marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 9 ur (5 ur HSDPA)
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-Po (950 mAh)
Dimenzije:
103 x 47 x 15 mm
Teža:
97 g

Tip zaslona:
262.144 barv, 176 × 220 pik

Notranji pomnilnik:
32 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,10 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Sony Ericsson V640 oziroma K630i je naslednik zelo dobro prodajanega K610i. Kaj nam prinaša novega? Dejansko nič kaj posebnega, tu je HSDPA, nekaj milimetrov manj v debelino, podvojeno število pomnilnika in pa novo obliko. To je več ali manj to, če vam je to dovolj, da bi K610i zamenjali – super. Če pa bi radi kaj več sprememb, bo pa potrebno pogledati za drugim modelom.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Za preproste uporabnike

Sony Ericsson V640i


Sony Ericsson V640i

16.02.2008
Objavil: Mitja Zupančič

Na testu se je pojavil Sony Ericsson V640. Dokaj neznana oznaka mobilnika, kajneda? Vajeni smo oznak K, W, P, sedaj pa kar naenkrat V. Je pa zadeva sila preprosta, V označuje Vodafone, torej je mobilnik »dodelan« pri mobilnem operaterju. Kaj to pomeni?ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

To pomeni, da je zaklenjen na mobilno omrežje Simobil – Vodafone ima drugačne ikone, nekaj dodatnih tem in pa še ostale kozmetične »popravke«.

Torej, mobilnik je prirejen za Simobil – Vodafone omrežje. Kupimo ga lahko samo pri omenjenem operaterju, kot že omenjeno je nekaj sprememb v programski opremi, nekaj pa tudi v izgledu mobilnika. Rado se tudi zgodi, da imajo tako modificirani mobilniki tudi povsem svojo obliko in barvno shemo ohišja. A pri V640 ni tako. Sony Ericssona V640 in K630i sta namreč identična mobilnika, s to razliko, da je prvi prirejen za operaterja, drugi pač ne. V bistvu je več ali manj vse enako, a vendar, kot že omenjeno ima V640 drugačne ikone, 2 dodatni temi, ter ima napis vodafone na ohišju. Verjetno se v notranjosti skriva še kakšna malenkost.

Kaj nam ponuja testni mobilnik? Glede na to, da je pri že zgoraj omenjenem operaterju na voljo po zelo prijazni ceni nam omogoča obilo funkcij za to ceno. Recimo 2 MP kamero, delovanje v omrežju HSDPA, FM radio s funkcijo TrackID in RDS, modrizob z načinom A2DP, spletni brskljalnik NetFront, e-poštne storitve in še na koncu privlačno obliko.

Kamera žal nima avtomatskega ostrenja slike, prav tako je odsotna kakršnakoli lučka, ki bi služila kot fleš. Slike so zato za današnji čas povprečne, video posnetki prav tako. Nekaj je sicer možnih nastavitev, da posnamemo malo boljšo sliko, a vendar.. Za kakšno MMS sporočilo povsem dovolj. No, mogoče je težava tudi v meni in sicer mogoče preveč pričakujem od 2 MP mobilnih kamer v današnjem času.

Mobilnik se lahko pohvali, da je pripravljen že na 3,5G mobilno omrežje pod kratico HSDPA. Tako bodo prenosi podatkov, slik, videov in ostale multimedije izjemno hitri. Vzamimo primer: posnamemo slikico in jo pošljemo na svoj blog kar nesporedno iz mobilnika, po zaslugi HSDPA bo to trajalo samo nekaj sekundic.

Na voljo nam je tudi že vsem znani RDS Radio. Shranimo lahko do 20 postaj ob priključenih slušalkah. Nič novega, klasika.

Mobilnik ima vgrajen standard A2DP. Kaj to pomeni, to pomeni, da lahko ob priključenih modrozobih slušalkah poleg pogovora poslušate tudi glasbo. To lahko na pomnilniško kartico tipa Memory Stick Micro M2 naložite po mili volji. Naprava ima namreč vgrajen glasbeni predvajalnik. Tokrat malo drugače, kot ponavadi. Žal nimam informacije ali ima dvojček K630i enako, vendar pri V640 je tako, da ob pritisku na levo zgornjo navigacijsko tipko aktiviramo bližnjice za fotografijo, glasbene posnetke in pa video posnetke. Zadevo se da tudi minimizirati, tako da deluje podobno, kot klasični »walkmani« v W serijah Sony Ericssonov. Predvajalnik ob minimizaciji uporabljamo s petsmerno navigacijsko tipko.

Personalizacija je, kakršna je pri vseh Sony Ericssonih – dobra. Glede izgleda se da menjati veliko. Vodafonovih ikonic žal ne, nekatere uporabnike bodo motile, nekaterim bo dovolj samo sprememba ozadja. Mogoče bi človek pričakoval počasi tudi v nižjih razredih mobilnikov počasi že boljši zaslon. Vgrajeni zaslon z ločljivostjo 176 × 220 točk odhaja počasi že v zgodovino. Priznam, razvadil sem se bistveno večjih zaslonov z višjo ločljivostjo. Sicer pa kupci omenjenega mobilnika verjetno ne bodo komplicirali glede tega.

Kot že omenjeno ima V640 TrackID. Ja in, v čem je poanta? Poanta je v tem, da lahko določen košček neke pesmi, kjer nimate podatkov o njej shranite, pošljete preko hitre HSDPA povezave na splet, kjer vam sporočijo popoln naslov skladbe in izvajalca.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
270,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki