marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-Poly (780 mAh)
Dimenzije:
101 x 44 x 18 mm
Teža:
85 g

Tip zaslona:
128 x 160 točk, 1,8 palčni, 65.000 barvni

Notranji pomnilnik:
27 MB internal memory
Stopnja sevanja SAR:
0,81 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Sony Ericsson je zelo v redu glasbeni telefon in ima možnost razširitve s spominsko kartico. Za svoj denar ponuja zelo veliko in bo med nezahtevnimi uporabniki prav gotovo imel kar nekaj privržencev. Na test smo prejeli zelo bogat osnovni paket, pravzaprav je bila le spominska kartica premajhna. Tudi baterija telefona se je izkazala.

Proti

Zahtevnejši uporabniki pa bodo temu malčku zamerili predvsem slab fotoaparat, pomanjkanje Bluetootha in preprosto rečeno, slab zaslon.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Vstopni Walkman telefon

Sony Ericsson W200i


Sony Ericsson W200i

10.07.2007
Objavil: Sašo Mlakar

Naval glasbeno usmerjenih telefonov je vedno večji. Zato se je Sony Ericsson odločil na trg poslati nov, spodnji razred Walkman telefona, ki sliši na ime W200i. Ob prvem pogledu na telefon, sem pomislil, da sem na test prejel njegovega starejšega brata, W800i.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Ob podrobnejšem ogledu njegove zunanjosti pa sem spoznal, da se telefon od starejšega brata na videz vseeno razlikuje, a laično oko ju lahko hitro zamenja. Na testu sem imel belo-oranžno barvno kombinacijo telefona, na voljo pa je še črno-oranžna.

Prodajni paket in baterija

V paketu sem poleg simpatično majhnega telefona prejel tudi litij-polimerno baterijo s kapaciteto 780 mAh, hišni polnilec, USB kabel za povezavo z računalnikom, spominsko kartico tipa M2, ki ima 128 MB prostora, programsko opremo Sony Ericsson PC Suite ter navodila za uporabo. Poleg naštetega pa se v paketu nahajajo tudi, kot se za glasbeni telefon spodobi, odlične stereo slušalke HPM-64, o katerih bo več povedanega kasneje. Baterija, kot je že omenjeno, je litij-polimerna in ima kapaciteto 780 mAh. Telefon ohranja pri življenju dobra dva dni, tudi ob precejšnji uporabi za predvajanje glasbe. Poleg naštetih stvari, ki jih dobite v prodajnem paketu poleg telefona, pa nekateri operaterji poleg tega telefona ponujajo tudi priložene zvočnike, katerih pa na test nismo prejeli tako, da o njihovi kvaliteti ne bi govoril.

Izgled

Sony Ericsson W200i je všečen in majhen telefon, narejen iz kvalitetne plastike in tudi vse tipke so vanj lepo vpete, tako da telefon ne spušča neprijetnih zvokov. Telefon meri 101 × 46 × 18 milimetrov in se lepo prilega roki. Kazalec tehtnice se ustavi pri teži 85 gramov, kar ni ne preveč in ne premalo za takšen telefon.
Na sprednji strani telefona se na zgornjem delu nahaja zaslon, katerega pred odrgninami ščiti plastika nad njim. Zaslon je ločljivosti 120 × 160 točk in je zmožen prikaza 65.000 barv. Ta ločljivost zaslona je dandanes precej slaba. Poleg tega ali pa ravno zaradi tega je prikazana slika rahlo zrnata, zaslon ni preveč svetel in je na soncu slabše berljiv. Zaslon je zmožen prikaza 7 vrstic teksta. Pod zaslonom se nahaja tipkovnica, ki je narejena iz dobro izdelane plastike ter daje dobre povratne informacije o pritisku tipk. Tipkovnica je enakomerno osvetljena z oranžno barvo, tako da tudi tipkanje v temi ne bo ovira. Graja pa gre na račun funkcijskih tipk, ki so narejene iz enega kosa plastike in so malce premajhne tako, da lahko hitro pritisnemo napačno. Prav tako joystick ni namenjen daljši uporabi, saj je pretrd in vas lahko hitro začne boleti prst.
Na levi strani se na vrhu nahaja tipka z bližnjico do predvajalnika glasbe, ki sicer predvajalnik odpre, predvajati pa ga ne prične in moramo zato pritisniti še na joystick. Malo nižje na isti strani se nahaja tudi reža za M2 spominske kartice, tako da med zamenjavo le-teh ne bo potrebno telefona odpirati ali celo ugašati. Žal je telefonu priložena zgolj 128 MB spominska kartica, večjo pa si lahko dokupite, če se tudi vam to zdi premalo.
Na vrhu telefona se nahaja tipka za vklop in izklop telefona, s katero lahko menjamo tudi profile, zraven nje pa se nahaja tudi IR vmesnik.
Na zadnji strani telefona se nahaja pokrovček baterije, lepo oblikovane reže za zvočnik telefona ter kamera z VGA ločljivostjo.
Na desni strani se nahaja tipka za uravnavanje glasnosti telefona, s katero lahko z daljšim pritiskom tudi prestavljamo glasbo naprej ko le-to predvajamo. Žal pa je tipka preveč ugreznjena v ohišje in jo je zelo težko najti in pritiskati na slepo.
Kot vedno, pa na spodnji strani telefona najdemo režo za polnjenje telefona, priključitev slušalk ali za kabel za povezavo z računalnikom.

Imenik, sporočila, zadnji klici

Telefonski imenik Sony Ericssona W200i ima na voljo 1000 vnosov različnih oseb. Vsakemu vnosu lahko dodelimo do 5 različnih številk (mobilna, služba, domača, faks ter druga), e-pošto, naslov spletne strani, domači in službeni naslov kontakta ter rojstni dan. Poleg tega pa lahko kontaktom določamo tudi značilno zvonjenje in sliko, ki se bo prikazala, ko nas bo ta oseba poklicala. Kontakte lahko tudi združujemo v skupine, skupinam pa ne moremo določiti slike ali zvonjenja. Kot je pri Sony Ericssonu že v navadi, pa ne moremo videti vseh kontaktov, shranjenih na telefon in SIM kartico, naenkrat, temveč moramo do tistih, ki so na SIM kartici, priti preko menija. Pozitivna lastnost pa je, da lahko telefonski imenik sinhroniziramo z računalnikom ter tako poskrbimo, da jih slučajno ne bi izgubili. Lahko pa tudi naredimo »back up« kontaktov na spominsko kartico, kar je zelo domiselna ideja.
Sony Ericsson W200i ponuja tudi pošiljanje SMS, MMS, glasovnih, kakor tudi e-poštnih sporočil, ki delujejo tako preko POP3, kakor tudi preko IMAP protokola.

Glasba

Predvajalnik glasbe je glavna značilnost tega mobilnika, seveda poleg telefonskega dela. Predvajalnik glasbe je dobro narejen, pa čeprav ni nič posebnega, saj je poznan že iz drugih Walkman telefonov znamke Sony Ericsson. Omogoča predvajanje MP3 in AAC glasbenih datotek, kakor tudi 3GP in MPEG4 datotek za predvajanje videov. Način predvajanja glasbe si lahko sami poljubno določite, telefon pa ima tudi že prednastavljene načine, kot so Bass, Voice, Tremble … Predvajalnik lepo deluje v ozadju, telefonski del telefona pa lahko tudi ugasnete in imate vklopljen zgolj Walkman način. Telefon omogoča tudi poslušanje radijskih postaj, omogoča RDS in si lahko zapomni do 20 radijskih postaj. Sprejem radijskega signala ni slab, moramo pa zato imeti vključene slušalke. Slušalke so sestavljene iz dveh delov. V enem delu je antena, zvočnik, tipka za sprejem klicev ter vhod za navadne slušalke. Drugi del pa so stereo slušalke, katere se vtakne v uho, so tipa HPM-64 in so resnično dobre. Pravzaprav so boljše od tistih, ki so priložene Sony Ericssonu W800i, saj prenašajo precej naravnejši zvok v uho. Zvočnik, ki je vgrajen v telefonu ni prav glasen, tako da verjetno ne bo dosegel vaših pričakovanj.

Pripomočki

Telefon ima kar nekaj pripomočkov, kot je to značilno za Sony Ericssone. Tako v njem najdemo koledar s tedenskim ali mesečnim prikazom, opravila, beležke, alarme, kalkulator, števec, štoparico … Najdemo pa tudi dve prednaloženi aplikaciji, to sta Face Warp in Music Mate. Prva je namenjena spreminjanju slik obrazov, ki jih posnamete, druga pa vam pomaga sestavljati glasbo iz različnih glasbil.

Fotoaparat

Telefon ima vgrajen fotoaparat VGA kvalitete, se pravi lahko slika z ločljivostjo 640 × 480 slikovnih točk, ima 4× digitalni zoom in zmožnost snemanja videoposnetkov v formatu 3GP z ločljivostjo 176 × 144 točk. Nabor nastavitev je slab, toda to je tako ali tako pričakovano pri takšnih ločljivostih fotoaparata. Slike so nekako povprečne, bolje pa izgledajo na računalniku, kot na zaslonu mobitela.

Povezljivost

S telefonom se lahko na splet povežemo preko GPRS-a in omogoča tudi prikaz HTML strani, saj ima prednaložen NetFrontov brskalnik. Brskalnik omogoča enostavno shranjevanje zaznamkov, izdelavo map … Brskanje po spletu tako ne povzroča nikakršnih težav, prikaz HTML strani pa se ustavi pri zahtevnih straneh, ki vsebujejo preko 500 Kb informacij.
Telefon se da preko USB kabla povezati in sinhronizirati tudi z računalnikom, omogoča pa tudi prejemanje e-poštnih sporočil. Poleg omenjenega pa lahko telefon z zunanjim svetom povežemo tudi preko IR vmesnika.

Moji vtisi

Telefon sem vrnil mešanih občutkov. »Saj sploh ni slab. Ali pač, kamera ni uporabna. Ampak predvajalnik glasbe je pa na nivoju. Pa nima Bluetootha. Ima pa IR, spominsko kartico in priložen kabel za povezavo z računalnikom, kar je v tem segmentu redkost.« Tako nekako so si sledile moje misli, zaključil pa sem, da kdor na telefonu ne potrebuje kamere in telefon potrebuje predvsem za klicanje in predvajanje glasbe, si lahko telefon omisli brez odlašanja. Kdor pa bi si želel vseh dodatnih funkcij, pa bo moral globlje seči v žep in si omisliti telefon, ki mu bo to omogočal.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
164,90 € (39.517,60 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki