marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
Do 7 ur
V pripravljenosti:
Do 300 ur
Tip baterije:
Li-Poly, BST-33 (930 mAh)
Dimenzije:
104 x 46 x 12,5 mm
Teža:
95 g

Tip zaslona:
TFT, 262.000 barv, 240 × 320 pikslov

Notranji pomnilnik:
16 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,80 W/kg
Za

Sony Ericsson T650i je modni posebnež, ki je namenjen vsesplošni rabi in ima vse funkcije, katere uporabnik potrebuje. Ponuja tudi dober zaslon z ločljivostjo 320 × 240 točk, ki pa je zmožen prikazati zgolj 262 tisoč barv. Tudi fotoaparat mobilnika je dober, prisotna pa je tudi podpora UMTS-u. Predvajalnik glasbe je podoben tistemu, ki ga najdemo v Walkman telefonih družbe Sony Ericsson.

Proti

T650i pa ima tudi nekaj slabših lastnosti. Mednje sodi zgolj 16 MB vgrajenega prostora, pomanjkanje EDGE tehnologije za hitrejši prenos podatkov tam, kjer UMTS omrežje ni na voljo ter izjemno slaba kvaliteta posnetih videov.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Zvezda je (pre)rojena

Sony Ericsson T650i


Sony Ericsson T650i

23.02.2008
Objavil: Sašo Mlakar

Sony Ericsson je predstavil naslednika sedaj že prastarega modela T610i, to je T650i, ki pa ni zastavonoša družbe, kar je včasih bil T610i. Navkljub temu, pa je T650i dobro opremljen mobilnik, ki ponuja večino funkcij, ki si jih uporabnik lahko zaželi.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Je kvalitetno izdelan, tako kot predhodnik, ekstravagantno oblikovan in tako kaže trenutni trend oblikovanja modnih telefonov družbe Sony Ericsson. T650i poleg modne oblike ponuja tudi soliden fotoaparat, vse funkcije mobilnega telefona ter še nekaj dodatnih bonbončkov.

Prodajni paket in baterija

Lična in ogromna škatla, katero sem prejel na dan prevzema testa, mi je dala slutiti, da se v njej poleg Sony Ericssona T650i skriva še kar nekaj dodatkov. In nisem se motil, saj je mobilniku priložen polnilec, torbica, usb kabel za povezavo z računalnikom, namizno stojalo, katero je potrebno sestaviti in preko katerega se lahko mobilnik tudi polni, žične stereo slušalke, spominska kartica M2 kapacitete zgolj 256 MB, navodila za uporabo, CD s programsko opremo ter Li-Poly baterija s kapaciteto 930 mAh, ki je mobilnik ohranjala pri življenju ob kar precejšnjem klicanju, pošiljanju SMS sporočil ter slikanju polna 2 dni, tako da najverjetneje baterija drži mobilnik pri življenju tudi 3 dni ob normalnejši uporabi.

Zunanjost in izgled

Sony Ericsson T650i je tablični mobilnik, ki meri 104 × 46 × 12,5 mm in tehta 95 gramov. Velikost in teža sta ravno pravšnji, da mobilnik lepo sede v dlan. Ohišje je narejeno izredno kvalitetno in ob stisku ne povzroča nikakršnih nevšečnih zvokov. Na ohišju iz aluminija in plastike se tudi ne poznajo prstni odtisi, razen na steklu, ki prekriva zaslon. Slabost aluminijastega ohišja je le, da se lahko hitro opraska.

Na sprednjem delu mobilnika se na vrhu nahaja sekundarna kamera, ki je namenjena video klicemin zvočnik. Nižje se nahaja TFT zaslon, ki v diagonalo meri 2 palca in ima ločljivost 240 × 320 točk, zmožen pa je prikazati 262 tisoč barv. Tako je zaslon kar velik in je zmožen prikazati do 8 vrstic teksta in 3 servisne vrstice naenkrat. Zaslon je dobro viden tudi na sončni svetlobi in branje informacij z njega poteka brez težav. Zaslon ima tudi poseben senzor, ki skrbi za svetlost zaslona in tako le-ta v temi sveti manj močno kot na močni svetlobi. Pod zaslonom se nahaja tudi tipkovnica, na kateri so vse tipke majhne in kvadratne, a je uporaba le-teh enostavna in tipkovnica ponuja dovolj povratnih informacij. Poleg numeričnih tipk so na voljo še 2 funkcijski tipki, 5 smerna navigacijska tipka, tipka C ter tipka za bližnjice na eni strani ter tipka za nazaj ter splet na drugi strani. Zadnji dve omenjeni skupini tipk sta povsem skupaj, le da je manjša izbočena, tako da se je potrebno pravilno pritisniti, drugače lahko kaj hitro pritisnemo obe hkrati. Posebnost tipkovnice je tudi postopna osvetlitev tipk in ne vseh naenkrat, kar izgleda odlično, osvetljene pa so enakomerno z belo osvetlitvijo. Edina stvar, katero bi tipkovnici lahko očital je, da je nekoliko pretrda.

Na desni strani mobilnika se nahaja tipka, ki prikliče fotoaparat, višje zgoraj pa se nahaja tudi dvosmerna tipka za uravnavanje glasnosti, katera je majhna in pretrda ter tako ne ponuja povratne informacije o pritisku.
Na levi strani Sony Ericssona T650i se nahaja vhod za polnilec mobilnika, ki je postavljen na to stran zaradi namiznega stojala, preko katerega lahko mobilnik polnimo.

Na zadnji strani mobilnika se nahaja prostoročni zvočnik, ki bi lahko bil glasnejši, kamera mobilnika z ločljivostjo 3,15 MP in LED diodo za osvetlitev. Kamera je izbočena in to lahko pomeni, da lečo hitreje spraskamo, saj le-ta ni zaščitena. Na zadnji strani se tipično nahaja tudi plastičen pokrov baterije, ki pa je odet v aluminijasto ohišje. Na njem se nahaja tudi tanka črta, ki zasveti ob prejemu SMS sporočila.

Na zgornjem delu mobilnika se nahaja tipka za vklop in izklop mobilnika, s katero tudi preklapljamo med profili. Sony Ericsson T650i ima tudi režo za spominsko kartico in za zamenjavo le-te ni potrebno ugašati mobilnika. Mobilniku je priložena spominska kartica tipa M2, katera pa je zelo majhna, saj ponuja vsega 256 MB prostora. Sam mobilnik pa ima 16 MB prostega pomnilnika.

Imenik, sporočila, zadnji klici

Mobilnika ponuja dober imenik, saj vanj lahko shranimo do 1000 kontaktov, vsakemu pa lahko dodelimo do 5 telefonskih številk, vendar lahko vanj shranimo največ 2500 številk. Poleg različnih telefonskih številk lahko kontaktom dodajamo še naslov, e-poštni naslov, posebno zvonjenje, sliko, datum rojstva in ostalo. Naredimo lahko tudi kopijo imenika, ki se shrani na spominsko kartico.

Sony Ericsson T650i ponuja vse znane vrste sporočil, od tekstovnih, večpredstavnostnih do e-poštnih sporočil. Mobilnik ponuja tudi potisno pošto in RSS informacije. Odjemalec elektronske pošte podpira vse poznane protokole, mobilnik pa žal ne zna odpirati priponk tipa PDF ali datotek Office, lahko pa te datoteke shranimo kamorkoli na mobilnik ali spominsko kartico.
Sony Ericsson T650i si zapomni zadnjih 30 prejetih, klicanih oziroma neodgovorjenih klicev, katere ločimo po ikoni, ki se nahaja pred imenom oziroma številko klica. Telefon si zapomni datum, čas in trajanje posameznega klica.

Funkcije in pripomočki

Sony Ericsson T650i ponuja kar precej uporabnih funkcij, ki jih uporabniki potrebujejo. Tako ponuja urejevalnike slik, videov ter glasbe (PhotoDj, VideoDJ, MusicDJ), upravljalnik naprav preko povezave bluetooth, snemalnik zvoka, eno igro, ki pa je zabavna in se imenuje Lumines Block Challenge in javansko aplikacijo, preko katere preverimo kakšno bo vreme. Ponuja tudi odličen koledar, ki ponuja dnevni, tedenski ali mesečni prikaz dogodkov. Omogoča tudi ponovitev dogodkov, katerim pa lahko nastavimo čas, kraj, opozorilo in drugo. Poleg koledarja nas T650i lahko opozarja na dogodke s pomočjo To-do seznama in beležk, za jutranje bujenje pa skrbi vgrajena budilka. Za športne privržence ponuja tudi štoparico in odštevalnik časa, za večpredstavnost pa skrbita predvajalnik videov in predvajalnik glasbe. Če se boste svoje glasbe naveličali, pa lahko vklopite radio, ki podpira informacije RDS ter je zmožen shraniti do 20 različnih radijskih postaj. Predvajalnik videa lahko prikazuje videe v QVGA ločljivosti in s 30 sličicami na sekundo, ter jih je zmožen predvajati v celozaslonskem načinu. Predvajalnik glasbe zna predvajati datoteke tipa MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, Wav, WMA in m4a.

Fotoaparat

Fotoaparat, katerega ponuja Sony Ericsson T650i ima ločljivost 3,15 MP in omogoča samodejno ostrenje slike. Poleg tega ima za slabše svetlobne pogoje vgrajeno LED diodo, ki služi kot bliskavica. Fotoaparat dela dobre fotografije, a vseeno slabše kot tisti, ki je vgrajen v modele K790i oziroma v K800i. Ponuja tudi kar precej različnih nastavitev fotoaparata, kot je zvok med slikanjem, nastavljanje beline, efektov in različne načine slikanja. Torej fotoaparat je povsem na nivoji, kar pa nikakor ne morem trditi za video posnetke. T650i namreč omogoča snemanje le-teh z najvišjo ločljivostjo zgolj 176 × 144 ali celo z nižjo, 128 × 96, kar je občutno premalo. Snemanje video posnetkov ni časovno omejeno, kar je praktično edina pozitivna stvar le-teh.

Povezljivost

Sony Ericsson T650i se zna v omrežje povezati preko štirih frekvenčnih pasov in sicer 900/1800/1900 in 2100 MHz. Za prenos podatkov skrbi GPRS ali UMTS, brskanje po internetu pa je enostavno, zahvaljujoč vgrajenemu brskalniku NetFront. Ta zna prikazati HTML in xHTML spletne strani, vendar zgolj tiste, ki so velike do 500kb. Povezava z računalnikom poteka preko USB kabla, IR očesa ali tehnologije bluetooth 2.0, ki podpira tudi AD2P profil, to je prenos stereo zvoka na brezžične slušalke.

Zaključek

Sony Ericsson T650i v poplavi konkurenčnih mobilnikov izstopa predvsem z modno in posebno obliko, kvalitetno izdelavo in izbranimi materiali ter s povsem solidnim fotoaparatom. Zagotovo bo T650i našel kar nekaj navdušenih uporabnikov, verjetno pa manj, kot njegov predhodnik, T610i, ki je v svojih časih veljal za najboljši mobilnik.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
465,90 € (109.492,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki