marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
7 ur
V pripravljenosti:
350 ur
Tip baterije:
Li-Poly (700 mAh)
Dimenzije:
106 x 48 x 21 mm
Teža:
101 g

Tip zaslona:
8-vrstični, barvni (256 barv)

Stopnja sevanja SAR:
0,8 W/kg
Za

Skoraj popoln telefon malce samosvoje oblike, ki nam skupaj s kamero lahko služi tudi kot mobilni fotoaparat.

Proti

Pri telefonu, ki je bogato založen s funkcijami, smo pogrešali koledar, pa tudi GPRS povezava ne spada med najhitrejše.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Mlajši brat...

Sony Ericsson T300


Sony Ericsson T300

20.12.2002
Objavil: Mojca Giacomelli

Za Sony Ericssona T300 lahko napišemo, da je mlajši brat T68i. Telefona sta po funkcijah skoraj identična, razlikujeta se le v malenkostih. In pa seveda v načinu brezžičnega povezovanja, saj ima T300 samo infrardečo povezavo, T68i pa tudi modri zob.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica,..)

Barvni zaslon je na T300 enak kot na T68i, za lažje premikanje po menijih pa ima seveda vgrajen joystick, ki pa se ga je potrebno navaditi, saj mora biti premikanje precej natančno. V nasprotnem primeru se zgodi, da se namesto odpiranja menija premakne na sosednjo ikono.
Tipkovnica je dobra in dovolj odzivna. Tako je tudi pisanje kratkih sporočil udobno in precej hitro. Tudi pregovorno počasne menije so uspeli pri T300 odpraviti.

Morda gre rahla zamera oblikovalcem, saj so telefon za moderne čase spravili v malce čudno obleko. Ohišje telefona je namreč precej debelo, za sam izgled telefona pa bo marsikdo rekel, da je čuden. Verjetno pa se je marsikateremu novemu lastniku sčasoma prikupil.

Telefon deluje v treh frekvenčnih območjih – 900, 1800 in 1900 MHz.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje, itd...)

V imenik telefona lahko shranimo do 250 zapisov, vsakemu pa lahko dodamo še dodatne informacije, in sicer tri številke telefonov, sliko in zvonjenje. Zapise v imeniku lahko urejamo tudi v skupine, kar nam pride prav pri določanju, za katero skupino smo dosegljivi. Trenutno še ni na voljo posebne programske opreme za urejanje imenika razen sinhornizacije z Outlookom, tista, ki pa je na voljo za npr. T68i in starejše modele, pa s T300 ne deluje brezhibno (npr. Phone Book & Text Message Manager).

Sporočila

Poleg klasičnih kratkih sporočil lahko s T300 pošiljamo tudi večpredstavna sporočila (MMS) in elektronsko pošto, saj ima vgrajen odjemalec elektronske pošte. MMS sporočila lahko ustvarimo na osebnem računalniku s pomočjo programa Sony Ericsson MMS HomeStudio ter ga nato preko infrardeče povezave (IR) pošljemo na telefon. Tako pripravljeno sporočilo se shrani med predloge. Za pošiljanje kratkih sporočil preko osebnega računalnik in IR lahko uporabimo tudi kakšnega izmed mnogih univerzalnih programov, kot je npr. MobileAgent.

Seznami klicev, števci,..

V seznamu klicev najdemo po 10 zadnjih sprejetih, klicanih in zgrešenih številk, ki se med seboj ločijo po že znanih ikonah. Zapisi tekočega dneva so opremljeni z uro, starejši pa z datumom. Ker T300 podpira tudi prenos podatkov preko CSD, HSCSD ali GPRS, bomo seveda našli informacije o količini prenesenih podatkov (za GPRS) oz. o trajanju podatkovne zveze (za CSD ali HSCSD).

Nastavitve (profili, melodije, slike,...)

Profili so že nepogrešljivi, saj z njimi lahko v trenutku prilagodimo glasnost telefona okolju, v katerem se nahajamo, za koga smo dosegljivi in preusmeritve. Poleg klasičnih načinov zvonjenja podpira tudi večglasno zvonjenje. V telefonu je že 18 klasičnih in 10 večglasnih melodij, dodamo pa lahko še 10 svojih. Najlažji način dodajanja nove melodije je namestitev le-te preko wapa, saj T300 poleg MIDI datotek podpira tudi IMY. Uporabimo pa lahko tudi skladatelja.

T300 lahko uporabimo tudi s Sony Ericssonovimi CommuniCami – na testu smo imelo najnovejšo CommuniCam MCA-25, ki je naslednica že znane MCA-20. Digitalni fotoaparat omogoča slikanje vse do ločljivosti 640 x 480 pik, slike pa zajema s 24-bitno barvno globino. Kamera ima vgrajeno iskalo, funkcijo le-tega pa lahko opravlja tudi zaslon telefona, čeprav bolj slabo, saj je na zaslonu vidna precejšnja zakasnitev pri premikanju. Tako posnete slike shranimo v pomnilnik telefona. Za prenos lahko uporabimo sporočila MMS, elektronsko pošto ali pa IR povezavo z računalnikom.

Telefon lahko prilagodimo svojemu trenutnemu razpoloženju z različnimi barvnimi shemami, ozadji in ohranjevalniki zaslona. Nove slike naložimo preko wapa ali v povezavi z računalnikom in IR povezavo. Sony Ericsson je tudi na tem področju pripravil nekaj programske opreme, saj sta nam na voljo dva programa za urejanje slik preko osebnega računalnika, in sicer Image Editor ter My Pictures. Z njima je urejanje in prenos slik na telefon precej nezahtevno opravilo.

Nastavitve telefona lahko urejamo tudi s pomočjo osebnega računalnika. Uporabimo kar starejši Ericssonov program Ericsson Phone Settings, s katerim si bomo olajšali začetne nastavitve telefona, kot so npr. nastavljanje profilov, podatkovni računi in WAP profili.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi, ...)

Med pripomočki najdemo opomnike, budilke, števec, štoparico in kalkulator. Malce presenetljivo je, da ni vgrajenega koledarja, saj telefon ne spada med t.i. osnovne modele. Za zabavo je poskrbljeno z igrami. Nekaj jih je že nameščenih, nove pa lahko dodamo preko Sony Ericssonove WAP strani.
T300 ima dinamičen pomnilnik, ki si ga delijo igre, slike, zvoki, teme in sporočila MMS.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT, ... )

Telefon je opremljen z vsemi tremi načini podatkovne komunikacije, in sicer omogoča CSD in HSCSD ter GPRS, ki pa ne spada med najhitrejše, saj spada v razred 4 (Class 4), kar pomeni, da so na voljo trije kanali za download in eden za upload. Teoretično to pomeni v idealnih pogojih največjo hitrost prenosa do 34 kb/s. V povezavi z osebnim računalnikom je bila največkrat dosežena hitrost okrog 25 kb/s.

Z računalnikom ali dlančnikom ga lahko povežemo preko vgrajenega IR vmesnika.

Telefon je skupaj s kamero CommuniCam MCA-25 na test posodilo podjetje Svema, d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
albumfotografije
Zaslon na T300 T300 in T100
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki