marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 8 ur
V pripravljenosti:
do 400 ur
Tip baterije:
Li-Poly (930 mAh)
Dimenzije:
100 x 46 x 12,3mm
Teža:
80,1 g

Tip zaslona:
176 x 220 točk, 262 144 barv

Notranji pomnilnik:
15 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,71 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Majhen enostaven mobilnik, ki bo verjetno zadovoljil potrebe nezahtevnih uproabnikov. Dokaj nizka cena v redni prodaji ga gotovo uvršča med kandidate za tiste, ki se ne želijo vezati z aneksi pri operaterju.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Enostavno in preprosto je lahko tudi dobro!

Sony Ericsson S312


Sony Ericsson S312

15.09.2009
Objavil: Simona Mrak

Mnogi slovenski prodajalci promovirajo Sony Ericssonov model S312 predvsem kot nepogrešljivo kamero, ki zajame vsak trenutek uporabnikovega življenja. V testu bom preverila namige prodajalcev, vendar sem že na začetku skeptična glede kakovosti posnetkov, saj ima testni mobilnik vgrajeno kamero z le 2 milijonoma točk.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 2 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled…

Na testu smo imeli mobilnik Sony Ericsson S312 temno modre barve z merami 100,0 x 46,0 x 12,5 mm, s težo 80,1 g, z zaslonom z ločljivostjo 176 x 220 pik in s kamero z 2,0 milijonoma točk. Mobilnik je lepih oblik predvsem pa majhen in lahek. Na levi strani ima priključek, ki mu bi lahko rekli, da je »iz pamti veka«, na katerega lahko priklopite polnilnik, komplet za prostoročno uporabo in kabel USB za prenos podatkov. Rada bi vas opozorila, da sem na test dobila le mobilnik s polnilcem brez dodatne opreme za prostoročno telefoniranje in tako na žalost nisem mogla testirati glasbenih funkcij mobilnika. Na desni strani ima mobilnik tipke v zaporedju od zgoraj navzdol tipko za glasnost in digitalni zoom, ko pa ga ne uporabljamo in je aparat v stanju pripravljenosti jo s pritiskom nanjo uporabimo za prikaz stanja telefona (ki nam podrobno prikazuje sledeče podatke: trenutni uporabljen profil, model aparata, pomnilnik in odstotkovni prikaz stanja baterije), pod njo se nahaja tipka z bližnjico do video kamere in spodaj še tipka z bližnjico do kamere oziroma nam bolj znano do fotoaparata. Na zgornji in spodnji strani mobilnik nima tipk, kar izpade prav lepo. Na prednji zgornji stani ima slušalko, zaslon, izbirni tipki, klicne tipke, tipko za meni z bližnjicami (kateri dodamo svoje najljubše funkcije za hiter dostop), srednjo izbirno tipko, tipko za zaklepanje tipkovnice in tipko »c« za brisanje. Tipkovnica je Sony Ericssonova (reči moram, da me je na začetku precej motila pri pisanju sporočil, ker sem navajena na tipkovnico Nokie, katere imajo drugačno razporeditev tipk - presledka in ostalih funkcijskih tipk, vendar se da vseeno dokaj hitro navaditi na tipkovnico testiranega mobilnika) in kar glasna. Predvsem me je motilo tudi, da ima namesto po tri sosledne vodoravne tipke izdelano le eno, a ni rečeno, da bi to lahko povzročalo težave tudi drugim uporabnikom. Na zadnji strani ima mobilnik glavno kamero in lučko.

Uporabniški vmesnik…

Vmesnik mobilnika je standardno Sony Ericsson-ov, zato ob njem ne bi izgubljala preveč besed. Na kratko pregled sistema menijev, ki je sestavljen iz PlayNow, Internet, Zabava, Kamera, Sporočila, Predvajalnik glasbe, Upravitelj datotek, Imenik, FM-radio, Klici in Organizator. Glede na to, da je zaslon mobilnika precej majhen in da mobilnik ne odpira Flash elementov na internetu, z njim ravno ne bomo mogli kvalitetno »srfati«. Z mobilnikom lahko sporočamo preko SMS, MMS in z e-poštnim odjemalcem. Mobilnik ima možnost funkcije predvidevanja vnosa besedila, ki nam je v pomoč pri hitrem in enostavnem pisanju besedilnih sporočil. Lahko pa posnamete glasovne beležke ali zvočne posnetke in jih enostavno pripnete k sporočilu. Lahko pa preverite e-poštni predal kadarkoli želite. Predvajanje glasbe na žalost nisem mogla preizkusiti, ker v testnem paketu ni bilo priloženih slušalk, ki imajo Sony Ericssonov vtič. V imenik lahko shranite podatke, ki si jih morate zapomniti za vnesene kontakte. Tako lahko poleg dodane beležke h kontaktu dodate tudi sliko in značilno zvonenje za določeno osebo. V mapi organizator lahko upravljamo z budilko, kalkulatorjem, koledarjem, odštevalnikom časa, z opravili, štoparico in diktafonom. Nastavitve mobilnika pod zavihkom splošno lahko nastavimo različne profile, čas in datum, jezik telefona, bližnjice, način Flight mode (v omenjenem načinu se izključijo sprejemniki in oddajniki za omrežje in radio, da so preprečene motnje na občutljivi opremi), varnost, stanje telefona in ponastavimo vse, nato pod zvoki in opozorila standardne nastavitve. Všečno mi je bilo, da pri nastavitvah zaslona lahko za ozadje vključimo naključno ozadje in tako nas znova in znova presenečajo animirana menjajoča ozadja. Motilo me je, da ko sem nekoga klicala nisem mogla že v času zvonjenja vklopiti zvočnik, vendar se pri testnem mobilniku zvočnik za prostoročno telefoniranje vklopi šele ko klicani prevzame klic. Slabost pri tem je predvsem pri uporabi mobilnika v avtomobilu, če seveda nimamo bluetooth slušalke.

Multimedija, aplikacije, kamera, baterija in povezljivost…

Sony Ericsson S312 ima naloženo storitev za prepoznavanje glasbe »TrackIDTM«. Z njo lahko skladbi, ki jo poslušamo, poiščemo naslov, izvajalca in album, ki se predvaja prek zvočnika ali radia s pomočjo internetnih nastavitev. Prikazu najdenih podatkov lahko poiščemo podobno glasbo ali pa podatke o glasbi pošljemo v sporočilu sms. Mobilnik lahko zaganja Java aplikacije, tako da lahko na mobilnik dodajate nove igre ali poljubne dodatne aplikacije. V mapi organizator lahko upravljamo z budilko, kalkulatorjem, koledarjem (v katerega vnesemo pomembne dogodke, na katere nas nato mobilnik opozori, če to želimo), odštevalnikom časa (ki pride velikokrat zelo prav), z opravili, štoparico in diktafonom. Z mobilnikom lahko zajamemo slike in video izrezke, ki jih lahko potem pregledujemo, shranimo in pošiljamo. Lahko uporabimo tudi bluetooth brezžično tehnologijo in kar je najbolj pomembno lahko tako veliko prihranimo, če seveda nimamo takega naročniškega paketa, ki bi nam omogočal zadosten prenos podatkov. Prava zanimivost so tudi bližnjice za upravljanje s kamero/fotoaparatom, ki se nahajajo na desni strani tipkovnice. Fotografije in video izrezki se predhodno samodejno shranijo v moje posnetke v pomnilnik telefona, ker pomnilniške kartice nisem imela v telefonu, saj niti ni bila priložena. Če želimo posnetek izboljšati lahko to storimo preprosto z izborom funkcije Photo fix. Zadeva je všečna in uporabna. Kamera ima 2,5 kratni zoom. Največja ločljivost zajem video posnetkov je 176 x 144 slikovnih točk. Mobilnik ima baterijo Li-Poly z močjo 930 mAh, ki pri normalni uporabi zdrži do 4 dni, kar je pohvale vredno. Mobilnik se je zmožen povezati na GSM/GPRS/EDGE omrežja (900 ali 1800 MHz) in ima tudi bluetooth vmesnik, preko katerega boste lahko bodisi izmenjevali slike, melodije ali pa telefon povezali z brezžično slušalko. Mobilnik ima tudi režo za Sony-jevo pomnilniško Memory Stick Micro kartico (do 4GB).

Zaključek…

Za zaključek lahko rečem, da mi testni mobilnik sprva ni bil všeč, ker sem bila do sedaj navajena zgolj na Nokiine mobilnike, zato mi je bilo kar precej težko presedlati. A se mi je pri testiranju Sony Ericsson S312 zelo prikupil, zato ga priporočam vsem, ki si želijo preprost telefon, ki je dovolj majhen za v žep in z vsemi potrebnimi osnovnimi funkcijami.

Posodil na test:
Sony Ericsson
Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
Cena na dan testa:
109,99
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki