marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
11 ur
V pripravljenosti:
400 ur
Tip baterije:
Li-Polymer ()
Dimenzije:
104 x 49 x 19 mm
Teža:
97 g

Tip zaslona:
barvni, 101x80 pik , 256 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,61 W/kg
Za

Telefonu lahko za pozitivno štejemo odjemalca elektronske pošte. Razveseljiva je tudi Mophun platforma za vse, ki se zabavi v obliki igric ne morejo upreti. Prav tako pozitivno je dejstvo, da so vgradili v telefon podporo HSCSD prenosu podatkov, ki jo ponavadi najdemo v bolj poslovnih telefonih. Poleg tega razveseli tudi veliko ostalih uporabnih funkcij.

Proti

Še najbolj nas je zmotilo to, da telefon ne pozna koledarja. Glede na nekatere, že poslovne funkcije telefona, bi to vsekakor pričakovali. Morda bo kdo pogrešal tudi govorno izbiranje.

mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Za deset več...

Sony Ericsson T310


Sony Ericsson T310

15.04.2003
Objavil: Aleš Tomšič

Sony Ericsson T310 je naslednik popularnega starejšega brata T300. S samo obliko nas je "obdržal" v nekakšnem nevtralnem položaju. Ni nas neverjetno navdušil, pa tudi razočaral ne, je pa na pogled vsekakor prijetnejši kot T300. V sami osnovi je telefon, poleg telefoniranja, pisanja sporočil in podobnih opravil, namenjen igranju iger. Za to priložnost je Sony Ericsson v sodelovanju z Jamdat Mobilom razvil Synergenix Mophun platformo. S pomočjo slednje lahko vsi lastniki modela T310 na svoj telefon nalagajo nove in nove zabavne igre.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
ne podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
ne podpira budilka
ne podpira opomniki
ne podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Telefon deluje zelo kompaktno, poleg tega ni bilo opaziti nobenih "čričkov". Na levi strani telefona najdemo drsno tipko, ki nam deloma pomaga pri sprehajanju po menijih, pri nastavitvi glasnosti zvoka med pogovorom ter pri pregledu stanja telefona (izbran profil, datum, alarmi), kar pa je poznano še iz prejšnjih telefonov tega proizvajalca. Na desno stran so Sony Ericssonovi inženirji vgradili infrardeče očesce, ki skrbi za komunikacijo z drugimi napravami.

Morda bo kdo razočaran nad dejstvom, sploh zato, ker gre že za novo serijo telefonov, da je v telefon vgrajen zaslon, ki prikaže "samo" 256 barv. Nekoliko nas je razočarala vidnost zaslona ob izklopljeni osvetlitvi, ki bi bila lahko nekoliko boljša, čeprav se ta problem pojavlja pri večini telefonov z barvnimi zasloni.

Tipkovnica je osvetljena dokaj enakomerno, in to v oranžni barvi. Tipke so dovolj velike, da ne bi smele povzročati težav niti tistim uporabnikom, ki imajo nekoliko debelejše prste. Za spoznanje so se nam tipke zdele pretrde.

Sam uporabniški vmesnik je na trenutke počasen, saj je dostikrat zgodi, da mu ob nekoliko hitrejšem pritiskanju na navigacijsko palico ter tipki Yes/No, začenja primanjkovati "sape" in kaj hitro se zgodi, da zaidemo. To je moteče tudi pri wapanju. Pomnilnika je na voljo 1202 KB, ki se razdeli med MMS sporočila, predloge, igre, slike, zvoke…

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V telefonski imenih lahko shranimo do 250 vnosov. Število vnosov je odvisno od tega, koliko podrobnosti vpišemo. Poleg imena in priimka osebe lahko shranimo še številko domačega, službenega ter GSM telefona in pa naslov elektronske pošte. Žal ni možno dodajanje dodatnih podrobnosti, recimo v primeru, da ima oseba dve službeni številki. Posameznim osebam lahko dodamo tudi sliko ter značilno zvonjenje. Ustvarjamo lahko tudi skupine, kar kasneje močno olajša pošiljanje SMS sporočil, saj lahko enega pošljemo vsem uporabnikom v skupini hkrati. Marsikdo bo zelo pogrešal možnost glasovnega klicanja, ki jo bo zaman iskal. Nekoliko mučno postane tudi klicanje številk, ki so shranjene na SIM kartici, saj se je potrebno kar dobro sprehoditi po menijih. Za take primere pa lahko seveda uporabimo že znano klicanje z uporabo lokacije na SIM kartici in lojtre (npr. 23#) ali pa hitro klicanje 1-9. Dolgo časa traja tudi kopiranje vnosov iz SIM kartice na telefon, a na srečo to večina ne počenja ravno vsak dan. Posamezne vnose iz imenika lahko pošiljamo preko IR, v obliki SMS sporočila ali kot MMS sporočilo, celoten imenik pa lahko prenašamo samo preko IR.

Sporočila

Aparat poleg navadnih SMS sporočil, ki jim lahko dodajamo tudi predmete (simbol, sliko, zvočni učinek, melodijo ter animacijo), podpira tudi MMS sporočila ter pošiljanje in prejemanje elektronske pošte. Za pisanje SMS sporočil je kot pomoč namenjen dodatek T9, ki pa na našem telefonu ni podpiral slovenskega jezika. Vsako SMS sporočilo lahko tudi dodatno oblikujemo (oblika, slog, poravnava). Števec znakov se pri pisanju sporočil vklopi pri zadnjih 23-ih znakih, ki jih nato odšteva. Vsem, ki pošiljajo vedno ista ali podobna spročila, pa bodo prav prišle predloge, ki jih oblikujemo sami, "klepetuljam" pa SMS pomenek ali t.i. chat.

Vsakemu MMS sporočilu lahko dodamo sliko, besedilo, zvok. Vsako sporočilo si lahko po sestavljanju še ogledamo, da vidimo, kako zgleda sporočilo. Vsem, ki primanjkuje ideje, kako razveseliti svoje bližnje s čim bolj zabavnim ali izvirnim MMS sporočilom, so na Sony Ericssonovi WAP strani na voljo dodatne predloge za MMS sporočila, v dodatno pomoč pa je tudi programska oprema MMS Home Studio, ki omogoča pripravo MMS sporočila kar na domačem računalniku.

Odjemalec za elektronsko pošto svoje delo opravlja dobro. Podpira tudi možnost upravljanja z več računi. Vso elektronsko pošto lahko shranimo v arhiv, kjer nas čaka na kasnejše pregledovanje. Vsaki pošti, ki jo lahko pošljemo tudi več osebam naenkrat (naslove vpišemo ročno ali jih poiščemo v telefonskem imeniku), lahko določimo tudi prioriteto ter dodajamo priloge. Izbiramo lahko, ali bomo prejeli samo glavo sporočila ali pa tudi besedilo. Marsikomu bo zelo všeč možnosti samodejnega preverjanja elektronske, ki je nastavljiva po intervalih. Žal so že v naprej določeni, a vseeno zelo pohvalna funkcija. V elektronska sporočila lahko dodamo tudi svoje ime in podpis.

Seznami klicev, števci...

Telefon si zapomni zadnjih 30 klicev, ki jih opremi z ustreznimi informacijami. Žal se pri Sony Ericssonu še vedno niso odločili ločiti klicev po skupinah. Posebej so samo neodgovorjeni klici, ki se vseeno nahajajo v seznamu vseh klicev. Ti so med seboj ločeni po majhnih ikonah. Nekoliko v pomoč je barvni zaslon, saj so ikone različnih barv ter seveda tudi drugih oblik. Za pregled nad časom trajanja pogovorov so na voljo števci, ki beležijo dolžino zadnjega klica, vseh klicev ter vseh odhodnih klicev. Marsikdo bo prijetno presenečen tudi nad dejstvom, da niso pozabili niti na števec SMS sporočil, ne manjkajo pa niti GPRS števci. Slednji beležijo količino prenesenih podatkov (v B in ne KB, kot smo navajeni) ter čas, ki smo ga porabili za to.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon pozna sedem profilov, ki si jih lahko prilagajamo po lastnih potrebah. Dobrodošla se zdi tudi funkcija nadzora sprejema klicev, ki jo prav tako poznamo iz prejšnjih modelov telefonov te znamke. Klicoči bo vedno zaslišal le ton zasedenosti, mi pa bomo imeli na zaslonu znak za neodgovorjen klic. Škoda le, da ob klicu zasliši klicoči enkrat normalen ton, potem pa ton zasedenosti. V seznam klicev, ki jih bomo sprejeli, lahko vpišemo posamezne številke ali pa skupino. Praktično to pomeni, da smo v primeru, da vklopimo nadzor sprejema, dosegljivi samo za tiste, ki smo jih dodali v seznam (posamezni zapisi ali skupine) - takoj, ko to funkcijo vklopimo, smo avtomatično nedosegljivi za klice z vseh številk, ki jih nimamo v imeniku.

Poleg različnih nastavitev (jezik, ura ter datum, zvonjenja….) si lahko nastavljamo tudi slike za ozadja ter pozdravna sporočila. Slike brez težav naložimo s pomočjo WAP-a ali si jih preko IR povezave pošljemo na telefon, bodisi iz drugega telefona ali računalnika. Podobno velja za melodije. Telefon podpira 32-kanalne večglasne melodije, ki si jih brez kakršnikoli težav naložimo preko WAP-a ali IR povezave. Naloženih je že 29 različnih melodij in zvokov. Kdor ima malo skladateljske žilice, si lahko lastno melodijo tudi skomponira. Za zvok opozarjanja na kratka sporočila pa še vedno lahko izbiramo samo med Tiho, Klik ali (privzeti) Ton. Vsem, ki si radi svoj telefon prilagodite lastnim željam, so na voljo tudi teme, ki vam spremenijo grafično podobo menijev. Nekaj je že naloženih, dodatne pa si lahko naložite s Sony Ericssonove WAP strani ali preko IR povezave s strani drugega telefona iste znamke, ki prav tako podpira teme.
V telefonu si lahko nastavljamo tudi bližnjice do najpogosteje uporabljenih funkcij, kar precej pohitri rokovanje s telefonom.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Telefon nima koledarja, pozna pa opomnike, ki so jih pri Sony Ericssonu poimenovali kar Dogodki. Sem vpisujemo vse sestanke, zmenke, itd. Vsakemu vpisu določimo datum in uro ter čas opozarjanja. Telefon premore dve vrsti budilke oz. alarma. Enega navadnega, ki mu lahko nastavljamo samo čas ter posebnega, ki mu lahko določimo še, katere dneve v tednu bo zvonil. Tako si lahko nastavimo bujenje za službo čez teden, ki pa za vikend ne bo zvonilo oz. delovalo. V telefonu najdemo še odštevalnik časa z zvočnim opozarjanjem oz. kar melodijo, kalkulator ter štoparico.

--------------------------------------------------------------------------------

Dodano 26.6.2003: Z najnovejšo verzijo programske opreme R3B 003 so telefonu dodali še koledar in slovenski T9.

--------------------------------------------------------------------------------

Telefon ne podpira Jave za nalaganje dodatnih iger in programov, temveč že omenjeno Mophun tehnologijo, ki pa vseeno omogoča nalaganje dodatnih igric. V naprej naložene so že tri (Ace of Spade, Mini Golf ter popularna Tony Hawks Skater Pro 4), s Sony Ericssonove WAP strani pa lahko naložimo dodatne, ki bodo v večjem številu gotovo kmalu na voljo, saj so T310 predstavili kot telefon, ki "obožuje" igre.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Telefon ima vgrajen WAP brskalnik ter podporo GPRS tehnologiji paketnega prenosa podatkov, seveda pa je omogočen tudi navaden CSD in hitrejši HSCSD prenos podatkov. Za brezžično povezljivost z drugimi napravami poskrbi IR povezava, nima pa vgrajene podpore modremu zobu, kar pa bi bilo utopično pričakovati v takem telefonu, ki ni namenjen ravno poslovnežem. Brskanje po spletu je nekoliko okorno, kar je posledica nekoliko počasnega uporabniškega vmesnika. A vaja dela mojstra in tudi tega se sčasoma navadimo.

Telefon je za testiranje posodila Svema d.o.o.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki