marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 13 ur (2G) / do 5 ur 20 minut (3G)
V pripravljenosti:
do 430 ur (2G) / do 440 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Poly (1200 mAh)
Dimenzije:
107 x 52 x 12,5 mm
Teža:
97 g

Tip zaslona:
barvni TFT občutljiv na dotik, rezistiven, 360 x 640 pik, 16 M barv

Notranji pomnilnik:
75 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,04 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Zelo všečno oblikovan mobilnik, ki za delovanje uporablja S60 operacijski sistem, ki omogoča precej več, kot dosedanja različica UIQ, ki so jo pri podjetju v preteklosti uporabljali. Snemanje filmčkov v HD ločljivosti je dodaten plus, pa tudi fotografije so precej solidne.

Proti

Zaslon ni kapacitiven, manjka tudi senzor, ki bi ugasnil zaslon med klicem. Glede na to, da telefon omogoča video klic, ki lahko imel tudi dodatno sprednjo kamero.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Visoka ločljivost

Sony Ericsson Vivaz


Sony Ericsson Vivaz

04.05.2010
Objavil: Dare Gliha

UIQ različica Symbiana je bila dolga leta zaščitni znak Sony Ericssonovih pametnih mobilnikov. Vendar pa je le-ta imel več omejitev kot prednosti, zato so pri podjetju v svoje nove mobilnike vendarle namestili Symbian S60 pete generacije, katerega ima tudi model na testu, Vivaz.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Mogoče je malo »smešno« dejstvo, da je Symbian sedaj pod okriljem Nokie in če pogledamo v »drobovje« nastavitev telefona, pridemo do menija, kjer je lepo zapisano, da na Sony Ericsson telefonu teče Nokiin operacijski sistem. Čeprav je le-ta na voljo vsem, pa se kaj takega pred nekaj leti vsekakor nebi zgodilo.

Izgled, zaslon in tipkovnica

Vivaz je na pogled izredno privlačen mobilnik. Njegova velikost znaša 107 x 52 x 12,5 mm, vendar te mere niso enakomerne, saj je spodnji del mobilnika narejen v pol elipsasti obliki. Tudi sama teža telefona ni pretirana in znaša 97 g. Mogoče ni na prvi pogled lahko telefon primerjali z Applovim izdelkom, le da je ta manjši. Telefon je popolnoma črne barve (obstajajo še tri barvne različice in sicer modra, rdeča in srebrna), narejen pa je iz plastike, ki med uporabo ne oddaja škripajočih zvokov. Na telefonu ni veliko gumbov. Na spodnji strani so trije gumbi in sicer za sprejem in zavrnitev klica ter za vstop v meni, na desni strani sta tipki za fotoaparat in video zapis ter tipki za glasnost (ali približavo v načinu fotografiranja), na levi strani pa še priključek za polnjenje, ki je hkrati služi tudi za priklop na računalnik ter 3,5mm vtič za slušalke. Seveda je na vrhu telefona še gumb za vklop/izklop mobilnika, ki hkrati služi še za izbiro profilov. Na zadnji strani najdemo le lečo kamere in LED bliskavica.

Zaslon mobilnika žal ni kapacitiven, kar pomeni, da je upravljanje samo s prsti malenkost težje (kapacitiven zaslon deluje s pomočjo prevodnosti prstov), v praksi pa se tudi to opravilo kar dobro odreže. Sam nisem niti enkrat posegel po uporabi priloženega »stylusa«. Velikost zaslona je 3,2 palca, ločljivost znaša 360 x 640 točk. Zanimivo je, da zaslon istih specifikacij uporablja tudi Nokia X6, le da je tam le-ta kapacitiven.

Fizične tipkovnice na Vivazu ne boste našli (kasneje je bil predstavljen model Vivaz Pro, ki bo fizično tipkovnico imel), je pa na voljo virtualna tipkovnica tako v qwerty obliki ali z uporabo alfanumeričnih znakov. Dodatno je tu še opcija prepoznavanja pisanja, vendar lahko na ta način brez uporabe stylusa kar pozabite.

Začetni zaslon

Tisti, ki smo bili vajeni klasičnih mobilnikov na UIQ operacijskem sistemu bomo pri Vivazu presenečeni, saj se osnovni zaslon v tem pogledu precej razlikuje. Na vrhu zaslona imamo bližnjice, katere si lahko sami personaliziramo. V osnovi nas tu pričaka imenik priljubljenih kontaktov (preko nje dostopamo do imenika), Twitter, slike ter lastne bližnjice. Na spodnji strani je v osnovnem pogledu še hiter dostop do tipkovnice, multimedijske vsebine, SMS sporočil in iskanja, hkrati pa nam ta okvir prikazuje tudi uro in datum. Med različnimi pogledi se premikamo preprosto s potegom prstva v desno ali levo. Priročen je hiter dostop do nastavitve ure in alarma, kamor pridete s klikom na datum ali uro. Mobilnik ima vgrajen senzor rotacije (akcelometer) tako da sam zazna v katerem položaju ga uporabljate in tako samodejno obrne zaslon.

Operacijski sistem

Sony Ericsson ima, kot sem že nekajkrat omenil nameščen operacijski sistem Symbian S60 pete generacije. V praksi to pomeni, da lahko na mobilnik namestimo aplikacije po lastni želji. Vse o zgodovini omenjenega operacijskega sistema si lahko preberete v posebnem članku.

>> Vse o Symbian operacijskem sistemu.

Telefoniranje in sporočanje

Kot že omenjeno se lahko telefonira iz začetnega zaslona preko numerične tipkovnice, ali pa si izberemo osebo iz imenika. Tiste, ki jih največkrat potrebujemo, si lahko razvrstimo med priljubljene. Moteče je, da Vivaz nima senzorja, ki bi ugasnil zaslon med klicem. Telefon omogoča tudi video klic, dodatna kamera na sprednji strani pa žal ni vgrajena.

Pisanje sporočil pri Vivazu poteka preko virtualne tipkovnice, na izbiro pa imamo več načinov vnosa. Od alfanumerične, polne in mini qwerty tipkovnice do uporabe prepoznavanja pisave, ki je uporabna le z priloženim stylusom. Če uporabimo polno qwerty tipkovnico se celotna tipkovnica »nariše« v vodoravni poziciji, zato je za tipkanje potrebno telefon obrniti, to pa skorajda onemogoča uporabo z eno roko. Tudi okno za pisanje je pri tej obliki tipkovnice dokaj majhno. Da ne pozabim, pošiljamo lahko SMS, MMS in elektronska sporočila.

Kamera in večpredstavnost

Kamera ima ločljivost 8,1 MP, kar je precej visoko za mobilnik. Velikost slik, ki jih posname Vivaz je tako 3264 x 2448 pik in so tako že primerne za tisk tudi večjih slik. Seveda je to pogojeno s kvaliteto posnete slike. Ob dobrih vremenskih pogojih mobilnik posname precej dobre fotografije, v temnejših prostorih pa je navkljub uporabi vgrajene LED bliskavice potrebno precej kreativnosti za dobro fotografijo. Za bolj ostre slike so poskrbeli s stabilizatorjem slike in s samodejnim ostrenjem, mobilnik pa omogoča tudi detekcijo obrazov. Seveda imamo možnost nastaviti tudi kopico ostalih nastavitev za zajem kar se da dobre fotografije. Možno je uporabiti tudi štiri kratno povečavo, vendar uporabo le-te odsvetujem, saj precej zmanjša kakovost fotografije.

Bolj prepoznavna značilnost mobilnika je njegova video kamera in sposobnost zajemanja filmčkov v HD ločljivosti. Snemanje tako potega pri ločljivosti 720p, pri tem pa se posname 24 sličic na sekundo. Skozi celoten čas snemanja deluje samodejno ostrenje, ki skrbi, da je snemani objekt vseskozi oster. V slabših pogojih pa lahko za dodatno osvetlitev uporabilo LED bliskavico, ki deluje kot dodatna lučka. Filmčki, ki jih zajame Vivaz so presenetljivo dobri, uporabni so tudi tisti posneti v malo slabših svetlobnih pogojih. Seveda pa se moramo zavedati, da to le ni namenska kamera, vendar za posneti prve otroške korake ali vožnjo s kolesom popolnoma zadovolji.

Vse posnete slike in filmčke lahko pregledujemo na samem mobilniku, saj imamo vgrajen večpredstavni center, ki poleg slik in videa predvaja tudi glasbo. Velike razlike pri tem glede na ostale Symbian mobilnike ni, mogoče velja le omeniti integracijo lastne aplikacije PlayNow. Video je možno prenesti tudi direktno na Youtube. Žal pa mobilnik v osnovi nima DivX podpore (za to si bo potrebno namestit dodaten program).

Mobilnik ima tudi TV-Out priključek, preko katerega si lahko slike ogledate na TV zaslonu. Žal pa kabel ni priložen.

Nameščena programska oprema

Kot sem omenil je Symbian operacijski sistem precej prijazen do lastno naloženih aplikacij. Tako so pri Sony Ericssonu prednaložili kar nekaj preizkusnih različic, katere pa je potrebno za polno funkcionalnost kupiti (recimo program QuickOffice). Na mobilniku ne manjkajo standardne aplikacije kot so koledar, budilka, kalkulator, opomniki, zapiski, radio in igre. Dodatno je v mobilniku integriran Youtube, Twitter in Facebook, pa tudi program za direktno sporočanje Jabber in Google talk. Zanimiva je rešitev media server, ki omogoča, da do večpredstavnih datotek na mobilniku dostopamo preko brezžične povezave (standard DLNA - digital living network alliance). Za pregled spletnih strani je vgrajen internetni brskalnik.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Vivaz pozna večino povezovalnih tehnologij, prednjači seveda HSDPA, sledijo pa mu še HSUPA, EDGE, GPRS, Wi-Fi in bluetooth 2.1 z A2DP. Odsotnost infrardečega povezovanja je pričakovana, saj se ta nekdaj uspešen standard v mobilni tehnologiji že kar nekaj let praktično ne uporablja več. Po eni strani je to škoda, saj bi mobilnik lahko uporabili kot daljinski upravljalec (seveda z nameščenim dodatnim namenskim programom).

Za navigacijo skrbi vgrajeni GPS z A-GPS podporo. Kot na vse Symbian mobilnike si lahko tudi na Vivaza namestite Garminovo kartografijo in program Garmin Mobile XT. Za prvo uporabo pa so prednamestili navigacijo Wisepilot ter Google maps. Wisepilot uporablja kartografijo podjetja Navteq, žal pa karte niso shranjene na napravi in se prenašajo sproti preko prenosa podatkov.

Vgrajenega pomnilnika je le 75 MB, vendar pa so priložili pomnilno kartico microSD kapacitete 8 GB. Po tovarniških podatkih mobilnik podpira do 32 GB velike kartice.

Prodajni paket

V prodajnem paketu poleg samega mobilnika, slušalk in 8 GB kartice dobimo še 220 V polnilnik, ki ima USB priključek, na katerega priključimo priloženi kabel, ki tako opravlja dve funkciji: če je priključen na polnilec služi za napajanje, če pa na računalnik pa za prenos podatkov. V škatli so še navodila za uporabo in »paličica« (stylus) za lažji vnost podatkov. Baterija ima kapaciteto 1200 mAh in po tovarniških podatkih omogoča do 440 ur v stanju pripravljenosti in do 5 ur in 20 minut pogovora (vse preko 3G).

Posodil na test:
Aimhigh plus d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
Cena na dan testa:
439,99
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki