikovane okroglo in se rahlo prekrivajo, vendar to ne moti preveč. Poleg same petsmerne navigacijske tipke, na kateri imamo lahko tudi štiri bližnjice v smereh levo, desno, gor in dol imamo še šest gumbov: eden za vračanje, eden za brisanje, dva za izbiro, na spodnjem delu tipkovnice pa imamo še gumb za hitri preklop v predvajalnik ter gumb za vklop/izklop ter menjavo osebnega profila ali spremembo na tiho delovanje telefona.

Na spodnji strani je še univerzalen vhod za polnjenje baterije, priklop slušalk ali priklop USB-kabla.

Deluje v omrezjih GSM 850, 900, 1800, 1900.

Zaslon(a) in kamera

Zaslona sta dva. Notranji TFT, z 256.000 barvami in ločljivostjo 128 x 160 pik in zunanji mono z ločljivostjo 101 x 80 pik. Zunanji ima temno ozadje, ko ga prižgemo, pa ima oranžne črke, ki na dani podlagi izpadejo zelo berljive in dobro vidne. Notranji zaslon pa ima premajhno ločljivost, da bi zmogel v polnosti prikazati njegove zmogljivosti.

S kamero lahko posnamemo slike v ločljivosti do 640 x 480 pik, s tem, da če imamo nastavljeno na najvišjo možno ločljivost, telefon ne dopušča približevanja. Na voljo imamo med drugim navadni, nočni, negativ, portretni način slikanja, premik v desno pa nam odpre tudi možnost snemanja video posnetkov. Omejeni smo le s prostorom na telefonu.

Meni, klici, sporočila

Meni je lepo zasnovan, do njega lahko dostopamo preko bližnjice v meniju ali s pritiskom petsmerne tipke navzdol (le ta lahko služi tudi za potrjevanje). Stvari v njem so lepo razporejene. No skoraj lepo, osebno bi pri dostopanju do nekaterih funkcij prerazporedil vnose v določene mape, sploh kar se tiče dodatnih dobrot.

Telefon nam omogoca, da vidimo po 30 prejetih, neodgovorjenih in klicanih številk, ustrezno opremljenih s časom, datumom in po možnosti še klicateljem. Vanj lahko vnesemo približno 1000 kontaktov s precej dodatki poleg imena in številke same.

Napišemo lahko več vrst sporočil od SMS, MMS, do e-pošte, vsekakor pa imamo lahko shranjenih več kot 20 sporočil – omejuje nas le pomnilnik.

Pomnilnik

Telefon nas razveseli z dvema tipoma pomnilnika, in sicer notranji in dodatni pomnilnik s podporo za pomnilniško kartico Memory Stick Micro™ (M2™). Pomnilnik telefona znaša 20 MB, dodatni (priložena kartica) pa 256 Mb. Če bi kdo želel imeti še več spomina, je to seveda možno z dokupom dodatne tovrstne kartice. Sama reža za kartico se nahaja ob strani pod pokrovčkom.

Okno v svet

Tudi za povezljivost je dobro poskrbljeno. Z ostalimi napravami se lahko povežemo preko modrega zoba (bluetooth), infrardeče povezave in pa kabla USB, ki je priložen. Za povezovanje s kablom USB ne potrebujemo nobene aplikacije ali gonilnike, le vstavimo v ustrezno režo, ki podpira USB in pretakanje datotek se lahko začne. Na voljo nam je ob ustrezni kompatibilnosti naprav tudi daljinsko upravljanje s pomočjo telefona.

Da bi lahko surfali, nam to omogoči standard prenosa EDGE in GPRS, hitrejšega UMTS pa telefon ne podpira.

Dodatki in priložena oprema

Poleg telefona dobimo še USB-kabel, polnilec, slušalke (za obe ušesi) ter zmogljivo baterijo, ki drži v pripravljenosti 400 ur, s telefonom pa se lahko pogovarjamo okrog 9 ur. Sam sem imel telefon pri zmerni uporabi in stalni prižganosti v delovanju 6 dni.

Slušalke predvajajo zvok zelo dobro, vendar si jih je potrebno skoraj zatlačiti v ušesa, kjer se nato tega občutka zatlačenosti ne gre znebiti. Mislim da bi se dalo stvar urediti brez plastičnih nastavkov, ki so nažalost pritrjeni na slušalke.

Telefon ima tudi igre, nad katerimi nisem bil navdušen. Še manj pa me navdušuje dejstvo, da so na vse več telefonih prisotne igre, ki so v bistvu le demo različice in jih lahko igramo par minut, nato pa nam že utripa lučka kupi ali pa opusti.

Bolj mi je bilo všeč, da se na telefonu najde metronom (vendar le 3 in 4-četrtinski takt s poljubno hitrostjo), akordi za kitaro in osnovni toni za klaviaturo.

Telefon podpira tudi bralnik novic iz štirih različnih virov. Na telefonu pa imamo še VideoDJ, PhotoDJ in MusicDJ-a, s katerimi urejamo videe, slike ter naredimo svojo glasbeno melodijo. Po mojem mnenju so te funkcije preveč okleščene in preokorne za kako širšo uporabo, sploh pa za kaj kakovostnega. Bolj za res dolgočasne trenutke.

Mimo predvajalnika seveda ne moremo. Je pregleden, upravljanje z njim ni težko, je pa potrebno malce začetnega uvajanja. Paziti je le potrebno, da se naložene skladbe ne pomešajo s prednastavljenimi melodijami, kar sicer ni slaba stvar, zna pa zmotiti, ko nam predvajalnik igra in namesto skladbe slišimo kako melodijo. Telefon ima tudi radijski sprejemnik, pri katerem pa morajo biti vključene vsaj slušalke, da sploh začne delovati.

Končni vtis

Telefon izpolni osnovna pričakovanja, poleg tega pa ima še kak dober dodatek. Superiornih slik z njim sicer ne gre slikati, vendar je telefon uporaben, majhen in zanesljiv ter ima kakor se za glasbeni telefon spodobi dober zvok in sorazmerno velik začeten pomnilnik (kljub temu da 256 MB ni ravno ogromna kapaciteta). Kdor ne pričakuje preveč od telefona in ima hkrati rad glasbo ter dober zvok (s privajanjem na slušalke) bo ta model kot pravšnji zanj.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki